kategorie: A500, Sprzęt
[#31] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@bfgmatik, post #30

[#32] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@AD99, post #31

Znam to ale ja wole schemat układu w PDF. Są do rev.6 a do 8 chyba nikt nie przerysował z oryginalnych schematów papierowych albo ja nie znalazłem.
[#33] Re: A500 i ciągłe świecenie się diody drive...

@Cezarykl, post #29

Jeżeli silnik os stacji kręci się tylko wtedy, kiedy ma się kręcić, to zostaje praktycznie tylko tranzystor. Sprawdź jakie napięcie jest na środkowej nóżce tranzystora. Ma być tam około 5V, kiedy silnik się nie kręci.

Tranzystory Q321 i Q331 są w torze audio, nie ma fizycznego połączenia między nimi, nie za bardzo rozumiem jaki one mogłyby mieć wpływ na diodę stacji. Jakie jest napięcie na MTR0, kiedy silnik się nie kręci? Gdyby coś zwierało MTR0 do masy, to silnik stacji by się cały czas kręcił.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2026 20:16:22 przez bulbulator
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem