kategorie: A500, Sprzęt
[#1] A500 i ciągłe świecenie się diody drive...
Podłączyłem jednocześnie (do A 500+) Gotek i FDD (przeróbka z pc-ta), aktywny napęd wybieram zasilaniem. W zasadzie działa to ok, poza jednym, gdy aktywna jest FDD to dioda drive ciągle się świeci (nie miga), po odłączeniu goteka (od tasmy sygnałowej) wszystko wraca do normy. Czy jest jakiś sposób aby pozbyć się tej niedogodnosci ? Z góry dzięki.
[#2] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@AndrECHO, post #1

Na tej przerobionej stacji masz spięte razem sygnały SEL0 i SEL1.
Rozwiązanie - Rozpiąć zworę w stacji z PC, ustawić goteka jako S0.

Oczywiście gdy mają pracować razem.
Po modyfikacji stacja pc zawsze będzie widziana jako FD1
Przy niepodłączonej stacji dysków do zasilania dioda zawsze świeci.

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2015 14:59:58 przez Kamikadze
[#3] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@Kamikadze, post #2

no ale po przełączeniu na gotek-a w/w efekty nie występują.
[#4] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@AndrECHO, post #3

Dla próby, wypiąłem zasilanie z goteka i świeci dioda non stop.
[#5] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@Kamikadze, post #4

Może inaczej... stacja FDD i gotek na jednej taśmie, aktywujemy zasilaniem:
1. Zasilanie na stację FDD (gotek wpięty ale nie zasilany) dioda Drive ciągle świeci (może nawet lekko miga jak jest coś wczytywane)
2. Zasilanie na gotek-a (stacja FDD wpięta ale nie zasilana) dioda Drive zachowuje się normalnie - miga tylko jak coś się wczytuje.

Chodzi mi o to aby dioda Drive w pkt. 1 zachowywała się jak w pkt. 2 :)
[#6] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@AndrECHO, post #5

Tak ma być, to jest poprawne zachowanie.

Najlepiej podłącz zasilanie do obydwu stacji, tylko sprawdź czy stacja PC ma zwarte piny 10 i 12, jeśli tak usuń tę zworę i będziesz miał podpięte dwie stacje ale bootował będzie tylko gotek.
[#7] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@Kamikadze, post #6

no tak ale chciałbym móc korzystać (na zmianę bo bez elektroniki nie da się jednocześnie) i z goteka, i z FDD tylko bez w/w efektu. No ale skoro tak musi być to się jakoś przyzwyczaję :).
Dzięki za wyjaśnienia :)
[#8] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@AndrECHO, post #7

O jakiej elektronice piszesz?

Na taśmie masz dwa sygnały sel0 i sel1.
W goteku wybierasz pinem S0 i S1.
Napęd z PC prawdopodobnie ma zwarte te sygnały.
Jeśli je rozłączysz to gotek będzie jako fd0 a PC fd1, i pracują razem.
[#9] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@Kamikadze, post #8

Z tym, że na złączu wewnętrznym jest tylko jeden sygnał MTR0 włączający silnik stacji DF0. Jeśli się podepnie dwie stacje w ten sposób (równolegle), to silnik stacji DF1 będzie pracował tylko wtedy, gdy stacja DF0 będzie odczytywać/zapisywać dane.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2015 17:25:19 przez RomanWorkshop
[#10] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@RomanWorkshop, post #9

A no fakt.
[#11] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@AndrECHO, post #1

WYKOPKA :)

W zasadzie działa to ok, poza jednym, gdy aktywna jest FDD to dioda drive ciągle się świeci (nie miga)

mam podobny problem z jedną a500, w ATK wszystkie testy przechodzą celująco,
inne programy też się z FDD wczytują,
a mimo to dioda aktywności FDD na klawie non stop się świeci
(w innej amidze ta klawa nie ma takiego problemu), nawet beż żadnej dyskietki w stacji,

zamieniałem scalaki itp, spr układy U38 oraz U36 (są ok),
spr wszystko w obwodzie schematu cn13 i zgłupiałem,
może ktoś wie co jeszcze spr?
[#12] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@AndrECHO, post #1

spr wszystko w obwodzie schematu cn13 i zgłupiałem,

Sprawdzałeś jakie napięcia masz na pinie, który steruje tą diodą?

Sprawdź tranzystor Q503, jak jest masa na bramce (druga strona R504), to na wyjściu tranzystora powinno być napięcie, jeśli jest napięcie na bramce i na wyjściu, to może on być uszkodzony, albo ktoś wlutował nie ten typ (ale wtedy by działał odwrotnie). Przeleć go miernikiem, może od razu wyjdzie zwarcie.

PS. Nie róbcie z elektroniką nigdy tak jak autor tego wątku (wybieranie poprzez odcinanie zasilania), scalaki mają na wejściach diody zabezpieczające, którymi napięcie z tych pinów dostaje się na zasilanie układu i powoduje dziwne nieprzewidziane sytuacje. Miałem kiedyś kartę CF, która bootowała zaskakująco dość daleko bez zasilania zanim się wywalił system.

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2026 08:21:05 przez bulbulator
1
[#13] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@bulbulator, post #12

Sprawdź też poziom sygnał _MTRX0, gdy stacja nie kręci silnikiem, jeśli będzie miał mniej niż napięcie zasilania (chyba powyżej 0.7V różnicy), to tranzystor też się załączy.
[#14] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@bulbulator, post #12

Sprawdź tranzystor Q503, jak jest masa na bramce (druga strona R504)

wylutowałem (i jak się dało, to wlutowałem podstawki):
Q301
Q321
Q331
U14, U36, U37, U38
Q501
Q502
Q503
tester pokazuje, że w/w są OK
[#15] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@Cezarykl, post #14

Nie rozbebeszaj całej Amigi żeby naprawić diodę w której działaniu uczestniczą tylko 3 elementy :D.

Znaczenie ma tylko Q503 i rezystory R504 i R506. A jakie jest napięcie na _MTR0?

Sprawdź czy dioda zgaśnie po odłączeniu stacji.
Sprawdź czy dioda zgaśnie po odłączeniu stacji i wyjęciu U36 (skoro go już wylutowałeś).

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2026 14:54:15 przez bfgmatik
[#16] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@bfgmatik, post #15

Nie rozbebeszaj całej Amigi

zapomniałem dodać do listy wylutu: U15,
po prostu jak mam uzasadnioną potrzebę, to wstawiam podstawki :)

Zmierzyłem napięcie na punkcie lutowniczym pomiędzy gniazdem FDD i E164
i qfa czarna magia, hokus pokus, abra kadabra ....
...
było 4,8v (dioda ciągle się świeciła) ..i po jakichś 3 sek pomiaru, wskoczyło 4,5v (od razu dioda zgasła),
więc wszystko wyłączyłem na 10 min, i po ponownym włączeniu? wszystko jest OK, dlaczego tak?
Co to są za czary mary ?
zimny lut ?

ps
jakie jest prawdopodobieństwo, że się to (nie/)powtórzy?

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2026 15:46:48 przez Cezarykl
[#17] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@Cezarykl, post #16

Musiałbym wiedzieć gdzie mierzyłeś. Na tym schemacie nie widze E164:
https://www.amigawiki.org/dnl/schematics/A500_R6.pdf

Powinno być MTR0 stan wysoki (5V) - dioda nie świeci, MTR0 stan niski (niekoniecznie dokładnie 0V) - dioda świeci.

Jakbym miał w ciemno kombinować to bym podmienił U36 (bufor m.in dla MTR0) bo może ten sygnał MTR0 uległ jakiemuś upośledzeniu na skutek przepięć ze strony stacji przy jakimś rozłączaniu/podłączaniu.
[#18] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@bfgmatik, post #17

Musiałbym wiedzieć gdzie mierzyłeś.

rev6 i rev8 mają ten punkt identycznie.

Pod naciskiem sondy w tym punkcie, raptem wszystko zaczęło działać tak jak powinno, WHY ?
:)

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2026 16:08:28 przez Cezarykl
[#19] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@Cezarykl, post #18

E614 jest na sygnale SEL2. MTR0 idzie tylko na wewnętrzne FDD i sterowanie diodą led. Kluczowe dla diody jest napięcie na MTR0. No ale nie wiem, może to gdzieś zimny lut jeżeli dotknięcie coś zmienia.

Jak zwykle na odległość to sobie można... :).
[#20] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@bfgmatik, post #19

Jak zwykle na odległość to sobie można... :).

święta prawda.
xD

widzę następną moją literówkę hehe LOL
E164 -- E614
[#21] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@Cezarykl, post #16

Jeśli tam było 4.8V względem masy, to tym bardziej nie powinna się świecić.

[#22] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@bulbulator, post #21

Jeśli tam było 4.8V względem masy, to tym bardziej nie powinna się świecić.

ale było ok, dioda na klawie działa ok,
nawet wiem dlaczego :)

w tym szale wylutowywania i spr układów :) zapomniałem wlutować ponownie, sprawne tranzystory
Q321 i Q331
Po ich ponownym wlutowaniu dioda znowu ciągle świeci a zmierzone napięcie, tam gdzie wcześniej, wynosi -0,7v

xD

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2026 23:31:13 przez Cezarykl
[#23] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@Cezarykl, post #22

Ale one są od czegoś innego! Poza tym czemu nie mierzysz MTR0? :)
[#24] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@bfgmatik, post #23

wg
https://www.ppa.pl/forum/amiga/32367/a500-i-ciagle-swiecenie-sie-diody-drive#m870378

na tej przelotce/miejscu lutowniczym, to jest sygnał MTR0 (niebieska linia, nie elipsa)
hmm,
może gdzieś jest jakieś zwarcie?

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2026 00:10:06 przez Cezarykl
[#25] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@Cezarykl, post #24

No jak na MTR0 masz ujemne napięcie to też bym szukał, że coś wchodzi z ujemnego zasilania no bo inaczej to chyba niemożliwe :).
[#26] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@bulbulator, post #21

na pinie 8 gniazda CN13
jest 4.9V
[#27] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@Cezarykl, post #26

To znaczy, że tranzystor jest otwarty czyli dioda będzie świecić. Pytanie co jest wtedy na MTR0.

Wyciągnij układ U36 (74LS38) jeżeli masz go w podstawce (on steruje m.in. MTR0), wtedy dioda musi zgasnąć. Jak nie zgaśnie to coś innego ciągnie MTR0 w dół czyli masz jakieś zwarcie. Tylko rób to z odłączoną stacją.
[#28] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@Cezarykl, post #22

A silnik od stacji ci się czasem nie kręci cały czas? Te 0.7V to faktycznie na minusie, czy sondy od miernika miałeś zamienione? :)

Jeśli MTR0 jet nisko to sprawdź od razu pin 46 na GARY, jeśli jest stan wysoki, to on może być uszkodzony.
[#29] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@bulbulator, post #28

Wyciągnij układ U36 (74LS38) jeżeli masz go w podstawce (on steruje m.in. MTR0), wtedy dioda musi zgasnąć. Jak nie zgaśnie to coś innego ciągnie MTR0 w dół czyli masz jakieś zwarcie.

wyjęcie U36 nic nie zmienia, czyli musi być gdzieś zwarcie

A silnik od stacji ci się czasem nie kręci cały czas? Te 0.7V to faktycznie na minusie, czy sondy od miernika miałeś zamienione? :)

silnik działa ok,
na tej przelotce/polu lutowniczym jest minus, na czerwonej sądzie, gdy nie było tranzystorów Q321 i Q331 to było 4.8V i dioda działała ok, pewnie zwarcie

Jeśli MTR0 jet nisko to sprawdź od razu pin 46 na GARY, jeśli jest stan wysoki, to on może być uszkodzony.

na tym pinie jest -0.03v (przy odłączonej całkowicie stacji)

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2026 16:39:45 przez Cezarykl
[#30] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@Cezarykl, post #29

Patrząc na schemat od A500 rev6 (od rev8 nie mam w pdf) wychodzi, że przy odłączonej stacji i wyjętym U36 jest on jedynie podciągany do VCC przez rezystor R506 więc musi mieć stan wysoki. Chyba, że coś z rezystorem nie tak albo jest zwarcie do masy. Albo masz rev8 i tam jest coś inaczej ale nie wiem bo nie mam schematu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem