[#1] Identyfikacja czipów...
Wspomniałem w moim wątku o karcie Nexus, że częścią mojego zakupu były także poniższe czipy, choć nie ukrywam, że w momencie zakupu karty te były bardziej bonusem niż czymś pożądanym. No ale skoro już są, to chciałbym wiedzieć, czym one są i w jakiej Amidze mogę je sprawdzić. Jeden, to oczywiście ROM v3.0, co jest wyraźnie opisane. Nie wiem natomiast, do jakiej Amigi jest dedykowany. Pozostałe nic mi nie mówią, choć mają identyczną ilość pinów jak kick 3.0. Zakładam z dużym prawdopodobieństwem, że są zepsute, ale chciałbym je sprawdzić. Dysponuję w tej chwili tylko Amigą 2000 i 500. W A2000 mam kicki 3.1 i 1.3 na adapterze i bardzo łatwy dostęp w razie czego.

Nr 1:

Nr 2:

Nr 3:
[#2] Re: Identyfikacja czipów...

@Umpal, post #1

Wystarczy wpisać pierwszy lepszy numer w google i wszystkowiadomo
[#3] Re: Identyfikacja czipów...

@Umpal, post #1

Te układy to Kick 1.2 i Kick 1.3.
[#4] Re: Identyfikacja czipów...

@Krashan, post #3

I czesc 3.0 dla A1200
[#5] Re: Identyfikacja czipów...

@_Skiba, post #2

Dzięki Skiba za linka do tabelki. 1.2 i 1.3 sprawdzę, ale "połówki" do 1200 już nie. Teraz już wiem, dlaczego ten sprzedawca-kombinator oferował mi za dodatkową opłatą jeszcze jeden układ, a konkretnie 391524-01, 1992 V3.0.106, czyli drugą "połówkę". Szuja jedna (historia jest dłuższa niż tu napisałem. Paczka wędrowała do mnie długo i były "problemy" z moim adresem, który wyraźnie podałem. Dopiero gdy nacisnąłem sprzedawcę, co się dzieje z przesyłką ten skorygował adres i wreszcie dzisiaj dotarła).

Sprawdzę i dam znać o wynikach...
[#6] Re: Identyfikacja czipów...

@Umpal, post #5

Nie jest to czasem sprzedawca z Włocławka?
[#7] Re: Identyfikacja czipów...

@_Skiba, post #6

Nie, to jakiś Niemiec (albo obcokrajowiec tu mieszkający, bo nazwisko dziwne).
[#8] Re: Identyfikacja czipów...

@Umpal, post #7

Myślałem, bo mam podobną historie, tylko bez happy end`u.
[#9] Re: Identyfikacja czipów...

@Umpal, post #5

Sprzedawca to kombinator bo ty nie miałeś pojęcia co kupiłeś?
Nie zadałeś sobie nawet trudu wstukania 8 cyfr w google ale pretensja do sprzedającego za własną niewiedzę.

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2015 21:38:58 przez lekarz_med
[#10] Re: Identyfikacja czipów...

@lekarz_med, post #9

Niewiedza kupującego nie upoważnia sprzedającego do wykorzystania tego faktu by dorobić się na sytuacji i pozostawić kupującego na lodzie (choć tutaj nie znam szczegółów, więc się nie będę wypowiadał), tak samo jak to że jesteś lekarzem i masz wiedz,ę nie upoważnia Ciebie do przepisywania czego ci się podoba pacjentom, bo nie mają pojęcia o medycynie (np: kropelek na katar za 80zł na rozwolnienie ). No chyba, że bycie polaczkiem samo w sobie jest usprawiedliwieniem. Wypowiedziałeś się tak jakby każdy, kto od Ciebie coś kupuje, mógł być w każdej chwili poszkodowany, bo nie posiadał perfekcyjnej wiedzy na temat danego przedmiotu.

Selur zaraz Cię naprostuje OK

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2015 23:16:11 przez sanjyuubi
[#11] Re: Identyfikacja czipów...

@sanjyuubi, post #10

Jak się nie ma pojęcia co się kupuje to najpierw należy się tego dowiedzieć i sprawdzić a nie pretensja do sprzedającego, że nabywca wykazał się ignorancją.
A potem płacz i zgrzytanie zębami, że oszukał i wykorzystał
google nie gryzie.
[#12] Re: Identyfikacja czipów...

@lekarz_med, post #11

O ile wiem, to za towar i rzetelność opisu odpowiada sprzedający, a nie kupujący. Jeżeli chciał wcisnąć druga kostkę za dodatkowa opłata, to winien wytłumaczyć kupującemu, że to komplet. Wiem, że ty byś tak nie zrobił, bo Cię to bawi i byłbyś chory jakby o Tobie nie pisali na PPA, pragniesz być idolem handlarzy i obrońcą upodlonych, ale tylko uczucie do Selura Ciebie tu trzyma bo z nikim innym nie rozmawiasz.

Gdyby Mickiewicz żył, to by miał temat na kolejne trzy "dziady"

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2015 02:36:22 przez sanjyuubi
[#13] Re: Identyfikacja czipów...

@Umpal, post #5

Jestem szczerze zaskoczony, ale oba kickstarty są sprawne OK

Pozostałej "połówki" nie jestem na razie w stanie sprawdzić, bo nie dysponuję 1200-ką. Ale gdy zapytałem sprzedawcę o dodatkowo płatny ROM odpisał, że był "nietestowany". Dlatego dałem sobie z nim spokój.

Chcąc nie chcąc, mam teraz zapas "starych" kicków
[#14] Re: Identyfikacja czipów...

@sanjyuubi, post #12

Za glupote i ignorancje kupujacych odpowiada sam kupujacy.
Ale najlatwiej mowic ze to handlarz zle towar opisal.
Jezeli wklepanie 8 cyfr w google przekraczalo mozliwosci intelektualne kupujacych to kazdy opis bedzie niewystarczajacy w mysl zasady "glupiemu to i referatu malo".
[#15] Re: Identyfikacja czipów...

@lekarz_med, post #14

No jeszcze tego brakowało, żeby poza opisem przedmiotu miałbym jeszcze szukać go w google.

Już widzę te wszystkie sprawy w sądach jak lek_med dostaje uniewinnienie za przedmiot niezgodny z opisem bo w google był zgodny.

Niewiedza kupującego nie robi z ciebie świętoszka, co najwyżej możesz być współwinny za cwaniactwo, a on za brak chłodnego spojrzenia.

Zatajanie informacji w celu uzyskania korzyści majątkowej jest karalne bez względu na IQ kupującego. Co innego kiedy kupujący wie co kupuje, a mimo to ma pretensje.
[#16] Re: Identyfikacja czipów...

@sanjyuubi, post #12

zostaw Pan
nie dasz Pan rady

niektorzy sa niereformowalni ....
[#17] Re: Identyfikacja czipów...

@sanjyuubi, post #15

To na sprzedawcy ciazy odpowiedzialnosc za opis i za transakcje
[#18] Re: Identyfikacja czipów...

@sanjyuubi, post #15

Jak nie umiesz szukac w google podstawowych informacji to z czym do ludzi?
Cwaniactwo to pokazuja kupujacy probujac potem kombinowac ze "nie wiedzieli co biora".
Kolejny domorosly prawnik Nie masz pojecia o czym piszesz wiec sie nie osmieszaj.
A co do tematu to jak to mowia " frajerzy sa po to zeby ich golic"
[#19] Re: Identyfikacja czipów...

@lekarz_med, post #18

To dlatego chodzisz cały wydepilowany
[#20] Re: Identyfikacja czipów...

@groovebox, post #19

Smiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem