kategoria: A500
[#1] ustawienie zegara w A500
Witam, mam pytanie, jak ustawić prawidłową datę i czas na Amidze ?

Ja robię to w cli, wpisując :

date 25-mar-15 00:18 i [enter]

później jak odpytuje się o datę pokazuje mi, ustawioną, natomiast po resecie wraca mi do 88 roku. Zegar mam na rozszerzeniu pamięci, wstawiłem tam gniazdo na baterie plastykową i podpiąłem się w układ poprzez diodę na plusie aby nie ładowało baterii. bateria nowa 3V.

Co robię nie tak ?
[#2] Re: ustawienie zegara w A500

@Oxyron, post #1

Nie zapisujesz daty do RTC, tylko ją ustawiasz. Musisz ją zapisać. Nie wiem jak jest na ks1.3, ale na ks2.0 po wpisaniu date bez parametrów otwiera się okno, w którym ustawiasz datę i wybierasz save. Datę możesz tez zapisać poleceniem setclock. Wywołaj sobie parametry polecenia setclock (setclock ?). Podejrzewam, że będzie to setclock save lub setclock opt save jak to widziałem na którymś forum.

P.S Chyba jednak dawno nie włączałeś tej Amigi, wracasz na tarczy przy walce z podstawami :)

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2015 00:29:22 przez sanjyuubi
[#3] Re: ustawienie zegara w A500

@Oxyron, post #1

Rozwiązanie znajdziesz tu: link
[#4] Re: ustawienie zegara w A500

@jaa2, post #3

setclock

Dokładnie o to chodziło, wiedziałem, ze cos nie tak.... próbowałem różnych sztuczek set time, set clock ale pisałem to osobno

25 lat bez Amigi robi swoje zresztą jak miałem Amigę to nie byłem aż tak wypasiony jak teraz tzn. nie miałem HDD, nie musiałem instalować WB a czy ustawiałem czas... pewnie tak, ale .... no cóż byłem wtedy piękny i młody
[#5] Re: ustawienie zegara w A500

@Oxyron, post #4

Jak jesteś na wb 1.3 to z aminetu ściągnij nowego setclocka, bo tamten fabryczny ma bugi. Z wb2+ już nie ma problemu.
[#6] Re: ustawienie zegara w A500

@teh_KaiN, post #5

W Amidze 500+ 2.04 ustawiłem zegar, a w Amidze 500 1.3 jakoś to kiepsko idzie, pokazuje mi, ze nie ma baterii podtrzymującej zegar i nie mogę zmienić godziny, ale sprawdzę jeszcze czy ten sam problem wyskakuje w WB 2.04 ... zawsze można ustawić zegar w innej Amidze szeroki uśmiech zegar jest na rozszerzeniu RAM przecież
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem