[#31] Re: HD z grubej rury - Swiatlo w tunelu :)

@Andrzej Drozd, post #30

moj stary golf 1.8 pali 11 litrow gazu, a troszke mu brakuje do mustanga:D

[#32] Re: HD z grubej rury - Swiatlo w tunelu :)

@Fazior, post #31

Bo nie masz turbo i duzo zuzywasz paliwa pod gorke :P

A tak pozatym, to zrobi sie instalacje i mala modyfikacje :P

Ostatnia modyfikacja: 18.06.06 10:17
[#33] SCALOS !

@Sylwester, post #25

Po zbackupowaniu systemu, zainstalowalem najnowsza bete Scalosa, ktory jest na stronie domowej. Zrobil to za mnie Installer.

Najwazniejszy problem: Nie wiem jak odpowiednio skonfigurowac "Scalos Menu", a konkretnie chodzi o nieaktywne "Command Proporties", czyli nie moge do menu przypisac sciezki dostepu do programu itp.
Wlasnie tylko ze wzgledu na to menu (ktore jest podobne do Tools Deamona, ale jak widze bardziej rozbudowane), w ogole zainstalowalem Scalosa. Co z tym zrobic?

Poki co po "mosowemu" wyjalem najwazniejsze programy na blat systemu.

Co mi sie spodobalo: Duze mozliwosci konfiguracyjne Scalosa, multitasking przy kopiowaniu plikow oraz pasek postepu, nie migajace ikonki przy przesuwaniu i puszczeniu jednej z nich, fajne okienka z plynnym scrollowaniem, to ze autor/autorzy skonigurowal defaultowo menu na wzor WB, to ze odrazu po instalacji i jedynie po wyrzuceniu z WBStartup Tools Deamona - Scalos po prostu ruszyl (dzialaja na nim gadgety z MCP, Birdie, Title Shadow itp. nie wylaczalem zadnych naladek)... chce tego uzywac, tylko trzeba rozwiazac problem ze Scalos Menu.

Jakie bledy zauwazylem: Gdy partycje maja zaduzy priorytet, to przy kopiowaniu plikow, dochodzi do zamrozenia systemu, wtedy gdy sprobuje otworzyc np. menu lub okno, (to pewnie wina ata3.driver, ktory ustawia je standardowo na +10...musze sie pogodzic z Executivem i jakos go opanowac). No coz wychodzi na jaw procesorozernosc Scalosa :P . Czesto sa przeklamania w grafice ikonek. Niektore ikonki nie maja wylaczonego tla. No ale jeszcze nic nie konfigurowalem lub moze jakies nakladki cos psuja?

Jakich nakladek (np. z MCP) nie mozna uzywac ze Scalosem?
Jakie dodatki warto uzywac (zauwazylem tam przy okazji jakis plugin do PPC)?
Czy jest polska lokalizacja?

Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 12:42
[#34] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Sylwester, post #18

Sylwester napisał(a):

> SFS obsługuje partycje do 2TB, z blokiem 32KB do 128TB. :)

Bzdura. Przez pewien błąd/niedopracowanie jednej ze struktur (albo niedokończenie jakiegoś pomysłu) używanie SFSa z partycjami o rozmiarze większym niż 128 GB (bez względu na rozmiar bloku!!) to proszenie się o problemy - prędzej, czy później się rozleci z wielkim hukiem podczas zwykłego kopiowania plików.

[#35] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Marek Szyprowski, post #34

Ja zalozylem poza obaszarem 4GB, cztery partycje po 50 GB i jedna (ostatnia) 38 GB, zostawiajac na koncu okolo 1,6 GB wolnego. Czy mam sie bac i czy czasami nie zostawic wiecej wolnego miejsca za ostatnia partycja? Jeszcze jej nie uzywalem (jest pusta).

Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 13:05
[#36] Re: SCALOS !

@Andrzej Drozd, post #33

offtopic.... nie musisz pod Ambientem wyciągać ikon na blat - od tego są Toolbary (pod ambientem zwane panelami)
o co do Scalosa..... wypróbowałem to pod MOSem (wcześniej chyba na klasyku też to zainstalowałem)... brrrrrrrr, jakieś to takie niefajne. To już stareńki WB lepszy. :)
[#37] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Andrzej Drozd, post #35

Ja na swoim 40GB zostawiłem na końcu jeden Giga... I już nieraz się przydało... Na Twoim miejscu, jeśli masz 250GB, nie żałowałbym i dałbym z 5GB... Zawsze jest to obszar na którym najmniej jeździ głowica i jest (wydaje mi się) bezpieczny...
Jeśli się ze mną nie zgadzacie to skorygujcie mnie ;)
[#38] Re: SCALOS !

@wali7, post #36

To już stareńki WB lepszy.

Nie wiem, ja sie uparlem ze nie bede mial WB3.9 i juz :P (bo chyba nie masz na mysli WB3.1?) :)

Ty przebywasz z Ambientem codziennie to moze sie przyzwyczailes i stworzyles sobie odpowiednie srodowisko, ja nie potrafilem, bo mialem inna alternatywe - gorna belke na WB.

Nie chce zadnych toolbarow i ikonek na blacie. Chce rozbudowane gorne menu z mozliwoscia konfiguracji. Pozatym Scalos technicznie wydaje mi sie nie mniej podbajerowany od Ambienta (a na pewno duuuuzo bardziej od WB3.9), z tym ze jest blizszy Workbenchowi, co mi sie bardzo podoba. Jak opanuje go na AOSie, to zainstaluje sobie na MOSie i juz nie bede marudzil :P

Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 13:43
[#39] Re: SCALOS !

@Andrzej Drozd, post #38

w sumie czemu nie.... Scalos wizualnie jest bardzo podobny do WB, więc jak ktoś pod MOSem nie lubi Ambienta, to zawsze pozostaje Scalos.
ale chyba byłbyś pierwszą osobą, która zrezygnowała z Ambienta na korzyść Scalosa :)
[#40] Re: SCALOS !

@Andrzej Drozd, post #33

Nie wiem jak odpowiednio skonfigurowac "Scalos Menu"

Dobra, to juz mam. Nie wiem czemu wczesniej nie dzialalo :)

DODANE:

No, ale znalazlem jeden powazny blad:
Kolejnej opcji nie mozna wprowadzac w odpowiednie miejsce, tylko zawsze jaka ostatnia, co skutecznie nie pozwola ustawiac programow alfabetycznie...takiego burdelu to ja nie chce :P Czy mozna cos z tym zrobic?

Niestety prefsy menu nie sa plikiem tekstowym, bo tak przynajmniej zalatwilbym sprawe CEDem :(

Czyzby taka mala i glupia (ale dla mnie wazna) sprawa, miala odsunac na bok kolejny zamiennik WB?

Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 15:19
[#41] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Andrzej Drozd, post #35

Wszystko będzie ok. Chodzi o to, że rozmiar pojedynczej partycji SFSowej nie może przekraczać 128GB. BTW: możesz wyjaśnić po co zostawiasz wolne miejsce na końcu?

[#42] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Marek Szyprowski, post #41

BTW: możesz wyjaśnić po co zostawiasz wolne miejsce na końcu?

Niezbyt ciekawe wrazenia po wspolpracy FastATA z dyskiem 4GB (ktory naprawde mial troche wiecej). Ostatnia partycja wjechala na pierwsza i zalatwila system bez mozliwosci odzyskania danych.
[#43] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Andrzej Drozd, post #42

To zasadniczo ten problem możesz mieć z dowolną partycją, która leży powyżej 4 GB. Trzeba uważać jakich programów się używa i tylko. Dysk się sam nie zapętla i można spokojnie używać całego obszaru.

Choć jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia: standardowy kontroler obsługuje maksymalnie dyski do 80 GB. Nie wiem jaki jest limit dla FastATA.

[#44] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Marek Szyprowski, post #43

Tak się trochę wtrącę...
Podaj mi linka albo powiedz w jakiej dokumentacji piszą że standardowy kontroler daje rade tylko do 80 GB... Kiedyś pisano że 4GB to max, a jednak OS 3.9 daje rade u mnie z dyskiem 40GB... Czy to oznacza że nigdy sobie nie będę mógł założyć więcej niż 80GB na standardowym kontrolerze IDE A1200?
[#45] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Radek, post #44

Linka raczej nie znajdę. Natomiast te 80 GB brało się już jakiś ograniczeń sprzętowych (programowe omija nowsze scsi.device). Pamiętam, jak ktoś się o tym tutaj na forum wypowiadał. Sprawdzałem to również doświadczalnie i mój dysk 120 GB, który kupiłem do Pegaza w ogóle nie był widziany przez kontroler w A1200.

[#46] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Marek Szyprowski, post #34

> SFS obsługuje partycje do 2TB, z blokiem 32KB do 128TB.

Bzdura. Przez pewien błąd/niedopracowanie jednej ze struktur (albo niedokończenie jakiegoś pomysłu) używanie SFSa z partycjami o rozmiarze większym niż 128 GB (bez względu na rozmiar bloku!!) to proszenie się o problemy

Podałem to za oficjalną dokumentacją, wiem że ostro dłubiesz przy SFS i znasz ten filesystem od podszewki więc Ci wierzę na słowo.
[#47] Re: SCALOS !

@Andrzej Drozd, post #40

Nie wiem o co Ci biega? Dokładam kolejne pozycje w dowolnym miejscu.

Następnie wciśnij "Nowa pozycja" i "Nowa komenda", otrzymasz to.

Zmień nazwę nowej pozycji w menu i nowej komendy a samą komendę możesz odpowiednio zdefiniować.
[#48] Re: SCALOS !

@Sylwester, post #47

No rzeczywiscie mozna w roznym miejscu. Widze to dopiero gdy jest wiecej "itemow". No, prawie w roznym - po stworzeniu menu i jednego itema, nie mozna nowego wrzucic przed pierwszego (to mnie zmylilo), wiec jezeli pierwszy ma nizsza litere w alfabecie, niestety trzeba go wykasowac po stworzeniu nowego i pozniej jeszcze raz stworzyc za nowym....dobra z tym mozna zyc :)

Jezeli pozwolisz, to pomecze Cie jeszcze na temat Scalosa, dzisiaj i nie tylko :P

1. Ktora opcja (lub jakiej nakladki uzyc) odpowiada za kolor napisow pod ikonkami? Chce miec tak jak na WB, czyli biale z czarna obwodka (bialy ustawilem sobie w troche rozbudowanym programie FontPrefs a czarna owodka pocghodzila z New Icons).

2. Ciag dalszy nastąpi ;)
[#49] Re: SCALOS !

@Andrzej Drozd, post #48

Na początku miałem z tym spore problemy, później zajarzyłem co i jak. W oknie na dole widać że używam tylko 8 pierwszych kolorów z całej palety, pozycja zaznaczona w górnym lewym oknie odpowiada zdaje się za kolor tła ikon (7 - żółty) jak widać lokalizacja jest trochę nie teges bo powtarza się np. "kolor tekstu" a są to dwie różne rzeczy. Kolory nanosisz przeciągając z dolnego okna do tego górnego na odpowiednią pozycję, trochę wytrwałości i dojdziesz co i jak. ;)

[#50] Re: SCALOS !

@Sylwester, post #49

Czy moglbys podeslac wersja ktora uzywasz? Niestety ta beta mnie dobila. Bardzo wolno chodzi i niestety Scalos Menu nie odpala mi zadnego programu...Nie lubie tak sie meczyc, narazie powrocilem do backupu WB3.1
[#51] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Andrzej Drozd, post #16

Scsi.device z AmigaOS3.9 siedzi w pliku Amiga ROM Update, który siedzi w Devs: . Chociaż u mnie jest w pamięci eFlashera i użytany jest zaraz po włącheniu Amigi (nie potrzeba resetu przez SetPatch). Dlatego mogę mieć partycję startową dowolnej wielkości i w dowolnym miejscu na twardzielu.

Ale czy można go przetestować na AmigaOS3.1, to nie wiem.
[#52] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Marek Szyprowski, post #45

No to ciekawe dlaczego ja takiego czegoś nie zaobserwowałem na standardowym kontrolerze. Bo nie sądzę aby A4000 miała jakiś inny kontroler niż A1200.
[#53] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@kmilota, post #52

Jaki największy dysk udało Ci się podłączyć do standardowego kontrolera IDE i działał bez problemów?

[#54] Re: SCALOS !

@Andrzej Drozd, post #50

Stara wersja 39.222 release 1.2d.
[#55] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@Marek Szyprowski, post #53

Jakąś 160GB podłączałem do mojej Amigi (dysk pecetowca, który przestał być widziany przez peceta). Zrobiłem na Amidze jedną parycję, szybki format (FFS z blokiem 4096) i wszystko ładnie działało. Aby go sprawdzić kopiowałem na niego jakieś wielkie filmy i nie było problemów. Co ciekawe po tych zabiegach, na pececie znowu był on widoczny.
A w manualu do AmigaOS3.9 piszą tylko o ograniczeniu do 2TB.
[#56] Re: HD z grubej rury i cieńko to widze ;)

@kmilota, post #51

Ale czy można go przetestować na AmigaOS3.1, to nie wiem.

Moze ze rozwiazaniem bedzie zmapowanie romu do pliku, na maszynie z WB3.9 oraz odpalonym Rom Update i uzycie tego romu za pomoca Blizkicka na innej Ami.
[#57] Syndrom Classicowca?

@Andrzej Drozd, post #56

Spostrzezenia:
W zwiazku z tym, ze sam sobie budowalem system przez tyle lat, to teraz mam dosc ciekawe problemy. Mianowicie, wszystko inne, choc w pewnych kwestiach lepsze, nie nadaje sie do uzytku z mojego punktu widzenia.

Po prostu, systuacja wyglada tak, ze czego nie dotkne (MOS, Magellan (a co, tez odpalalem)), nie spelniaja moich wymagan i nie dziala to co chce i jak chce. WB 3.9 to jeszcze wieksza tragedia (tragikomedia), mimo ze moglbym tam uzywac ToolsDeamona...
Ogolnie wychodzi na to, ze zabardzo napalilem sie na Scalosa. Wlasciwie...to mialoby sens - jest bardziej kompatybilny z "Amiga", niz sam WB3.9.
Niestety trafilem jeszcze na nieodpowiednia wersje czy cos...a naprawde nie chce mi sie grzebac w nakladkach, zamiennikach itp. poniewaz: albo cos bedzie dzialac od razu, albo zostane przy nakladach WB3.1. Szkoda mi czasu na latanie Scalosa czy WB3.9...gdy moge poprostu odpalic swoj stary, ale wciaz jary system i robic porzyteczniejsze rzeczy niz "łatać" (poniewaz to juz zrobilem na WB3.1, a z niektorymi niedorobkami, poprostu trzeba zyc :P ).

I tu ksztaltuje sie pewne pytanie:
Czy dla tak niereformowalnego czlowieka (gdy chodzi o system operacyjny), AOS4, tez bedzie takim dziwactwem jak pozostale klony, czy to bedzie normalny system (pamietajac ze WB3.9 nie jest normalny)?
[#58] Re: Syndrom Classicowca?

@Andrzej Drozd, post #57

Hmm Magellan Ci sie nie podobal??
IMO bez niego nie ma uzywania systemu:D.

Ogolnie uwazam ze troche zle podchodzisz desktopy
mozna zmieniac
na klasyku jak i na mosie dzialaja te najpopularniejsze scalosy,opusy etc..

Na pegu nie masz latek jak na klasyku.
Ja po to kupilem pega aby miec amigaos szybki i nielatany i niekanapkowaty:),ambient sie rozwija
dynamicznie i dobrze:) ale wole opusa magellana.

O os4 powiem tyle ze jest na poziomie os3.9 + wiecej bajerow,hyperion nie ruszal zbytnio desktopa,podobno ma byc w wersji 4.1 nowszy desktop,ja bym okreslil go jako siermiezny
i tyle co moge powiedziec w temacie os4.

[#59] Re: Syndrom Classicowca?

@Andrzej Drozd, post #57

Świetnie Cię rozumiem, również dopasowałem system do własnych niewygórowanych potrzeb i dobrze mi z tym, wiem co jak i dlaczego. Co do AOS4 i MOS, super że są i chwała ich twórcom za to jednak jak dla mnie zatraciły ową lekkość pierwowzoru i nie chodzi mi o szybkość bo ta na odpowiednich maszynach jest wystarczająca.
[#60] Re: Syndrom Classicowca?

@Sylwester, post #59

Świetnie Cię rozumiem, również dopasowałem system do własnych niewygórowanych potrzeb

W praktyce niestety najczęściej w przypadku klasycznej Amigi trzeba dopasowywać potrzeby do systemu, a zwłaszcza możliwości sprzętu.

zatraciły ową lekkość pierwowzoru

Nie zauważyłem, żeby MOS zatracił lekkość pierwowzoru. Oczywiście system zajmuje całe 33 MB (z dodatkowymi czcionkami i aplikacjami) i nie mieści się już na 6 dyskietkach DD, ale nadal jest to system lekki i zwarty. Zresztą w znacznej mierze wielkość plików wynika z tego, że PPC to RISC i ten sam kod zajmuje więcej.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem