[#61] Re: Syndrom Classicowca?

@Grzegorz Kraszewski, post #60

W praktyce niestety najczęściej w przypadku klasycznej Amigi trzeba dopasowywać potrzeby do systemu, a zwłaszcza możliwości sprzętu.

Tyż prowda, wiem że nie obejrzę np. filmu w rozsądnej rozdziałce na klasyku, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. :P
I dlatego do filmów mam odtwarzacz KORR.

Nie zauważyłem, żeby MOS zatracił lekkość pierwowzoru. Oczywiście system zajmuje całe 33 MB (z dodatkowymi czcionkami i aplikacjami) i nie mieści się już na 6 dyskietkach DD, ale nadal jest to system lekki i zwarty.

I jak to się ma do jednej komendy LoadWB na dyskietce?
A poważnie mówiąc to nie zajętość miejsca mnie przeraża bo to śmieszna ilość tylko mnogość opcji i ustawień, wiem że to przydatna cecha ale ja przy tym czuję się taki malutki i zagubiony. Dzidziuś
[#62] Re: Syndrom Classicowca?

@Sylwester, post #61

Mnogość opcji i ustawień wynika z nowej funkcjonalności systemu (np. USB, znacznie większe możliwości Ambienta). Większość z tej mnogości ustawień masz tak czy inaczej w łatkach i dodatkowych programach. W MOS-ie jest więc łatwiej, bo te ustawienia są bardziej skupione w jednym miejscu.
[#63] Re: Syndrom Classicowca?

@Sylwester, post #61

przecież LoadWB uruchamia GUI Workbencha ukryte wewnątrz Kickstartu... sam WB to nie jest tylko komenda LoadWB...
zresztą Ambienta odpala się też pojedynczą komendą Ambient ok, racja
[#64] Re: Syndrom Classicowca?

@wali7, post #63

Walli co?
loadwb laduje ambient :))

[#65] Re: Syndrom Classicowca?

@wali7, post #63

Doskonale o tym wiem że LoadWB tylko inicjuje biblioteki zaszyte w ROM do zbudowania GUI, bez nich nic by nie zdziałał ale jaki to robi efekt na nieznających tematu. ;)
[#66] Re: Syndrom Classicowca?

@Sylwester, post #65

no tak, teraz zgadzam się w 100% :)
[#67] Re: Syndrom Classicowca?

@AmiChris, post #64

ale heca, rzeczywiście masz rację... byłem przekonany, że w MOSowym s-s jest komenda Ambient, a tu jak byk LoadWB...
człowiek uczy się całe życie ;)
[#68] Re: Syndrom Classicowca?

@Sylwester, post #65

ale jaki to robi efekt na nieznających tematu.

Sugerujesz, że nie znam tematu? cool
[#69] Re: Syndrom Classicowca?

@AmiChris, post #58

Hmm Magellan Ci sie nie podobal??

Spodobal, ale zawsze mialem problemy z tym aby NewIcons bylo bez ramek...i to i tamto...i jakies specjalne nakladki tylko dla Magellana...Sama filozofia mi sie podobala i bedzie podobac. Niestety ani MOS, ani AOS4 nie poszly ta droga. Otwieram sobie dwa okna i kopiuje pliki. Sie wie cos o tym, gdy pierwszym programem ktorego odpalam na WB, to DOpus4 :)

Co do samych desktopow to nie znalazlem tego czego bym chcial. Ambienta sie fajnie uzywa, niestety brak ToolsDaemona i konspiracja plikow/ikonek na blacie, skutecznie mnie odpycha.

Co do samego WB3.9, to mi nie przeszkadza siermieznosc. Przeszkadza mi to, ze jest zle (choc oryginalnie) zalatany i nie dziala mi to co chce i jak chce.

Czlowiek Sie Uczy Cale Zycie, Poznaje Swiat, Tworzy, Buduje, Czasami Psuje...Ale AOS4, Jest Jak Wiara...Niematerialny :P ...Nieprawdziwy :P
[#70] Re: Syndrom Classicowca?

@Andrzej Drozd, post #69

Andrzej Drozd napisał(a):

> Spodobal, ale zawsze mialem problemy z tym aby NewIcons bylo
> bez ramek...i to i tamto...i jakies specjalne nakladki tylko
> dla Magellana...

Bo ramki w ikonkach to się wyłącza po prostu w ustawieniach Magellana, a nie jakimiś nakładkami. Jak nie znajdziesz to mogę poszukać, która zakładka i opcja za to odpowiada.

> Ambienta sie fajnie uzywa, niestety brak ToolsDaemona [...]

No niestety - dla mnie to jest właśnie powód pozostania przy Magellanie... Może kiedyś się wezmę i dopiszę to do Ambienta, ale na razie nie bardzo mi się chce.

[#71] Re: Syndrom Classicowca?

@Grzegorz Kraszewski, post #68

Gdzież bym śmiał. ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem