[#1] VGA problem
mam nastepujacy problem:

chcac zakosztowac "przyjemnosci" w obcowaniu Amigi i monitora vga nabylem odpowiednia przelatke na gieldzie kazalem ja sabie zademnstrowac no i cycus, glancus ,delikatesik.

dzisiaj sprzet zmontowalem najpierw na monitorze pal ustawilem sobie dublePL sprawidzilem czy jest w startu-sequence komenda vgaonly oraz sprawdzilem czy jest ona w odpowiednim katalogu.Kliknolem use przelaczylem monitory i dziala w koncu jakas sensowna rozdzielczosc . pobawilems ie pocykalem zrobilm reset ciszaaaaaaaaaa system odpalil ale obrazu nie ma. podpiolem palowski monitor i nic robie restes czekam jest system i szczatki obrazu podpinam vga no i obraz jest wszystko smiga az do resetu....... znowu cisza.

prubowalem multiscan i tego typu tryby wszystko smiga do resetu..... potem nie ma obrazu:(

Musze robic tak odpalac komp na palowskim monitoze czekac az zaladuje sie syetem i dopiero przelaczac na vga troche to nie za bezpieczne operowac na zlaczach amigi pod napieciem :/ macie jakis pomysl abym mogl normalnie uzywac minitora vga bez takich cudów???

Benedykt
[#2] Re: VGA problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Kliknolem use przelaczylem monitory

Spróbuj kliknąć na "Save" zamiast "Use".
[#3] Re: VGA problem

Dodaj w s-s:
devs:monitors/VGAOnly
devs:monitors/multiscan

[#4] Re: VGA problem

troche to nie za bezpieczne operowac na zlaczach amigi pod napieciem

Troche?! Boj sie Boga. Twoja Amiga juz jest trupem. Takich rzeczy nie robi sie nawet z najnowszymi pecetami.

macie jakis pomysl abym mogl normalnie uzywac minitora vga bez takich cudów???

Odpalsz Screen Mode, ustawiasz Multiscan. Zapisujesz...i to tyle :)
[#5] Re: VGA problem

@Andrzej Drozd, post #4

boje sie Boga i tego nie robie i moja amiga nie jest trupem

to juz zrobilem dodalem te dwie linijki devs...

i nic po odpaleniu systemu mam ciemny obraz

musze robic tak :

ospalic ami przy minitorze pal jak sie syatem zaladuje musze go odlaczyc i podpiac vga dopero teraz mam obraz :(

czy maja c tylko aga da sie uzywac normalnie vga???

moj startup seq wyglada ok tzn jest tam to co napisaliscie.......

Benedykt
[#6] Re: VGA problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

czy maja c tylko aga da sie uzywac normalnie vga??

Da się, zrób tak jak mówił Krashan wcześniej. Jak zmieniasz częstotliwość obrazu to daj na SAVE nie USE. USE działa tylko do resetu, ja miałem przez lata AGA i monitor SVGA :)

[#7] Re: VGA problem

@Olo, post #6

sorry za blad dalem save wiem ,ze use dziala tylko do restetu.

moglbys moze opublikowac swoj startup?? a wszczegolnosci sam fragment odpowiedzialny za inicjacje multiscana bo chyba ten orginalny s-s comodorowski nie za bardzo jest dobracowany mam wb .3.1

Benedykt

Edit:

dzieki za sekwence mam pytanie w twoim ss jest
C:Mount >NIL: DEVS:DOSDrivers/~(#?.info)

ja mam c:list czy to jets jakas spora roznica??

Ostatnia modyfikacja: 21.06.06 22:59
[#8] Re: VGA problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Prawde mówiąc...nie wiem ;) Po instalacji WB 3.9 mam taką s-s :)

[#9] Re: VGA problem

z oryginalnym Commodorowskim s-s 3.1 wszystko w porządku, sam przez lata używałem takiego z A1200 i monitorem VGA. może masz pomieszane na dyskietkach systemowych i ta s-s wcale nie jest taka oryginalna...
ważne są przypisy do env:, envarc:, devs: i komenda montująca zawartość dos-drivers (na pewno powinien być mount), do tego IPrefs w C:
[#10] Re: VGA problem

@wali7, post #9

i prefsa na 100% nie mam musze z aminetu sciagnac
[#11] Re: VGA problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #10

IPrefs to standardowa komenta AmigaDOSu. Wczystuje ona ustawienia systemu zapisane przez różne programy z SYS:Prefs - między innymi wczytuje w jakim trybie graficznym ma być uruchomiony system (samo uruchomienie sterownika danego trybu to za mało).

[#12] Re: VGA problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

ospalic ami przy minitorze pal jak sie syatem zaladuje musze go odlaczyc i podpiac vga dopero teraz mam obraz

Mosci Panie! O zgrozo! Przeciez napisalem ze nie wolno odlaczac/ przylaczac monitora gdy Amiga jest zalaczona!

Pozatym monitor pal mozna podlaczyc kabelkiem composite nie odlaczajac VGA. Ba! mozna jeszcze podlaczy 3 urzadzenie - tv do modulatora.

A co do tego Devs: to nie wiem o co chodzi. Trzeba odpalic preferencje SCreen Mode, ustawic Multiscan i kliknac prawym klawiszem myszki na taki przycisk, ktory nazywa sie "Save" (zapisz). I to wszystko :)
[#13] Re: VGA problem

Ja używam amigi tylko z monitorem vga od długiego czasu - zarówno pod os 3.1 jak i 3.9. NIC nie dodawałem do S-S. Poprostu na monitorze palowym dawałem jakiś tryb dla monitorów VGA, robiłem Save i potem amiga śmigała na vga

[#14] Re: VGA problem

@Andrzej Drozd, post #12

Ja tak robie cały czas - mam wspólny monitor do pc i amigi

[#15] Re: VGA problem

@wali7, post #9

i bardzo ważną sprawą jest przeniesienie wybranych sterowników trybów graficznych (czyli "monitorów") ze storage/monitors do devs/monitors

ps. w moim poprzednim wpisie pomyliłem się - oczywiście chodziło nie o dos-drivers, tylko o monitors.... ładujesz je podając ich nazwę (tak więc o tym co powiedziałem o mount zapomnij, moja pomyłka - mount robi inne rzeczy), ale nie ma to znaczenia, bo po przeniesieniu ich do devs instalują się same. I nic nie zmieniaj w s-s. Dla użytkownika jest user-startup, ale w tym przypoadku nic nie musisz w nich zmieniać.

Ostatnia modyfikacja: 22.06.06 09:32
[#16] Re: VGA problem

Możliwe, że przyczyną Twoich problemów są zbyt wyśrubowane parametry obrazu. Czyli np. masz ustawioną częstotliwość odchylania pionowego bardzo blisko granicy jaką toleruje Twój monitor. Dlatego zaraz po resecie może mieć problemy z "zaskoczeniem". Spróbuj, kosztem rozdzielczości, nieco zwiększyć tą wartość. Posprawdzaj też inne parametry sterownika.

[#17] Re: VGA problem

@Kamul, post #16

No to niech kolega zobaczy tryb Euro 72 z VGA Only - 31,4 khz, 70 hz, każdy monitor to musi złapać.

[#18] Re: VGA problem

Na jakiej gdziełdzie mają takie rzeczy i jeszcze zaplecze do ich demonstracji?
Gdzie ona jest? 8)
[#19] Re: VGA problem

@Daclaw, post #18

Kolega ma maszynę czasu ;)
[#20] Re: VGA problem

@wali7, post #19

nie nie mam maszyny czasu u nas w Rybniku od czasu do czasu na przemian pojawia sie gielda elektroniczna z terrarystyczna tam to kupilem .Koles mial troche sprzetu do ami no i mi odpalil i widzialem ,ze dziala. a przelotek oststnio mam kilka ni mniej ze wszytskimi to samo. no nic to ja smigam zobaczyc ten tyb euro76 i dam znac czy dziala czy nie.

Benedykt
[#21] Re: VGA problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #20

Euro72 i koniecznie sterownik VGAONLY (w Devs/Monitors)

[#22] Re: VGA problem

@Malin, post #21

etam, ja nigdy nie uzywalem vgaonly, nie wiem nawet po co to jest

[#23] Re: VGA problem

@Prince, post #22

Po to żeby Euro 72 miało 31 khz a nie 29.

[#24] Re: VGA problem

@Malin, post #14

Ja tak robie cały czas - mam wspólny monitor do pc i amigi

To rob tak dalej, "za sto pierwszym razem cos sie zjara" :P
[#25] Re: VGA problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #20

nie nie mam maszyny czasu u nas w Rybniku

Ale Ty jestes marudny. Maszyny nie ma, ale jestem ja. Bardzo dlugi czas uzywalem Amigi + AGA na monitorze VGA. Jakby co to zapakuj sprzet, przywiez do mnie, to obadamy sytuacje. Mieszkam na nowinach.

Ostatnia modyfikacja: 22.06.06 14:30
[#26] Re: VGA problem

@Andrzej Drozd, post #25

daj znac na miala gdzie dokladnie mieszkasz :) czas miesce i napoje do uzgodnienia
[#27] Re: VGA problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #26

; $VER: Startup-Sequence_HardDrive 40.2 (25.2.93)
; Startup-Sequence for hard drive systems

C:SetPatch QUIET

C:Version >NIL:
C:AddBuffers >NIL: DF0: 15
FailAt 21

C:MakeDir RAM:T RAM:Clipboards RAM:ENV RAM:ENV/Sys
C:Copy >NIL: ENVARC: RAM:ENV ALL NOREQ

Resident >NIL: C:Assign PURE
Resident >NIL: C:Execute PURE

Assign >NIL: ENV: RAM:ENV
Assign >NIL: T: RAM:T
Assign >NIL: CLIPS: RAM:Clipboards
Assign >NIL: REXX: S:
Assign >NIL: PRINTERS: DEVS:Printers
Assign >NIL: KEYMAPS: DEVS:Keymaps
Assign >NIL: LOCALE: SYS:Locale
Assign >NIL: LIBS: SYS:Classes ADD
Assign >NIL: HELP: LOCALE:Help DEFER

BindDrivers

;IF EXISTS DEVS:Monitors
; IF EXISTS DEVS:Monitors/VGAOnly
DEVS:Monitors/VGAOnly
; EndIF

C:List >NIL: DEVS:Monitors/~(#?.infovgaonly) TO T:M LFORMAT "DEVS:Monitors/multiscan"
Execute T:M
C:Delete >NIL: T:M
EndIF
SetEnv Language "english"
SetEnv Workbench $Workbench
SetEnv Kickstart $Kickstart
UnSet Workbench
UnSet Kickstart

C:AddDataTypes REFRESH QUIET
C:IPrefs
C:ConClip

Path >NIL: RAM: C: SYS:Utilities SYS:Rexxc SYS:System S: SYS:Prefs SYS:WBStartup SYS:Tools SYS:Tools/Commodities

IF EXISTS S:User-Startup

Execute S:User-Startup
EndIF

Resident Execute REMOVE
Resident Assign REMOVE

C:LoadWB
EndCLI >NIL:

to jest moj s-s czy cos w nim jest nie tak ze te vga niechce wystartowac???
[#28] Re: VGA problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #27

Linie odpowiedzialne za wywołanie monitorów:

IF EXISTS DEVS:Monitors
IF EXISTS DEVS:Monitors/VGAOnly
DEVS:Monitors/VGAOnly
EndIF

C:List >NIL: DEVS:Monitors/~(#?.info|VGAOnly) TO T:M LFORMAT "DEVS:Monitors/%s"
Execute T:M
C:Delete >NIL: T:M
EndIF

Wywal te dopisane sekwencje, są zbyteczne. Jeśli z oryginalnym s-s nie działa, to problemu trzeba szukać w innych rzeczach.
[#29] Re: VGA problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #27

Benedykt Dziubałtowski napisał(a):

> ;IF EXISTS DEVS:Monitors
> ; IF EXISTS DEVS:Monitors/VGAOnly
> DEVS:Monitors/VGAOnly
> devs:monitors/multiscan
> ; EndIF
>
> C:List >NIL: DEVS:Monitors/~(#?.infovgaonly) TO T:M LFORMAT "DEVS:Monitors/multiscan"
> Execute T:M
> C:Delete >NIL: T:M
> EndIF
> devs:monitors/multiscan

3 razy devs:monmitors/multiscan montujesz
z czego ta linia:
C:List >NIL: DEVS:Monitors/~(#?.infovgaonly) TO T:M LFORMAT "DEVS:Monitors/multiscan"
jest conajmniej dzinwa

> to jest moj s-s czy cos w nim jest nie tak ze te vga niechce
> wystartowac???

jest przerabiany przez kogos, nie ma nic wspolnego z oryginalnym...

[#30] Re: VGA problem

@Kaczus, post #29

Witam probelm rozwiazany:

juz widze jak sie z emnie smiejecie :)

winy byl monitor !!!

musze odpalac kompa tak:

najpier komp a jak wystartuje system wlaczam monitor i jest obraz

jak robie reset musze WYLACZYC monitor i kompa odczekac chwile i dopiero najpierw komp>system>moniotr i wsyztsko smiga

Benedykt
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem