Tak sobie dzisiaj siadłem i postanowiłem dać szansę rdzeniowi minimig-AGA na Mista. Obraz dysku z WB i potrzebnymi programami mam, dorzuciłem sysinfo i gry w WHDLoad i generalnie wszystko bardzo ładnie działa co widać na fotkach. Nie działa Slam Tilt (dziwny obraz po wyświetleniu stołu i po chwili się wywala do WB) i Ishar 3 (mysz działa dziwnie, nie można w nic trafić, jakby miała akcelerację ustawioną poza zakresem, kursor albo wcale się nie rusza albo leci przez ekran jak szalony). Banshee, Chaos Engine, Pinball Fantasies, Ishar i parę innych gierek bezproblemowo działa, ma ładny obraz i spokojnie można grać. Na pulpicie można ustawić agowe rozdzielczości i większą liczbę kolorów. Jeszcze kilka szlifów żeby Slam Tilt działał i dla mnie bomba. Posprawdzam jeszcze trochę dem na AGA, ale niestety większość nowych wymaga 060 a emulowany przez Mista proc to 020.
Ja nie wiem na co czekają autorzy FPGA Arcade czy Natami - działający wsad do Mista udało się napisać i udostępnić w kilka miesięcy, cena Mista jest bardzo konkurencyjna w porównaniu do FPGA Arcade (które nie jest dostępne i nie wiadomo kiedy będzie), projekt osiągnął chyba masę krytyczną (ilość sprzedanych egzemplarzy), przy której developerom chce się tworzyć nowe wsady i aktualizować istniejące, twórca (Master Of Gizmo) pomaga jak może - na forum, mailowo, na żywo (był na SV). Jak ktoś nie chce czekać a chce mieć maszynkę do gry, zabawy i nie tylko (Mist ma porty MIDI), to jest to naprawdę fajna alternatywa dla innych (zahibernowanych) projektów.
Poniżej fotki (może kiedyś chłopaki dorobią możliwość robienia zrzutów ekranu na kartę):
Ostatnia aktualizacja: 13.12.2014 17:21:02 przez Jenot