kategoria: A1200
[#31] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@mikser, post #30

Euro kabla innego nie mam,oprócz composite na którym obraz jest stabilny tylko brzydki i rozmazany pod innym tv sprawdzę, co do systemu to wiem, że postawie pod winuae, tylko tak zapytuję czy do amigi nie powinna być dołączona dyskietka z workbenchem, zwłaszcza, że brałem ją za sklepu.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2015 14:49:23 przez koxy
[#32] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #31

hmmm a kupowałeś nowa Amigę rok produkcji 2105 szeroki uśmiech.
Bo jak tak, to powinieneś mieć WB 3.0 lub 3.1 na 6 dyskietkach
[#33] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@Oxyron, post #32

Heh nie, to starusieńki desktop :), kij z wb bo to nie problem, gorzej z tym miganiem obrazu, muszę jakiś stary tv wyczarować bo na 32 od lg i 50 od panasa problem migania wystepuje
[#34] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #33

W kablu powinien być rezystor. Jeżeli go tam nie ma lub nie trzyma się pinu to może produkować zakłócenia.
[#35] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@mikser, post #34

Problem z miganiem rozwiązany, wina leżała po stronie tv.
Mam jeszcze 2 pytania:
1. Która karta cf pcmicia będzie najmniej problemowa, mam jednego kingstona z kwiatkiem w środku i chodzi bez zastrzeżeń, gdzieś tam czytałem, że te kingstony z kwiatkiem nie chcą chodzić w slocie pcmcia, dlatego wolę zapytać niż bawić się w testera, preferuję raczej sprawdzone rozwiązania. Karta najlepiej 4GB.
2. Ethernet w pcmcia, która karta najlepsza/najmniej problemowa, nie chce żadnego wifi, tylko po kablu.
[#36] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #33

Masz w domu omomierz (jakiś multimetr z omomierzem)?

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2015 15:32:47 przez Kamikadze
[#37] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@Kamikadze, post #36

Przecież napisałem 2 posty wyżej, że problem rozwiązany, kabel jest wporzo, zapiąłem pod stary tv (przy okazji tez lcd) i chodzi. Teraz tylko karta ethernet(wifi nie chce) pod pcmcia mnie interesuje, jaka najmniej problemowa?
[#38] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #35

1. Miałem do czynienia z kingstonem 2 gb i 8 gb (z kwiatkiem). Obydwie nie chciały chodzić ani w amidze jako dysk ani w pcmcia. Obydwie karty formatowały się, natomiast po restarcie komputera były widoczne jako ndos. Natomiast bez problemu korzystam z kingstona elite pro 512 mb (niebieski) w pcmcia. Chyba nikt nie miał problemów z takimi kartami. Swojego czasu testowałem na niej także system. Zero uwag.
[#39] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #35

Jeśli nie chcesz karty WIFI to masz do wyboru dwa sterowniki na kablu.
1. 3com589 - tutaj link do sterownika
2. cnet - tutaj link do sterownika

Jeśli jesteś zainteresowany, mam karty na zbyciu zarówno 3c589 jak i działające pod cnet.
Napisz do mnie na PM.
[#40] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@Sir_Lucas, post #39

Dzięki, ale zdążyłem się już zaopatrzyć, chyba że nie będzie działać to się zgłosze.

Mały problemik, ktoś zna/ma działającą przejściówkę sata/ide ? Bo na mojej dioda od dysku pali się cały czas na żółto no i dysku nie widać. Dodam, że dysk w 100% sprawny, partycja spreparowana pod winuae chodzi elegancko tzn ładuje WB, IDE w Amidze też sprawne bo karta CF chodzi bez problemowo, więc obstawiam, że to to przelotka sata/ide. Niestety niczego innego z IDE oprócz Amigi nie posiadam, więc nie bardzo mam jak sprawdzić.
[#41] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #40

Jaki dysk SATA?
Jakie partycje?
Jaki uzywasz system amigowy?
Jaki filesystem na partycjach?

To tak na początku.
[#42] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #40

Może podłączyłeś kabel odwrotnie.
Ustawiłeś dysk na master lub cable selekt?
Na przejściówce powinno być coś takiego.
[#43] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #35

Ja w złączu pcmcia najpierw używałem kart Kingston o małych pojemnościach bez kwiatka (512 MB w dół). Od niedawna (około roku) zarówno w złączu IDE jak i przez przelotkę pcmcia CF używam tej karty:

Link do sklepu gdzie je kupiłem i wystawiłem stosowny komentarz.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2015 11:30:29 przez gilban
[#44] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@Norbert, post #41

Toshiba 80 GB SATA I (bez zworokowa)
Partycja jedna 500 MB, reszty nie robiłem bo chciałem sprawdzić czy to wogole ruszy
WB 3.1
SFS
Kabel na pewno dobrze podłączony bo dysk słychać jak się kręci
Na przejściówce jest zworka, ale z nią czy bez niej nie działa
[#45] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #44

Dużo przejściówek z SATA na ATA/IDE nie działa poprawnie z kontrolerami IDE w komputerach, również PC. Bardzo często jest tak, że kontroler jest najnowszy 133, a przejściówka działa z prędkością 33. Jednym słowem te przejściówki nie są nic warte. Może z napędami CD/DVD jeszcze jakoś pójdą, ale nie z dyskami twardymi. W drugą stronę jest troszkę lepiej (czyli jak chcemy podpiąć dysk IDE do kontrolera SATA, ale też nie jest to idealne). Jednym słowem Chińczycy tych chipów nie dopracowali.
[#46] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@gilban, post #45

No niestety masz rację, chyba jednak sobie to odpuszczę bo szkoda nerwów
[#47] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #44

SCSI.device podmienileś ?

To ze dysk się kręci to nie znaczy ze dobrze podlaczyles.
Napisz , albo zrób zdjęcie jak to wykonałeś
[#48] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@Norbert, post #47

SCSi.device nie podmieniałem bo to chyba poto żeby widział wiecej niż 8gb a narazie chcialem tylko sprawdzic dysk czy chodzi.
Napewno dobrze podpiałem , czerwona żyła z kabla ide najblizej tej "1" wydrukowaniej na płycie, a do adaptera źlk się podpiąc nie da
[#49] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #48

A gdzie jest tak napisane?
Duży dysk to podmiana scsi.device.

Czy masz właściwy adapter ? IDE do SATA czy SATA do IDE ?

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2015 02:27:37 przez Norbert
[#50] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@Norbert, post #49

Sata/ide. Dobra ujme to tak jakkolwiek dysk bym nie podpial wlacznie z 8 gb efekt ten sam pali zolta dioda dysk nie bootuje
[#51] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@koxy, post #50

Oczywiście zasilanie podpiąłeś do adaptera i dysku osobno?

Czy dysk spreparowany na winuae zabootuje na emulatorze jak przestawisz z kontroler z UAE na IDE0 (obsługa dysku przez scsi. device zamiast uaehf.device
[#52] Re: Amiga 1200- powrót do korzeni

@Norbert, post #51

Adapter ma 44 pin ide i sata z drugiej strony, kabel z płyty ami do adaptera i dysk podpięty do adaptera(dosłownie bez żadnych kabli). Dyski preparowałem pod Winuae jako IDE0, HDToolbox i HDinstTool widzą dysk normalnie(winuae) w konfigu obu programów ustawione na scsi.device. Partycje ustawiałem tylko i wyłacznie w HDinstTool jako SFS\0.Dyski w winuae botują elegancko. W podmiany scsi.device nie chce mi sie bawić z tego względu, że docelowo chciałem tam wsadzic 8gb dysk sata ssd, który mam z jakiegoś rozwalonego laptopa, a testowałem na tej toshibie 80gb z tego wzgledu, że jakbym coś źle podpiął to padnie najwyżej ta toshiba a nie ssd
Tu link do adaptera:link

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2015 09:54:33 przez koxy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem