kategoria: A600
[#1] AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)
Witajcie, amige 600 miałem (tzn mój wujek miał ;) ) w 1996 roku , teraz czas na powrót
Na komputerach się nie znam wcale - pewnie problem żaden i czytacie już o tym w co drugim temacie, ale ja nie mam się do kogo zwrócić

Kupiłem amigę na allegro za 300 zł, komputer jest przerobiony z kartą CF i masą gier, w opisie napisane że sprawna - działa
Oczywiście jako kompletny komputerowy laik kupiłem sprzęt, odpaliłem
Pierwsze rzeczy nie działają diody, są po prostu odłączone
nie działa też stacja dyskietek
Działą karta CF mam foldery z grami,,, nie działa żadna gra ! 700 gier z tego żadna nie chodzi
dostaję komunikat z Shadowzone (?) i takie które informuję mnie że nie mam wystarczającej ilości pamięci
Zapytałem sprzedającego, powiedział że muszę dokupić u niego kartę za 180 zł, grzecznie zapytałem dlaczego nie napisał że żadna z tych gier nie działa,,, czekam na odpowiedź

Nie wiem czy to dobra cena, nie wiem jakiej karty mam szukać (jeśli zechcę zagrań na nosie sprzedającemu) nie wiem jak to wpinać , nie wiem też jak to zestroić z amigą
Błagam o pomoc
[#2] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@filip_filip, post #1

Podaj link do aukcji. Zobaczmy, co to w ogóle jest.
[#3] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@_arti, post #2

zapewne za mało pamięci do uruchomienia WHDLoad
nieładnie że stacja nie działa, oczywiście ze strony sprzedającego
to, że dałeś 300pln to nic
kupiłeś na allegro? witaj w klubie...
[#4] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@filip_filip, post #1

Tak jak ktoś już napisał gry z CF to zazwyczaj WHDLoad. Ten program nie ruszy bez FastRam a to kosztuje.
Te 180 to trochę mało jak na turbo oraz PCMCIA. Zazwyczaj to znacznie więcej kosztuje.
Wklej aukcje to zobaczymy o co chodzi.
[#5] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@Climat, post #4

http://allegro.pl/amiga-600-dzialajaca-polecam-i5024276889.html - proszę oto link do aukcji
[#6] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@filip_filip, post #5

Dodam jeszcze że telefonicznie Pan informował mnie że większość gier działa tak jak jest, dopiero po napisaniu że na 700 działa tylko JEDNA (Krzysiu WIngs - okropnie nie fajna gra ;) - powiedział mi o tej karcie
[#7] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@filip_filip, post #6

Niestety ta amiga gier nie uruchomi bo i nie ma FastRam ani nie działa jej stacja (gry z dyskietek).
Do gier z CF tego potrzebna jest pamięć "pod klapkę" 1MB oraz jakieś turbo albo fast ram. Lepiej turbo i znacznie przyspiesza amigę i ma już w sobie fastram.

Dla mnie ta aukcja to towar nie zgodny z opisem. Ukryte "detale" są dośc ważne w kontekscie tego co on tam reklamuje.

Ja sprzedaje takie coś i ten zestaw to mniej więcej to co potrzeba, żeby działały gry z WHDLoad (z karty CF).

Link Do mojej Aukcji.

Sama karta turbo z przesyłką to 450+PLN (nowa z retro ami) do tego pamięć pod klapkę to dodatkowe 70-150 w zależności od tego co chcesz.
Sam fastram też można dokupić (PCMCIA) ale są relatywnie drogie w porównaniu do turbo.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2015 04:16:39 przez Climat
[#8] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@Climat, post #7

Rozumiem
Czyli albo kupuję kartę (z ciekawości chciałbym usłyszeć co chce mi zaoferować sprzedawca)
albo odpalać gry z dyskietek (czyli naprawa stacji dyskietek, napisał że wysłał 2 stacje jedna praktycznie nowa do przerobienia (ciekawe jak to przerobić),,, Jeśli zmienię stację dyskietek to tak jakby tej karty z 700 grami nie było ? Bo i tak będę je odpalał z dyskietek !?
[#9] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@Climat, post #7

A gdzie w opisie aukcji jest niezgodność?
Karta CF działa.
są na niej gry, ale nie jest napisane że zadziałają na tej Amidze.
[#10] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@Norbert, post #9

Tak jest, niezgodności tutaj nie ma, jest raczej lekkie olewactwo, dlatego chciałbym poznać propozycje rozwiązania tego problemu, ja napisałem, bardzo grzecznie, że chciałem kupić coś co będzie gotowe do użytku, gdybym wiedział o jakiś rozszerzeniach najnormalniej w świecie bym podziękował :)
I gwarantuje,że nie było tutaj chrapki na 300 zł i full serwis - nie znam się :)
[#11] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@filip_filip, post #10

Potrzebujesz, w wariancie najwygodniejszym - to i to;

...lub po prostu działającą stację dysków lub jej emulator;
[#12] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@filip_filip, post #10

Jeśli dobrze pamiętam to koleś ma na sprzedaż kartę 2mb czyli i tak cześć gier nie będzie chodzić. Trzeba 4mb i rozszerzenie pod klapkę.
[#13] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@biolog77, post #12

Czyli jest to klasyczne ładowanie się na minę :) Kupię kartę za 180 zł i z 700 gier zadziała 200 - żeby odpalić kolejne 500 musze kupić kolejną kartę ,,,,
Przestaje mi się podobać rozmowa w ten sposób z Panem z allegro :)
Co do emulatora stacji dysków, to na pendrive wgrywam gry które odpalam ? (poczytam więcej o tej opcji)
[#14] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@filip_filip, post #13

Tak, jako obrazy dyskietek.
[#15] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@filip_filip, post #13

Emulator wyjdzie Cię najtaniej choć nie jest to super wygodne, niemniej do większości gier wystarcza. Na pendrive wrzuca się obrazy dyskietek - tzw. adf-y łatwo dostępne w sieci (także na legalu XD patrz rodzynki PPA czy amiga future). Są dwa najpopularniejsze emulatory - Lotharka HxC (droższy ale wciąż rozwijany i pewniejszy) i tzw. Gotek (tańszy ale wymaga kombinacji.. no i na dzień dzisiejszy firmware nie jest rozwijany :( )
[#16] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@filip_filip, post #10

Szkoda że podałeś linka do aukcji przed zakupem Amigi.
Dostałbyś pełną informację czy warto w to wchodzić.
A tak, to teraz porzucisz amigowanie
Pamiętaj, że niektóre gry wymagają AGA i nie pójdą na A600.
[#17] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@Norbert, post #16

No właśnie nie chcę nic porzucać, a już na pewno nie amigowanie :) (ale wiarę w ludzi to tak)
[#18] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@filip_filip, post #10

z amigowaniem właśnie tak jest że najpierw trzeba mieć trochę wiedzy na temat sprzętu zanim się wybierze konfiguracje. Wtedy nie kupiłbyś tej amigi za te kasę. Ale jak ja już masz to zastanów się co możesz zrobić dalej. Na pewno przerobić stacje od PC jest to w zasadzie proste i tanie, potrzebną wiedze znajdziesz w sieci i na ppa. Potem doinwestować Amigę karta turbo lub fast ram oraz chip ram - potrzebny sprzęt znajdziesz na retroami.pl. A przede wszystkim dużo poczytać o Amidze 600
[#19] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@filip_filip, post #17

Nie jest tak źle. Kondensatory masz już wymienione na nowe, masz karte CF 4GB.
Jak masz dostęp do dyskietkek to przerób sobie stacje i masz sprawną Amigę.

Za 180 zł pewnie chciał Ci sprzedać kartę 1MB wpinaną w slot od dołu, bez problemu kupisz taką za 130 zł, ale w sumie będziesz miał 2MB pamięci Chip,a to w sumie za mało dla Whload.

Wiec taniej kupić będzie Ci Goteka za 130 zł masz dostęp do większości starych gier na Amigę
(ale bez możliwości zapisu stanu gier) lub droższego HXC
[#20] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@robertos231, post #19

On mi wysłał 2 stacje dyskietek, muszę się im przyjrzeć, co można z nimi zrobić
czy jeśli kupię Goteka, ta karta CF z grami będzie bezużyteczna ?
zabieram się do czytania o tym Goteku :)
[#21] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@filip_filip, post #20

Zasadniczo tak - karta CF będzie bezużyteczna, jeśli interesuje cię tylko odpalanie gier.
[#22] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@Norbert, post #9

W sumie racja.
Opisane jest, tyle że bez dość ważnych niuansów dla tych co sie na tym nie znają.
[#23] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@filip_filip, post #20

Zamontuj drugą FDD. Z tego co pisać sprzedawca powinna działać. Dokup 1MB RAM , 4 lub 8 MB Fast RAM lub kartę turbo. Do tego na deser ROM 3.1 z przełącznikiem na 1.3. I będziesz miał świetny sprzęt. Już teraz masz dużo możliwości z działającą FDD.
Pozdrawiam
[#24] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@chicago, post #23

Czy możesz jaśniej FDD to stacja dyskietek, to da się zrobić, bo niby wysłał mi dwie z której mogę złożyć jedną działającą
1mb RAM on ma na sprzedaż , więc teoretycznie też jest (ktoś tu napisał że powinna kosztować 130 a nie 180 (bo tyle mi proponuje) 4 lub 8 MB Fast RAM lub kartę turbo. czyli (?)
i ten deser juz dla mnie absolutnie niezrozumiały :))))

a jakie mam możliwości z działającą FDD ? skoro mam za mało pamięci ?
[#25] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@filip_filip, post #24

Przy działającej stacji wszystkie gry będą ci chodzić na 1MB, pod warunkiem, że skombinujesz sobie kilkaset dyskietek i poprzegrywasz na nie owe gry... lub kupisz emulator stacji dysków.
[#26] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@filip_filip, post #24

Przy działającym FDD masz dostęp do gier z Amigi 500(duuużo fajnych gier). Możesz nagrać je na dyskietki. Nagrasz te które lubisz. Grając zabijesz czas czekając na dodatkową pamięć. Tylko ta cena którą podałeś za dodatkową pamięć jest duża. Daj ogłoszenie na ppa.pl, może ktoś ma na zbyciu.
[#27] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@chicago, post #26

Teraz już rozumiem :))
Wielkie dzięki - obiecuję że będę jeszcze się odzywał ;)
[#28] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@filip_filip, post #27

Daj ogłoszenie tutaj na forum o 1MB pod klapkę do A600.
Ja kupiłem wersję Strykera za 70PLN. Działa idealnie. 180 to więcej niż nowa A604n w retroami. Zdzierstwo.
[#29] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@Climat, post #28

Ja też mam od Strykera za podobne pieniądze, 8 MB Fast RAM za ok. 200 zł też kupiłem dając ogłoszenie tu na forum.
[#30] Re: AMIGA 600 / Karta 4gb / stos gier (brak pamięci!)

@chicago, post #29

To co on teraz sprzedaje może kosztować te 180
http://allegro.pl/amiga-600-kara-fast-ram-2-mb-i5074660913.html

Tylko tak jak pisałem wczesnej to nie zalatwi problemy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem