kategoria: A1200
[#31] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #30

Jak zaczniesz nagrywac cos powyzej 4Gb (czwartego) dysku, to zaczną znikać/uszkadać dane na pierwszej partycji
[#32] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #30

HDtoolbox może odczytać rozmiar większy niż 4GB i tak samo może założyć partycje, ale samo scsi.device umożliwia zapis do 4-tego gigabajta, potem licznik się przekręca i zapis pod 4GB+X powoduje zapis pod X.

Sprawdź pod HDinsttools, czy wykrywa ci 8GB, czy więcej. Wydaje mi się, że do dużych dysków ludzie polecali HDtoolbox z OS3.9, ale osobiście tego tematu nie wałkowałem.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2015 20:28:16 przez sanjyuubi
[#33] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@sanjyuubi, post #32

No to dzięki za info.... wiec pewnie dane na partycjach się walną ....

..... natomiast test XCOPY, wszystkie dyskietki 14szt, które mogłem sformatować pod WB ale nie mogłem nic nagrać dały na siebie nagrać grę SWIV i z każdej dyskietki się ładuje, gra prawidłowo chodzi.... czyli stacja dyskietek jest raczej OK (oryginalna od mojej Amigi 1200 (ma tą sama naklejkę (nr jakiś)co naklejka na płycie głównej.

już nic nie wiem ... cos w WB 3.1 mam źle ?
[#34] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #33

Dlatego właśnie Elbox wymyślił EIDE'99. Ono powoduje, że dyski powyżej 4 GB są dzielone na dyski logiczne, po 4 GB każdy. W ten sposób Amiga i kick i HDToolbox widzi je, jakby było do komputera podpięte więcej fizycznych dysków twardych. I w ten sposób nic nie jest nadpisywane.
[#35] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@gilban, post #34

Dlatego właśnie Elbox wymyślił EIDE'99. Ono powoduje, że dyski powyżej 4 GB są dzielone na dyski logiczne, po 4 GB każdy.

Czyli dysk SSD 64GB podzieli mi na 16 dysków po 4GB ... trochę dużo tego hehehe

Odnośnie stacji dyskietek..... cos odkryłem.
Po przełożeniu stacji z A600 do A1200 stacja z A600 dziwnie się zachowywała (stukała i nic nie chciała przeczytać, na przemian migał ekran fioletowy/ i z dyskietką) ... dodam, ze stacja w Amidze 600 zachowuje się normalnie.
.. czyli stacje nie są kompatybilne ?

Sprawdziłem też wersje płyty głównej W A1200 i jest to A1200 rev. 2B
[#36] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #35

Do wiekszych dysków musisz tez zmienic filesystem, bo standardowy FFS tego nie obsłuzy.
OS3.5 czy 3.9 radzi sobie z duzymi dyskami bez problemu. (jest nowe scsi.device i nowy FFS)
[#37] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #35

Kolega trochę zbłądził. Jeżeli nie masz zamiaru używać więcej niż dwóch urządzeń, to EIDE'99 jest Ci nie potrzebne. Ten interfejs to zwykła przejściówka 4xIDE, a widoczny na nim scalaczek to jedynie klucz sprzętowy pozwalający korzystać z idefixa i AllegroCDFS bez rejestracji. Bez oprogramowania ten interfejs nic nie daje.

Idefix łata scsi.device w locie i dodaje do niej obsługę TD64, obsługę ATAPI i automatycznie montuje napędy ZIP (nie wiem czy LS120 też). Musisz poczytać manual idefixa.

Jeżeli masz zamiar korzystać z FFS, to ma on limit partycji 4GB i trzeba instalować wersję z obsługą TD64 jeśli chcesz partycje większe niż 4GB, ale nie polecam (zamulają i ta boska walidacja). Lepiej zrobić partycję bootującą np 200MB na system FFS a resztę partycji w SFS lub PFS3AIO (ja mam wszystkie).

Jeszcze nie masz ściągniętego tego idefixa?
[#38] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@sanjyuubi, post #37

Z Aminetu ściągnąłem jakieś 2 IDEFixy
IDEfix97 i IDEfixTURBO, ale nadal jest problem z nagrywaniem płków pod WB... jakies fatum nade mną wisii chyba
[#39] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #38

Przemyślałem trochę sobie.... i tak się zastanawiam, po co mi 64GB dysk SSD w Amidze .... i stwierdziłem, ze chyba lekko mnie poniosło.

Więc raczej odstąpię od podpinania dysku 64GB w Amidze.

Podłączę w takim razie adapter 2xCF i zastosuje dwie karty po 4GB każda. W takim rozwiązaniu mam 8GB i wszystko będzie mi działać bez problemu

A dysk SSD 64GB z adapterem IDE mam do sprzedania w takim razie, gdyby ktoś był zainteresowany to proszę pisać PW szeroki uśmiech

Więc pozostaje tylko rozwiązanie problemu ze stacją dyskietek.... dlaczego mam taki problem z nagrywaniem plików ???

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2015 08:39:39 przez Oxyron
[#40] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #39

To jest dysk msata czy sata ?

Sprawdź czy nie masz wirusa Saddam ?
[#41] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Norbert, post #40

To jest dysk msata ADATA SX300 w adapterze IDE

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2015 11:35:53 przez Oxyron
[#42] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@sanjyuubi, post #37

Poprawka, to co pisałem dotyczy interfejsu 4xIDE i idefixie, Elbox widocznie ma swój patent, ale dzielenie dysku na dyski po 4GB to trochę przesada, może w przypadku dysku do 16GB się to sprawdza, ale powyżej to już absurd i na pewno musi ta opcja dać radę się wyłaczyć. Oprogramowanie Eide'99 umożliwia obsługę ponad 127GB dysków, widzę już te szczere uśmiechy użytkowników WB i nie mieszczących się ikonek dysków na blacie :)
[#43] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #41

Aby sprawdzić, czy mam wirusa potrzebowałbym jakiś program antywirusowy na Amigę, najlepiej na dyskietce (ADF), mógłbym prosić o coś takiego ?
[#44] Re: Czytnik PCMCIA na karty SD

@Oxyron, post #43

Jak mi się uda spreparować dyskietkę, to Ci podeślę. Virus-z był najlepszy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem