Witam Wszystkich,
Po ponad 20- latach postanowiłem powrócić do starej kochanej Amisi, planuję zakup 1200-tki, co by pograć z dzieciakami i powspominać stare dobre czasy. Jako że, sprzętu a raczej osprzętu do Amigi widzę się narobiło co nie miara to powiem szczerze trochę się gubię w tym wszystkim, ale do rzeczy:
1. Chciałbym podłączyć hdd 2.5" np 120gb sata czy takie coś:
link wystarczy ? czy jeszcze trzeba jakieś FASTATA za kilka setek pln? Bo jeśli tak to podziękuję...
W slot pcmcia adapter+karta sd (z tego co czytałem to najbardziej kompatybilne są sandiski?), co by wygodnie przenosić pliki między PC a Amigą. Dobrze to rozumiem ?
2. Turbo... Powiem szczerzę, że ceny tych "gadżetów" przerażają, no ale nikt nie mówił, że będzie łatwo, więc cobyście polecili, myślę o jakimś ACA, na RetroAmi jest ACA 1233 030/40 bez modułu RTC, który można dokupić, pytanie tylko czy jest potrzebny ? Amiga ma być do gierek jak już wspominałem no i trochę podłubałbym sobie przy kodzie więc jakiś assembler, C.
Jeśli, "aż" takie turbo nie jest potrzebne to podajcie co by było optymalne do moich potrzeb.
3. Jakimś necikem po kablu, też bym nie pogardził, ale to głównie chodzi o ftp (malina u mnie robi za serwer), podejrzewam do www turbo za grubo ponad 800 zeta... to i tak za mało.
4. Rozumiem, że na podpięcie Amigi pod monitor LCD bez scandublera za "tylko" 600++ zeta nie ma co liczyć ?
Mnogość dodatków powoduję, że po prostu się gubię

Ceny no cóż, czuję jakby nie wiele się zmieniło od lat 90-tych
Jakby komuś się chciało dokładnie napisać co bym potrzebował, żeby Amiga nadawała się do użytku z uwzględnieniem moich potrzeb, byłbym niezmiernie wdzięczny, brak wystarczającej wiedzy z mojej strony powoduje pewnie, ze podchodzę do tych spraw od złej strony.