kategoria: Sprzęt
[#1] Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?
Cześć.

To mój pierwszy post tutaj, więc chciałbym zacząć od przywitania.

Otóż. Stwierdziłem, że po +/- 20 latach rozłąki, chcę wrócić do amigowania, bo "Przyjaciółka" nie daje mi spokoju ;) Widzę, że przez ten czas sporo się zmieniło pod względem sprzętowym - pojawił się chociażby Gotek, czy karty CF.

Ale do rzeczy. Chciałbym sprawić sobie Amigę, która oprócz gier służyć mi będzie do tworzenia w miarę prostej grafiki. Mam na celowniku programy takie jak Photogenics, Personal/Deluxe Paint itd.

Tu pojawia się pytanie: Co musiałbym mieć? Niestety, budżet mam dość ograniczony, więc myślałem o A600 z kartą CF i jakimś dodatkowym chipramem na początek.

Ile warto dać za takich zestaw? Co prawda, przeglądałem forumowy wątek o "etycznym cenniku Amig", ale jest on ciut stary...

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
[#2] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Jedras, post #1

Choć mam kilka Amig 600 i pewnie parę z nich pójdzie na sprzedaż, to nie polecam jej.
Czemu?
Bo jest najdroższa z tych mniejszych Amig (mam na myśli 500, 500+, 600 i 1200) w porównaniu do jej możliwości.
Jeśli chcesz robić coś innego oprócz grania to Amiga 1200 będzie najlepszym wyborem.
Jest ciut droższa od Amigi 600 (mowa o jednostce centralnej), ale ma o wiele więcej dodatkowego osprzętu do nabycia, a uwierz mi, że jeśli Amigi nie będziesz uruchamiał tylko od święta, żeby popykać w Superfroga, to po jakimś czasie sam stwierdzisz, że chcesz dokupić pamięci/kartę turbo.
Amiga 600 jak dobrze poszukasz sam komputer za ok 100 zł kupisz. Amigę 1200 za około 250 zł. Niby 150 zł więcej, ale uwierz, warto.
A Amiga 600 z kartą CF i dodatkowym ramem (i zasilaczem oraz myszką bo pewnie nie masz) to około 400 zł. Za tą cenę masz zestaw A1200 (już ma 2 MB ram), dokładasz kilkadziesiąt zł i masz do niej kartę CF

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2015 10:22:39 przez PTR
[#3] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@PTR, post #2

Na kartę turbo i tak chciałem pozbierać, bo jeżeli miałbym zabrać się za Real3D (kolega udzielał się keidyś na demoscenie i strasznie mu wtedy zazdrościłem), to przydałby się jakiś koprocesor.

Do samej grafiki możliwości ECSa powinny być zadowalające. Próbowałem ostatnio bawić się pod emulatorem i stwierdziłem, że 24 kolory wystarczyły w zupełności.

Docelowo rozważałem A600+ACA630, bo gdy patrzę na ceny Blizzardów/Apollo do A1200 to resztki włosów mi się na głowie jeżą :)

Ale dziękuję za sugestię. Im większy mętlik w głowie, tym bardziej przemyślany będzie późniejszy wybór :)
[#4] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@PTR, post #2

"Amiga 600 jak dobrze poszukasz sam komputer za ok 100 zł kupisz. Amigę 1200 za około 250 zł. Niby 150 zł więcej, ale uwierz, warto."

podane ceny pochodzą chyba sprzed kilku lat, bo nie liczę wirtualnych Amig oferowanych w takim przedziale cenowym przez znanego nam oszusta z Bielska Białej na łamach olx.pl.
Z moich obserwacji wynika, że pogłebiła się również różnica cenowa między A600 i A1200.

Argument o nierozszerzalności A600 (lub gorszych możliwościach w tym zakresie) już dawno odpadł - ACA/Furia/ 9T/ Vampire. Przypomnijmy, że A1200 nie doczekała się jeszcze Vampirka z najnowszym wsadem i póki co nie ma planów w bliskiej perspektywie ;)

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2015 10:55:31 przez charliefrown
[#5] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Jedras, post #3

Ja sądzę, że decyzje podjąłeś już dawno tylko doszukujesz się argumentów (rozgrzeszenia) ;D
Kup sobie tę A1200 bo dla samego chipsetu warto ( czyt. lepsza grafika i szybkość transferów. ).
[#6] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Kamikadze, post #5

OK Bier A1200 panie! A600 kiedyś z czasem.
[#7] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@charliefrown, post #4

"podane ceny pochodzą chyba sprzed kilku lat, bo nie liczę wirtualnych Amig oferowanych w takim przedziale cenowym przez znanego nam oszusta z Bielska Białej na łamach olx.pl. "

no chyba nie, skoro w tym roku kupiłem dwie Amigi 1200 - obie po 300 zł. Ale nie same komputery, dlatego piszę że 250 zł za samą jednostkę
Amigę 600 kupiłem właśnie za tyle ile napisałem.
Tylko że trzeba się trochę nabiegać i szukać, szukać szukać, grzebać po znajomych, znajomych znajomych i znajomych rodziny znajomych ;)
[#8] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Jedras, post #1

Do grafiki tylko coś na AGA, czyli A1200 lub A4000. Cena tej ostatniej jednak znacząco odstaje w górę, zatem jak wspomnieli koledzy wcześniej - A1200.

Jeśli masz nostalgię do starych gier z A500/A500+/A600/CDTV to wystarczy A500 (z rozszerzeniem pamięci (ACA500).

Pozdrawiam,

Azz
[#9] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@charliefrown, post #4

Myślę, że bym też polecił A600. Karty, usb itd. są do niej dostępne. Jest to sprzęt mały, w sumie w miarę tani w rozbudowie, czemu nie? Jeśli ktoś nie potrzebuje AGA to jest to naprawdę całkiem niezłe rozwiazanie na retro amigowanie.
[#10] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Kamikadze, post #5

"Ja sądzę, że decyzje podjąłeś już dawno tylko doszukujesz się argumentów (rozgrzeszenia) ;D"

Gdyby się nad tym zastanowić, to myślę, że masz całkowitą rację ;)

Decyzję (najwyraźniej podświadomie) podjąłem parę miesięcy temu, kiedy to znajoma (jako organizatorka) zaprosiła mnie na grudniowy Festiwal Dawnych Komputerów i Gier w Poznaniu. Wystarczyło, że wlazłem do sali z Amigami, usłyszałem klikanie stacji, poczułem zapach rozgrzanego plastiku i utknąłem tam na kilka, ładnych godzin

AGA oczywiście kusi, ale ze względu na ceny rozszerzeń chyba będę musiał ją sobie odpuścić. Poza tym, fotografia, którą się zajmuję nauczyła mnie pewnego minimalizmu w kwestii barw. Możecie mi wierzyć, że wywoływanie w łazience kolorowych odbitek to koszmar

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2015 12:17:18 przez Jedras
[#11] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@radzik, post #9

A jeśli ktoś nie potrzebuje os2+ i HDD, to wystarczy Amiga 500 z 1MB.
A jeśli ktoś chce mieć wygodę, to miast sprzętu zainstaluje WinUAE i będzie miał taką Amigę jaką chce.

edit----
A sorry, nie doczytałem że kolega już próbował UAE :)

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2015 12:33:19 przez odyseja_lkc
[#12] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Jedras, post #10

Wystarczyło, że wlazłem do sali z Amigami, usłyszałem klikanie stacji, poczułem zapach rozgrzanego plastiku i utknąłem tam na kilka, ładnych godzin

Ha ha Doskonale Cię rozumiem. :D
[#13] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Jedras, post #1

Amiga 1200 + Fast + CF + Monitor z tunerem TV. Ewentualnie zamiast Fast RAM jakieś turbo z procesorem 030(bo względnie tanio).

PS
Jak kupisz A600 to z dużym prawdopodobieństwem będziesz po jakimś czasie szukał A1200.
[#14] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Jedras, post #1

budżet mam dość ograniczony

Więc warto rozważyć (a przynajmniej rozeznać, poczytać) takie "nowe rzeczy" też jak: Minimig, MIST.

DD
[#15] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Jedras, post #1

Niestety, budżet mam dość ograniczony

Uważaj, bo to wciąga :). Ja zaczynałem od A500 + Gotek, a potem się zaczęło: Indivision ECS, ACA500, ACA1233. Rozbudowa tych sprzętów jest uzależniająca :).
[#16] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Jedras, post #3

To, że 24 kolory Ci starczają teraz nie oznacza, że później nie będziesz miał apetytu na 256. ;)

Sam osobiście mam A600 jako główną jednostkę działań amigowych. Spoczywała sobie dumnie na biurku, teraz przemigrowała na półkę klawiaturową bo potrzebowałem więcej miejsca. Dużym atutem jest tu jej mały rozmiar, największą przewaga względem A500(+) jest wbudowany kontroler dysku twardego i rozszerzalność CHIPu do 2MB bez względu na rewizję płyty głównej.

Cenowo to aktualnie chodzą po jakieś 300-400zł z marszu na Allegro i innych, ja swoją kupiłem za 50zł w stanie idealnym od osoby nieświadomej... i dobrze, bo inaczej nigdy bym tego sprzętu nie miał, bo nie jestem skłonny aż tyle za niego dać. Jak Ci się nie spieszy to możesz poczekać na jakąś okazję i w miarę często skanować olx. A jak Cię taki pułap cenowy nie odstrasza to może rzeczywiście kup A1200, bo to większa wszechstronność. Albo tak jak DiscDoctor wspomniał minimiga lub mista - takie cuda będące sprzętowym emulatorem Amigi, przez niektórych uważane za niekoszerne.

Jaką chcesz grafikę robić? Planujesz jakiś pixelart i grafikę do gier?
[#17] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Jedras, post #1

Jeśli nie wiesz co masz kupić. Lub po prostu uważasz ze A-1200 kosztuje za dużo. I tym tłumaczysz chęć zakupu A-600. To najpierw pobaw się emulatorami. Najpierw emuluj A-600. Potem A-1200 i od razu zrozumiesz że A-1200 jest lepszym wyborem. A-600 jest fajna ale tylko jeśli gdzieś w szufladzie leży A-1200
[#18] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@teh_KaiN, post #16

Rację mają Koledzy piszący powyżej. Zaczynałem od A500(x2), potem A600 + turbo. Apetyt na A1200 był już taki że osobiście po nią pojechałem.
[#19] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Jedras, post #1

Kup sobie Maka zainstaluj MorphOS-a, masz emulacje procka 68k w systemie, więc odpada kupno turbo. Jeżeli gra, program rusza na karcie graficznej to sporo się uruchamia i kto wie, czy nie masz mniej problemów niż na rozbudowanym "klasyku". Widelec napisał fajna procedurę, która umożliwia proste uruchamianie gier z "klasyka" na MorphOS-ie i UAE. Kupisz klasyka i okaże się, że gry z młodości nie wyglądają tak fajnie jak kiedyś i rozczarowanie, kanapka - ciągle coś nie łączy, nowego monitora nie użyjesz bez scandoublera. Uważam, że nie warto robić kroku wstecz. Jeżeli koniecznie chcesz sprzęt do starych gier to CD32. Tak to moje zdanie.
[#20] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Drupi77, post #17

Tylko żeby ta emulacja A600 była prędkościowo jak A600, żeby zobaczył jakie to powolne :)
[#21] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Ender, post #19

Jakoś totalnie bez sensu co ma Mac do Amigi?, równie dobrze może działać na emulatorze bez kupowania czegokolwiek.
Sam miałem niedawno podobny dylemat, kupiłem A1200, sprzęt wciąż fajny mimo upływu lat, jednak przy kupowani Amigi trzeba wiedzieć jedno wcześniej czy później zacznie się to zamieniać w studnię bez dna. Niestety Amiga to jeden z najdroższych( o ile nie najdroższy) w rozbudowie komputerów. Karty turbo,scandulbery (jeśli chcesz ami podpiąć pod monitor) swoje kosztują + parę innych "gadzetów", ciągnie po kieszeni.
[#22] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@chicago, post #18

Macie dużo racji, bo z tego co widzę, sporo programów graficznych wymaga kickstartu 3.0 (chociażby PPaint 6.4) i nowszego OSu, choć nie wiem później nie będę ostrzył zębisk na coś pokroju AmigaOne500.

(Nie wiem czy uznajecie ten sprzęt, czy nie, ale...)

Mam trochę mętlik w głowie, ale to nawet dobrze. Na pewno A1200 będzie miało większe możliwości, ale gdy pomyślę o koledze, który te kilkanaście lat temu dawał radę z Realem 3D na A600 z 2mb chipu (bez turbo i HDD), to wciąz się waham.

Muszę po prostu zobaczyć w jakiej cenie stoją najprostsze rozszerzenia do A1200. Ważne, by hulał system, WHDLoad (Ruff`n`Tumble i Franko nie odpuszczę!),

Emulatorem bawię się od jakiegoś czasu, a pod linuchem (alergia na produkty microsoftu) mam FS-UAE. Niby wszystko fajnie, ale to jakieś takie...jak całowanie się przez szybę, albo skanowanie negatywów ;P
[#23] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@koxy, post #21

Ano ma, bo jest PPC i system, który jest wstecznie kompatybilny z AmigaOS 3.0, który pozwala uruchomić masę softu z Amigi. Do tego masz MUI, CGFX, itd. To ma sens. Jaki sens ładować Zorro lub PCI do A1200?
[#24] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Jedras, post #22

Nie masz w Poznaniu kogoś kto używa MorphOS-a, żeby sobie popatrzeć na żywca?
link

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2015 19:42:17 przez Ender
[#25] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Jedras, post #22

Amiga 600, do tego rozszerzenie 1 Mb Chip i karta CF.
Jakies 250 +120zl i na dziendobry starczy. Za jakis czas wyjdzie turbo z fastem do A600, to bedzie najlepsze i najtansze rozwiazanie.

A1200 kosztuje 400zl gola + turbo z 700zl itd.. itp.. wychodzi grubo ponad 1000zl.
O takich bajkach jak Amiga 1200 za 250zl mozesz pomarzyc a nawet gdyby sie pojawila, to zaraz ustawi sie kolejka 99 chetnych a ty bedziesz tym ostatnim w kolejce.
[#26] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@selur, post #25

O. Witam Poznań!

No właśnie w tą A1200 za niską kwotę nie wierzę, choć co prawda, kolega chciał mi kiedyś sprzedać A1200 z monitorem 1084 i dyskiem 80mb za 250zł, ale to było w 2002 roku. Nie każdy miał wtedy internet, allegro. Nie każdy też wiedział co sprzedaje. Trzeba chyba po prostu poczekać, poczaić się...

Pozdrawiam z Dębca!
[#27] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Jedras, post #26

za AGĄ przemawiają dema (ale tu bez 060 wartego obecnie 2000 zł nie zobaczymy współczesnych produkcji!) i kilka gier, które można policzyć na palcach jednej ręki.

Kupując obecnie A1200 jesteśmy skazani na rozwiązania Jensa i bardzo drogie graty z rynku wtórnego typu 300 zł za 4 MB FAST lub 900 zł za Blizzarda IV. Oprócz kart Sakura (wyprzedane) brak alternatywnych kart pamięci/ turbo - w przeciwieństwie do A600, gdzie pełno niedrogich rozwiązań spod znaku homebrew.

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2015 20:26:21 przez charliefrown
[#28] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Ender, post #23

Wybacz brachu, ale kupowanie maca po to zeby sie bawic w Amige jest totalnie bez sensu, albo biore Amige, albo winuae. A tak wogole to maki to za darmo rozdaja ? Ten sprzet swoje tez kosztuje. Co do A1200 to realna cena plus blizzard 1230 ok 1800 zeta z aca troche mniej. Pewnie idzie kupic cos taniej polujac na okazje i liczac na fart, jednak to opcja dla ludzi wybitnie cierpliwych i majacych naprawde sporo czasu.
[#29] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@koxy, post #28

Wybacz brachu, ale kupowanie maca po to zeby sie bawic w Amige jest totalnie bez sensu

Jest bardziej sensowne od A1200 z PPC lub AmigaONE, Sam itd.

----edit

Nie no...... ale bzdury

A tak wogole to maki to za darmo rozdaja ? Ten sprzet swoje tez kosztuje.

Za cene gołej A1200 lub mniej, kupisz PowerMaca G5.
Czy ty w ogóle wiesz o czym piszesz?

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2015 10:56:59 przez odyseja_lkc
[#30] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@charliefrown, post #27

kilka gier, które można policzyć na palcach jednej ręki

według HoL pozycji, które mają wersję AGA jest 470. Nawet jeśli założymy, że chodzi Ci o "super gry warte uwagi" to obawiam się, że braknie Ci palców (u nóg także).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem