[#31] Re: Otwarte projekty kart turbo np. dla A600. Potrzebne pełne schematy

@xtro, post #29

Tu sam RAM ale warto by przeprojektować płytkę - chociażby zrobić takie otwory wentylacyjne jak na niedawnym wypuście 9,5MB.

A i pr0tip - u Chińczyków bardzo tanio można płytki zrobić.
[#32] Re: Otwarte projekty kart turbo np. dla A600. Potrzebne pełne schematy

@strim_, post #30

ok , tak sądziłęm, zastanawia mnie tylko dostępność łącza, czy można je gdzieś kupić na sztuki czy trzeba kupić jakieś byle jakie najtańsze pcimcie i wylutować. Bo nie ukrywam chcę elektronikowi ułatwić i pierwszy "miot" kart sam się zakręcić za częściami, a tylko bodaj raz w życiu kompletowałem elektronikę pod płytkę na poważnie jak w 84 roku Audio Video prowadził cykl tekstów o samodzielnym montażu komputera Cobra 1 udało mi się zebrać.... 1 scalak z wszystkich bodaj 80 elementów... :) Mam nadzieję , że teraz jest łatwiej... i taniej.

Co do rozszerzeń na pcimcie - jeśli to Ty jesteś tym gościem z podcastu - ja w temacie PCMCIA i rozszerzeń dla Ami widzę pewien nonsens... może jako człowiek obeznany technicznie będziesz w stanie pokierować rynek w tym kierunku. W latach '90 postawienie przez C= na standard 2,5' IDE i boczne łącze PCMCIA w okresie gdzie jeszcze te standardy nie były popularne - w drugim przypadku - uważam - było strzałem w 10! W jednym ze Szczecińskich sklepów w Ami (Admiral Comp) w gablotce szybko pojawiły się sprowadzone zapewne z Niemiec karty pamięci 1-4MB jak i takie cudo jak uprofilowany na kształt obudowy A600/1200 boczny napęd HD pod to złącze (coś w stylu ATBUS i Mega Ram HD dla A500). Chyba była nawet opcja podpięcia tam CD i przelotka na PCMCIA Ram by całkiem nie blokować łącza - o coś w ten deseń:

Mnie jednak dziś zastanawia patrząc po sieci jak wiele powstało rozszerzeń na ten stary typ PCMCIA dlaczego było się skupiać nad produkcją dedykowaną, skoro wystarczyoło sukcesywnie oprogramować to co PC rynek przynosi... modemy, dyski , czytniki, ba... ja mam nawet od laptopa compaq armada stację dysków!

Tu widzę rolę takich ludzi jak Ty by wyłowić co jeszcze z tych rozszerzeń jest dostępne na rynku - skupić i osterownikować! Przepraszam jeśli wchodzę w kompetencję, ale moim zdaniem ten standard nie został kompletnie wykorzystany!
[#33] Re: Otwarte projekty kart turbo np. dla A600. Potrzebne pełne schematy

@xtro, post #32

ok , tak sądziłęm, zastanawia mnie tylko dostępność łącza, czy można je gdzieś kupić na sztuki

Można: 10014744-002SLF.

Bo nie ukrywam chcę elektronikowi ułatwić i pierwszy "miot" kart sam się zakręcić za częściami

To ściągnij sobie projekt, w poście #2 jest link. Tam jest wszystko co potrzebne w formacie Eagle. Możesz wyeksportować z niego listę części.

Tylko, jak już wspominałem, rozsądnie byłoby zmienić zastosowany SRAM na inny, także wskazany w poście #2, co wymaga małych modyfikacji płytki. Ale dzięki temu można byłoby drastycznie obniżyć koszt.

Co do rozszerzeń na pcimcie - jeśli to Ty jesteś tym gościem z podcastu...

Tak, to ja.

Tu widzę rolę takich ludzi jak Ty by wyłowić co jeszcze z tych rozszerzeń jest dostępne na rynku

Przecież nikt już nie robi kart PCMCIA do PC, a handel używanym złomem mnie nie kręci zbytnio.

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2015 20:14:46 przez strim_
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem