[#31] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@stryker, post #30

Są stacje 3.5 które wymagają też 12V. Dlatego na interfejsie dajemy oba zasilania i przewód z 4 kabelkami...
[#32] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@strim_, post #31

Możesz wskazać modele ?
[#33] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@stryker, post #32

Sam miałem taką stację w latach 90, niestety nie pamiętam modelu. Chciałbym jednak zauważyć, że stacje 5.25" używają innego złącza zasilania (dużego Molexa). Więc gdyby dla stacji 3.5" zasilanie 12V nigdy nie było potrzebne, to pewnie nie byłoby go na tym złączu (małym Molexie)...

Niemniej jednak zgadzam się, że nowym stacjom 12V nie jest potrzebne do niczego.

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2015 23:44:58 przez strim_
[#34] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@stryker, post #30

Możliwe, że większość tak. Problemy z zasilaniem lub chociażby słabe filtrowanie zasilania mogą wywoływać zjawiska, które przeczą prawom fizyki i zasadom logicznego myślenia. Nie twierdzę, że w tym przypadku to musi być zasilanie, ale warto to wykluczyć przez podanie pewnego źródła napięcia lub podpięcie dużego kondensatora na wejściu.
[#35] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@stryker, post #32

Ja właśnie wziąłem w ręce swoją wewnętrzną stację oryginalną od A1200 CHINON FZ-354 i jest na niej napisane na naklejce: DC+5V 0,7A. Czyli dosyć sporo, czyli jest zasilana 1 napięciem. W Internecie znalazłem pecetową Stację dysków SONY MPF920. Na naklejce jest napisane: 5V = 960 mA. Czyli jeszcze więcej. Następnie NEC FD1231M 5V= 0,42A; ALPS DF354H DCSV 1.0A; TEAC FD-235HG 5V = 800 mA. Czyli to chyba jednak jest standard i wszystkie stacje 3,5" pracują tylko na napięciu 5V. Jedynie jedne więcej prądu żłopią a inne mniej.

A Gotek w środku wygląda tak:

Ten jest wprawdzie 2 znakowy i ma trochę więcej zworek, ale ten nasz jest w środku bardzo podobny.

Być może też pierwsze napędy 3,5" takie jak ten:

potrzebowały dwóch napięć i przy okazji zastosowano inne złącze zasilania i potem się już tak zostało. Być może też i w innych miejscach tę wtyczkę wykorzystywano i potem ją zastosowano do zasilania Flopa.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2015 00:17:11 przez gilban
[#36] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@sanjyuubi, post #34

Sprawdzone na zewnętrznym zasilaniu, jest dokładnie tak samo źle. Czyli śmiało można to wyeliminować.

Dodam, że większość testowanych gier, przechodzi intra, tylko później w dziwnych okolicznościach przestają się dalej ładować. Wydaję mi się, że to ma związek z tymi błędami odczytu podczas ładowania interfejsu HxC. O tyle, że tu można dać "retry' i pójdzie dalej, w grach niestety tak nie ma i wiszą bez oznak życia.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2015 00:28:24 przez zmiennik
[#37] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@gilban, post #35

Możliwe.
[#38] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@zmiennik, post #36

Można by jeszcze spróbować połączyć masę goteka z masą CDTV.
Dobrze by było, gdyby dało radę skonfrontować interfejs sakura z jakimś innym interfejsem bez kabla lub z działającym u kogoś w CDTV zestawem gotek+sakura. Ktoś miał wcześniej problem z gotekiem w cdtv, zawieszał mu się loader, czy w trybie A500 też masz ten problem?
[#39] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@sanjyuubi, post #38

czy w trybie A500 też masz ten problem?

nie bardzo wiem o co chodzi z trybem A500? Tzn widziałem, że ludzie montowali jakieś przełączniki do tego, ale nie bardzo właśnie wiem po co? Ja normalnie włączam CDTV, mam logo z płytą takie:

wkładam dyskietkę do stacji lub w przypadku sakury z gotekiem wkładam pendrive i zaczyna się normalnie ładować to co chcę. (lub powinno, bo wiadomo, że mam z tym problem teraz - w tym drugim przypadku)

p.s. mam też oryginalnego flopa z cdtv, myślisz, że da rade tam wpiąć goteka jakoś dla testu?

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2015 01:00:41 przez zmiennik
[#40] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@gilban, post #35

Przecież na tym obrazku jest napęd 3 calowy a nie 3.5". :D
[#41] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@zmiennik, post #39

Jak zdejmiesz zworkę jp15 to wyłączysz bootrom i będziesz miał A500.
Jeśli oryginalna stacja ma normalne złącze to możesz spróbować.

Tak się zastanawiam, czy w goteku mikrokontroler ma dołożone jakieś bufory, jeśli nie, to może być teoretycznie tak jak w plipboksie, że na dłuższym kablu nie chce działać stabilnie.
[#42] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@sanjyuubi, post #41

[#43] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@janekdrukarz, post #42

Pod tym linkiem też jest mowa o wadliwych gotkach i jak je naprawić
link

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2015 10:41:01 przez Norbert
[#44] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@sanjyuubi, post #41

Ja mam w swojej Amidze 1200 tak to zrobione:

Jak widać Gotek białą taśmą jest wpięty do wewnętrznego gniazda Amigi. Z tym, że ja mam oprogramowanie Cortex, czyli to starsze. A do zewnętrznego interfejsu wpiąłem mechaniczną stację od PC. Całość skleiłem taśmą, gdyż Gotek jest lekki i lubi "wędrować", a tak przestał. Jedna i druga stacja jest zasilana bezpośrednio z zasilacza a nie z płyty głównej.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2015 11:07:11 przez gilban
[#45] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@janekdrukarz, post #42

Mini gotek
[#46] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@ZbyniuR, post #40

Może i jest. Z tym, że ja Amstrada i niczego na dyskietki 3" nigdy nie miałem, a ten napęd wziąłem ze strony sugerującej że jest napędem 3,5". Teraz już wiem. Jednak zaglądając tu: link można się dowiedzieć że napięcie dostaje przez taką samą wtyczkę. Jest to złącze Berg produkowane przez Berg Electronics Corporation jak można znaleźć w Internecie.
[#47] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@gilban, post #46

Owszem wtyczka z Voltami jest taka sama, tyle że w tych 3calowych napięcia +5V i +12V są zamienione miejscami w porównaniu z tym jak to jest w 3.5" To tak na marginesie.

A wracając do Goteka Mini, miejmy nadzieję że i cena będzie mniejsza, bo albo jestem ślepy albo jeszcze jej nie podano. :)
[#48] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@ZbyniuR, post #47

STM32F105RBT6 - 8 funtów na ebayu + płytka + reszta elementów + umiejętności wlutowania procka na płytkę + reszta elementów SMD, raczej mało opłacalne. Aktualna cena Gotek - 13.30 funtów z Chin + free wysyłka.
[#49] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@zmiennik, post #39

Ja tylko z informacją że oryginalna stacja dyskietek do CDTV ma zintegrowany kontroler i elektronike flopa na jednej płytce - nie da się jej wypiąć i wpiąć innego flopa :( wiem bo sam ta tym wtopiłem - chciałem włożyć do tej stacji gotka by ładnie wyglądał I DOOPA :(
[#50] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@sunater, post #49

I tu się z Tobą zgodzę. Bo gotek w Chinach jest masowo przez maszynę produkowany a i podzespoły do masowej produkcji kupowane w dużych ilościach są dużo tańsze. A ta płytka, choć pomysł jest ciekawy będzie produkowana na sztuki. A w sumie jakby Gotka wyjć z obudowy, to się robi niewiele większy. Tylko czy ja na zewnątrz poza Amigą mam całego gotka, czy jego kawałek to jest bez znaczenia.

Ale oczywiście na tę nową odmianę będą chętni, jak i na wszystko inne.
[#51] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@sunater, post #49

To czyli pozamiatane. Czyli mam rozumieć, że ta oryginalna stacja od CDTV nie będzie też działać ze zwykłą Amigą? Tylko z CDTV?

Ale z drugiej strony czemu Zmiennikowi ta jedna gra, którą ma działała z sakurą i normalnym flopem bez problemów ?

Czyli rozumiem też że CDTV trzeba by zrobić inną sakurę, która miała by w sobie kontroler od CDTV ?

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2015 20:50:23 przez gilban
[#52] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@gilban, post #51

Nie to nie tak - stacja od cdtv działa z każdą amigą - ale ma ten ból że na płytce elektroniką stacji dołożono bezpośrednio kontroler. NIE MA na nim zwykłego wejścia na floppa - wszystko jest zintegrowane na płytce i tylko kabelek z db23 do niej podpinasz... Nie jak w innych zewnętrznych stacjach ze masz kontroler do którego podłączasz tasiemką floppa

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2015 21:20:59 przez sunater
[#53] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@sunater, post #52

więc jak padnie taka stacja to i problem żeby ją wymienić :(
a mi coś szwankuje, ma problem z wykrywaniem włożonej dyskietki czasami i nie wiem co z tym fantem zrobić.
[#54] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@sunater, post #52

Czyli jak rozumiem ta stacja to jest pewnie taka elektronika od Sakury + Flop 2 w jednym? żeby było prościej. W związku z tym model Amiga 1011 o ten:

z Amigą CDTV też bez problemu działa i tak samo w środku wygląda ?
[#55] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@zmiennik, post #53

Co do czujnika włożenia dyskietki to było już o tym na forum np. tu. Generalnie trzeba rozkręcić stację i trochę przeczyścić - nie zaszkodzi poczyścić dodatkowo izopropanolem głowicy ale to tak dodatkowo przede wszystkim trzeba wyczyścić ten czujnik włożenia dyskietki - o ile jeszce w miare działa to nie powinieneś mieć z Tym problemu.
[#56] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@janekdrukarz, post #42

Trochę nie podoba mi się to rozwiązanie z tranzystorem i rezystorem podciągającym, najlepiej byłoby się przyjrzeć linii odczytu danych na oscyloskopie, a zdalnie można by było sprawdzić, czy wymiana rezystora PU11 na 470ohm lub dolutowanie równolegle 1K coś zmieni.
[#57] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@zmiennik, post #6

Odpowiem sam sobie co było przyczyną dla potomnych:
Sam interfejs do montowania obrazów Gotka (HxC) ładuje się z błędami odczytu i trzeba brać "retry", żeby się w ogóle załadował

Ten akurat problem został całkowicie wyeliminowany przy okazji wymiany kickstartu na 3.1 i bootromu na 2.3. Od tamtej pory nie było już żadnych błędów odczytu.
na 10 przetestowanych gier wgrała mi się jedna. Oczywiście wykonam więcej testów, może winny jest u mnie sam Gotek (choć na Atari i Amidze jako DF0 działał bez zarzutu) a może Sakura nie potrafi normalnie działać z CDTV z emulatorem (Gotek?) w środku.

Wykonałem wiele testów. Sakura jest tu bez winy. Prawdopodobnym winowajcą okazał się Gotek - chociaż nie ten konkretny model, a Gotek w ogóle - i to nie ważne z jakim firmware!
Sprawdzałem na dwóch różnych Gotekach (szarym i czarnym) jeden z Cortexem, drugi z HxC najnowszym i problem był taki, że gry przestawały się ładować po jakimś czasie lub zwiechy przy zmianie dyskietki, lub w ogóle nie wgrywał się soft do wyboru obrazów. Podobne zachowania miałem z nimi nawet pod A1200, gdzie przy testach jako DF1 bardzo rzadko kiedy udawało mi się chociażby odpalić aplikację Cortexa czy HxC. Ponieważ po prostu w trakcie ładowania w pewnym momencie odwoływały się do DF0, robiąc zwiechy z zapaloną diodą od stacji dysków DF0. Zapewne jak ktoś ma bootselector to takie problemy nie występują, ale bez to z Gotkiem ciężko w ogóle uruchomić ten ich soft, nawet wyłącząc DF0 i wskazując bootowanie z DF1 w bootmenu! Oczywiście jako DF0 te Goteki działały (i nadal działają) dobrze, problem tylko pod DF1 i z CDTV.
W testach z oryginalnym HxC od Lotharka problemy takie nie występują - jak ręką odjął. Nie wiem, może mam pecha do Goteków, może jakbym miał programator i je flashował do skutku, a może naprawdę warto dopłacić do HxC? W każdym razie zdecydowanie do CDTV jak i zabawy w DF1 bez bootselectora polecam HxC od Lotharka.
P.S. wersja Ref F Black idealnie pasuje do obudowy Sakura :)
Dokładnie jakby identyczna farba i ten sam metal, a nie tani plastik jak w przypadku Goteka :) Trzymając to w ręku wiemy podświadomie, że mamy do czynienia z porządnym, ciężkim metalowym sprzętem, jak w przypadku prawdziwej stacji FDD, a nie z plastikowym szajsem. Pasują do siebie jak dwie połówki jabłka OK

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2015 18:05:51 przez zmiennik
[#58] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@zmiennik, post #57

Podobne zachowania miałem z nimi nawet pod A1200, gdzie przy testach jako DF1 bardzo rzadko kiedy udawało mi się chociażby odpalić aplikację Cortexa czy HxC. Ponieważ po prostu w trakcie ładowania w pewnym momencie odwoływały się do DF0, robiąc zwiechy z zapaloną diodą od stacji dysków DF0.

Ja mogę powiedzieć tyle, że robiłem testy Goteka w obudowie Sakura i z firmware HxC nie napotkałem na żadne problemy: ani jako DF0 z boot selectorem, ani jako DF1. Niestety nie mogę w żaden sposób odtworzyć problemu, o którym piszesz (oczywiście ja nie mam CDTV, testowałem w A4000 i A600).

Natomiast, mogę w potwierdzić, że występuje on z oryginalnym firmware Cortex.

W testach z oryginalnym HxC od Lotharka problemy takie nie występują - jak ręką odjął.

Też jestem zwolennikiem Lotharkowych HxC i uważam, że ogólnie są bardziej niezawodne i przewidywalne niż Goteki.

Dokładnie jakby identyczna farba i ten sam metal, a nie tani plastik jak w przypadku Goteka :)

Możesz pominąć słowo "jakby", gdyż obudowa jest wykonana z dokładnie tego samego materiału i polakierowana tą samą farbą.
[#59] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@strim_, post #58

Ja mogę powiedzieć tyle, że robiłem testy Goteka w obudowie Sakura i z firmware HxC nie napotkałem na żadne problemy: ani jako DF0 z boot selectorem, ani jako DF1. Niestety nie mogę w żaden sposób odtworzyć problemu, o którym piszesz (oczywiście ja nie mam CDTV, testowałem w A4000 i A600).

Ja nie wiem jak wyglądały Twoje testy...
Może obrazy miałeś podmontowane wcześniej, jeszcze pod DF0 i wtedy przepinając Gotek'a pod DF1 nie musiałeś już uruchamiać w ogóle softu, by widzieć ładującą się grę lub pod WB zobaczyłeś ikonę wirtualnej dyskietki, wszedłeś na nią zobaczyłeś pliki i wyglądało poprawnie i uznałeś, że wszystko OK. Ewentualnie masz ten boot selector (o czym coś wspominasz) - a wtedy problemu nie mogłeś uświadczyć. Sugerowałbym powtórzyć testy jak masz możliwość najlepiej na A600 bez żadnego boot selectora, ze świeżymi plikami i niezamontowanymi obrazami. Jeżeli w ogóle załaduje Ci się ten soft to mogę wskazać parę adfów, które teoretycznie się uruchamiają, ale nagle przestają się bez powodu ładować dalej w takiej konfiguracji, a te same adfy nagrane na dyskietkę lub przerobione na hfe i uruchomione z Lotharka HxC też pod DF1 wgrywają się do końca normalnie.

Może jest tak, że Goteki całkiem losowo działają z DF1 bez boot selectora, jeden tylko pozornie działa, a inny naprawdę - niezależnie od firmware?

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2015 15:48:41 przez zmiennik
[#60] Re: Emulator stacji na pen drive jako DF1

@zmiennik, post #59

Ja nie wiem jak wyglądały Twoje testy...

Na A600: Sakura+Gotek HxC jako DF1, nowy pendrive, nagrany program do wybierania obrazu i kilka ADFów (głównie NDOS, ale takich które obsługują DF1). W early startup menu wybrałem start z DF1 (w środku Amigi jest też normalna stacja 880kB DF0 oraz CF jako dysk).

Odpaliłem kilka gier i dem, nie było problemu. Najlepiej wskaż te kilka ADFów które u Ciebie powodują problemy (a które powinny działać z DF1) i ja sprawdzę je na tym zestawie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem