[#31] Re: VGA problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #30

Hmmm... dziwny objaw.. coś jakby monitorek siadał..
[#32] Re: VGA problem

@TJindy, post #31

ten monitor hoc kolorowy (samoh jest celowe :D) pamieta czasy stalina

benedykt
[#33] Re: VGA problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #32

serio? ;)
ja miałem kiedyś monitor zrobiony ze starego ruskiego kolorowego Elektrona :) był schemat w "Elektronice", do tego potrzebny był jeszcze moduł Pal-Secam, po złożeniu tego do kupy miałem piekny monitorek 21 cali z wejściem RGB do A500 :), ach te noce zarwane nad Civilization...
[#34] Re: VGA problem

@wali7, post #33

ile to wazylo??? masz jeszcze ten schemat :)??
[#35] Re: VGA problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #34

poszukam... to był stary numer (Elektronika, albo Elektronika praktyczna, jakoś tak) z lat 1992-1995
samo urządzenie jeszcze gdzieś mam (bo TV juz dawno się spalił), ale bez schematu go nie podepniesz :(... jak znajdę schemat, to dam ci znać.
ale poszperaj w sieci - myślę, że może cos znajdziesz...
[#36] Re: VGA problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #34

Ej no :P Chcesz starego, wybuchowego Rubina przerabiac na monitor?

Juz lepiej kupic w komisie/lombardzie stary telewizor Sony 14". Podlaczysz Ami za pomoca composite (euro) i jakosc bedzie duzo lepsza od radzieckich wynalazkow :P
[#37] Re: VGA problem

@Andrzej Drozd, post #36

W moim przypadku był to Elektron, swego czasu najlepszy ruski telewizor (dużo nowszy i lepszy od słynnego Rubina), obraz uzyskany dzięki temu dorobionemu RGB był naprawdę świetny. Pozatym był to CRT 21 cali, kabel zrobiłem 3 metrowy i w takiej odległości stał ode mnie.... najzdrowszy monitor do Amigi ;)
[#38] Re: VGA problem

@Andrzej Drozd, post #24

Ja przez ponad rok miałem podłączony mechaniczny przełącznik pc/amiga--->monitor 14". Po roku miałem KILKANAŚCIE zimnych lutów w monitorze i razem z ojcem waliliśmy pięściami w kaste monitora (ruskie metody;) ). W końcu po 2 miesiącach "walenia" przestała ta metoda skutkować i rozkręciłem kaste, poprawiłem 4 luty i za dwa tygodnie znowu problemy... Rozkręciłem znowu, zajrzałem lupą na wszystko i poprawiłem kolejnch 20 lutów. Od tego czasu multisynek już nie zamierza zadrżeć obrazem... Moja raza... Nie korzystajcie nawet z mechanicznych przełączników obrazu... Przez 11lat nie było żadnych problemów z monitkiem i wystarczyła ta badziewna skrzynka...
[#39] Re: VGA problem

@Radek, post #38

Benedykt ja mialem tak samo z monitorem. Poprostu ten monitor nie jest ci pisany do uzywania przez ta przelotke. Ja sie uporalem z tym w nieco kontrowersyjny sposob ktory nikt mi nie polecal. Odkrecilem przelotke, odlutowalem jakis sygnal (nie pamietam juz jaki) i na beszczelnie zainstalowalem mechaniczny wlacznik i wylacznik tego sygnalu. Przy odpalaniu amigi wylaczalem ten sygnal, jak system sie zaladowal wtedy wlaczalem ten brakujacy z sygnalow. Straty nie wiem czy jakies byly, ale przynajmniej nie duze bo golym okiem nie bylo nic widac.

[#40] Re: VGA problem

@sordan, post #39

Jeśli dobrze pamiętam to musi być jakiś "cip" do niektórych monitorów. Mój działa bez tego "cipa" :)

[#41] Re: VGA Działa :D

@sordan, post #39

a wiec tak zmieniłem monitor na ładną 15CALA no i kurde wszystko śmiga ale jazda zapier**** jak mały samochodzik az miło. multiscan popdiety obok monitor pal do garania w cannon fodder i lemigni no i 5 miliardow nowych pytan:)

1: Po bokach monitora VGA sa dwa czarne pasy trche wkuzajace bo nie ma pelnego full screna .Obraz na monitoze juz roszezylem na maxa nie ma pokretel tylko przyciski do regulacji :( opdlailem program overscan i tez na maxa jest zdziebko lepiej ale dalej sa te dwa czarne pasy.
Powastaly na amige jakies programy do wymuszania pewnych trybow?? tak jak np power strip na pC.Bo u mnie to zamiast 640x400 musialo by byz z 680x400.Monitor ma cyfrowe sterowanie wiec chyba odpiecie obudowy i szukanie dodatkowych potencometrow nic nie da :(

2 Uzywam Multiscana jest to 640x400 czy na AGA da sie wyciagnac jakos 800x600 i czy ma to sens tzn jak mi zostanie 200 kb free chip ram to to nie ma sensu :)

3.Czuc ze ststem zwolnil jakie radzicie oprogromawowanie zainstalowac aby dac mu toche kopa i ZOWLNIC CHIP RAM bo tego mi starsznie brakuje.

4.jaki wybrac sterownik obrazu moze jets cos lepszego dla mojej Agusi niz multiscan???

5.Da sie wyboromowac za pomoca jakis rytualow albo czarow takie gierce jak worms czy oslawione Kosci zostaly rzucone.Slyszalem ,ze z promowaniem Amosowych proramow sa problemy.

6.generalnie to mi sie vga podoba chcialbym zerzygnowac z Pal i wyslac monitor palowski na robite albo komus podarowac :D czy da sie ebz scandublera oraz przy pomocy promotorow /czarow odpalic wszytsko na vga??? np gierce whdload+jakis promotorek ipt itd.

[#42] Re: VGA Działa :D

@Benedykt Dziubałtowski, post #41

MonEd - aminet.
[#43] Re: VGA Działa :D

@Benedykt Dziubałtowski, post #41

Benedykt Dziubałtowski napisał(a):

> 1: Po bokach monitora VGA sa dwa czarne pasy trche wkuzajace bo
> nie ma pelnego full screna .Obraz na monitoze juz roszezylem
> na maxa nie ma pokretel tylko przyciski do regulacji :(
> opdlailem program overscan i tez na maxa jest zdziebko lepiej
> ale dalej sa te dwa czarne pasy.

niestety to standard... Jeśli monitor nie oferuje nic w tym wzgledzie, to mozesz jakims monedem sprobowac...

> 2 Uzywam Multiscana jest to 640x400 czy na AGA da sie wyciagnac
> jakos 800x600 i czy ma to sens tzn jak mi zostanie 200 kb free
> chip ram to to nie ma sensu :)

Odswierzanie bedzie koszmarne... CHyba najbardziej optymalne to podrasowane dblpal (640x512) badz dblntsc tu bylo cos ok 7xx na 4xx - nie pomne

> 3.Czuc ze ststem zwolnil jakie radzicie oprogromawowanie
> zainstalowac aby dac mu toche kopa i ZOWLNIC CHIP RAM bo tego
> mi starsznie brakuje.

mozna pokombinowac z zabawkami typu fblit, albo zmniejszyc ilosc kolorow... do jakis 8/16....

> 4.jaki wybrac sterownik obrazu moze jets cos lepszego dla
> mojej Agusi niz multiscan???

podrasowane dblntsc i dblpal.... ale jak napisalem trzeba je zdziebko podrasowac...

> 5.Da sie wyboromowac za pomoca jakis rytualow albo czarow
> takie gierce jak worms czy oslawione Kosci zostaly
> rzucone.Slyszalem ,ze z promowaniem Amosowych proramow sa
> problemy.

niektore gry sie da wypromowac, ale nei wszystkie... Promotory obrazu masz w wielu odmianach najpopularniejsze to newmode i mcp...

> 6.generalnie to mi sie vga podoba chcialbym zerzygnowac z Pal
> i wyslac monitor palowski na robite albo komus podarowac :D
> czy da sie ebz scandublera oraz przy pomocy promotorow /czarow
> odpalic wszytsko na vga??? np gierce whdload+jakis promotorek
> ipt itd.

Wszystkiego sie nie da, choc troche mozna.

[#44] Re: VGA Działa :D

@Kaczus, post #43

Nie czytalem calego watku ale w prefsach mozesz zmienic powiekszyc obszar obrazu wyswietlanego dla trybu graficznego i tekstowego.Daje sie prawie skasowac czarne pasy po bokach.Pamietaj ze wiekszosc gier zreszta bardzo dobrych kozystalo z roznych ulatwien i pomijaly system .Dlatego jest je trudno wypromowac do innego trybu wyswietlania.Gry napisane zgodnie z zalozeniami systemu daja sie promnowac do innych ekranow.
[#45] Re: VGA Działa :D

@Kaczus, post #43

Ale dla mnie jest jeszcze jedna rzecz bardzo wazna ktory tryb jest najszybszy w 640x400 oraz ktory tryb jest najbezpieczniejszy dla oczu jesli chodzi o mnie to chyba bym chcial zastosowac ten drugi...... Jaki radzicie??

Benedykt

[#46] Re: VGA Działa :D

@Benedykt Dziubałtowski, post #45

roznice sa niewielkie, w zasadzie kazdy z tych trybow - jesli monitor wytrzyma moze dzialac w 60Hz po pewnych modyfikacjach...

[#47] Re: VGA Działa :D

Wszystko to tylko jako ciekawostkę możesz traktować. Tak naprawdę to rozwiniesz skrzydła jak wsadzisz do Amigi kartę graficzną. Miałem podobne problemy jak ty i to jeszcze z Amigowym monitorem MicroVitek. Czarne pasy nigdy nie udało się usunąć. Bawiac się MonEdem tak ustawiłem sobie obraz AGOwy, że myszka po prawej stronie mi znikała :)
[#48] Re: VGA Działa :D

Euro72 jest najbezpieczniejszy (640x400x69 hz). Ja mam go podkręconego do 31,95 khz , 74 hz (640x400) i slysze głosy że kości aga sie zjarają :P Ponoć to jest najwolniejszy tryb ale Napalm chodzi szybciej niż np. w DblNTSC.

[#49] Re: VGA Działa :D

Najlepiej chyba sprawdzić wszystkie tryby >30 kHz i wybrać ten który ci najbardziej odpowiada, ew. potem możesz spróbować podrasować go MonEdem (ale efekty nie będą przesadnie spektakularne).
Ja w moich czasach A1200-wania używałem DblNTSC (wyższe odświerzanie od DblPAL). Prędkościowo wysztkie tryby >30 kHz nie różnią się zbytnio od siebie.

Celem przyspieszenia i zmniejszenia zużycia ChipRam:
- jeśli możesz zmniejsz ilość kolorów (przy przejściu z 256 do 64 i przy użyciu FBlit różnica prędkościowa bardzo wyraźna - na 68030)
- zainstaluj FBlit
- zainstaluj NewIcons i ustaw w prefsach na RTG (musisz mieć FBlit, po zainstalowaniu NewIcons na pewno nie będzie szybciej, ale przy opcji RTG spadnie zużycie ChipRAM, i będziesz miał dużo ładniejsze, niż oryginalne ikony)
[#50] Re: VGA Działa :D

@Malin, post #48

Malina proszę nie słuchać, on Amigę kupił u ruskich i u niego jest troszkę inaczej. Np kości graficzne niby te same, ale proszę zauważyć że pisane od tyłu...

;)

[#51] Re: VGA Działa :D

@Prince, post #50

Ke? Ja od brata kupiłem (Amige ofkoz) :P Wyczuwam jakiś spisek wobec mej osoby :P

Ostatnia modyfikacja: 06.07.06 11:47
[#52] Re: VGA Działa :D

@Malin, post #51

Parafrazujac jeden tekst:
A brat w dziecinstwie odre przechodzil? - ne my z za Buga :P

[#53] Re: VGA Działa :D

@Malin, post #48

Propo promowania zainstalowalem new mode i albo ja nie umie albo sie nie da.......

poza file masterem nic mi sie nie udalo wypromowac a prubowalem:

-oh no more lemings
-mortal 2
-cannon fodder
-kosci zostaly rzucone

newmode generuje taki komunikat:

- scren is promote
-not instaled dublepall dublentsc
-scren not is store

mam zainstalowane wszystkie sterownki do tych monitorow. Czy new mode jest najlepszy w swojej klasie czy moze jest cos innego /nowszego

A poza tym udalo mi sie moved ladnie zlikwidowac czarne pasy teraz mam szare :D niestety nie udalo mi sie doprowadzic do tego aby ta przestrzen byla uzytkowa nawet overscanem. Wyglada to duzo lepiej ale nie jest to to co tygrysy lubia najbardziej

[#54] Re: VGA Działa :D

@Benedykt Dziubałtowski, post #53

Akurat te gry które wymieniłeś nie można wypromować, ponieważ nie są napisane systemowo. Wypromować można tylko wkrany otwierane systemowo i widoczne przez system. Takich Setlersów też nie wypromujesz.
[#55] Re: VGA Działa :D

@kmilota, post #54

przyszedl mi do glowy inny pomysl czytalem kiedys o Uae da amigi. Czy powstalo cos takiego dla workbenacha?? Czy dalo by sie w ten sposob odpalac tego typu gierki??

Benedykt

[#56] Re: VGA Działa :D

@Benedykt Dziubałtowski, post #55

Powstało ale dla Amithlona. Na Amidze 68k też to odpalisz ale prędkość będzie conajmniej... zastanawiająca ;)

[#57] Re: VGA Działa :D

@Malin, post #56

Widzialem tez pod warposa (a moze to bylo pod powerupa) UAE....

[#58] Re: VGA Działa :D

@Kaczus, post #57

Kolega nie ma (raczej) PPC :)

[#59] Re: VGA Działa :D

@wali7, post #49

FBlit i BlazeWBC (czy jakos tak)

[#60] Re: VGA Działa :D

@11MASTEr, post #59

BlazeWCP

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem