[#31] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Sokok, post #28

Ja nie bardzo widzę korzyści z migracji z ClassicWB bazującego na WB3.1 do OS3.9 na mojej A1200 z 030 i 128 MB RAM. Możesz mnie poedukować.

Trochę większa funkcjonalność względem 3.1. Ale pewnie jak naładujesz softu to osiągniesz to samo, tyle że więcej ramu Ci zeżre.
Fajnie by było jak ktoś wspomniał zrobić kickstartera i wykupić prawa do 3.9, a potem zrobić z tego open source.
[#32] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@QkiZ, post #31

Napisałem wczoraj maila do Amiga Inc oraz Haage&Partner z zapytaniem kto obecnie posiada pełne prawa do systemu AmigaOS 3.9. Dodałem, że jestem zainteresowany zakupem pełnych praw do niego oraz z kim mam się skontaktować w tej sprawie.

Dziś rano dostałem krótką odpowiedź od Jürgen Haage: "Hello Mr. Mnich, we are not interested in selling this".
Ciekawe jaką odpowiedź dostanę od Amiga Inc? Byłyby jaja gdyby napisali, że nie ma problemu z zakupem.
[#33] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@QkiZ, post #31

i wykupić prawa do 3.9, a potem zrobić z tego open source.
I zrobi się taki burdel jak z linuksem, komunizm pełną gębą, jak coś jest wszystkich, to jest nikogo. Kto miałby to ogarnąć i właściwie po co?
[#34] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Ferin, post #33

I zrobi się taki burdel jak z linuksem, komunizm pełną gębą, jak coś jest wszystkich, to jest nikogo. Kto miałby to ogarnąć i właściwie po co?

LOL
Mówi ten co linuksa pewnie nie tknął. Ciekaw jestem co masz na myśli burdel.
Społeczność mogła by to ogarnąć, aby móc dalej rozwijać system dla klasycznych Amig.
[#35] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@QkiZ, post #34

Ciekaw jestem co masz na myśli burdel.
Nie chodzi mi o same systemy bo są bez porównania lepsze od wszystkich amigowych. Mam na myśli mnogość różnych wersji. Wyobrażasz sobie co by się działo na amigowym podwórku? Na wjazd mamy dwie główne gałęzie jedna MUIowa, druga REACTIONowa, a jeszcze pewnie znaleźli by się tacy co by powiedzieli nic^%$a, tylko złomodorowskie rozwiązania żadnych głupot, nawet bibliotek od Cosmosa. Skończyło by się na dorobieniu nowych ikon i zegarka na belkę - razy trzy.

Za Linuks.pl:
"W chwili obecnej dokładna ilość dostępnych dystrybucji nie jest znana - jest ich zapewne kilkaset"

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2015 19:30:25 przez Ferin
[#36] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Ferin, post #35

Mam na myśli mnogość różnych wersji.

No i W czym to przeszkadza Dzięki temu masz większy wybór w zależności od potrzeb. A i rozwój oprogramowania idzie do przodu.
Na wjazd mamy dwie główne gałęzie jedna MUIowa, druga REACTIONowa

Przecież w AOS3.9 był Reaction, MUI to tylko dodatek, który nie był częścią systemu. Po za tym nie ma dostępnych źródeł MUI.
a jeszcze pewnie znaleźli by się tacy co by powiedzieli nic^%$a, tylko złomodorowskie rozwiązania żadnych głupot, nawet bibliotek od Cosmosa. Skończyło by się na dorobieniu nowych ikon i zegarka na belkę - razy trzy.

Nie rozumiesz za ten na czym polega open source. Niby kto w ogóle miałby tak zrobić jak piszesz, skoro źródła należały by do społeczności. Nawet jeśli ktoś by miał tak zrobić to forkujesz projekt i tworzysz swój. Projekty bez rozwoju zazwyczaj padają więc długo by się taki nie utrzymał.
Za Linuks.pl:
"W chwili obecnej dokładna ilość dostępnych dystrybucji nie jest znana - jest ich zapewne kilkaset"

Ponawiam pytanie: no i co z tego
[#37] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@QkiZ, post #36

Niestety obawiam się, że ta mnogość rzeczywiście może być zgubna. Popatrz na AROSa, na ile fragmentów jego społeczność jest połamana i jak ślimaczym tempem się rozwija względem MorphOS i OS4. Wszystko przez brak zwartego składu devów, brak wspólnej wizji i jasnych celów.

Oczywiście piszę subiektywnie.
[#38] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@teh_KaiN, post #37

Ale nie porównuj Arosa z Linuksem - nie ta skala. Linux to kilka rzędów wielkości więcej developerów, betatesterów i użytkowników, potężne firmy i pieniądze, Aros to garstka ludzi traktujących to wyłącznie jako hobby.
[#39] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Jenot, post #38

Ale nie porównuj Arosa z Linuksem - nie ta skala. Linux to kilka rzędów wielkości więcej developerów, betatesterów i użytkowników, potężne firmy i pieniądze, Aros to garstka ludzi traktujących to wyłącznie jako hobby.
I to jest odpowiedź na pytanie QkiZa. Przecież nie ma co porównywać Linuksów i amigowych systemów, przecież u nas prawie nikt się tym nie zajmuje, mam na myśli klasyka. Są rzeczy nowe takie jak Netsurf, ale na jego przykładzie dobrze widać, że klasyk już nie daje rady. Jestem jak najbardziej za optymalizacją tego co już jest i poprawianiu błędów, ale żeby to dalej ciągnąć? Po co, żeby uruchamiać pod uae? Bezsens.

teh_KaiN ładnie to podsumował.

Jeśli byłby jeden zespół który miałby dostęp do wszystkich źródeł i miał na celu poprawkę wszystkich baboli i optymalizację, i dopiero wtedy coś nowego, to może by coś z tego wyszło. W innym wypadku sto wersji i żadna nic nie wnosząca. Lepiej niech już ci ludzie machną jakąś grę w backbone. Będzie więcej zabawy.
[#40] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Ferin, post #39

Jestem jak najbardziej za optymalizacją tego co już jest i poprawianiu błędów, ale żeby to dalej ciągnąć? Po co, żeby uruchamiać pod uae? Bezsens.

To co za optymalizacja? Czy mam rozumieć że pozbyłeś się Amigi i jedziesz tylko na UAE?
Ja rozumiem optymalizację i dorobienie nowych funkcjonalności jako rozwój. Tak aby dalej można było uruchomić to na klasyku.
[#41] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Ferin, post #35

Najwyraźniej amigowe systemy znasz tylko z obrazków ;)

Tylko OS4 jest zintegrowany z Reaction, ale nadal działają programy z OS3 pisane pod systemowy GUI. MOS nie jest zintegrowany z MUI tylko programy są pisane pod muiowe GUI, bo daje największe możliwości, no i sytemowe GUI też jest zgodne z OS3.

Reaction to ClassAct, który był dodatkiem do starszych wersji systemu. Niektóre programy były pisane nawet na trzy różne GUI - Miami.

OS3.9 to stary dobry OS3.1 z nowszymi bibliotekami i systemowymi programami pod reactionowe GUI, które odpalamy tylko do konfiguracji systemu. Niektóre programy z OS3.1 i starszych nadal są zdodne, nie musimy używać wersji Reaction/MUI, żeby na przykład ustawić zegarek.

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2015 16:18:09 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#42] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #41

Najwyraźniej amigowe systemy znasz tylko z obrazków ;)
Masz rację, poza tym trochę ze słuchu go też znam

QuKiz napisał:
Przecież w AOS3.9 był Reaction, MUI to tylko dodatek, który nie był częścią systemu...

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał: Tylko OS4 jest zintegrowany z Reaction, ale nadal działają programy z OS3 pisane

Dobra, przepraszam, może zbyt dużo wcisnąłem między wiersze i umknęło to co chciałem przekazać. Nie ma znaczenia czy MUI czy REACTION czy coś jeszcze innego. Chodzi o ogólną zasadę, a mianowicie o to, że tyle ilu byłoby programistów tyle było by nowych wersji 3.9.x.
Co w rezultacie pogłębiłoby podziały i tak już mocno podzielonego środowiska o zysk byłby ŻADEN. Po co dzielić włos na czworo, raczej upleść jeden silny warkocz. Takie jest moje zdanie.
[#43] Re: AmigaOS 3.9 - prawa do systemu

@Leon, post #1

Może by tak zacząć od Wb 1.x, bo co on jest już uwolniony czy nie? W jakimś stopniu jest bo można go pozyskać...

Czyli co nie był by to fajny prezent na Urodziny Amigi Workbench 1.x i Kickstart 1.x za darmo dla wszystkich. Tylko na dość elastycznej, licencji czyli że jest "nasz" ale jeśli chcemy go sprzedać na aukcji internetowej to musimy zamieścić informacje że na takiej i takiej stronie można go pobrać. A na aukcji płacimy za nagranie na fizyczny nośnik nie za System.

I takim oto sposobem za rok można by się starać o dalsze Systemy np: o 2.x itd...

A co do UAE to jak by wyglądała Emulacja PPC na m68k da się?... Oczywiście przy dużej ilości MHz lub GHz jakim np: na Vampire.

Co do założenia, to teraźniejszy postęp w budowie nowych kart Turbo czy tęż NG Amig. Ma się nijak, do idei początkowych które przyświecały przy budowie Amigi 1000 np:. To nie znaczy że karty Turbo są złe...ale.

Bo jak wiemy to 7.x MHz było wielkim osiągnięciem. Czyli z założenia Konstruktora wynika że nowa Amiga powinna chodzić na 4.x MHz i co najmniej być kilkukrotnie szybsza.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem