kategoria: A1200
[#1] Czytnik PCMCIA na karty SD
Witam

Kiedyś posiadałem drukarkę Epson, w której był czytnik PCMCIA właśnie na karty SD.

Postanowiłem włożyć go do Amigi 1200 i jak widzę rozpoznaje mi kartę SD 2GB, ale oprócz katalogu "Lost.DIR" nic nie widać, jest to wina karty, czy po prostu taki czytnik nie będzie działał w Amidze ? A może trzeba inny sterownik ?
[#2] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #1

Powinien działać , jak proponuje spróbować z plikami od takiej karty na CF
[#3] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #1

Pusta karta sd i dlatego jest jeden katalog
Ile wolnego miejsca pokazuje workbench ?
W cli też plików nie widać?
[#4] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Norbert, post #3

Pusta karta sd i dlatego jest jeden katalog
Ile wolnego miejsca pokazuje workbench ?
W cli też plików nie widać?

Karta nie jest pusta, właśnie ja sformatowałem i wgrałem pliki ADF.
Mój WB pokazuje 130MB RAM (Blizard 1260 +128MB)
W cli tez nic nie widać.

może inna karta SD .... musze sprawdzić na innej
[#5] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #4

Chodziło mi ile wolnego miejsca na karcie sd pokazuje Workbench.
Sformatowales na fat?
Uzywasz fat95?
Ile partycji pokazuje MountDos?
[#6] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Norbert, post #5

Karte rozpoznaje mi prawidłowo 2GB, sformatowałem ją w Win7 wiec pewnie FAT16 ale karty CF tez tak formatowalem i CF widzać

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2015 21:16:53 przez Oxyron
[#7] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #6

Zrob dwie rzeczy:
- na amidze nagraj coś na karte sd
- na pc nagraj plik np 300mb na sd i zobacz ile wolnego miejsca na karcie zobaczy Amiga
[#8] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #6

Sformatuj kartę z poziomu Amigi. Nie peceta. Wtedy będzie dobrze. Ja swoją kartę CF wkładaną w slot PCMCIA sformatowałem z poziomu Amigi. Karta sformatowała się w FAT 32.
[#9] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@gilban, post #8

Więc na A1200 nie mogę sformatować karty, a jak sformatuje Qformat, to niby jest ok, karta czysta, ale jak ja włożę do PC to widzę pliki na karcie, które nagrałem poprzednio przed formatowaniem na A1200 muszę sprawdzić inna kartę chyba.

OKI, zmiana karty SD nie dała żadnego efektu, nie da się sformatować karty SD, więc chyba to nie zadziała

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2015 22:27:05 przez Oxyron
[#10] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #9

to czyli Amiga nie chce gadać z czytnikiem.
[#11] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@gilban, post #10

Dobra, ponieważ włożyłem SSD 64GB do A1200 - a SD odpuszczam teraz, mam pytanie jak zmusić WB 3.1 aby widział cały dysk 64GB ? bo teraz właśnie z tym walczę.... rozpoznaje mi dysk ale widzi tylko 8GB. muszę podmienić scsi.device, problem mam tylko taki, ze na WB 3.1 Install nie ma tego pliku .... więc jak mam to zrobić ?
[#12] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #11

Kupić to: link lub fast - Atę. Ja innego pomysłu nie mam, dlatego też w Amidze mam kartę CF 4 GB w miejsce dysku. A przy okazji do tego interfejsu CD-ROM podepniesz bez problemu.
[#13] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@gilban, post #12

Przecież do wejścia IDE na płycie głównej w Amidze 1200 tez podepniesz normalnie CD.

Amiga obsłuży dwa urządzenia IDE przecież
Ale nie o ten sposób mi chodzi, raczej szukam jak zmusić WB 3.1 aby widział scsi.device, który prawidłowo rozpoznaje duże dyski >8GB
[#14] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #13

Przyjrzałem się temu EIDE'99. No fajne w sumie urządzenie.... ale drogie to ...
I w sumie trochę na wyrost jak dla mnie, ponieważ nie planuje podpinać CD.
Chyba zadowolę się na razie tym, ze zrobię kilka partycji w ramach 8GB i to by było na tyle
[#15] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #13

A niby jak workbench ma widzieć twoje scsi.device jak korzysta z tego zaszytego w romie. Musisz załadować scsi.device do pamięci za pomocą np. Loadresident. Zobacz sobie jak to jest w classicwb zrobione.
[#16] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@sanjyuubi, post #15

Właśnie wiem, ze WB widzi scsi.device z ROMu, a nie załadowane z CF do RAMu.
Nie wiem jak mam to zrobić. hmmm ewentualnie inaczej, są może ROMy z upgreadem gdzieś do nabycia ? .... Hmmm , chyba kupie EIDE'99 :D

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2015 15:28:43 przez Oxyron
[#17] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #16

No właśnie. To eide99 omija problem scsi.device. Możesz podpiąć duży dysk
[#18] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #16

No proszę ciebie, chyba śmiesz żartować, nawet nie spojrzałeś do s-s classicwb (sam początek):

IF EXISTS DEVS:scsi.device
   C:LoadModule DEVS:scsi.device
ENDIF

Poza tym, jest jeszcze coś takiego jak IDEFIX (IDEMAX) a klucz do tego ponoć został udostępniony na jakiejś płycie Amiga Format, jest też na płycie Amiga Forever. EIDE'99 samo w sobie nie obsługuje dużych dysków, trzeba uruchomić na tym idefixa, a idefix działa i bez tego, tylko trzeba mu wtedy klucz wprowadzić.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2015 16:02:21 przez sanjyuubi
[#19] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #16

Tutaj masz bardzo dobry poradnik dotyczący nowego SCSI.device, SFS-a.
[#20] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #16

Widzę też, że w stopce masz Blizzarda 1260 - BlizKick leży na Aminecie i jeszcze bardziej ułatwia sprawę. Mapowanie romu do pamięci fast, oraz wszelkie poprawki możesz wrzucać za pomocą Blizkick-a.
[#21] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Sir_Lucas, post #20

więc, jak jest ?

No właśnie. To eide99 omija problem scsi.device. Możesz podpiąć duży dysk

czy....

Poza tym, jest jeszcze coś takiego jak IDEFIX (IDEMAX) a klucz do tego ponoć został udostępniony na jakiejś płycie Amiga Format, jest też na płycie Amiga Forever. EIDE'99 samo w sobie nie obsługuje dużych dysków, trzeba uruchomić na tym idefixa, a idefix działa i bez tego, tylko trzeba mu wtedy klucz wprowadzić.

Zgadza się, przyznaje się bez bicia, nie zaglądałem da startup-sequence szeroki uśmiech ale już widzę, ze nie jest to dość fajne rozwiązanie bo wymaga ponownego resetu ... z EIDE'99 tez jest ponowny reset ?

Sir_Lucas dzięki za fajny link

Nie za bardzo wiem jak to ma niby działać.... ROM jest ładowany do FASTu w Blizardzie, ale wtedy tez jest ponowny reset ?

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2015 17:38:42 przez Oxyron
[#22] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #21

No błagam. Masz Blizzarda, BlizzKick leży na Aminecie (ktoś już pisał o tym) tylko pobrać i działać. Nie czepiaj się tego resetu bo i tak musi się zrobić - nie ważne czy na BK czy IDEFix czy FastATA. Poza tym robi się raz jeden jedyny po włączeniu, potem i ROM zmapowany przez funkcję MAPROM czy mapowane scsi.device siedzi w pamięci. Oczywiście jeżeli pstrykniesz przyciskiem POWER to te zamapowane dane idą w niebyt. Jedynym chyba rozwiązaniem żeby nie było tego resetu, to wypalenie EPROMu z podmienionym scsi.device. Inna sprawa, że mapowany ROM jest szybszy bo siedzi w pamięci FAST. Pobierz co trzeba i dodaj odpowiednią linijką do s-s. I dysk będzie działał i wszystko inne, a o tym jednym resecie szybko zapomnisz - i tak sam się robi z tego co pamiętam.
[#23] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #21

A co to za problem ten jeden reset, tracisz może ze 4 sekundy?

Idefix nie wymaga resetu, tylko nie zawsze chce działać np. jak jest karta CF (trzeba patchować). Sprawdzenie tego nic nie boli.
[#24] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Red_Bullet, post #22

Dokładnie, jesli używasz workbencha, to jak posmakujesz mapowania kicstartu do fastu, to już nie będziesz sobie wyobrażał życia bez tej opcji, cały workbench dostaje kopa z obsługą dysków łącznie.
[#25] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #21

Tutaj masz tutorial dotyczący obsługi BlizKicka.

Tak jak pisze sanjyuubi, jak już raz spróbujesz Blizkicka i mapowania rom-u do fast-u, wrzucania poprawek to będziesz się tego trzymał do końca. Cały system i programy systemowe dostają sporego przyspieszenia - bsługa dysków też.
[#26] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Sir_Lucas, post #25

OKi pobawię się z tym i zrobię jak mówicie, ale na razie jeszcze mam problem, który już zaczyna mnie wnerwiać .....

.... wkładam dyskietkę do stacji, mogę ja sformatować, mogę dyskietki czytać, ale jak chce cos nagrać to zawsze ale to kur%#$% zawsze mam błędy. Nie wiem ile już dyskietek sprawdzałem .... pewnie z 30-40 szt. (nawet rozpakowałem nowe pudełko z dyskietkami - [nowe tzn. nie otwierane od nowości czyli 20 lat] i zawsze to samo.

Próbowałem kopiować pliki za pomocą FileMastera 2.2 i 3.1 zawsze to samo
Nie wiem już co mam walnięte .... stacje czy dyskietki ....
... w sumie stacja chyba jest dobra bo na 2 stacjach sprawdzałem i zawsze to samo

I w takim razie moja instalka stanęła w miejscu .... czyli tylko instalacja WB 3.1 i podział SSD w ramach 8 GB. Nie mam jak tego dysku SSD podpiąć do PC (msata) wiec nie mogę tego zrobić pod WinUAE.

wiec nie mogę zainstalować PCMCIA, podmienić biblioteki dla Blizarda ... i jedyne uruchomienie Amigi to tylko z wyłączonym Blizardem..... masakra jakaś z tymi dyskietkami

Mam drugi system na CF zainstalowany..... i próbuje jakoś przegrać potrzebne pliki na dyskietki i bezskutecznie

Ręce opadają normalnie.....

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2015 19:45:02 przez Oxyron
[#27] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #26

Czy kopiowanie dyskietek za pomocą XCopy jest możliwe, czy także przy zapisie są błędy?
[#28] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Norbert, post #27

jak kopiuje za pomocą tsGUI pliki adf na dyskietki to jest ok .... tak sobie nagrałem WB 3.1

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2015 19:53:14 przez Oxyron
[#29] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #26

Jak chcesz robić partycje w obszarze 8GB, to też musisz zmapować scsi.device, bez tego nie możesz przekraczać łącznie 4GB.
[#30] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@sanjyuubi, post #29

No to nie wiem jak to mi wyszło... HDToolBox widział 8GB, podzieliłem więc te 8GB na 5 partycji:
AmigaOS 200MB
Tools 1900MB
Games 1900MB
Demos 2000MB
Oxyron 2000MB

Bez jakichkolwiek innych zmian. Partycje sformatowałem bez problemów... no chyba ze problem ten jest podobny do dyskietkowego problemu .... czyli sformatować można a nagrywać pliki już nie ... masakra by była
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem