[#31] Re: EC060/75 - podsumowanie

@MinisterQ, post #30

Czyżby urażona duma? Jakieś kompleksy? Ktoś powiedział coś złego na temat Pega i już zaczyna się trolowanie, aby pokazać że jest się lepszym? Zresztą skąd wiesz, że OT nie zaczął użytkownik MOSa? Ten oftopik do niczego nie prowadzi, skończmy już ten temat.

[#32] Re: EC060/75 - podsumowanie

@Daclaw, post #22

W 1997 roku pewna koleżanka była przekonana że moja A1200 z 68030 to "zwykły komputer", i wielce była zdziwiona, że te ikonki i wskażnik poruszany myszką to nie Windows, a programy z "tego Windowsa" nie pójdą na jej pececie.
Tak więc dla 60% użytkowników pecetów AmigaOS to taki śmieszny Windows, dla pozostałych 39,9% bardziej kumatych to jakaś odmiana Linuksa. Pozostałe 0,1% słyszały o AmigaOS i wiedzą, że Amiga to nie tylko maszyna do odpalania gierek z dyskietek.
A z MOSem jest podobnie, tylko mało który użytkownik Pegaza ma potrzebę robienia wrażenia na kimkolwiek (chociaż nie powiem, miłe było zdziwienie administratora mojej sieci, gdy zobaczył szybkość bootowania pegaza, tudzież fakt że z poziomu MOSa mógł bezproblemowo zalogować się na swój serwer.... inny kolega, makowiec, podziwiał mosowe gry wykorzystujące 3d, i bardzo chwalił Ambienta - tak więc, jak robi wrażenie, to miłe uczucie :) )...
[#33] Re: EC060/75 - podsumowanie

@Daclaw, post #21

Ach,cala ta wypowiedz nie tyczyla sie Ciebie i twojej 060 lecz podejscia niektorych osob do zagadnien klasykowych i jedynej slusznej drogi
Nie bede cie zanudzac tym polecam poczytac na forum jak to wyglada:).

Oczywiscie kazdy uzywa komputera wg. wlasnych potrzeb,ja ciebie rozumiem,spoko.
W ogole to Miniq odpisywalem:).

@Lord_10up:
Tak ale gabarytowo bedzie mniejsza:)
Sa jeszcze zelowe klawiaturki ktore mozesz zginac ze hej:).

Konkludujac ja juz mam dosyc amig klasycznych(ostala a1200 + obudowa ebox jeszcze),powinny trafic do gablot muzealnych aby mozna je bylo podziwiac ;).

To jest tylko moje zdanie i prosze je uszanowac.

[#34] Re: EC060/75 - podsumowanie

@Lord_10up, post #31

Tak sie przypatruje,wiesz kiedys amigafan zrobil afere ze wszedzie tylko jest cos o kupnie amigi,wydajnosci to zaraz pegazowcy wciskaja
"kup pegaza etc",tutaj takie zajscie nie mialo miejsca ale... ;)

[#35] Re: EC060/75 - podsumowanie

@Lord_10up, post #31

Nazwij to jak chcesz - urazona duma, walka z absurdami, etc. Fakt jest faktem. Nie ma sie co dziwić że jeśli ktoś coś napisze źle, to znajdzie się ktoś, kto chce to wyprostować. p.s: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=31061&t=30994&startliczba=0&v=f#reply_31005

[#36] Re: EC060/75 - podsumowanie

@Daclaw, post #7

Takie cudo musi robić wrażenie. Miałem kiedyś A4000/040-33MHz/18MB/1.2GBhd z EGS 28/24 i innymi dodatkami marki GVP (chyba to było z 10 lat temu) a wy chłopaki dalej się tym zajmujecie! Dziwna to rzecz, ale godna podziwu. Kochałem wtedy ten sprzęt.
[#37] Re: EC060/75 - podsumowanie

@Thomas, post #36

No wiesz, mój sprzęt amigowy ma 512 MB RAM, Radeona9200SE (słabeusz, ale mi wystarcza) i PPC G4 (7447) 1 GHz. Chodzą na nim bez problemów wszystkie DiVXy, Internet śmiga, brak tylko dobrego pakietu biurowego i porządnej przeglądarki (ale akurat przeglądarka "się pisze").
Jak szukasz więcej szczegółów, to poszukaj o PegasosieII (choćby na tym portalu).
Naprawdę nie ma nas za co podziwiać, zabawa na tym sprzęcie to przyjemność :)
[#38] Re: EC060/75 - podsumowanie

@Thomas, post #36

Nie ma w tym niczego dziwnego. Koniecznie na czasie trzeba być w dwóch przypadkach: będąc graczem albo gdy sprzęt wykorzystuje się do krytycznej czasowo pracy zarobkowej. Ja nie zajmuję się zawodowo komputerami, tylko uprawiam na nich hobby. W takim przypadku obiektywna nowoczesność komputera nie ma żadnego znaczenia. Nie gonią mnie żadne terminy odnośnie tego co sobie tam hobystycznie dłubię, więc nie ma dla mnie żadnego znaczenia, czy na efekt pracy jakiegoś programu czekam 10 minut, czy całą noc. Powiem więcej - czasem długi czas obliczeń jest zaletą. Sympatycznie wspominam A500 i zabawy w image processing na 68000/7MHz - pomiędzy kolejnymi operacjami mogłem sobie książkę poczytać, czy film poglądać. Miałem w takim wariancie fajnie urozmaicony sposób spędzania wolnego czasu. No i oczekiwanie na efekt obliczeń miało w sobie coś, za przeproszeniem, podniecającego. ;) Wariant "naciśnij i gotowe" to już nie jest to...

Inna sprawa to to, że w mojej pracy zawodowej Amiga by w zupełności wystarczyła. Macowy Office 4.21 chodzi miodnie na 060/85MHz i ma wystarczające możliwości jak na uczelniane wymagania, poczta jest, WWW od biedy też. Tylko szkoda mi Amisię trwale instalować na uczelni, bo panie operatorki mopa będą ją myły ścierą do podłogi, elektrycy będą po niej łazić wymieniając świetlówki, itp.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem