kategoria: Sprzęt
[#1] Interfejs MIDI
Cześć,

Czy ktoś z Was orientuje się gdzie można kupić interfejs MIDI do a1200?

Dzięki i pozdrawiam,
SokOK!

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2015 11:22:47 przez Sokok
[#2] Re: Interfejs MIDI

@Sokok, post #1

Jest tutaj link
[#3] Re: Interfejs MIDI

@Sokok, post #1

A pytałeś Google? link
[#4] Re: Interfejs MIDI

@Sounder, post #2

Hej, dzięki - widziałem to na ebay'u, tam była licytacja i cena była niższa, choć nadal moim zdaniem kuriozalna. 145 zł za taki sprzęt to moim zdaniem lekka przesada.. Dla kogoś kto zarabia w EUR - rozumiem, ale dlaczego aż 145 zł dla zwykłego Kowalskiego? Słowem - drogo.
[#5] Re: Interfejs MIDI

@Sokok, post #4

Z tego co pamiętam Bacus10 miała jedną sztukę na zbyciu. Napisz do niej, na pewno cena będzie sporo niższa. Generalnie do 50zł powinno się bez problemu kupić.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2015 11:51:01 przez Azzorek
[#6] Re: Interfejs MIDI

@Azzorek, post #5

Tak zrobię, dzięki!
[#7] Re: Interfejs MIDI

@Sokok, post #6

Basia na razie nie posiada, więc gdyby ktoś coś wiedział proszę dawać znać. dzięki!
[#8] Re: Interfejs MIDI

@Sokok, post #7

W sumie to nie byłby zły pomysł gdyby ktoś zrobił solidne MIDI do Amigi. Myślę, że z 20 sztuk zeszłoby, przy założeniu, że cena nie przekroczy 50zł. Trudniejsze rzeczy ludzie robią przecież do Ami. Może któryś z szanownych kolegów obeznanych z lutownicą pochyliłby się nad projektem? Największa trudność to chyba sama estetyczna obudowa :) .

Pozdrawiam,

Azz
[#9] Re: Interfejs MIDI

@Azzorek, post #8

przy założeniu, że cena nie przekroczy 50zł

A na jakiej podstawie określiłeś tą cenę?

Za tyle to nawet części nie kupisz.

Policz sobie ile kosztuje PCB, ile kosztuje obudowa, ile kosztują wszystkie komponenty. I jeszcze fajnie jakby choć na 1 piwo zostało.

No chyba, że ktoś lubi robić za darmo i dokładać jeszcze z własnej kieszeni...

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2015 10:06:11 przez strim_
[#10] Re: Interfejs MIDI

@Azzorek, post #8

To MIDI co jest teraz nowe na allegro jest dobre, a cena raczej jest adekwatna, zauważmy że jest ono zbudowane na "transoptor PC900" czyli reszta Świata. Za 50 wydaje mi się że można zrobić Średniowiecze coś jak to /link/.

Oczywiście za pięć dyszek można zrobić MIDI na PC900, ale raczej samemu na pewno na części powinno starczyć. Coś by z tego wyszło.

Mam trzy midi dwa mam na PC900, i Średniowieczne MIDI PRO2 jedyne co w nim jest fajne to dioda sygnalizująca prace w tych dwóch na PC900 nie mam diody. Dioda się przydaje od razu widzimy czy jest komunikacja.

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2015 10:15:04 przez amizet
[#11] Re: Interfejs MIDI

@amizet, post #10

Cenę rzuciłem taką jaka wydawała mi się atrakcyjna i do przełknięcia. Z tego co mówicie jest jeden wniosek, że to raczej droga zabawa. A przerabianie ewentualnie starego MIDI od PC na port dżojstika jest możliwe i ma sens? Chodzi mi o to, czy to od PC różni się tylko układem pinów we wtyczce i samą wtyczką.Tak pytam laicko.

Pozdrawiam,

Azz
[#12] Re: Interfejs MIDI

@Azzorek, post #11

Droga zabawa

Takie MIDI sprzedało się ostatnio za trzy dychy a też, działa wydaje mi się że na początku byś nie zauważył różnicy że coś chodzi wolniej. Takie MIDI też jest fajne i w ATARI fabrycznie chyba MIDI właśnie było takie. Dopiero te dokładane było nowszej konstrukcji coś jak to.

Tak że nie chce dawać jakiś porównań co jest drogie a co tanie. Proste midi można zbudować dosłownie za parę złotych. Samemu lub zapłacić pare złotych więcej i poczekać aż samo do nas przyjdzie.
[#13] Re: Interfejs MIDI

@Sokok, post #1

A tak z ciekawości - do czego chcesz to MIDI wykorzystywać? Myślisz o sekwencerze w rodzaju Bars and Pipes czy może używaniu Amigi jako sample playera na żywo?
[#14] Re: Interfejs MIDI

@amizet, post #12

Ja osobiście korzystam z Midi Pro 2 którego zdjęcie pokazałeś - nie narzekam, wszystko działa jak powinno.

Co do tych Midi od PC to są do kupienia na Allegro takie (zalane) wtyczki, z jednej strony kable In/Out z drugiej gniazdo do karty dźwiękowej ze złączem na dżojstik. Ciekawy jestem czy nie dałoby radę przerobić takich rozwiązań zmieniając tylko wtyczkę na serial i odpowiednio polutować w niej Piny.

Co do Pytania Jazzcata, trzy programy: Music-X, FM Synth i Aural Synthetica.

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2015 10:45:45 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2015 10:46:20 przez Azzorek
[#15] Re: Interfejs MIDI

@amizet, post #12

to midi pod plexi przypomina mi moją pracę dyplomową na zakończenie technikum tylko, że ja robiłem wzmacniacz m.cz., w plexi wyprowadzone były gniazda bananów do pomiarów, bo oczywiście pracę dyplomową zostawiało się dla przyszłych pokoleń żeby miały na czym ćwiczyć na zajęciach w pracowni
drogo jak za taką przewiewną konstrukcję, jednakże 50 zł za coś estetycznego to za mało, osobiście nie chciało by mi się wstać z fotela żeby coś takiego zlepić za 50 zł chyba, że dla siebie
[#16] Re: Interfejs MIDI

@Azzorek, post #14

Ciekawy trop. Przy założeniu, że porty w Amidze i PC pracują na tym samym standardzie transmisji, wystarczyłoby zrobić przejściówkę z DB-9 na DB 25 i powinno działać. Po stronie MIDI dyskusji nie ma. :D
[#17] Re: Interfejs MIDI

@Rafał A-3000, post #16

No właśnie tak kombinuję Rafał. Najlepiej jakby wypowiedział się znawca tematu co do powodzenia takiego pomysłu.

Pozdrawiam,

Azz
[#18] Re: Interfejs MIDI

@Azzorek, post #14

Pisałem że pewnie nie zauważysz byś różnicy na "Midi Pro 2 " masz większy Feeling.

Z tym MIDI od PC to jedynie musiał byś wyposażyć Amige w USB i kupić coś na USB. Bo to na Game Port, to tam jest sam kabel. Reszta jest w karcie ale to też Średniowiecze raczej.

Co do PC mam midi na karcie M-Audio 24/96 i tam jest PC900.

Widzisz go tam U12.

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2015 10:58:59 przez amizet
[#19] Re: Interfejs MIDI

@amizet, post #18

Amizet, mi chodziło o takie interfejsy na port dżojstika w starych kartach dźwiękowych od PC. Teraz nie mogę zrobić fotki, jak wrócę do domu to zapodam. Żadne USB :), tylko takie podobne do serial - tyle że węższe.

Pozdrawiam,

Azz
[#20] Re: Interfejs MIDI

@Azzorek, post #19

To się nazywa Game Port. i tego się nie da raczej zastosować w Amidze dlatego pisałem o USB. Wiem oco Ci chodziło. I raczej tak się nie da. No chyba żeby użyć karty na ISA i Bridgeboard jakiś, ale nie wiem czy są sterowniki.
[#21] Re: Interfejs MIDI

@amizet, post #20

A to nie jest tak, że układ sterujący jest w tej wtyczce która podłączana jest do gameport w karcie dźwiękowej? Jeśli tak, to może można go zmieścić we wtyczce serial, która poszłaby do Amigi. Polutować tylko piny jak trzeba i mamy interfejs do Amigi?

Pozdrawiam,

Azz
[#22] Re: Interfejs MIDI

@amizet, post #18

Fakt. Interfejsów Midi na PC podłączanych do portu serial raczej już się nie spotyka. Najbardziej popularne są na USB i Game Port. Tak więc opcja przejściówki DB9 na DB25 raczej odpada...
[#23] Re: Interfejs MIDI

@Rafał A-3000, post #22

No ja właśnie cały czas piszę o gameport.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2015 11:19:08 przez Azzorek
[#24] Re: Interfejs MIDI

@Azzorek, post #23

Tylko, że w gameporcie na wyjściu masz już gotowy sygnał midi i wystarczy w zasadzie "na ryj" podłączyć do DIN.
[#25] Re: Interfejs MIDI

@Azzorek, post #8

Te złącza DIN mogą być problemem i ogólnie cena komponentów zamknęłaby się może w 40zł, gdyby korzystać z Chińskiej płytkarni.

Gdyby robić to komercyjnie, to podejrzewam, że cena oscylowałaby w granicach 80-100zł.
[#26] Re: Interfejs MIDI

@Azzorek, post #14

Nie wiem jak pecetowe MIDI z Amigą, ale amigowe z pecetem działa :) Wystarczy piny odpowiedzialne za transmisję odpowiednio do DB9 podłączyć. Działa to ztcp ze sterownikiem do ToHost. Trzeba też w syntezatorze odpowiednio przełączyć protokół. Do złącza DB25 musiałem w moim przypadku dostarczyć jeszcze z zasilacza atx +-12 bo moje MIDI używa takich napięć.
[#27] Re: Interfejs MIDI

@virago, post #26

ja bym dał za ten przezroczysty max 99zł, ale 150 już raczej nie.
Dobrze, żeby miał też diodę informującą o przekazie sygnałów z danego portu.
Jakby ktoś miał ochotę podjąć się produkcji czegoś na ten wzór, lub odsprzedać w podanej cenie, to ja się piszę na 1sztukę.
p.s. za 50zł to raczej kolego w cuda wierzysz OK
[#28] Re: Interfejs MIDI

@sanjyuubi, post #25

Można zamiast złączy wyprowadzić kabel z końcówkami... Przypuszczam, że gdyby trochę posiedzieć nad zaprojektowaniem płytki i doborem elementów, to całość dało by się wsadzić w obudowę złącza DB25, tak jak np. VBS.
[#29] Re: Interfejs MIDI

@Sokok, post #7

No jak już pisałem na priva, ja mam to: Amiga MIDI Pro (firmy HDP electronics).
Ale minimum to te 40 PLN + koszta przesyłki (to cena dla kolegi z forum, bo jakbym wystawiał to za 50-60).
Nie mam urządzenia midi a bez tego chyba nie potestuje? (bo się ostatnio przymierzałem)
Chyba że masz jakiś tool który sam to sprawdzi (np. skomunikuje się z urządzeniem) to rzuć linka.
[#30] Re: Interfejs MIDI

@Rafał A-3000, post #28

Rafał, ja mam dokładnie taki:

link

Myślałem, żeby coś takiego przerabiać.
A najlepiej zrobić do tego kabla przejściówkę gameport-serial Amiga po ogarnięciu pinów (to chyba będzie najłatwiejsze) - wystarczy karta dźwiękowa za 1zł z Allegro, jako dawca gniazda. Na pewno nie będzie to drogo.

Co o tym sądzisz?

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2015 15:24:46 przez Azzorek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem