kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@odyseja_lkc, post #29

nie wydaje mi sie sensowne proponowanie starego maka ppc jako namiastki amigi komus kto uwaza uae za calowanie sie przez szybe. z calym szacubkiem dla morphosa. moim zdaniem a600 moze byc calkiem dobrym wyborem. czasami byl problem z brakiem bloku numerycznego na klawiaturze, to glownie przy grach. problem kickstartow mozna bylo rozwiazac softkickiem.

natomiast co do akceleracji amiga 600 jest jak do tej pory najlepiej obslugiwanym komputerem przez tanie i stybkie akceleratory fpga. jest wiec wlasciwie mimo kompaktowego formatu dobrze rozszerzalna.
http://www.apollo-core.com/knowledge.php

http://www.majsta.com/
[#32] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@wawrzon, post #31

Namiastki tylko dlatego, że nie ma w nazwie Amiga? Używałeś MorphOS-a dłużej, bo ja używałem klasyka i używam teraz MorphOS-a, nie używałem jeszcze nowej wersji AOS 4.x.
W klasycznym wcieleniu, wszystkiego miałem za mało i było za wolno, teraz jest o wiele lepiej. To tak jakbym miał Amigę z PPC i kartą graficzną z system o wiele lepszym niż AOS 3.9, niestety bez AGA, więc niektóre rzeczy trzeba uruchamiać poprzez emulację. Nie straszcie ludzi nowymi systemami, one nie są takie złe jak myślicie.
[#33] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@wawrzon, post #31

czasami byl problem z brakiem bloku numerycznego na klawiaturze, to glownie przy grach.

W Deluxe Paint używa się klawiatury numerycznej.... bez niej traci się dostęp do perspektywy, a to duża strata.
[#34] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@recedent, post #30

(...) kilka gier, które można policzyć na palcach jednej ręki

według HoL pozycji, które mają wersję AGA jest 470. Nawet jeśli założymy, że chodzi Ci o "super gry warte uwagi" to obawiam się, że braknie Ci palców (u nóg także).

Wg mnie warte jakiejkolwiek uwagi są tylko: Slam Tilt, Brian The Lion, Lion King, Super Stardust...
Tak naprawdę tylko Slam Tilt jest grywalny, więc o czym mowa....
O czymś zapomniałem ?
[#35] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Motyl, post #34

Aladdin, Body Blows (+Galactic), Banshee, Pinball Fantasies / Illusions / Mania, seria Ishar, TFX , kilka gier FPP (Alien Breed 3d I i II, Nemac IV, Breathless, itd), Putty Squad, RoadKill, Xtreme Racing, Sim City 2000, parę bardzo porządnych przygodówek, seria Skidmarks, itp. itd...

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2015 16:35:10 przez Jacques
[#36] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@Jedras, post #1

Stwierdziłem, że po +/- 20 latach rozłąki, chcę wrócić do amigowania, bo "Przyjaciółka" nie daje mi spokoju ;)

Ja powiem Tobie tak, do gier używam Amigi 600 z 2 MB Chip Ram, oraz 9 MB Fast Ram, za dysk robi karta CF 4 GB. Oczywiście wszystko działa pod kontrolą AmigaOS 3.1 i WHDLoad :) . Teraz czekam na pojawienie się Furii 020, bo jednak część gier wymaga szybszego procesora.
Jeżeli chcę się bawić w "poważne" Amigowanie , czyli, system, filmy, lepsze gry ( Quake, Doom, Exodus itd .), to używam PowerMaca z MorphOS-em 3.7 , i powiem Tobie szczerze takie rozwiązanie funkcjonuje u mnie już kilka ładnych lat. Mam też A1200, ale leży ona w szafie, bo:
- mocniejsze gry wymagają min. 040 - a i tak lepiej działają pod MorphOS-em
- wszystkie gry, w które gram, bez najmniejszych problemów uruchomią się na A600 z Fastem :)
- cena - PowerMac +MorphOS kosztuje mniej niż karta turbo do A1200, a pozawala na dużo więcej - dlatego (ponownie napisze) A1200 leży w szafie :).
[#37] Re: Powrót po latach...co polecacie na "nowy początek"?

@trOLLO, post #36

Decyzja już w sumie zapadła. Doszedłem do wniosku, że nie potrzebuję wypasu, gdzie będę odpalał Dooma/Quake`a w ramach pokazywania niedowiarkom swoich racji. Transarctica, Ishar, Ruff`n`Tumble, Lost Dutchman Mine, Franko, Goblinsy, Eksperyment Delfin, Fire Force - wszystko ruszy na A600, więc ten sprzęt raczej wystarczy. Podobnie jak Ppaint, Photogenics, WHDLoad i Real3D.

Dla tych 3 ostatnich przydałby się pewnie jakiś przyspieszacz. Nie wiem tylko, czy zdążę załapać się na Furię ;)

Docelowo i tak będę kiedyś zbierał na AmigęOne500 od Acube (jeżeli będzie jeszcze w sprzedaży) by kompletnie wyzbyć się "blaszaka". W domu i tak komputer wykorzystuję tylko do komunikacji internetowej, prostych "prac biurowych", usuwania plamek ze skanowanych, czarnobiałych obitek fotograficznych, czy oglądania filmów. Jeśli już w coś gram, to tylko pod DosBoxem (nie lubię nowych, wydanych po 2000 roku gier), albo emulatorem WineHQ w tytuły takie jak Sillent Hunter III, więc Sam460 powinien sobie poradzić.

Albo stary mak ;)

Niemniej jednak, dziękuję za wszelkie podpowiedzi. OK

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2015 17:51:36 przez Jedras
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem