kategoria: A500
[#1] Przenoszenie danych z ADF tylko za pomocą PC.
Wiele razy szukałem metody na nagrywanie obrazów ADF za pomocą PC, i jakoś nigdy na nic konkretnego nie trafiłem. Jestem jednym z tych użytkowników 500-tki, który nie chce póki co specjalnie inwestować w ten sprzęt, dlatego rozwiązania typu catweasel czy rozszerzenia pamięci i zabawa z null-modem i oprogramowaniem po stronie Amigi póki co ignorowałem. I nagle wczoraj prawie przypadkiem trafiłem na ADTWin 1.2:

http://m1web.de/ADTWin/

i powiem Wam, że po 30 minutach z lutownicą w ręku i zerowym nakładem kosztów (bo tasiemkę do FDD i wtyk DB25 miałem) stwierdzam, że TO DZIAŁA. Nie wiem, czy pisano już tu o tym (nie znalazłem), nie wiem jakie są haczyki, ale kilka nagranych wczoraj gier odpaliłem bez problemu. Jak na moje bieżące potrzeby to zupełnie wystarczy.

Ma ktoś większe doświadczenie z tym rozwiązaniem?
[#2] Re: Przenoszenie danych z ADF tylko za pomocą PC.

@zijacek, post #1

Ja mam link ;)
[#3] Re: Przenoszenie danych z ADF tylko za pomocą PC.

@RomanWorkshop, post #2

I jak na dłuższą metę się to sprawdza? Oczywiście zakładając, że się tym dłużej bawiłeś, bo w końcu na dzień dzisiejszy to raczej rozwiązanie archaiczne.
[#4] Re: Przenoszenie danych z ADF tylko za pomocą PC.

@zijacek, post #3

Nagrałem może z 5 dyskietek i działa to dobrze. Poza tym, że program musi być uruchomiony na 1 rdzeniu nie ma żadnych problemów.
[#5] Re: Przenoszenie danych z ADF tylko za pomocą PC.

@zijacek, post #1

Cześć, ja to robiłem kiedyś tak że na PC miałem WinUAE i pod nim adf2disk
1. robiłem dwa puste ADF-y na PC
2. pod UAE montujemy dyskietkę do przeniesienia.
3. adf2disk trzeba użyć tak żeby nagrywał z dyskietki od sektora (nie pamiętam dokładnie) 0-39 a potem od 39-79, powstają 2 pliki, po spakowaniu każdy osobno kopiujemy na dyskietkę sformatowaną na 720KB (format PC)
4. na amidze trzeba rozpakować pliki
5. nagrywamy na prawdziwa dyskietkę za pomocą ADF2Disk tak samo, czyli pierwszy plik od 0-39 i drugi plik od 39-79 (oczywiście na tą samą dyskietkę)

VOILA i gotowe, może się wydawać trudne ale kiedyś tak przenosiłem i działało elegancko, trochę wprawy i idzie szybko :)

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2015 11:44:40 przez QUAD
[#6] Re: Przenoszenie danych z ADF tylko za pomocą PC.

@QUAD, post #5

Tylko, że ja cały czas zakładałem, że dyskietki nagranej w formacie PC nie odczyta się na amidze, a przynajmniej nie bez jakiegoś specjalnego softu. Szczerze mówiąc to myślałem, że w ogóle nie da się odczytać dyskietki nagranej na PC. Nigdy tego nie próbowałem, bo nie miałem nawet systemu na dyskietkach. Jedynie kilka samobootujących się gier zakupionych z amigą. No i czy ta metoda ma szansę powodzenia na ami z podstawowymi 500kB pamięci? Pytam oczywiście z ciekawości.
[#7] Re: Przenoszenie danych z ADF tylko za pomocą PC.

@zijacek, post #6

qrcze nie mam pojęcia, ja robiłem to na a1200, nie pamiętam jakie są wymagania do crossdosa, wydaje mi się że pamięci starczy tylko nie wiem czy kickstart da radę :) (domyślam się że posiadasz 1.3)
[#8] Re: Przenoszenie danych z ADF tylko za pomocą PC.

@QUAD, post #7

Te pierwsze wersje pewnie działają z 1.3, jednak ta istniejąca najnowsza 7.04 jest najlepsza gdyż obsługuje również długie nazwy plików, ale wymaga też kicka minimum 3.0. Te pierwsze obsłużą zapewne tylko nazwy dosa czyli 8+3 i nic ponadto.
[#9] Re: Przenoszenie danych z ADF tylko za pomocą PC.

@gilban, post #8

Wg wiki (angielskiej) dla WB1.2 i 1.3 istniała wersja stworzona oryginalnie przez firmę Consultron, sprzedawana jako osobny pakiet, prawdopodobnie działała też z WB2.0. Dopiero od WB2.1 CrossDos był dołączany do systemu. Czyli na kicku 1.3 sobie kolega CrossDosa nie użyje.
[#10] Re: Przenoszenie danych z ADF tylko za pomocą PC.

@zijacek, post #6

CrossDOS to część systemu operacyjnego Workbench, pozwalająca odczytywać na zwykłej stacji amigowej, dyskietki 720 kB formatowane na PC (krótkie nazwy MS-DOS). Ja używałem tego na systemie 2.05 i 3.1 (na 1.3 chyba też jest).
Najlepiej jakbyś wymienił sobie Kickstart na 2.05 albo 3.1 (dyskietki z Workbenchem nagrasz sobie przez ADTWin).
[#11] Re: Przenoszenie danych z ADF tylko za pomocą PC.

@RomanWorkshop, post #10

O, jest. Na dyskietce Extras 1.3 są programy do przenoszenia danych z PC w folderze PCUtil.
[#12] Re: Przenoszenie danych z ADF tylko za pomocą PC.

@SuperBuster11, post #11

No tak, tylko na chwilę obecną ADTWin sprawuje się idealnie. Stację na kabelku LPT podpiąłem sobie w zasadzie na stałe do PC i teraz to kwestia wsadzenia dyskietki i nagrania obrazu, i gierki śmigają na 500-tce aż miło. Póki co wszystko mi ładnie działa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem