kategoria: A500
[#1] Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?
Hej,

Na wstępie chciałem się przywitać. Jestem kolejnym osobnikiem, który na fali nostalgii postanowił przypomnieć sobie czasy końca podstawówki i początku liceum i zakupić Amigę 500 - taki sam model jakiego używałem ponad 20 lat temu. Wiem, że taka kategoria "miłośników amigi" budzi politowanie, ponieważ średnio po tygodniu sprzęt im sie nudzi i trafia ponownie na allegro, ale liczę, że ze mną będzie inaczej :).

Do rzeczy: w przyszłym tygodniu powinna do mnie dotrzeć Amiga 500 (+ zasilacz, mysz, modulator). Do kompletu zamówiłem sobie emulator stacji Gotek, kabel do podłączenia Amigi do złącza SCART w telewizorze oraz 2 joysticki (żebym mógł z synem pograć). To czego nie mam zamówionego (ponieważ nie znalazłem wiarygodnej oferty) to rozszerzenie pamięci do 1MB. I teraz pytanie: jak bardzo to rozszerzenie jest potrzebne ? Ile % gier wymaga do działania tego rozszerzenia ? Docelowo na pewno je kupię, ale nie wiem jak intensywnie powinienem szukać :).

A może ktoś z Was ma na sprzedaż (lub wie gdzie mogę kupić) takie rozszerzenie ? (ogłoszenie w dziale "giełda" już zamieściłem)
[#2] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@g0trek, post #1

Jeśli ta Amiga nie ma żadnego rozszerzenia czyli ma 0,5MB to stosunkowo niewiele gier odpalisz. Raczej te z początkowych lat Amigi. Większość dobrych/znanych gier wymaga 1MB.

Poszukaj w google lub tu na forum, zapewne jest lista takich gier więc dopóki byś nie kupił rozszerzenia to obadałbyś te z listy, obstawiam że ok. 100 takich gier jest :)
[#3] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@g0trek, post #1

A skąd wiesz że kupiłes amige bez rozszerzenia do 1mb?
Pytałeś sprzedającego?
Niekturzy zapominają napisać ze jest 1mb a niekturzy niewiedzą ze w środku jest 1mb.
Ja kupiłem na allegro....nic nie pisało że ma rozszerzenie a gdy otworzyłem klapke od spodu ujżałem karte z wylaną bateryjką ;)
[#4] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@maliniak, post #3

W sumie możesz mieć rację :). Poczekam aż sprzęt dotrze do mnie, sprawdzę i wtedy ewentualnie rozpocznę poszukiwania rozszerzenia.
[#5] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@maliniak, post #3

Potwierdzam,
Na trzy ostatnio kupione przeze mnie Amigi na allegro tylko jedna miała info o rozszerzeniu.
Oczywiście wszystkie trzy przyszły z 1mb na pokładzie, więc warto poczekać i sprawdzić OK
[#6] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@g0trek, post #1

Jedna z pierwszych rzeczy do zrobienia - sprawdzenie czy coś siedzi pod klapką i rozkręcenie sprzętu, zobaczysz jaką masz rewizję płyty głównej.

Jeśli nie będziesz miał rozszerzenia to albo sobie takie możesz zakupić (czasem się na Allegro trafiają za 20zł) albo wlutować cztery scalaczki bezpośrednio w płytę główną. Podobno stracisz przez to kompatybilność z dosłownie paroma tytułami, osobiście żadnego nie mogę wymienić, bo się z takim nie spotkałem.

Rozszerzenie jest bardzo mocno potrzebne, bo konfiguracja 1MB czy też 512+512 to właściwie standard jeśli chodzi o A500. Poczytaj sobie o różnicach w pamięci (CHIP/FAST/SLOW) i jak to się ma do podklapkowego rozszerzenia.
[#7] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@teh_KaiN, post #6

Polecam od razu zrobić moda na 1MB chipramu o ile rewizja płyty będzie na to pozwalała. Nie znalazłem tytułu któremu by przeszkadzał brak pamięci slow za to bez problemu można znaleźć hiciory jak np. seria Ishar która wykorzysta dodatkową pamięć chip (muzyka podczas gry).
[#8] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@Fenio, post #7

Tylko jakieś stare "dinozaury" i demka nie będą działać, które powstały w okresie gdy istniała tylko A500 z 512k slow.
[#9] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@g0trek, post #4

Amiga dotarła. Jeszcze jej nie odpalałem, bo siedzę w pracy, ale już wiem, że rozszerzenie pamięci pod klapką nie ma. Jeszcze tylko cień nadziei, że poprzedni właściciel wlutował pamięć bezpośrednio na płytę. Jeżeli nie to moje poszukiwania są nadal aktualne.
[#10] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@g0trek, post #9

Jak coś to być może będę miał jedną na zbyciu.
[#11] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@PTR, post #10

Fajnie, daj znać na PM lub maila ile byś sobie za to rozszerzenie życzył.
[#12] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@teh_KaiN, post #6

Amiga uruchomiona. Działa. Większość dyskietek, które dostałem z komputerem nie działa (lub brak rozszerzenia pamięci powoduje, że gry się nie wczytują), ale ze dwie udało się uruchomić, czyli stacja jakoś też działa. Nie dotarł jeszcze do mnie Gotek, więc dużo więcej nie udało mi się przetestować. W każdym razie kickstart jest w wersji 34.5, a rewizja płyty głównej to 8A (jeszcze nie wiem czy to dobrze czy źle :D).
[#13] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@g0trek, post #12

Świetnie, bo możesz mieć 2MB chip ramu, a nie max 1MB jak w przypadku rev6. Późniejsze gry robią z takiej ilości użytek (death mask, mortal kombat 2). Tak naprawdę możesz sobie cały RAM wlutować w płytę główną. Stracisz na tym tylko tyle, że nie będziesz mógł sobie robić łatwego downgrade'u do mniejszej ilości ramu, przez co pojedyncze najstarsze tytuły mogą się krzaczyć. Ale tak jak zostało to wcześniej wspomniane: same dinozaury i obskurne gry.
[#14] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@teh_KaiN, post #13

Piękne i cudowne commando nie odpalisz
[#15] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@pabloz, post #14

A przy tym piggy mod na 2mb chip nie można zrobić jakieś przełączanej zworki czy cuś? Pełne 2mb chip lub 512chip i 512 slow??
Jeśli interesuje Cie gotrek temat 2mb na rev8A to tu na forum jest co nieco http://www.ppa.pl/forum/amiga/27779/amiga-500-i-2mb-chip-ram . Sam będe niedługo temat męczył bo chce sobie zrobić. A tak przy okazji, czy takie kości jak siędzą w Amidze (4X128) to można wogóle jeszcze gdzieś kupić??

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2015 23:47:35 przez zeter
[#16] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@zeter, post #15

Pewnie kiedyś dojrzeję do rozbudowy do 2MB, ale obawiam się, że własnoręcznie tego nie zrobię, bo lutownica to nie jest moja specjalność :). Gdyby ktoś świadczył taką usługę to pewnie bym skorzystał.
[#17] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@zeter, post #15

Możesz puścić sygnał RAS przez bramkę OR, jedno z wejść podciągnąć rezystorem do Vcc i podłączyć do niego przełącznik zwierający do masy.
[#18] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@zeter, post #15

Kości 44256 da się tu i ówdzie znaleźć, zdaje się, że w SławMirze mają. Poza tym są one popularne w kartach SVGA 0,5 - 1 MB, często drugie 0,5 MB jest w podstawkach. Często w szrotowniach można znaleźć, ja wyciągnąłem ze złomowanych w pracy PC kilka takich kart.
Dokładny opis zabaw z pamięcią w płycie rev8: http://www.ppa.pl/forum/amiga/24586/a500-rev-8a-wlutowanie-pamieci-na-plyte-czyli-konfiguracja-pamieci-w-a500#m320712
[#19] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@wali7, post #18

Dziękuję za info. Czy to będzie dokładnie to UKL.SCALONY 44256 DIP20
Kod producenta: M5M44256BP8 MITS 034 DIP20_PULLS ??
[#20] Re: Rozszerzenie do 1MB - jak bardzo potrzebne ?

@g0trek, post #1

Witam
Nie chcę zakładać nowego wątku. Więc dokleję się tutaj.
Po wielu latach w końcu udało mi się znowu wrócić do starej dobrej Amigi 500. Nie ma co pisać o perypetiach jakie musiałem przejść żeby w końcu sklecić sensowny zestaw do zabawy.
Sprawa dotyczy rozszerzenia pamięci Elbox 2mb. O tuż nie mam schematu jak podpiąć kable wychodzące z podstawki pod gray'a. Oczywiści znalazłem już ten wątek na portalu EXEC ale czy mógł bym was prosić o jakieś zdjęcie jeżeli ktoś posiada to rozszerzenie jak przylutowane są te kable do płyty głównej w Amidze 500 (dokładnie płyta to 8A).
Samo rozszerzenie jest sprawne i działa jako 0,5 mb chip i 1,8 slow, ja bym chciał mieć jednak ten 1 mb chip.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem