kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200- powrót do korzeni
Witam Wszystkich,
Po ponad 20- latach postanowiłem powrócić do starej kochanej Amisi, planuję zakup 1200-tki, co by pograć z dzieciakami i powspominać stare dobre czasy. Jako że, sprzętu a raczej osprzętu do Amigi widzę się narobiło co nie miara to powiem szczerze trochę się gubię w tym wszystkim, ale do rzeczy:

1. Chciałbym podłączyć hdd 2.5" np 120gb sata czy takie coś: link wystarczy ? czy jeszcze trzeba jakieś FASTATA za kilka setek pln? Bo jeśli tak to podziękuję...
W slot pcmcia adapter+karta sd (z tego co czytałem to najbardziej kompatybilne są sandiski?), co by wygodnie przenosić pliki między PC a Amigą. Dobrze to rozumiem ?

2. Turbo... Powiem szczerzę, że ceny tych "gadżetów" przerażają, no ale nikt nie mówił, że będzie łatwo, więc cobyście polecili, myślę o jakimś ACA, na RetroAmi jest ACA 1233 030/40 bez modułu RTC, który można dokupić, pytanie tylko czy jest potrzebny ? Amiga ma być do gierek jak już wspominałem no i trochę podłubałbym sobie przy kodzie więc jakiś assembler, C.
Jeśli, "aż" takie turbo nie jest potrzebne to podajcie co by było optymalne do moich potrzeb.

3. Jakimś necikem po kablu, też bym nie pogardził, ale to głównie chodzi o ftp (malina u mnie robi za serwer), podejrzewam do www turbo za grubo ponad 800 zeta... to i tak za mało.

4. Rozumiem, że na podpięcie Amigi pod monitor LCD bez scandublera za "tylko" 600++ zeta nie ma co liczyć ?

Mnogość dodatków powoduję, że po prostu się gubię Ceny no cóż, czuję jakby nie wiele się zmieniło od lat 90-tych

Jakby komuś się chciało dokładnie napisać co bym potrzebował, żeby Amiga nadawała się do użytku z uwzględnieniem moich potrzeb, byłbym niezmiernie wdzięczny, brak wystarczającej wiedzy z mojej strony powoduje pewnie, ze podchodzę do tych spraw od złej strony.
[#2] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #1

Bez tysiaka-półtora ciężko mówić o poważnym amigowaniu czy powrocie do korzeni. W tym, o czym piszesz, doskonale sprawdzi się po prostu emulator ale jak chcesz konkretnie Amigę, to:

0. sprawna, sprawdzona Amiga 1200 z myszą, zasilaczem i kompletem dżojsticków (500PLN);
1. adapter CF;
2. karta CF 4GB ;
3. 030/40MHz lub coś wolniejszego i używanego (020/33MHz ale nie wolniej);
4. monitor PAL (200-300PLN);
5. opcjonalnie karta PCMCIA WiFi (25PLN);

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2015 14:35:30 przez _arti
[#3] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #1

Sytuacja amigi o tej z przed 20 lat, niewiele się posunęła do przodu ;)
1. Adapter CF w zupełności powinien wystarczyć, Karta 4GB powinna być w zupełności wystarczająca.

2. Masz sporo kasy szukaj dobrego klasycznego turbo. Chcesz mieć coś nowego w rozsądnej cenie, retroami twoim przyjacielem jest.

3. Tu się nie wypowiem...

4. Najbardziej sensowne. Albo kupno monitora LCD z modułem tv i wejściem SCART, albo jedna z nowych kart Indivision. Najtańszy będzie chiński przelotowy konwerter PAL=>SVGA, za 50 zł zagrasz na każdym monitorze, obraz = cena konwertera ;)
- ja do takiego konvertera mam podpiętą ami, snesa, cd32 i n64. Da się przyjemnie grać, pogmerać w workbenchu ale rysować piksle raczej będzie trudno. Mi akurat w grach bardzo podoba się lekkie rozmazanie pikselków. Nie bardzo byłem zadowolony z podłączenia SCART-LCD, zbyt ostry obraz w grach, w tym przypadku wada lekkiego rozmycia tego chińskiego konwertera jest dla mnie zaletą.

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2015 14:54:34 przez Koyot1222
[#4] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@_arti, post #2

Dzięki za szybką odpowiedz:

Zdaję sobie sprawę, że powroty bywają kosztowne, budżet na Amigę mam, nie chce tylko brać, rzeczy które raczej nie będą mi potrzebne, np nie muszę grać w Dooma bo to i tak nie Amigowa gra. Emulator to wiesz... jak dla mnie nie ma nic wspólnego w powrocie do korzeni akurat.

0. Nie siedzę w Polsce, wiec alledrogo odpada, ceny Amig 1200 na ebay'u na ogól gołych zaczynają (a raczej kończą na 800++) raz widziałem za 600 ale z niemiecka klawiatura i właśnie kolejne pytanie: da się zamienić klawisz Z i Y miejscami i zmienić w OS' ie amigi preferecnje klawiatury z DE na UK ?

1. Ten adapter to rozumiem, że pod obudowę wchodzi ? Tam bym chciał HDD włożyć nie zależy mi że ze 120 GB będzie widziała 4, dysk mi leży zbędny i się kurzy.
2. Ok
3. Spoko wezmę tą turbinkę, dzięki.
4. albo jakiś mały tv lcd? Zależy mi na miejscu, więc wszelkie CRT odpadają.
5. No ewentualnie, wolałbym jednak po kablu.
[#5] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #4

Ten adapter to rozumiem, że pod obudowę wchodzi

Jedna karta CF do srodka robiaca za dysk twardy (podlaczona przez cf - ide), druga na zewnatrz do wymiany danych przez pcmcia i mozesz zapomniec o twardzielach.

albo jakiś mały tv lcd? Zależy mi na miejscu, więc wszelkie CRT odpadają

Innym rozwiazaniem jest zakupienie monitora lcd, ktory chwyci amigowe tryby. Nie ma ich za wiele, ale czasem mozna tanio kupic np. Benq G2420HD. Do niego wystarczy zwykly VGA adapter za grosze i masz zarowno dblpal (system), jak i pal (gry, dema).
[#6] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #4

0. To faktycznie - trzeba dorzucić ze 2 stówki;
1. (Stary) HDD ma same wady - najważniejsza - jest prądnożerny, głośny i awaryjny. CF ma praktycznie same zalety - brak mechaniki, szybsze transfery, energooszczędność i cisza;
4. LCD będzie miał słaby obraz po Euro/Composite - choć to bardzo zależy od egzemplarza. Jak LCD, to ja bym już proponował scan-doubler do tego;
5. Da radę - też ze 20-30 złotych wyjdzie;
[#7] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@_arti, post #6

1. (Stary) HDD ma same wady - najważniejsza - jest prądnożerny, głośny i awaryjny. CF ma praktycznie same zalety - brak mechaniki, szybsze transfery, energooszczędność i cisza;

HDD 2.5" nie są głośne - mam jeden 40GB firmy Fujitsu. Ważna rzecz, że HDD są dużo mniej awaryjne od pamięci typu Flash, HDD się w praktyce nie zużywa, mam dysk 3.5" Seagate 2GB, który działa bez najmniejszego zarzutu już z 20 lat, a dane są bezpieczne.

Uczciwie dodam, że z CF nie korzystałem.
[#8] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@slay, post #5

Miałeś lub masz tego Benq czy tylko powtarzasz to co w sieci znalazłeś?
[#9] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@sebbb, post #8

a ja właśnie ostatnio szukałem jakiegoś LCD 24-27 cali w formacie 4:3 specjalnie do Amigi i C64/128 i ciężko tak w ogole... znalazłem tylko monitory z funkcją TV (TV analogowa) ale max 17 cali
[#10] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@Hexmage960, post #7

Ja nie wiem co tak ludzie narzekają na HDD, 2.5 calowy HDD to chyba jest przystosowany do pracy z Ami bez zabawy w dodatkowe zasilanie ? Po drugie nie sadzę, żeby HDD był bardziej awaryjny od CF, raczej chyba na odwrót, no ale może w Amidze jest inaczej. To wyjaśni mi ktoś jak zamontować HDD w Amisi bo w sumie dalej nie wiem.

Zostaje jeszcze sprawa monitora/tv ten Benq kosztuje tyle samo używany co IndiVision AGA Mk2cr, na ebay'u jest jeden, no i kolejny monitor byłby do kolekcji... Heh to już wole scandoublera przynajmniej miejsca nie zajmuje. No to wychodzi na to że A1200 wyjdzie mnie ponad 2k pln i to tak lekko licząc, ale trudno muszę ją mieć i kropka
[#11] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #10

Czytał kolega faq? szeroki uśmiech

link

Jeżeli chodzi o monitor to ja nie pakowałbym się w używane crt/lcd. Lepiej kupić coś nowego na gwarancji. Dużo telewizorów ma teraz możliwość podłączenia pod pc więc nie trzeba mieć na biurku 10 monitorów.

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2015 20:07:43 przez mikser
[#12] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@sebbb, post #8

Miałeś lub masz tego Benq czy tylko powtarzasz to co w sieci znalazłeś?

Mam i używam. Na szczęście w powtarzaniu pierdół na forum PPA wyręcza mnie tuzin innych osób.
[#13] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@mikser, post #11

Ogólnie wiadomo, ze standardowe dyski 2,5 cala pobierają więcej prądu niż karty CF, po 2 karty CF są kilkakrotnie szybsze od dysku, po 3 zawsze można zamontować sobie dwie karty CF po 4GB każda (dysków 2,5 cala nie włożysz dwóch). zawsze jeszcze istnieje możliwość podpięcia dysku SSD no ale to już opcja Full Serwis
[#14] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@Oxyron, post #13

Nie wszystkie karty CF są szybsze od twardych dysków, np. ja mam kartę Kingston 8GB i ma ona wolniejszy transfer o jakieś 200 kB/s od starego twardego dysku 810 MB. Wszystko zależy od marki i modelu karty.
[#15] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@RomanWorkshop, post #14

Jeżeli Twoja karta nie chodzi szybciej niż HDD, to oznacza, ze cos się najprawdopodobniej gryzie.
Fakty są jednak takie, ze karty CF są szybsze :D.... podłączyłeś 8GB kartę do A1200 i widzi Tobie całą kartę ? podmieniłeś scsi.device z obsługą >8GB?
[#16] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@Oxyron, post #15

Nie, tanie karty są po prostu masakrycznie wolne ;)
[#17] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@_arti, post #16

_arti .... prawda jest taka, ze temat kart CF, producentów, modeli to temat rzeka....
Podejrzewam, ze większość z nas dobierała karty i testowała na swoim sprzęcie, az uzyskała zadawalający efekt

ale ponawiam pytanie, podmiana scsi.device >8GB pozwala sformatować SSD 64GB ?

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2015 21:24:15 przez Oxyron
[#18] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@mikser, post #11

Kolego, kolega czytał, jednak jak już wspomniałem na początku postu mam dysk SATA, więc opcja z faq'u raczej odpada. Skoro mówicie, że CF są szybsze to niech tam będzie CF.
Ja nie chce się pakować w żadne monitory/ tv a CRT tym bardziej, chciałbym użyć to co mam a w tym wypadku bez scandoublera się nie obejdzie, na jakiś czas mogę podpiąć pod tv, ale to chwilowe i nie wygodne rozwiązanie (Tv na ogół używają inni) a jabym chciał bezstresowo po nojlafić z Amisią
Aha jeszcze jedno ten slot z boku PCMCIA rozumiem że albo karta CF albo sieciówka ? Nie da się tego inaczej zrobić ?
[#19] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #18

Tobie to się nie chce poszukać szeroki uśmiech Jest adapter sata wpinany w piny od kontrolera dysku. Podłączenie jest jeszcze prostsze bo kabla sata nie da się wpiąć odwrotnie.

Jest możliwość żeby pod gniazdo pcmcia podłączyć kontroler napędu cd ale to rzadka zabawka. Karta sieciowa lub jeszcze lepiej karta cf + czytnik przy komputerze pc.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2015 10:31:09 przez mikser
[#20] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@_arti, post #2

Dawaj ogłoszenia w lokalnych serwisach.
Mi rok temu trafiła się za 250zł Amiga 1200 z Blizzardem w środku :)
Monitor amigowy kupiłem za 50zł (bez klapki ale kij z tym)
Dysk miałem w szufladzie.

Moje amigowanie zaczęło się za 300zł :D a nie za 1500 :)
[#21] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@Vato, post #20

Zupełnie nie realne tu gdzie jestem bracie, ceny amig 500 zaczynają się od 100 euro, mowię o lokalnych aukcjach czy gazetach, a co dopiero a1200. Amigę już zakupiłem (Desktop Dynamite), właśnie do mnie idzie. Zresztą ceny Amig nie są tragiczne(w końcu to zabytek :)), ale te wszystkie gadżety, turbo itp itd. to jest wydatek. Właśnie pytanko lepiej kupić blizzarda 030/50 czy ACA 1233 ?
[#22] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #21

Temat rzeka, jeśli chodzi o wybór pomiędzy Blizzardem 030 a ACA 1233.
ACA ma zaletę, że jest nowa i jest gwarancja i ma 128MB pamięci. Blizzard, jeśli Ci się uda gdzieś go trafić to najlepsza konstrukcja do amigowania jeśli chodzi o WHDLoad.
Cenowo wychodzi raczej podobnie.
[#23] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@Sir_Lucas, post #22

a za ile teraz można kupić/sprzedać Blizarda 1260 ?
[#24] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #21

Na ebay jest do kupienia Blizzard MK4 za 700zł
[#25] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@sebbb, post #24

na efuzine 2400 Blizard 1260/50 ..... troch drogo ... szeroki uśmiech
[#26] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@Oxyron, post #25

Witam,

Mogę puścić Blizzarda 1230 za 1000 zł z FPU i 64 MB RAM albo B1260 50 MHz za 2350 zł z 64 MB RAM albo Apollo 1260 z 64 MB RAM za 2200 zł.

Pozdrawiam,
Jacek 'pong777'
[#27] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@pong777, post #26

hmmm ja swojego blizarda 1260+128MB kupiłem za 1600 szeroki uśmiech ... rok temu jakoś :D
chyba miałem farta
[#28] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@Oxyron, post #25

Nie widzę by była na stanie
[#29] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@Sir_Lucas, post #22

Witam ponownie,
Co by nie zaśmiecać forum nowymi tematami, amiga dotarła po podpieciu do tv kablem euro obraz skacze i migocze, to problem kabla, monitora czy amigi ? na composite chodzi normalnie, oczywiście jakość jest tragiczna jednak nie ma tego denerwującego mrygania i skakania, tv to lcd lg 32''. Pytanko drugie, czy przy zakupie amigi nie powinno być dyskietki, aby z workbenchem ? Bo przy mojej jakoś nie znalazłem.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2015 14:23:24 przez koxy
[#30] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #29

Żeby wykluczyć uszkodzenie komputera podłącz go pod inny telewizor nawet crt, użyj też innego kabla. Dyskietki nie są niezbędne system możesz postawić pod winuae.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem