[#1] Zapomniana A500 i...
Dzisiaj sie stało - kupiłem amige 500. Nie będę tutaj płakać nad sobą, opowiadać historii mojej z amigą, nie o to chodzi. Chodzi o to, że powróciłem :> Hehe, do AMIświatq.
Teraz - w czym rzecz ..?

Chodzi o to, iż stałem się szczęsliwym posiadaczem a500 - właśnie do mnie leci :] W związku z tym, mam kilka pytań. Być może wydadza się Wam, starym wyjadaczon denne, ale proszę o cierpliwość. Tak więc:

1. Co musż zrobić, aby móc podłączyć do a500 cd-rom [gry z cdrw z pieca]
2. Co muszę dokupić, aby podłączyć HDD, jaki HDD jest konieczny [2.5 cala?]
3. Teraz najlepsze - kupiłem a500 i nie wiem ile ma RAMu;) Dlatego pytam już z góry - jakie są symbole pamięci do minimalnego 1MB, minimalnego które ma sens ;)

Reasumując - chcę mieć classica, ale przyjenie byłoby mieć do niego cdrom, oraz hdd. Chciałbym też przełożyć w orzyszłości ją do kasty desktopowej lub minitower, zeby sie nie walały na stole te wszystkie klunkry - dlatego ostatnie pytanie:

4. czy jest jakis sposób na podpięcie klawiatury od PC do ami 500? Na PPA jest art jak podpiąc do a1200, a to co innego :)

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpoweidzi ;)

[#2] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #1

Hah, trza było kupić A1200 ok, racja

[#3] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #1

No i masz... Najpierw trzebabyło zajrzeć na PPA, później kupować. Da się oczywiście rozbudować A500, ale wyjdzie to drożej, gorzej, i ciężej niż kupno A1200...

Teraz kup A1200 :)

Ostatnia modyfikacja: 08.06.06 15:39
[#4] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #1

Jak zasugerował Alpine, trzeba było się wyposażyć w A1200. :)
Tam jest wszystko dużo prostsze, kontrolery są już na płycie głównej (w A500+ oraz A600 chyba też jakieś są; głowy nie dam...). A Amigę 500 trzeba przepłacać.

Na trzecie pytanie odpowiem, że możesz to sprawdzić poleceniem Avail. (z poziomu Workbencha)

[#5] Re: Zapomniana A500 i...

@El Amigos, post #4

Dodam jeszcze, 020, ROM3.0, 3.1, AGA, 2Chip, możliwość łatwej rozbudowy i ogólna dostępność sprzętu.

[#6] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #1

ad1. Bezpośrednio się nie da takiego CD-ROMu jak w PC. Musiał by być specjalny Commodorowski A570. http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=533

ad2. Bezpośrednio się nie da takiego HD jak w PC. (oj, powtarzam się ;) ). Musisz mieć kontroler specjalnie przeznaczony do A500. Takim kontrolerem jest np. A590 ( http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=534 ) lub 'MegaRAM HD' polskiego 'Elsatu' ( http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=543 )

ad3. A500 standardowo rozszerzysz do 1MB w sumie - 512kB masz już na pokładzie A500, dokupujesz dodatkowe 512kB. Rozszerzeń 2MB ja osobiście nie widziałem, ale może są (tylko gdzie?)

A coś ode mnie: szkoda, że nie zapytałeś tu na forum o to, jaki model kupować. Niestety z A500 na dziś to już niewiele zdziałasz :( . Jedyną alternatywą dla Amigi jest teraz A1200 - podłączysz CD, HD, rozszerzysz ją mawet o kilkadziesiąt MB, dostaniesz dopałkę.... A tak.... Do A500 niewiele dokupisz :( . A jeśli już, to niestety drogo.

[#7] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #1

Hmmm, A500 - urządzenie do grania w stare gry....
Skoro piszesz o twardym dysku i CD-Romie... to chyba chcesz coś więcej.
Najprościej przedstawić to obrazowo:

A500 - już masz, nic nie dopłacasz zatem :)
HDD do tego - kontroler HD (zazwyczaj ma dodatkowo rozszerzenie pamięci w sobie) - jakieś 100-200 zł, cenę dysku pomijam, bo pewnie znajdziesz jakieś maleństwo za free albo za darmo.
CD - np. A590 - jakieś 100 zł, to stary, muzealny napęd 1-prędkościowy
Kickstart 3.0 - skoro chcesz bawić się nowszym oprogramowaniem niż to sprzed 15 lat, to potrzebujesz zastąpić oryginalny Kickstart1.3 - cena... pewnie z 50-100 zł
Czyli za wyposażenie A500 w HD, CD i możliwość odpalenia nowszego softu (nie każdego, bo część wymaga nowszego procesora) musisz dorzucić lekko licząc 400 zł. O ile znajdziesz te rozszerzenia - bo to unikaty, zresztą o muzealnych parametrach.
Do tego przydałby się szybszy procesor - białe kruki, trudno oszacować cenę, na pewno niemało. Kości graficzne A500 to też zabytek... nie da się wymienić, karta graficzna do A500 to .... absurd (chociaż na upartego dałoby się - za kolejne kilkaset zł).
I po tych wydatkach (raczej grubo ponad 1000 zł), przy założeniu że wszystko byś znalazł (kilka lat szukania), to osiągniesz coś, co pod pewnymi względami przypomina A1200.
Alternatywa:
A1200 w obudowie tower - jakieś 150 zł
CD nowy od PC - 56 zł (używany taniej)
HDD - kilkadziesiąt zł (kilka GB wystarczy)
przelotka HDD2.5->3.5 cala - 15 zł (każdy dobry sklep z laptopami ma to w ofercie),
czyli za 200 zł masz: komputer 2.5 raza szybszy od A500, 2 MB RAM, dużo lepsze możliwości graficzne, wbudowany kontroler IDE do którego bez trudu podepniesz dysk i CD od PC. Dodatkowo do A1200 jest mnóstwo rozszerzeń - od kart z pamięcią (4-8 MB, dodatkowo przyspieszą A1200 2 razy) za kilkadziesiąt zł, do kart z procesorami PPC.
Jak Amiga klasyczna, to tylko A1200.
[#8] Re: Zapomniana A500 i...

@wali7, post #7

CD nowy od PC - 56 zł (używany taniej)

Ja zamiast tego poleciłbym nagrywarkę (zapłacisz 20 zł więcej za model 52x32x52x). Ale wtedy 8M Fastu jest niemalże konieczne.

[#9] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #1

Hej!

Wielkie dzieki za odpowiedzi. Powiem szczerze, że sie pospieszyłem hehe, do tego emocje związane ze wspomnieniami itp...ehh szkoda. Ogólnie wiedziałem, że a500 jest juz totalnym oldskulem, ale nie wyobrazałem sobie, że tyle kasy trzeba wsadzic w doładowanie HDD i CDka. No cóż, może obejde się bez tego. Spodziewam się, że i tak zakupie a1200, no bo mam jakieś nostalgiczne nastroje...gdyby tylko można SWOBODNIE z netu korzystac z a1200 i jakiejś nie tak tragicznie drogiej dopałki [plus mp3 które u mnie są podstawą] to pewnie wogole bym pieca olał hehe. Bo ja NIGDY nie lubiłem PC, to dla mnie przemysłowe g...o, a dusze maja komputery jak c64 czy amiga. Podobnie ze sprzętem DJskim [gram imprezy house] - wszystko jest super nowoczesne itp, ale tylko gramofony Technicsa maja duszę i ten zajebisty feeling.

Dzięki za wszystki odpowiedzi ;)
Mam jeszcze jedno w takiej opcji pytanko - czy do a600 da sie podpiąć bezproblemowo hdd i cdka ?
Mi w sumie chodzi o granie w taie stare pozycje jak superfrog, czy mk1&2. Nie potrzebuje AGAty i reszty bajerów ;) Tylko HDD i cdrom. Troszke mnie zmartwiliscie, ale to był impuls ;) I teraz mam a500 - moge nazwać siebie amigowcem :) ????

[#10] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #9

Aha i jeszcze jedno - czy jest szansa podłączenia amigi do taniego monitora pecetowego? Czytałem na forum że do LCD sa jakieś problemy, a do zwykłego CRT ?

Dzieki jeszcze raz, pozdro!

[#11] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #9

Różnica w cenie między a600 i a1200 jest znikoma. Lej na a 600 bo bedziesz mial podobny problem jak przy a 500 - drogie rozszerzenia. Dysk i cdrom coprawda podepniesz ale jedyne rozszerzenie jakie znajdziesz w przystepnej cenie to 1Mb pamieci. Z a1200 mozesz ganiac po necie i sluchac mp3, ale trza wlozyc w nia "pare" zlociszy. Co do monitora to owszem mozna podpiac zwykly piecowy ale musisz miec scandoubler, ale to urzadzonko kosztuje naprawde chore pieniadze. Poszukaj jakichs konsolowych odpowiednikow na allegro.

[#12] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #9

Mysle ze na A1200 z hdd + 030 + jakis fast powinienes swobodnie kozystac z sieci, mp3 w sredniej jakosci zalatwi turbo z 040, do a1200 mozesz kupic tania karte sieciowa na PCMCIA, kupujac turbo zorientuj sie czy dany model nie blokuje tego portu.

[#13] Re: Zapomniana A500 i...

@Fazior, post #11

Konsolowych scandoublerow ? hehe Fazior mow mow bo to ciekawe jest ...
Chyba nowy watek zaloze

Ostatnia modyfikacja: 08.06.06 19:16
[#14] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #10

Wszystko to najłatwiej podłączysz do A1200....
bo HD i CD pójdzie w A600, ale wymagana odpowiednia wersja ROMu... z tymi starszymi, częściej spotykanymi albo nie widzi dysku, albo nie chce z niego wystartować... w A1200 nie ma takich hec.
Monitor od PC- do A600 podepniesz, ale bez specjalnej przystawki (Scandoubler... 100 zł) tylko 4 kolory. Na A1200 256 kolorów (chociaż Scandoubler też się przyda) na monitorze od PC.
Nie ma sensu pakować pieniędzy w inne Amigi (klasyczne), bo wszystko jest kilka razy droższe i trudniej dostępne niż do A1200
z sieci spokojnie da się korzystać na A1200, ale przyda się karta turbo z proc min 68030 40 MHz (jakieś 100-150 zł) lub 68040 (mniej niż 200 zł). Oczywiście amigowe przeglądarki nie wyświetlają poprawnie wielu stron, ale da się to przeżyć.
Istnieją też konstrukcje oparte na założeniach amigowych, zgodne z nimi programowo, ale sporo nowocześniejsze... Pegasos (procesor PPC G4 1 GHz) - poszukaj na forum - jest nas tu sporo, użytkowników tego sprzętu. Może to by Cię zainteresowało....
[#15] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #1

Nie poruszając tematu kasiorki (ładne kilkaset zł ekstra) to odpowiedź na pytania 1 i 2 jest np. tutaj: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=21018&t=20788#reply_21018.
Pozdrawiam.

P.S.
Moja A500 ma dwa kickstarty (pod przełącznikiem): 1.3 i 2.1. Używam 2.1. Chodzi twardziel, cedek, ZIP (do przerzucania gierek z PieCa) i sporo gierek pod WHDLoad. Pozostałe gierki odpalam z dyskietek (czasami przełączając kickstart i ewentualnie Fast na Slow - drugi przełącznik), więc chodzi generalnie 100% wszystkich staroci z większym lub mniejszym komfortem.

P.S. 2
Niestety na A1200 wszystkich gierek (póki co) się nie odpali. Chcę być dobrze zrozumiany: MÓWIMY TYLKO O GRANIU!!!

Ostatnia modyfikacja: 08.06.06 19:02
[#16] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #10

Do amigi 500 można wykonac kontroler hdd ale trzeba wiedziec jak i dużo pracy zajmuje. Na różnych stronach amigowych typu www.amigaworld.net
są nawet opisane takie projekty. Raz widziałem aukcje na ebay z kontrolerem hd do amigi 500 wewnętrznym aukcja skończyła się na cenie koło 30-40 Euro.
Do amigi 500 można dorzucic chip ramu do 2MB.
FAstu bez turbo do 8MB.
Raczej nieopłacalne ale jak by sie udało zdoby części to by była najbardzie oldschoolowa amiga ;)

Oczywiście że lepiej kupic amigę 1200. Włoży do wierzy i podpią cd, hdka i zasilacz pctowy.

[#17] Re: Zapomniana A500 i...

@Dzban, post #16

To ile Chip RAMu można dorzucić do A500 zależy od wersji FatAgnusa. Starsze wersje obsługują max 1 MB.
Co do kontrolerów HDD, to są projekty, ale większość z nich nie pozwala na zabootowanie komputera z HDD... uruchamiasz go z dyskietki ze sterownikiem HDD, potem system korzysta z plików na HDD.

Ostatnia modyfikacja: 08.06.06 19:51
[#18] Re: Zapomniana A500 i...

@kamcash, post #13

Ano np to : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=107892245, ewentualnie to, lepsiejsze : http://www.komputer-media.com.pl/sklep,439,,,03,,pl-pln,259614,0.html

Ostatnia modyfikacja: 08.06.06 20:23

Ostatnia modyfikacja: 08.06.06 20:23
[#19] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #1

WIELKI BŁĄD OGROMNY! Mówie serio! Mogłeś kupić A1200 - jest znacznie łatwiejsza i tańsza w rozbudowie niż A500

[#20] Re: Zapomniana A500 i...

@wali7, post #17

Mam fatter Agnus dostałem go po aukcji na allegro z Amigi 500+ ;) Więc nie jest to trudne. Karty 2MB do amigi 500 z elboxu mażna kupic, cholernie drogie(jak wszystko w elboxie). Co do projektów to widziałem ten z autobootującym hd. A na pewno jak był nowszy kickstart.
Ogólnie to drogo ale jako hobby to można poszukac i kupic. W celach użytkowych nie polecam.
Jeśli miałoby to służyc do gier na A500 to byłoby to dobre rozwiązanie.
Chyba do niczego innego się nie nadaje.

[#21] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #1

Do podłączenia klawiatury od PC do amigi potrzeba interfejsu klawiatury z ebloxu. Potrzeba wtedy zdemontowa klawiaturę od Amigi 500 i tam go wpiąc do złącza.

[#22] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #1

1) Kontroler. Raczej SCSI, bo takich było najwięcej i chyba tylko takie spotyka się w Polsce. Podłącza się to do złącza z lewej strony A500.

2) Kontroler. Popularne rodzime rozwiązanie - MegaRamHD daje Ci możliwość połączenia zwykłego dysku IDE. Ale cedeka już nie.

3) Na 90% ma 1MB, bo to standard był u nas długie lata. Wgraj Workbencha i zobacz ile będzie na belce.

A co do dalszych Twoich planów (tower, itp.) - A500 jest skrajnie nieekonomicznym i trudnym wariantem do takiej rozbudowy. Nie lepiej poszukać na Allegro A2000 z zamontowanym już kontrolerem SCSI? Łatwiej o taką, niż o cokolwiek do A500, a i ceny zwykle są korzystne.
[#23] Re: Zapomniana A500 i...

@Daclaw, post #22

MegaRamHD daje Ci możliwość połączenia zwykłego dysku IDE.Ale cedeka już nie.
Przecież na Aminecie jest driver do CD zdaje się napisany przez polaka.
A2000 z zamontowanym już kontrolerem SCSI? Łatwiej o taką, niż o cokolwiek do A500, a i ceny zwykle są korzystne. Zgadzam się,sam taką miałem,z kontrolerem SCSI i dyskiem 105MB oraz 8MB fastu.Kupiłem za parę groszy,potem zmarł zasilacz. :(

Ostatnia modyfikacja: 09.06.06 10:58
[#24] Re: Zapomniana A500 i...

@waldiamiga, post #23

Mi jakos nigdy nie udalo sie dokonac podlaczenia cd poprzez ww kontroler...

[#25] Nie wiedziałem 8)

@waldiamiga, post #23

Ale jeśli tak, to jest już OK - relatywnie tanim kosztem można w ten posób wyposażyć A500 w HDD, CD i 8MB fastu. To wystarczy do wygodnego retrocomputingu. Dalsza rozbudowa nie ma jednak sensu, chyba, że ktoś kocha akurat te klimaty. Ja mam A500 z 030/50, 882/50, ECS-em, dyskiem i nagrywarką SCSI. Daje to klimat nie mogący się z niczym równać, ale pod względem czysto użytkowym wypada przy A1200 ze zwykłym BlizzardemIV średnio. Grafika powolna i mało kolorów, transfery z dysku niższe, fastu max 8MB i to w SIMMach GVP, różne dziwne niekompatybilności. Dodatkowo, jakby co, to nie ma nawet kogo spytać o radę, bo tak rozbudowanych A500 prawie nikt w Polsce nie miał i nie ma. Osobny rozdział to zajętość miejsca, mnogość kabli i zasilaczy. W A1200 można, biorąc pod uwagę opanowanie "technologii" laptopowych cedeków, upchnąć wszystko w standardowej obudowie.
[#26] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #1

Dziekuję za wyczerpujące odpowiedzi.
Kupiłem tą a500 bo na takiej 'przesiedziałem 'wiele czasu [ahh ten jag xj-220 ;)] - hmm, być może odsprzedam ją komuś i kupie a1200, skoro tak kardynalny błąd popełniłem ;) Tymczasem chciałbym pograc w gierki na tą amisie, jest tego masa za darmo w internecie, pytanie tylko - jak to najskuteczniej i niedrogo przenieść na foramt a500. Szczerze, to myslałem, ze kupie jakas przlotke na hdd, twardego dokupie za paredziesiat złotych i bedzie można swobodnie śmigać w oldskulowe gierki, których nigdy nie wymażę z pamięci ;)

Kurde szkoda ze aż tak zaszalałem, w złegotego słowa znaczeniu ;)

Zobaczymy jak to będzie.

Równolegle chce pociagnąc moj projekcik c64-tower - ale czy się uda :D ? Zobaczymy ;)

Pozdrawiam amigowców :)

PS: warto tutaj zrobić galerię z Waszymi [naszymi :)?] sprzętami, pod spodem konfiguracja itp. To byłoby myśle ciekawe - co sądzicie ?

Pozdro!

[#27] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #26

Jeśli masz pod ręką peceta, to możesz połączyć go z Amigą przy pomocy kabla "null modem", czy jak go tam zwą. Na Allegro sprzedawane są kompletne zestawy, wraz z oprogramowaniem Amigi i PC. Teroetycznie wykonalna jest następująca ekwilibrystyka: zgrywanie ADF-a z dysku PC na dyskietkę siedzącą w stacji A500. Choć lepiej mieć do tego dwie stacje, aby z jednej odpalać system i soft do "sieci", a na drugą zrzucać imejdże dyskietek.
[#28] Re: Zapomniana A500 i...

@Daclaw, post #27

Ciekawe ciekawe - na allegro są dyskietki do a500 za grosze w sumie, powiedz mi czy nawet te które juz są padnięte, da się nagrać z powodzeniem od nowa?

Bo moze warto kupic 100fd i poprzegrywac gierki/demka ?

[#29] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #28

Chyba lepiej będzie jak sobie pościągasz obrazy dyskietek z internetu.... Jest cała masa softu w internecie. Pamiętaj, że te dyskietki się rozsypują, ile to ma lat przecież. Co do tej galerii sprzętów to przecież jest w Graffiti. Sam bym porobił zdjęć, ale nie mam aparatu :(

Ostatnia modyfikacja: 09.06.06 15:00
[#30] Re: Zapomniana A500 i...

@lcaise, post #28

Jeśli dyskietka ma fizycznie bad-block, to nic nie pomoże. Można ją tylko potraktować BadFormatem i używać pod systemem. Jednak kupa dyskietek nie działa dlatego, że były przechowywane w nieodpowiednich miejscach (np. w pobliżu głośników, transformatorów). Takie po ponownym nagraniu będą działały jak nowe.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem