[#1] Nowy użytkownik amigi
Co prawda amige nabyłem dosyć dawno ale użyciem jej głównie do gier a używaniem jej do poważniejszych celów zainteresowałem się dopiero niedawno.

Posiadam A1200 z ROM 3.0 włożyłem do niej dysk twardy zainstalowałem Workbencha i co dalej??? Wszystkie materiały które znalazłem na temat amigi odnoszą się raczej do bardziej zaawansowanych użytkowników. Będę bardzo wdzięczny jeżeli ktoś pomoże bliżej poznać ten komputer.

A oto pierwsze pytania jakie nasunęły mi się podczas dotychczasowego użytkowani amigi:

1.Co zrobić żeby amiga zobaczyła CD-ROM (wiem, że trzeba coś dopisać w jakimś pliku ale nie wiem o co chodzi)

2.Co zrobić żeby amiga zobaczyła cały dysk twardy o pojemności 15GB (to znaczy HDTollBox widzi całość ale jak podzielę go na partycje to Workbench widzi tylko te które są na pierwszych 4GB dysku.

3.Jakie są najciekawsze aplikacje na amige.

4.I jeszcze jedno. Jeżeli ktoś mógłby mi kurtko przedstawić najnowsze systemy operacyjne dla amigi (głównie chodzi mi o AmigaOS)
[#2] Re: Nowy użytkownik amigi

@tomasz_04, post #1

1.Co zrobić żeby amiga zobaczyła CD-ROM (wiem, że trzeba coś dopisać w jakimś pliku ale nie wiem o co chodzi)

Mozesz zaopatrzyc sie w urzadzenie FastATA, badz tez poszukac gdzies badz popytac o jakis filesystem plikow do cdrom'u (asimcdfs, cachecdfs,etc).

2.mozesz tak jak pisalem kupic FastATA, badz tez w jakis sposob zainstalowac os3.9, chyba tez o ile sie nie myle mozna zaopatrzyc sie w specjalna przelotke pozwalajaca na odczyt wiekszych dyskow, chociaz tego nie jestem pewny.

3.to zalezy do czego. rzeczywiscie z taka mala iloscia pamieci bedzie ciezko, ale mysle ze np Scala, NTitler, moze jeszcze jakis starusienki LightWAve pojdzie.

4.Zalezy o co ci chodzi z tym najnowsze, najnowszym wedlug nazwy jest Os4. Ale oprocz tego trzeba pamietac ze sa jeszcze takie systemy jak MorphOS czy AROS robione przez i dla amigowcow. (tak tak juz widze te mase pomyj na mnie po co napisalem "dla amigowcow") :)

jesli znasz angielski to poczytaj sobie: http://www.osnews.com/story.php?news_id=15209
jest gdzies jeszcze na sieci ksiega Pegasosa czy jakos tak.
Niedlugo jak pogonisz Drako bedzie i strona o mosie:)
Co do os4...mnie sie nie pytaj:)

[#3] Re: Nowy użytkownik amigi

@tomasz_04, post #1

Zakładam, że posiadasz AOS3.1 lub 3.0.

Stefkos dobrze mówi.

1. Zainstaluj AmiCDFS, atapi.device. (Osobiście polecam FATE lub SCSI :) )

2. Spróbuj spatchować scsi.device :) Jest też taki program HDinstools, może nim się uda.

3. Większość i tak nie pójdzie, jeśli nie masz odpowiednio rozbudowanego sprzętu :) Fast to minimum, bez tego prawie nic nie zrobisz.

4. Jeśli chodzi o najnowsze systemy MOS1.5, AOS4.0 to polecam ściągnąć sobie filmiki z ostatniej Amimajówki z torrenta. Niedawno był news na PPA.

[#4] Re: Nowy użytkownik amigi

@tomasz_04, post #1

Myślę, że gro Twoich problemów rozwiąże zakup kości romu 3.1 i zakup AmigaOS 3.9. Będziesz miał stery do CD-Romu i mniej kłopotów z partycjami twardziela. Jest to jednak pewien wydatek (spójrz na ceny np. w www.efunzine.com), ale moim zdaniem przyszłościowo opłacalny.
Powodzenia.
[#5] Re: Nowy użytkownik amigi

@tomasz_04, post #1

Witam!
Po pierwsze gratulacje!Amiga1200 to wspanialy komputer
ktory,jesli poswiecic mu troche uwagi,moze byc
wciaz "na czasie".

Pierwsza rzecz: musisz zmienic kickstart na 3.1,
gdyz bez tego nie zainstalujesz zadnego wyzszego
niz 3.1 systemu(nawet OS3.5 bez kicka 3.1 nie ruszy).
W chwili obecnej bez minimum _pelnego_ procesora
68030 i 32Mb Fast-u nie ma co myslec o pracy na
Amidze.Powiem wiecej:w porownaniu do PPC,nawet 060
powoli odchodzi do lamusa.Co do tej "pelnosci" zerotrzydziestki
to sa dwie wersje tego procesora:68030(full) i 68EC030,
ktory ma permanentnie wylaczony uklad MMU,czyli
inteligentnego zarzadzania pamiecia.
Na pewno warto przerzucic Amy do wiezy.Jest kilka
powodow dla ktorych warto to zrobic: niektore karty turbo
nie wejda "pod klapke",inne zas dosc mocno sie grzeja
i potrzebuja lepszej wentylacji.Poza tym,jesli zdecydujesz sie
na jakikolwiek busboard (ZorroII/III,PCI),w klasycznej obudowie
raczej tego nie zmiescisz:).O mocniejszym zasilaczu nawet nie
ma co wspominac.
Krotko mowiac:"gola" konfiguracja A1200,nawet z CD i
twardym dyskiem,to obecnie troche malo by bez obawy
o wysmianie mowic: "pracuje na Amidze"

--
A1200(3.1),Os3.9,Blizzard 1230-IV+FPU,32Mb Fast,E/Box tower(custom
modded),ZorroIII,PicassoII gfx-card(CGFXIV),CompactFlash
PCMCIA adapter,WDC Caviar 6Gb HDD,Philips 1600 CDRW,iPLus
Simdata GPRS,Daewoo 15" SVGA monitor.
[#6] Sloty zorro

@tomasz_04, post #1

Może mi ktoś powiedzieć co to są sloty zorro i do czego służą???

Czy do takiego slotu można włożyć karte graficzną od PC a następnie za jej pomoćą wyświetlać obraz na ekranie monitora???

Ostatnia modyfikacja: 19.07.06 12:41
[#7] Re: Sloty zorro

@tomasz_04, post #6

Sloty Zorro to amigowy standard złącz 2/3 roznia sie data powstania i szybkoscia transferu. Podlaczyc mozesz za ich posrednictwem roznej masci karty graficzne muzyczne sieciowe i sporo innych. Niestety karty Zorro kosztuja majatek sa stare i wolne wiec szkoda zachodu zeby sie w to bawic. Polecam mediatora czyli sloty pci do amigi - do medka mozesz sobie wsadzic voodoo karte muzyczna siec tuner tv. Uzywane mediatory mozna kupic w dobrej cenie;)

Dodano: Jak obejrzysz sobie obrazki z Zorro i bedziesz tam widzial PCI to z gory zaznaczam ze te PCI nie działają, wiec nie ma co robic sobie nadziei:D

Ostatnia modyfikacja: 19.07.06 13:12
[#8] Sloty PCI

@Fazior, post #7

Czy można zamontować jednocześnie slot PCI i karte turbo???

[#9] Re: Sloty PCI

@tomasz_04, post #8

http://www.elbox.com/products/mediator_pci_1200_lt4.html

tylko nie patrz na ceny:)

[#10] Re: Sloty PCI

@tomasz_04, post #8

MEDKA wkładasz jak karte turbo na zlacze procesora w a1200 natomiast na medka nakladasz turbo:)(po prostu masz w komplecie cos na ksztalt przelotki zlacza procesora). Najbardziej upowszechniona wersja medka ma 4 sloty PCI, wiec podpinasz turbo, grafe i co tam chcesz.

Ostatnia modyfikacja: 19.07.06 13:16
[#11] Re: Sloty PCI

@tomasz_04, post #8

oczywiście, używanie Mediatora bez karty turbo jest kompletnie pozbawione sensu.
jeszcze jedno - nie przestrasz się ceny - to nie pomyłka, Mediator naprawdę tyle kosztuje :)
[#12] Re: Sloty PCI

@wali7, post #11

Dlatego lepiej bedzie poszukac uzywanego. Sprzetu jest dosc duzo wiec jak na amiwarunki jest tani.

[#13] Re: Sloty PCI

@Fazior, post #12

no chyba że na amiwarunki ;)
kolega nowy w amiświecie, to i do amiwarunków będzie musiał przywyknąć,
[#14] Re: Sloty PCI

@wali7, post #13

Takie zycie:D Jakbym policzyl ile wydalem na ten ciagle nie dzialajacy tak jak ja chce sprzet to bym sie rozplakal:) wiec nie licze i czuje sie dobrze;).

[#15] Re: Sloty zorro

@Fazior, post #7

Napisałeś

Dodano: Jak obejrzysz sobie obrazki z Zorro i bedziesz tam widzial PCI to z gory zaznaczam ze te PCI nie działają, wiec nie ma co robic sobie nadziei

Po co są te porty PCI skoro i tak nie działają

[#16] Re: Sloty zorro

@tomasz_04, post #15

Sprzetowe emulatory PC z nich korzystaly. Byla tez karta golden gate ktora umozliwiala podpiecie czegos tam pod sloty ISA ktore teza tam sa.

Polecam ta stronke: http://www.amiga-hardware.com/

Ostatnia modyfikacja: 19.07.06 14:53
[#17] menedżer plików

@tomasz_04, post #1

Czy jest jakiś ciekawszy/nowszy menedżer plików od dopusa 4.10???

Jeżeli tak to jaki skąd można go pobrać???

Co to za dziwne archiwum *.7z i czym to rozpakować???

Ostatnia modyfikacja: 19.07.06 15:52
[#18] Re: menedżer plików

@tomasz_04, post #17

zalezy od ktorego opusa :)

[#19] Re: menedżer plików

@tomasz_04, post #17

dopus jest całkiem ciekawy, a po odpowiednim skonfigurowaniu kładzie takie wynalazki jak chociażby total commander. nie mówiąc już o magellanie, ale to bardziej desktop niż filemanager.
A co do .7z to format który przywędrował z pc i tam też powstał - nie jestem tylko pewien czy na linuksie czy pod windą. ;)

[#20] Re: menedżer plików

@MinisterQ, post #19

Gdzie można znaleźć jakieś iformacje na temat konfiguracji dopusa?

Nadal nie wiem jak rozpakować .7z (spróbuje pod linuksem).

Ostatnia modyfikacja: 19.07.06 16:12
[#21] Re: menedżer plików

@tomasz_04, post #20

Nadal nie wiem jak rozpakować .7z (spróbuje pod linuksem).

7zip. Dla AmigaOS jeszcze nic nie powstało do obsługi tego. Jest pod MorphOS-a. Może ktoś z forum, kto ma MorphOS-a, pomoże Ci to rozpakować.
[#22] Re: menedżer plików

@tomasz_04, post #20

Gdzie można znaleźć jakieś iformacje na temat konfiguracji dopusa?

W dokumentacji dostępnej wraz z programem.

Nadal nie wiem jak rozpakować .7z

http://www.google.pl/search?q=sevenzip&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl-PL:official

[#23] Re: menedżer plików

@MinisterQ, post #22

Dzięki za pomoc- udało mi się rozpakować :D

[#24] Re: menedżer plików

@tomasz_04, post #17

Ja osobiście wolę starego FileMastera 3.1 Ale to oczywiście kwestia przyzwyczajenia i tego czego oczekujesz. Skoro DOpus Tobie nie wystarcza, to może spróbuj DOpus Magellana. Tak jak pisał MiniQ jest to znacznie więcej niż filemanager.

[#25] menedżer plików

@tomasz_04, post #17

Czy da się jakoś rospakować plik .adf bez zgrywania na dyskietke???

[#26] Re: menedżer plików

@tomasz_04, post #25

Rozpakować się nie da, bo to nie jest format kompresji ani archiwizer.

Możesz "wyciągnąć" pliki z ADF albo korzystając z pakietu Fat95 (urządzenie FILE0:, FILE1: ) lub np. programem VoodooX czy też UnADF (chyba taka jest nazwa). Jest jednak warunek, że ADF nie może być "zrzutem" dyskietki NDOS.
[#27] Re: menedżer plików

@tomasz_04, post #25

Da się. Dodam jeszcze, że Voodoo-X, czy UnArc, wymagają xada. Zresztą trzeba czytać readme :) i wszystko będzie jasne.

Ostatnia modyfikacja: 19.07.06 18:09
[#28] Re: menedżer plików

@tomasz_04, post #17

Proponuję potestować sobie też ClassAction.
[#29] Re: menedżer plików

@tomasz_04, post #17

4.17 pre 21. Ostatnia i najstabilniejsza wersja. Praktycznie sie nie wiesza.
[#30] Re: menedżer plików

@tomasz_04, post #25

Jezeli dysk (zawartosc ADFa) jest dosowy, to mozesz go zamontowac. Np. za pomoca fms.device. Zreszta niedosowe tez mozesz zamontowac, z tym ze nie zobaczysz go pod WB. Co do niedosowych dyskow w formacie ADF i przegladniecia ich zawartosci, z pomoca przyjdzie XADMaster. Jako GUI do XADa uzyj Vodoo-x lub wspomnianego przed chiwla Dopus4 odpalonego z odpowiednimi parametrami (dzieki czemu do roznych archiwow mozna wchodzic tak jak do katalogow - na wzor win/total commandera).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem