[#31] Re: menedżer plików

@Andrzej Drozd, post #29

co do menadzera plikow to ja jestem calkiem inny disk master z odpowiednia konfiguracja ale to jest przyzwyczajenie starej wersji to moj starszy na a500 uzywal a ja jak mialem 5 lat dopadlem ten program to chcialem sprawdzic co to jest delete i poszla grafika ktora mu sie przez 2 dni renderowala:D co bylo dalej juz nie musze opowiadac:P

[#32] Re: menedżer plików

@MinisterQ, post #19

tylko nie lepszy od magellana

[#33] Nieznany program

@tomasz_04, post #1

Uruchomiłem winUAE i spotkałem się tam z bardzo ciekawym programem po naciśnięciu prawego przycisku myszy rozwijało się menu (takie samo jak na górze ekranu). Konfiguracje miałem już gotową dlatego nie wiem co to za program (może jest to standardowy program dla AOS 3.9 a ja na Amidze mam WB 3.0).

[#34] Re: Nieznany program

@tomasz_04, post #33

Ten program to MagicMenu.

[#35] Rozdzielczość

@tomasz_04, post #1

Jak zwiększyć rozdzielczość monitora (interesuje mnie 800x600) i częstotliwość odświerzania???

[#36] Re: Rozdzielczość

@tomasz_04, post #35

W PAL? Nie da się.

[#37] Re: Rozdzielczość

@tomasz_04, post #35

Jak zwiększyć rozdzielczość monitora (interesuje mnie 800x600) i częstotliwość odświerzania???

Niestety nie ta epoka. :) Do tego potrzebna jest karta graficzna w klasycznej Amidze albo nowa Amiga.

[#38] Re: Rozdzielczość

@Prince, post #36

Mam na WinUAE gotową konfiguracje i tam wszystko działa nawet w 1024x768 czyli jakoś musi się dać!!!

[#39] Re: Rozdzielczość

@MDW, post #37

Czyli żeby zwiększyć rozdzielczość musze kupić slot PCI albo A1 lub Pegazosa???

[#40] Re: Rozdzielczość

@tomasz_04, post #39

Albo kartę turbo BlizzardPPC na którą można zainstalować kartę graficzną BlizzardVision. Dzięki temu dostajesz procesor MC68040 lub 68060, drugi procesor nowszej generacji PowerPC 603e (niestety nie działa jako podstawowy procesor) oraz kartę graficzną ze sprzętową akceleracją 3D na kości Permedia2.

[#41] Re: Rozdzielczość

@tomasz_04, post #38

Mam na WinUAE gotową konfiguracje i tam wszystko działa nawet w 1024x768 czyli jakoś musi się dać!!!

Bo tak skonfigurowane WinUAE emuluje Amige Classic z karta graficzna, a nie Classica z koscmi AGA (albo OCS/ECS).

Tak jak wspomnialem wczesniej - klasyczna Amiga bez karty graficznej to zupelnie inna epoka. Nie mozna tam za bardzo sie bawic w standardy z poczatku lat dziewiecdziesiatych (czyli np. 800x600 czy sensowna ilosc kolorow).

Ostatnia modyfikacja: 21.07.06 15:11
[#42] Re: Rozdzielczość

@Prince, post #40

niestety nie działa jako podstawowy procesor

Działa, jak używa się odpowiedniego systemu. ;)

[#43] Re: Rozdzielczość

@Prince, post #40

mozna uruchomic mos'a na tym i wtedy ten system bedzie uzywal procesora jako procesora podstawowego ( i jedynego:) )

[#44] Re: Rozdzielczość

@MinisterQ, post #42

No tak, wypada uściślić. Na Amidze możesz korzystać nie tylko z AmigaOS, który działa na procesorach z rodziny MC680xx (wyjątek to najnowszy AmigaOS4.0 lecz ta wersja systemu jest niedostępna), lecz również z systemu zbliżonego i kompatybilnego z AmigaOS to jest MorphOS. Działa on właśnie na PowerPC. Inną możliwością jest zainstalowanie linuksa PPC.

[#45] Re: Rozdzielczość

@tomasz_04, post #35

Obawaiam sie ze na tym co posiadzasz najodpowiedzniejszy bedzie tryb prodictivity 640x480.
- dosc wysokie odswierzanie jak na kosci aga
- kwadratowe piksele
- co do ilosci kolorow najlepiej 64 - najlepszy stosunek szybkosci do jakosci; a podklady to konwenterowalem do 32 kolorow szarosci - wszystko wygladalo i dzialalo sprawnie

[#46] Re: Nowy użytkownik amigi

@tomasz_04, post #1

Czy moge prosić nazwe jakiegoś ciekawego zestawu ikonek (te standardowe mi nie odpowiadają)???

Jeżeli tak to jak je zainstalować???

Jeszcze jedno- nadal nie rozwiązałem problemu dysku (amiga widzi tylko partycje które są na pierwszych 4GB).

Ostatnia modyfikacja: 21.07.06 15:45
[#47] Re: Nowy użytkownik amigi

@tomasz_04, post #46

Przeszukaj dokładnie ten portal i forum a znajdziesz odpowiednie linki. Słyszałeś może o Aminecie? Tam znajdziesz wszystko.

[#48] Re: Nowy użytkownik amigi

@tomasz_04, post #46

a masz nowsze scsi.device?

[#49] Re: Nowy użytkownik amigi

@tomasz_04, post #46

Poszukaj na aminecie www.aminet.net:
newicons - maja instaler
glowicons - prawdopodobnie maja instaler
sa jeszcze bajeranckie PNG icons jednak szybkosc dzialania jest raczej odstraszajaca.

Ikony mozesz instalowac hurtem za pomoca instalatora lub za pomoca programu do podmiany ikonek jedna po drugiej.

Co do dysku to albo fast ata, albo os3.9 wtedy poradzisz sobie z reszta wolnego miejsca hd.

[#50] Re: Nowy użytkownik amigi

@Kaczus, post #48

Nie i nie wiem za bardzo co to jest (przecierz jestem nowy)

[#51] Re: Nowy użytkownik amigi

@tomasz_04, post #50

sterownik, ktory w starszej wersji ma ograniczenia o jakich napisales...

[#52] Re: Rozdzielczość

@11MASTEr, post #45

31-khz only z Aminetu - DBLPal 704x512, 31,1 khz, 60 hz :)

[#53] Re: Nowy użytkownik amigi

@Kaczus, post #48

A może oprócz scsi.device pomoże też jakaś nowsza wersja systemu FFS.

Kidyś kupiłem dysk 20 GB (a tak naprawde 18,6 GB, ale zawsze w sklepie/reklamach/itd. źle obliczali pojemności) i zabrałem się do podłączenia go do Amigi1200 3.1. HDToolbox podawał, że dysk ma coś koło 8 GB. Wnerwiłem się i spróbowałem z OS 3.9 - tam wykrył pojemnosć 18.6, ale nie zgadzały się liczba głowic, cylindórw itp. W końcu sam policzyłem jak to jest (dane o liczbie głowic/cylindrów/itp.) były na obudowie dysku. No i wyszło mi, że dysk ma 8GB. Zacząłem grzebać i znalazłem gdzieś (jakaś dokumentacja by Elbox??), że PC miały problemy z obsługą dysków powyżej 8GB i coś tam zmieniono. No i dlatego obliczona liczba bloków (i zarazem pojemność) nie zgadzała się z rzeczywistą liczbą bloków (pojemnością).

Ponieważ nie potrzebowałem do Ami 18GB (8GB to też dużo) dysk zrobiłem HDToolboxem z 3.1. Zainstalowałem tylko jakiś nowszy FFS i system łapał partycje do 8GB.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem