[#1] AmigaOS 3.9 - prawa do systemu
Mam 3 pytanka w tej sprawie.
1. Kto obecnie ma prawa do systemu AmigaOS 3.9. Czy dalej Haage&Partner czy może Amiga Inc?
2. Czy byłaby możliwa zmiana statusu systemu na "freeware" po wykupieniu pełnych praw do niego? Mam na myśli tutaj tylko wersję 3.9.
3. Z kim najlepiej powinienem się w tej sprawnie skontaktować? Przydałyby się jakieś maile.
Pytam bo może z okazji 30-lecia Amigi dałoby radę to załatwić i przy okazji zaktualizować system o nowsze komponenty i udostępnić za free w postaci ISO.

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2015 08:25:43 przez Leon
[#2] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Leon, post #1

Z niedawnego niusa:

The status of AmigaOS 3.5/3.9

AmigaOS 3.5/3.9 were developed and distributed by Haage&Partner, under license from Amiga. As far as we know, said license has expired by now (and was even revoked prematurely in OS 3.9's case), meaning that there's no party holding the complete rights to these releases at the moment.

Individual modules that were part of OS 3.5 or 3.9 have been rereleased in the meantime as part of both Cloanto's Workbench 3.X distribution (included with Amiga Forever) and AmigaOS 4.
[#3] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Leon, post #1

Myślisz o akcji na kickstarterze (wykup)?
[#4] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Leon, post #1

I to jest przykład rozsądnej oddolnej inicjatywy Amigowca.

Pytanie zasadnicze, czy Ci którzy zarabiają ostatnie lata na ostatnich tchnieniach Amigi, a w sumie jej zwłokach są w stanie wykazać się resztkami sumienia i oddać to co zostało społeczności.
[#5] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Leon, post #1

Trzeba zapytać Pana od Cloanto... Może wie więcej niż my.
[#6] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Duracel, post #4

Jako że panuje kapitalizm to nie liczyłbym na nic za free.
[#7] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@odyseja_lkc, post #6

Z 30 000 PLN mogę dać :D
[#8] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@pong777, post #7

Za nabycie praw, czy za ich uwolnienie?
[#9] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@pong777, post #7

Skoro Petro chce 25000euro za proto Walkera to czy 30000pln jest dużo czy mało? szeroki uśmiech
[#10] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@odyseja_lkc, post #6

Jako że panuje kapitalizm to nie liczyłbym na nic za free.

Tyle co mogli sensownie zarobić to już zarobili i więcej nie wyduszą. Więcej będzie ich kosztowało utrzymanie strony internetowej przez okres oczekiwania na kolejny sprzedany egzemplarz.

Jeżeli mają jakieś resztki sumienia i rozumu to powinni pojąć, że zarobić już wiele nie zarobią, a mogą zyskać dobrą famę i wizerunkowo na tym przyzwoicie wyjść jeżeli oddadzą zwłoki temu komu się one należą, czyli fanom, społeczności.
[#11] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Duracel, post #10

A nie lepiej po prostu wziąć źródła AROSa i zrobić z nich leciutki, zamienny system? AROS Vision 68k jest kobyłą na dopalone sprzęty, ale z tego powodu, że nie chcą w nim zrezygnować z żadnych obecnych funkcjonalności głównej gałęzi.
[#12] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@teh_KaiN, post #11

W sumie to nie jest zły pomysł, podejrzewam, że pewne rzeczy są lepiej rozwiązane niż w oryginale.
[#13] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Duracel, post #10

1. Nie mieszaj pojęć sumienia i kapitalizmu.
2. Nie będą jedynymi co bawią się w psa ogrodnika.

:)

edit-----

Jeżeli mają jakieś resztki sumienia i rozumu

Napisz do nich że nie mają sumienia i są idiotami, może się ugną pod naporem logicznych argumentów :)

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2015 16:00:48 przez odyseja_lkc
[#14] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@odyseja_lkc, post #8

Za nabycie.
[#15] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@pong777, post #14

Za takie drobne to nie nabędziesz nawet praw do biosa Elwro (był taki polski komputer) a co dopiero AmigaOS.
Chyba, że zapomniałeś tam dodać ze 2 zera i pomyliłeś waluty bo chodziło ci o eur/gbp
Inaczej to z czym do ludzi.
[#16] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Leon, post #1

Proponuję od razu uwolnienie źródeł!
[#17] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@lekarz_med, post #15

3 mln $? 30 000 + 00 = 3 000 000 za co? Chyba za AOS 4.x razem z wszystkim co dostała od Amiga INC. A tak na wesoło 30 000 + 00 to dalej 30 000. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2015 08:32:59 przez Ender
[#18] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@odyseja_lkc, post #13

1. Nie mieszaj pojęć sumienia i kapitalizmu.

Sumienie sumieniem, ale tu nie ma aż takiej opozycji w tej konkretnej sytuacji, bo co się mieli nachapać to się już nachapali i specjalnie więcej nie wyrwą. Za to marketingowo i wizerunkowo sporo mogli by zyskać na takim posunięciu. Można by to odebrać właśnie jako jakieś odwołanie się do sumienia

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2015 12:31:24 przez Duracel
[#19] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Duracel, post #18

bo co się mieli nachapać to się już nachapali

Na tej samej zasadzie M$ mógłby uwolnić system XP i nawet zrobić tym konkurencję Linuxowi :)

Widać chodzi o kasę a nie o sumienie.
[#20] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@odyseja_lkc, post #19

Porównanie z kosmosu
XP byłby konkurencją systemową dla tej samej, komercyjnej platformy PC na której MS zależy aby obsadzić ją nowymi, płatnymi systemami.

Amigi Commodore dzisiaj nikt normalny nie traktuje komercyjnie, a uwolnienie OS 3.9 byłoby szansą na jakiś rozwój tego hobbystycznego środowiska i niszowego sprzętu. To nie ten kaliber liczby konsumentów i nie ma tu żadnej konkurencji.

Właściciel praw OS 3.9 raczej nie zamierza go rozwijać pod kątem klasycznych Amig a ci którzy mieli kupić obecną wersję 3.9 już ją posiadają więc rynek się nasycił i właściciel nic już raczej nie sprzeda na klasyka bez PPC.
[#21] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Duracel, post #20

Ale nikt kto wydał sporo pieniędzy, żeby kupić prawa, za darmo ich nie odda. Chociaż miałoby to więcej do niczego nie posłużyć.
[#22] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@flops, post #21

Kwestia rachunku ekonomicznego. Tesla Motors udostępniła wszystkie swoje patenty na licencji umożliwiającej bezpłatne, komercyjne wykorzystanie licząc, że zostaną wdrożone przez konkurencyjne podmioty, co napędzi rynek i ostatecznie przełoży się na zysk samej Tesli.

Gdyby właściciele AmigaOS oszacowali, że jego uwolnienie przełoży się na zwiększenie udziałów niszy w rynku, a co za tym idzie będzie można np. zarobić na oprogramowaniu, to czemu nie. Zapewne oszacowali, że nie przełoży się - albo po prostu nikt nie brał takiej strategii pod uwagę (w co wątpię, bo każdy działający w branży software-owej wie, że zarobić na produkcji i dystrybucji w klasycznym modelu się nie już da).

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2015 13:42:56 przez Geekboy68k
[#23] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@flops, post #21

Ale nikt kto wydał sporo pieniędzy, żeby kupić prawa, za darmo ich nie odda. Chociaż miałoby to więcej do niczego nie posłużyć.

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że tak, ale jak pisałem wcześniej - "zysk" to nie tylko gotówka od razu.

Tym bardziej, że w tym konkretnym przypadku uwalniając OS 3.9 można zyskać o wiele więcej wizerunkowo (co w dłuższym rozrachunku da o wiele większe, wymierne zyski) niż gotówką na sprzedaży tej wersji systemu.

Pamiętam jak śmiano się tu z liczby potencjalnych odbiorców NATAMI.
Co zatem powiedzieć o liczbie odbiorców takiego OS 3.9 pośród całego środowiska amigowego?

Kto ma Amigę, nie ma jeszcze OS 3.9 i zamierza go kupić łapka w górę proszę

Mam nadzieję, że mój humanistyczny umysł da radę zliczyć tak skomplikowane i wysokie liczby

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2015 14:26:33 przez Duracel
[#24] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Duracel, post #23

Wizerunek nie ma znaczenia dla kogoś kto chce kupić 3.9.
[#25] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@odyseja_lkc, post #24

Mówię o rozgłosie i wizerunku firmy posiadającej prawa do OS 3.9
a nie o wizerunku kupującego :)

A jeżeli chodzi Ci o to, że kupujący ma w nosie wizerunek sprzedającego, to o ile mi wiadomo firma posiadająca prawa nie sprzedaje tylko OS 3.9 więc mogłaby go poświęcić dla rozgłosu i lepszego wizerunku, aby zyskać klientów np. OS 4

Moim zdaniem taki krok powinien być odebrany pozytywnie przez środowisko nie tylko związane z Amigą.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2015 14:47:27 przez Duracel
[#26] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Duracel, post #23

Ja kupiłem niedawno w eFunZine za 199 zł + wysyłka płytkę wypalaną bez pudełka tekturowego w samym pudełku plastikowym z pseudo plombom papierową na kleju.

Całe szczęście, że to wersja SE z poprawionym skryptem instalacyjnym.

Jak myślicie czy żałuję równowartości nowej pary butów? Zróbmy głosowanie a odpowiedź dam za tydzień.
[#27] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@pong777, post #26

Ok. Mamy jedną osobę.
Ciekawe ile z tego zarobił właściciel praw do OS 3.9.
[#28] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Duracel, post #23

Ja nie bardzo widzę korzyści z migracji z ClassicWB bazującego na WB3.1 do OS3.9 na mojej A1200 z 030 i 128 MB RAM. Możesz mnie poedukować.
[#29] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Sokok, post #28

Na pewno są tu specjaliści którzy wyszczególnią Ci zalety OS 3.9 nad ClassicWB lepiej niż ja.

Ostatnio używam go od święta, ale pamiętam, że były jakieś ze dwa, trzy mocne argumenty za tym aby się na niego przesiąść. Nie pamiętam jednak czego dotyczyły konkretnie, ale na pewno coś ułatwiały w moim użytkowaniu polegającym głównie na graniu, oglądaniu dem, słuchaniu muzyki, przenoszeniu plików itd.
[#30] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Duracel, post #27

Pewnie pośrednio coś zarobił bo najpierw sklep wyłożył a potem ja mu to zrekompensowałem z zarobkiem więc to tak jakby ja w jakiś sposób wsparł AOS 3.9.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem