kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Interfejs MIDI

@Azzorek, post #30

Poszukam jakiegoś opisu gameportu ale mam wątpliwości aby był kompatybilny z portem szeregowym. Myślę, że kolega Jenot ma tu rację i nic z tego nie wyjdzie.
[#32] Re: Interfejs MIDI

@Rafał A-3000, post #31

Niestety AZZ. Tak jak pisał Jenot, na gameporcie są całkiem inne sygnały. Nie ma tam typowych sygnałów jak w porcie szeregowym. Game port ma tylko wyprowadzenia zmiennych X i Y oraz przycisków dla dwóch joysticków. Karta przełącza się pewnie jakoś na tryb Midi i tyle. Nie ma tam sygnałów RXD i TXD, za pomocą których Amiga komunikuje się z Midi.
Znalazłem jakiś prosty schemacik. Spróbuję go zrobic ,na pająka'. Jak zadziała, to będziemy szukać ,płytkarza' aby to zmiaścił w obudowie DB25. Ta wersja nie ma jednak Midi Thru. Jest tylko Midi In i Out.
[#33] Re: Interfejs MIDI

@Rafał A-3000, post #32

Rafał, Thru Ci się przyda tylko wtedy, kiedy odbiornik (moduł brzmieniowy, syntezator) nie wbudowanego gniazda thru. W moim instrumentarium tylko Waldorf Rocket i Waldorf Streichfett nie mają, pozostałe 7 syntezatorów ma.

Szkoda, że z tym gameport tak to wygląda. Myślałem, że pójdzie łatwo :) . W takim razie trzeba sprawdzić cenę płytki, no i jakaś obudowa by się przydała. Muszę porozglądać się dookoła z czego można by ją sensownie wykonać, lub co wykorzystać. Będziesz na Decrunch z klawiszem? Ja się zastanawiam czy zabrać swojego korga. Raczej nastawiam się na siedzenie przy sprzęcie, nawet jeśli zostanę na party do niedzieli.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2015 12:36:40 przez Azzorek
[#34] Re: Interfejs MIDI

@Azzorek, post #33

A może dałoby się wykorzystać interfejs MIDI od Mista? 15€, teoretycznie powinien wystarczyć ten moduł plus MAX232. W sumie wyszłoby jakieś 80zł. Ale to też tylko IN/OUT.
[#35] Re: Interfejs MIDI

@Jenot, post #34

A może dałoby się wykorzystać interfejs MIDI od Mista? 15€, teoretycznie powinien wystarczyć ten moduł plus MAX232. W sumie wyszłoby jakieś 80zł. Ale to też tylko IN/OUT.

Jak to tylko in/out. Przeciez ma MIDI THRU zrobione na pinach 1,3 portu OUT :P

Zastanawiam sie tylko po co az tak komplikujecie sobie zycie. Przeciez sa gotowe schematy dla amigi:

http://bnp.hansfaust.de/bp/MIDIUMGEBUNG.html

Daly by sie do tego pewnie nawet midi thru dorobic :P

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2015 13:42:16 przez mschulz
[#36] Re: Interfejs MIDI

@mschulz, post #35

Heh, nawet się nie przyglądałem dokładnie temu interfejsowi mista. Nie wiem czy przy cenie za interfejs jaka jest u Lotharka i 18,50zł za gotowy interfejs z MAX232 robienie czegoś od zera będzie opłacalne. Interfejs MIDI od Mista, konwerter na MAX232, zasilacz i kabel RS232 - i to wszystko co jest potrzebne. Muszę spróbować. Ale to dopiero jak skończę z Plipboxami.
[#37] Re: Interfejs MIDI

@mschulz, post #35

Chcę właśnie jeden z takich najprostszych interfejsów zlutować i sprawdzić. Gdyby działał, to bym kogoś/czegoś szukał do zrobienia płytki.

Azz - Co do Midi Thru to ja z tego gniazda na interfejsie i tak nie korzystałem, mój keyboard tego nie ma, a wszystko śmigało (do czasu). Może wezmę na Decruncha również keyboard ale do sprawdzenia interfejsu, wystarczy mi pewnie stacja dyskietek na Midi. Ma diodę sygnalizującą obecność sygnału. Nie zajmuje przy tym dwóch stolików.
[#38] Re: Interfejs MIDI

@Rafał A-3000, post #37

Witam,
Dobrze Panowie, jestem osoba, która wykonała ten Interfejs i czytam sobie, czytam i w końcu napisze na forum w ramach zasady niczego o nas bez nas. Bardzo podoba mi się podejście rzucania ceny 40, 50 a może 10. Krytykowania obudowy za przewiewną przypominająca projekt z technikum, brak tego i tamtego (sygnalizacja Tx Rx) - na studiach też się używało czasami rżnięty nożykiem cienki akryl, ale tutaj jest to akryl dobrej jakości wraz z grawerowaniem . Wiem, że najlepiej jakby ten Interfejs miał jeszcze wbudowany Modul MIDI, stylizowaną aluminiową obudowę itp, itd. A to wszystko najlepiej za 15 Zeta i uścisk ręki prezesa. Interfejs zaprojektowałem - oczywiście wzorujące się na wcześniejszych konstrukcjach i schematach często posiadających tam albo gdzie indziej błędy i wady - nie na handel ale dla siebie i dwóch znajomych w celu posiadania nowego sprzętu a nie szukania po Ebayach i innych używanego. Dlaczego wyprodukowałem więcej sztuk? Jest to bardzo proste kompletnie nie opłaca się zamawianie w firmie produkującej PCB trzech sztuk, komponentów po różnych firmach - płacenie za przesyłkę za np. 15 DIN 5 tu, za optorezystory tam... Kupiłem kiedyś 2 interfejsy na aukcjach z tego jeden martwy na amen a drugi musiałem po dwóch tygodniach reanimować i powiem tak zrobiłem ten interfejs tak aby był wygodniejszy w użyciu i po to aby był nowy. Tak jak ktoś w tym wątku stwierdził "skąd wziąłeś tą cenę" dobre pytanie, ja też chciałbym wiedzieć skąd ktoś wycenia to na 40 lub 50 Zeta. Czy niektórzy wiedzą ile kosztuję laminowana płyta PCB z opisem oraz testem elektrycznym, zamówienie części, obudowy i wszystkiego co jest potrzebne do skręcenia tego co jest na zdjęciu wcześniej w postach? I tutaj nie mówię już o czasie spędzonym na zmontowanie tego. Powiem szczerze 50 PLN nawet nie pokrywa kosztów samych części dla jednej sztuki. Nie wiem czy komuś to coś mówi ale gniazda DIN są firmy Hirschmann... Proszę jeszcze wziąć pod uwagę to, że już kilka razy wystawiłem na Allegro te interfejsy i za każdym razem muszę odpalić Aledrogo za wystawienie oraz przy sprzedaży ponad 3,5% za transakcję. Panowie mam jeszcze 4 sztuki zmontowane i dwie niezmontowane proszę dać propozycję tak pół żartem pół serio. A jeżeli chcecie 25 - 50 sztuk to na pewno się dogadamy, a może nawet będzie można zaprojektować lepszą obudowę i sygnalizację Rx Tx... Bez złośliwości, widząc tutejsze pomysły skończy się tak, że za około 80-100 zeta (biorąc pod uwagę wszystkie koszty) wyjdzie wam sprzęt na domowo trawionej płytce bez laminatu i w czarnej plastikowej obudowie z ręcznie wydłubanymi otworami na konektory i już jakoś nikt nie myśli o sygnalizacji i dedykowanej obudowie... Ja wiem, że każdy chce obniżyć sobie poprzeczkę ale gadanie, że lepiej będzie jak się pod nią przekopie... no ale cóż tak zawsze było na PPA ;)
Pozdrawiam serdecznie,
tebes
[#39] Re: Interfejs MIDI

@Rafał A-3000, post #37

[podwójny post]

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2015 08:25:37 przez tebes
[#40] Re: Interfejs MIDI

@tebes, post #38

I mamy głos z drugiej strony- bardzo dobrze, dzięki za info ok, racja
[#41] Re: Interfejs MIDI

@tebes, post #38

nie musisz się nikomu tłumaczyć, Ci co sami cokolwiek składali (albo Ci co próbowali i spiep.. robotę) to wiedzą jakie są koszty
niestety coraz częściej ludzie próbują narzucać ceny
nie chcesz to nie kupuj, zrób sam lepiej i taniej
szacunek dla Ciebie za to, że wychodzisz do ludzi z forum mimo wszystko;)
[#42] Re: Interfejs MIDI

@tebes, post #38

A kto tu mówi, że nowy nie może kosztować 50zł? Jeśli się da dlaczego nie? Ja pisałem najpierw o starym, używanym, sprawnym. Bez problemu można taki kupić co wielokrotnie widziałem na Allegro, a i sam kupiłem MidiPro2 poniżej 50zł i jeszcze pełny box z książeczką.

W takich sprawach, o których piszesz punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Jeśli ktoś chce się dosłownie pobawić w MIDI na Amidze (może dzień a może dwa lata - nie ma znaczenia), bez potrzeby tworzenia profesjonalnego MIDI zestawu do robienia muzy, to nie będzie raczej kupował nowych rozwiązań albo uważanych za super wykonane, porządne, itd. Ważne żeby było MIDI in/out i tyle. Nawet diody nie są potrzebne, bo jeśli jest sprawne to będzie działać. I o to tu chodzi.

Masz swoją cenę za ten interfejs i ja tego nigdzie nie krytykuję (chyba, że chodzi o kogoś innego) - pewnie tyle to kosztuje. Jeśli jednak ktoś zrobi działający w cenie 50zł, no to coż - prawa rynku. Na razie nikt nie zrobił więc jesteś najlepszy cenowo. Zobaczymy, czy wypłyną w przyszłości inne oferty.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2015 10:25:29 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2015 10:26:02 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2015 10:27:31 przez Azzorek
[#43] Re: Interfejs MIDI

@Azzorek, post #42

[#44] Re: Interfejs MIDI

@amizet, post #43

OK, jak to było w dniu świra - moja prawda jest najmojsza - może ktoś, może kiedyś wszystko jest możliwe. Najtaniej będzie zrobić pajączka i powinno też działać. Używając słowa "może" i "gdyby" można nawet nabić Nowy Jork w butelkę. Chińczycy też robią taniej produkty różnej jakości i dobrze, natomiast nawet chińskie produkty trzymające jakość nie są o wiele tańsze od zachodnich. Bardzo chętnie zobaczyłbym jakośc wykonania sprzętu za 50 PLN i to mówię bez żadnej złośliwości. Nieważne, po co polemizować, jak pisałem wcześniej mam 4 sztuki zmontowane 2 niezmontowane (które mogę zmontować). Proszę tak dla ciekawości złożyć niezobowiązująca dla obu stron ofertę. Wezmę pod uwagę brak prowizji na allegro jak i również sprzedaż powiedzmy "hurtową". Jak ktoś wcześniej napisał: "jak ktoś nie chce nikt go nie zmusza" - Napisałem jak sytuacja wygląda, jeżeli w to ktoś nie wieży jego "zbójeckie" prawo . U nas, w naszym drogim kraju, weszło ludziom w krew, że każda cena jest zła po na pewno każdy chce Cię orżnąć. Ponadto, z innej beczki, ktoś nie znający się na muzyce (w sensie grania na instrumencie, komponowania) jedynie może bawić się MIDI w grach (a jak wiemy na Amidze nie jest ich multum).

Pozdrawiam,
tebes
[#45] Re: Interfejs MIDI

@tebes, post #38

Kolego ja byłem bardzo dumny ze swojej produkcji którą notabene obroniłem na 5, także bynajmniej nie drę z Ciebie łacha, przewiewna obudowa czy nie zrobiona jest estetycznie.
Cena jaka jest każdy widzi i może kupić, albo kupić nie, sam żyję z tego co uda mi się zrobić w różnych dziedzinach i jestem przyzwyczajony do tego, że wszystko i tak jest zawsze za drogie, przestałem się już przejmować co i Tobie polecam
[#46] Re: Interfejs MIDI

@amizet, post #43

Aleś szybki jak parasol :) . Poprawiłem zaraz po puszczeniu, ale byłeś szybszy :P . Chodziło mi oczywiście, że cena nie musi być wysoka jeśli się da taniej.

Dobra chłopaki nie ma co tego rozstrząsać, bo zaraz zajrzą tu ludzie uwielbiający takie tematy i brednioserial gotowy.

Pozdrawiam,

Azz
[#47] Re: Interfejs MIDI

@tebes, post #44

Nie no Ja wyraziłem swoją Aprobatę, pisząc że Cena jest Adekwatna.

Co do "Nowej Cenny", bo jeśli Chcesz taką ustalić. No to wydaje mi się że wystarczy zaprezentować Schemat. No i każdy będzie sobie mógł sam przekalkulować ile mniej więcej takie midi, może kosztować.

Wróżyć z fusów mi się nie chce aby proponować jakąś inną cenne. A szklana kula w Serwisie, tak że jedyną opcją ustalenia cenny według mnie to zaprezentowanie schematu.
[#48] Re: Interfejs MIDI

@tebes, post #44

Myślę, że bym cie zaskoczył z tymi 50zł, nawet jakbym ci policzył teoretycznie. U Chińczyka masz najtaniej za 80zł 10 płytek 10x10 (5mils) dwuwarstwowych z soldermaską i opisem i testem elektrycznym (jakość przeważnie imponująca jak na tą cenę - w Polsce jak wyrwiesz 10 PCB w tej samej technologii za mniej niż 400zł to jesteś gość). Ze złączami za 4.5zł, nie powinna cena części przekroczyć 40zł z wszystkimi bajerami prócz obudowy, stąd walnąłem 80-100zł za gotowy. Przy większym komercyjnym zamówieniu myślę, że dałoby radę utrzymać tę kwotę, choć zarobek pewnie byłby mizerny. Oczywiście cały czas mowa o używaniu najtańszych komponentów, bo takie uwielbia konsument :)

Wspomniałeś coś o złączach DIN jakiejś firmy, to jakaż wyższa półka.?

Możesz tez pozamawiać same PCB na handel i niech sobie robią za 50zł.

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2015 13:32:40 przez sanjyuubi
[#49] Re: Interfejs MIDI

@Azzorek, post #46

Włąsnie święta racja,
Każdy powiedział swoje i niech tak zostanie, bo zaraz trolle ze znajomością elektroniki dwulatka się zlecą jak do padliny :D i oj będzie bal. A u chińczyków przy większym zamówienie Urząd Celny naliczy ci 23% VAT a gdy coś nie halo to wysyłaj np. 3-10 płyt do Shenzen ;) :D. I jeszcze jedno mądre zdanie bez schematu, komponentów oraz innych danych technicznych oraz wielkości produkcji to jest "wróżenie z fusów".

Co do Hirschmanna to prosisz masz:

http://en.wikipedia.org/wiki/Belden_%28electronics_company%29
http://www.hirschmann.com/

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu,
tebes
[#50] Re: Interfejs MIDI

@tebes, post #38

A ja mam pytanko z innej strony. Jak wyglądałaby współpraca np. EMU X-MIDI 2x2 z Amigą przez interfejs USB? Da to się jakoś pożenić ze sobą?

Z drugiej strony, MIDI na Ami w obecnych czasach to tylko sztuka dla sztuki. Siedzę trochę w temacie i jakoś nie wyobrażam sobie pracy na czymś takim. No chyba żeby podpiąć jakiegoś Sound Canvasa do odpalania midków. W obecnych czasach MIDI wykorzystuje się do obsługi instrumentalnych wtyczek VST. Na Ami nie ma nawet hosta VST - IMO sztuka dla sztuki.

Co do samego interfejsu, to nie wiem czy 50 zeta to taka wysoka cena. Płytka, graty, obudowa? Bez obudowy można by ustalić cenę na tym poziomie. Podejrzewam jednak że to i tak było by "po kosztach". Można robić samemu - czemu nie, ale w razie wtopy koszty mnożą się bardzo szybko.
[#51] Re: Interfejs MIDI

@Red_Bullet, post #50

A ja mam pytanko z innej strony. Jak wyglądałaby współpraca np. EMU X-MIDI 2x2 z Amigą przez interfejs USB? Da to się jakoś pożenić ze sobą?

Da się jeśli masz kontroler USB do Amigi, działa to tylko w aplikacjach systemowych, korzystających z biblioteki camd.library.

Tzn. ja nie mam konkretnie tego urządzenia EMU, ale testowałem kiedyś interfejs no-name USB-MIDI...

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2015 19:22:18 przez strim_
[#52] Re: Interfejs MIDI

@Red_Bullet, post #50

"W obecnych czasach MIDI wykorzystuje się do obsługi instrumentalnych wtyczek VST. Na Ami nie ma nawet hosta VST - IMO sztuka dla sztuki."

Akurat jestem w temacie i tutaj się nie zgodzę :) . Ja robię cały czas muzę (na Apple w LogicPro 9) i o ile zgodzę się że interfejsy na USB lub FireWire (w tym MIDI) to standard, o tyle MIDI nie służy tylko do VSTi. Ja na przykład mimo, że mam Korg Legacy Collection i Spectrasonic Omnisphere (znane i uznane syntezatory programowe VSTi), to MIDI głównie wykorzystuję do grania (syntezator/klawiatura sterująca) i nagrywania (na MIDI out) ze sprzętowych syntezatorów. Później obróbka, kwantyzacja jak łapka gdzieś się potknęła, generalnie praca z miksem.

Odsłuchaj ten numer poniżej całkowicie mojej kompozycji. Nie ma tam żadnych VSTi, nawet reverb jest z syntezatora. Wszystkie barwy oprócz perkusji (Alesis SR18) są z Waldorf Streichfett, którym sterowałem przy pomocy syntezatora Korg R3:

In the Core of Gas Giant by Azz

Zrobiłem ten numer dla innych chłopaków z forum muzycznego, aby posłuchali jak brzmi ten Waldorf bo nikt go nie ma i nie miał okazji posłuchać na żywo (takie w sumie demko zrobiłem - mini pokaz umiejętności sprzętu). Może wrzucę na YT bo jak na razie tylko jedno tam jest godne uwagi.

Od jakiegoś czasu noszę się z projektem aby skomponować w Logicu jakiś numer w klimatach elektroniki z wykorzystaniem programowo wytworzonych barw w Amigowych syntezatorach (FMSynth, Aural Synthetica). Jedyne co bym sprzętowo wykorzystał to perkę z Alesis SR18, a reszta byłaby Amigowa. Może nowa kategoria na jakieś party? Np. Amiga Software Synthesizer Compo. Wtedy Amiga robiłaby po prostu za moduł brzmieniowy lub syntezator o jakości znacznie lepszej niż sample w Protrackerze, Sonix itp.

Pozdrawiam,

Azz
[#53] Re: Interfejs MIDI

@Azzorek, post #52

Kolego Azzorek.
Słyszę potencjał i dziwię się, że jeszcze o sobie nie słyszeliśmy czy też nie spotkaliśmy się w środowisku el-muzyki. Ty wydajesz coś oficjalnie?

Edit:
Przepraszam za off-top

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2015 22:49:59 przez Sounder
[#54] Re: Interfejs MIDI

@Sounder, post #53

Jeszcze nie, ale planuję wydać w niedalekiej przyszłości pierwsze e-wydanie w postaci MP3. Najpierw poszerzę trochę swoje dokonania, później puszczę w świat i zobaczę co będzie :) . Ja oczywiście tak z zamiłowania. Nie kończyłem szkoły muzycznej, chociaż miałem do niej skierowanie jeszcze w podstawówce.

Wychowałem się na elektronice i taką muzę też tworzę. Obecnie powiedzmy rozkręcam się bardziej poważnie (bardziej się staram ). Kiedyś to tak dla siebie tworzyłem muzę w stylu jak ja to mówię pitu, titu, klimaty Marka Biliśnkiego (album Ucieczka do tropiku) czy Krzysztofa Dudy (Altus).
Teraz łażą mi po głowie Soundtracki, i muzyka elektroniczna w stylu lat 80-tych. Zbieram pozytywne opinie z najbliższego otoczenia i to dodaje mi sił na więcej.

Grasz na prawdziwych syntezatorach, czy VSTi?

Pozdro,

Azz
[#55] Re: Interfejs MIDI

@tebes, post #49

Ten Hirchmann jeszcze nie jest taki drogi, np złącze DIN 5 kosztuje około 4zł w TME.

23% VAT za każde 10 PCB za 80zł, to i tak lepiej niż 400zł za każde 10 PCB.

A ja mówię tylko, że za 50zł da radę zrobić takie midi bez obudowy, ale raczej na własne potrzeby, na sprzedaż by mi się nie chciało za taką jałmużnę :), tak jak i wielu innym. Co najwyżej mogą się chłopaki skrzyknąć i zrobić sobie po koleżeńsku. Niestety nie ma z nami kolegi Olo, który potrafił wykręcić cenę do absolutnego minimum, a potem toczyć pianę do każdego kto oferował coś droższego niż wyliczenia, stąd możesz być pewien, że ryzyko brednioserialu i bicia piany o te parę groszy jest bardzo niskie.
[#56] Re: Interfejs MIDI

@Azzorek, post #54

Przejdziemy sobie na priv żeby tu nie śmiecić.
[#57] Re: Interfejs MIDI

@sanjyuubi, post #55

O jaki fajny wątek, a ja nic nie wiedziałem. Do wtyczki dało się wepchać, BTW .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem