kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Mist i AGA

@Fenio, post #27

No ja też czekam.

Gry AGA działają mi tak 50/50 (ale są!).

AmigaSYS się instaluje ale nie odpala. To dobry znak ale jeszcze nie teraz.

W międzyczasie autor wsadu Atari800 dodał obsługę SCART do TV(!!).

Więc na pewno to była dobra inwestycja tylko jakkażda inwestycja, trzeba czekać. Muszę jeszcze pozbyć się Minimiga by wyrównać rachunki
[#32] Re: Mist i AGA

@Jenot, post #30

Udało mi się otrzymać odpowiedź od M. Robinsona na pytanie o prace nad kolejnymi aktualizacjami.

"I'm still tinkering with it when time allows - but at the moment real life's getting in the way.
There is still a fair bit of activity on the Minimig forum, mostly in the section devoted to the DE1 / DE2 boards."

I niestety to "but at the moment" trwa już od stycznia kiedy Robinson wydał R763 będące zmodyfikowanym R575 (listopad 2014)
[#33] Re: Mist i AGA

@Fenio, post #32

Przy okazji, został dodany na PPA MIST jako sprzęt.

Jeszcze tylko trzeba dodać opcje procesorów - 68000/68020.
[#34] Re: Mist i AGA

@DiskDoctor, post #33

No i dzisiaj ma się ukazać nowy wsad. Mały teaser:http://youtu.be/HTD7eoEWIUY
Okazało się że problemem był brak jakiejś instrukcji w tg68.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2015 08:36:04 przez Jenot
[#35] Re: Mist i AGA

@Jenot, post #34

Czyli co? Ten Mist lepszy niż Minimig z AGA?
Czy to najlepsza alternatywa dla tych którzy czekali/czekają na Natami?

Jakie są na chwile obecną perspektywy? Które ma najlepszą przyszłość według przewidywań? Może są jeszcze jakieś o których nie wiem?

Nie pytam o Natami, bo tam wciąż jest cisza... choć wciąż nie wszystko stracone.
[#36] Re: Mist i AGA

@Duracel, post #35

Czyli co? Ten Mist lepszy niż Minimig z AGA?
Czy to najlepsza alternatywa dla tych którzy czekali/czekają na Natami?

Lepszy, nie lepszy, nie wiem. Zalety w porównaniu z minimigiem:
- klawiatura i mysz na USB,
- możliwość podłączenia padów na USB, które są widziane jak zwykły joy,
- wszystko wrzucone w FPGA (brak oryginalnej motoroli na płytce), nie wiem jak jest w minimig AGA ale ten minimig, który jest teraz dostępny ma 68000 na płytce,
- bardzo dużo zaimplementowanych komputerów (Amiga ECS, AGA, Atari STe, małe Atari, ZX Spectrum 128, MSX, Archimedes, C64, NES, Sega Master System, Atari 2600, Colecovision, Amstrad CPC, Apple II+, VIC20),
- we/wy MIDI obsługiwane przez wsady Amigi i Atari STe,
Perspektywy? Mistów sprzedano na pewno znacznie więcej niż FPGA Arcade, Natami i Minimigów AGA razem wziętych. Napiszę to jeszcze raz - sprzedaż osiągnęła pewną masę krytyczną przy której ludziom chce się rozwijać wsady i firmware, jest feedback od użytkowników, zgłoszenia błędów, znalazł się nawet twórca tg64 który pomaga twórcom wsadu AGA w poprawianiu obsługi m68k. Wystarczy spojrzeć tu: link i tu: link. Widać, że projekt cały czas się rozwija. I to IMO jest podstawowa zaleta w porównaniu z FPGA Arcade czy Natami - Mist jest, można go kupić bez problemów, i żyje. Zapraszam do nas na Party w sierpniu - przekonasz się jak działa i czy warto. Daleko nie masz - pociąg albo Staszek Cię przygarnie ;)
[#37] Re: Mist i AGA

@Duracel, post #35

Mist ma tą zaletę że projekt jest cały czas aktywnie rozwijany. Był dłuższy przestój bo od listopada 2014 wydano tylko dwie nowe wersje rdzenia Minimig AGA i obie miały poważne błędy ale teraz ekipa wzięła się ostro do roboty. Po udanym rdzeniu R1057 za niedługo wyjdzie poprawiona wersja oznaczona już jako finalna v1.0.
Do tego ciągle dochodzą jakieś poprawki innych rdzeni, niedawno ulepszenia doczekał się rdzeń 8 bitowego Atari.
Ilość użytkowników też dosyć szybko rośnie, w sklepach wysyłkowych wszystko wyprzedane i czekają na zakończenie produkcji kolejnych sztuk. Podobno będą dostępne nie wcześniej niż za 3 tygodnie.
[#38] Re: Mist i AGA

@Jenot, post #36

Jak dożyję, to może przyjadę :)

I jeszcze jedno pytanie. Który jest najszybszy - Mist, FPGA Arcade czy Minimig AGA?
Któryś osiąga poziom Blizzarda 030/50Mhz?

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2015 10:39:55 przez Duracel
[#39] Re: Mist i AGA

@Duracel, post #38

Zaden, niestety....
[#40] Re: Mist i AGA

@Duracel, post #38

No dez3 ma rację, niewiele brakuje ale do 030/50 jeszcze trochę brakuje. Ale nie to boli najbardziej, gorzej jest z transferem - 1MB/s to trochę mało.
[#41] Re: Mist i AGA

@Jenot, post #40

No to trochę lipa, bo ten poziom 030/50 uważam za minimum do przyjemnego użytkowania OS 3.9
[#42] Re: Mist i AGA

@Duracel, post #41

Z tego co się orientuję to Minimig AGA ma emulować kilkukrotnie szybciej Agatę co się przekłada na większą wydajność od Mista i tego typu podobnym produktom
[#43] Re: Mist i AGA

@Duracel, post #38

Który jest najszybszy - Mist, FPGA Arcade czy Minimig AGA?

Chyba jakoś wypada, że MIST w sumie, bo pozostałe sprzęty nie bardzo można zakupić na ten moment.
[#44] Re: Mist i AGA

@DiskDoctor, post #43

Dokładnie. Nie mają masowej produkcji ani systemu dystrybucji w przeciwieństwie do MiST'a. Kto kiedyś kupił ten ma ale zakup nowej sztuki jest obecnie niemożliwy więc co komu po teoretycznych zaletach skoro w praktyce sprzęt jest niedostępny. Lepiej kupić MiST'a i korzystać z tego co jest jednocześnie wspierając rozwój tego projektu.
[#45] Re: Mist i AGA

@Jenot, post #34

dzisiaj ma się ukazać nowy wsad

No i co? Gdzie to jest? Tutaj jest z 3-go maja a tutaj z 18-go.
[#46] Re: Mist i AGA

@DiskDoctor, post #45

Rok napisał w wątku 30.05:
OK, A little preview for you guys:

https://www.youtube.com/watch?v=HTD7eoEWIUY

Release sometime tomorrow - I've been working almost three whole days on this, I need a little rest ;)

And thanks to Till for the CPU updates!

No ale coś na razie cisza...
[#47] Re: Mist i AGA

@Jenot, post #46

Jest jeszcze nowszy wsad niż v. 1.0 z dn. 22 VI br.

Tutaj: 8 VII br.
[#48] Re: Mist i AGA

@Jenot, post #1

Odświeżam wątek z pytaniem do posiadaczy Mista - czy aktualnie z najnowszym oprogramowaniem sprzętu nie ma problemu z WHDLoad?
[#49] Re: Mist i AGA

@grxmrx, post #48

Ja nie mam problemów. Najnowsza wersja WHDLoad, najnowszy wsad minimig-AGA. Oczywiście zdarzają się gry, które stwarzają problemy ale jest ich coraz mniej. Niestety moje ulubione UFO ciągle ma problemy z poprawnym działaniem (wersja ECS działa ale to nie jest to).
[#50] Re: Mist i AGA

@grxmrx, post #48

Jeśli interesuje cię sprawdzenie jakiejś konkretnej gry pod WHDLoad to daj znać o jaki tytuł chodzi.
[#51] Re: Mist i AGA

@Fenio, post #50

Mortal Kombat 2, Slam Tilt, North and South, Chaos Engine, Speedball 2, SWOS.
[#52] Re: Mist i AGA

@grxmrx, post #51

Slam Tilt, Chaos Engine (ECS i AGA) działają u mnie bez problemu spod WHDLoad. Resztę sprawdzę wieczorem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem