kategoria: A1200
[#1] A1200 i Aca1221
Witam

Wczoraj wieczorem prawie miałem następującą sytuację.
Włączyłem A1200 z aca1221 (wcześniej wszystko działało).

Ekran czarny, stacja raz kliknie i zamiera. Po soft resecie zaczęła migać zielona dioda i ekran na zmianę zrobił się zielony/czerwony/zielony i zwis i czarny.

Kolejne razy ekran już tylko czarny...myślałem że coś uwaliłem ale....

Wyjąłem kartę aca, poprawiłem rom - włączyłem i wszystko ok ręka z dyskietką, stacja klika
Wsadziłem kartę aca - wszystko działa
Wsadziłem kartę CF - system startuje

Pytanie te kolory i zwiechy mogły być spowodowane złym kontaktem karty turbo?
I drugie pytanie ważniejsze - czy jak robię teraz soft reset to przez sekundę po resecie pojawia się czerwony ekran, a potem wszystko ok się ładuje i ami działa, ładuje system z karty - ten kolor czerwony to normalka przy resecie?
[#2] Re: A1200 i Aca1221

@Cadderlik, post #1

Miałem tak z aca1232 i aca500 oraz na płycie z a1200 - w moim przypadku zabrudziłem czymś złącze krawędziowe karty i nie stykało dobrze - po przeczyszczeniu ruszyło. ..
[#3] Re: A1200 i Aca1221

@sunater, post #2

Tez mam ACA1221 te zwiechy i kłopoty wynikają z niewłaściwego wlozenia karty tzn po wcisnieciu jej do końca należy ja ciutke wysunąć z portu i wtedy działa jak należy ,poza tym karta jest bardzo fajna polecam wszystkim zwłaszcza po wprowadzeniu kodu ja mam kod full czyli 64 mb map rom i proc 28 i zasuwa
[#4] Re: A1200 i Aca1221

@Adamza, post #3

Zgadza się. Miałem efekt czerwonego ekranu od pierwszego włożenia karty. Każdy podchodzi do sprawy normalnie, czyli wkłada kartę i mocno dociska. A ACA lubi lekko być wysunięta. Czyli najpierw wciskasz do końca a później leciutko wysuwasz spowrotem. OK
[#5] Re: A1200 i Aca1221

@Cadderlik, post #1

Z tego co czytałem na forum to czerwony ekran przy resecie ma każdy, ja również posiadam tą karte i także mam ten red screen.
A przy okazji tu w temacie o aca1221 zwróciłem się z prośbą do użytkowników o pewną sprawe, może ktoś z Was mi pomoże? ;) pozdrawiam
[#6] Re: A1200 i Aca1221

@zeter, post #5

czerwony tak, a czasem niebieski i zielony, kto wie co tam sie dzieje...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem