[#1] POMOCY albo sprzedaje AMI
Jak w temacie prosze o pomoc bo juz sobie rady nie daje jestem nawet sklonny podeslac komus caly sprzet zeby sie w spokoju pobawil. A ogolnie problem polega na tym ze wszystko co nie uruchomie to sie wiesza, predzej czy pozniej ale zawsze, moze jest to problem zasilania moze samego systemu bo jest od samego poczatku czyli pewnie z 10 lat. Ja sam mam problemy z netem a po drugie jak chwile siade prz AMI to sie zaraz zona zloscie ze tylko przy komputerach siedze. Prosze o pomoc bo w innym wypadku bede musial sie pozbyc sprzetu ktoren kompletowalem przez polowe swojego zycia

[#2] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@g00pher, post #1

Jaki masz zasilacz?

Czy masz doprowadzone dodatkowe zasilanie do złącza FDD płyty głównej A1200?

Próbowałeś czyścić złącza karty turbo / Amigi płynem typu "Kontakt"?

Próbowałeś ustawić prędkość pamięci w boot-menu karty PPC na 70ns? Sprawdzałeś jak Ami działa po wyjęciu jednego z SIMMów, lub z innymi SIMMami?

Sprawdzałeś, czy tak samo jest po wyjęciu BVision?

Posprawdzaj to wszystko i może czegoś się dowiemy. Oczywiście mogę się nad tą Amigą zastanowić w wolnym czasie, jeśli chce Ci się ją wysyłać. W razie czego pisz na priv.
[#3] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@Daclaw, post #2

Zasilacz mam standardowy jaki bym chyba montowany w EBoxie czyli 200W

Zasilanie jest doprowadzone do zlacza jakie kiedys w desktopie sluzylo do zailania FDD

Wszystkie styki wymyte, wyczyszczone, popodginane

Pamieci probowalem juz na rozne sposoby ustawiac i w kazdym przypadku ten sam efekt

Bez BV programy/gry ktore uzywaja tylko z motorolki chodza normalnie z aplikacjami pod PPC tak szczeze mowiac to moze ze dwa dema odpalilem i tez bylo OK

Sam zwis programu/gry to nie jest typowe zamrozenie systemy tylko tak jakby ekranu na ktory jest zrobiony zrzut WB jak przelacze na ekran WB mozna dalej dzialac

Wg mnie moze byc to wina samego oprogramowania poniewaz zauwazylem ze jak wylaczym opusa Magellana II to zmienilo sie wyraznie na plus. PPC tez nie bylo specjalnie konfigurowane, jak kupilem i wlozylem to tylko zainstalowalem chyba WOSa i tyle tak samo bylo z BV zanstalowalem obraz sie pojawil i tyle na wiwecej nie mialem najpierw ochoty a pozniej czasu. Teraz mnie jakies takie sentymenty dopadly i postanowilem uruchomic AMI popykac w jakies stare gierki pochwalis sie wsrod kumpli jaka to amiga jest wspaniala itp.

Jezeli sie da to pisz na moj nr gg sprobujemy w ten sposob cos wskorac.

[#4] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@g00pher, post #3

ne sprzedawaj kup se peca co tam chcesz ale ami nie sprzedawaj........dziwny przypadek problemy ze sterwonikami może osem nie wiem
[#5] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@g00pher, post #3

Nie załatwiajcie takich spraw na Privie. Rozwiązanie problemu może być pomocne dla następnych użytkowników którzy nie będą wiedzieli co zrobić.

[#6] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@pwe, post #4

Peceta juz mam nawet kilka ale to nie to samo AMI ma dusze to jest to co mozna pokochac a taki pecet to co byla gowniaz potrafi gre zainstalowac niewazne czy poprawnie czy nie ale grac sie da,a po drugie na pececie nie ma gier wg mnie to badziewno komercjalne zero rozrywki

[#7] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@pwe, post #4

Czemu ma zostawiać u siebie sprzęt którego nie będzie używać, a który komuś innemu może sprawić niesłychaną radość? ma tylko leżeć i się kurzyć?

[#8] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@Lord_10up, post #7

ja akurat nigdy bym nie sprzedał (dla przyszłych pokoleń się zachowa)najwyżej go zakopie wykopią za 100lat...
[#9] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@g00pher, post #1

Usunięte przez moderatora: niebieski troll.
[#10] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@Lord_10up, post #7

Ale ja sie nie chce jej pozbywac AMI mam od 12 lat sporo w nia zainwestowalem a jeszcze wiecej spedzilem z nia czasu. Ile to sie nocek zarywalo z settlersami, dune dlatego nie moge jej tak poprostu sprzedac jakbym mial neta w ami to predzej bym pieca sprzedal.

Wiem ze za to co teraz powiem pewnie wiekszosc bedzie na mnie psy wieszalo ale jakby ktorens z forumowiczow podeslal mi swoja kopie systemu tylko i wylacznie dla testu i sprawdzenia a nie dla piractwa to moze rozwiazaloby problem przynajmniej w kwestii programowej. Posiadam oryginalna wersje WB3.1 i cgx 3 a wiekszosc potrzebnych bibliotek i programow sa darmowe czyli prosze moze nie od razu mnie zbluzgac za ta propozycje

[#11] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@Grzegorz Kraszewski, post #9

z tym Pegasosem tez jakis pomysl sensowny ale to jeszcze troche kosztuje a watpie zeby zona sie zgodzila na tak znaczne uszczuplenie budzetu domowego, ale nie powiem ze sie nie zastanawialem nad taka zamiana

[#12] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@g00pher, post #10

Jest AmiKit i AmiSys - gotowe systemy:) A co do sprzedarzy- odnosiło się do wypowiedzi pwe który to woli mieć sprzęt którego by nie używał u siebie w szafie zamiast podarować/ sprzedać Amigę komuś potrzebującemu.

[#13] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@Grzegorz Kraszewski, post #9

Czemu moderatorzy nie skasują tego posta?

[#14] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@Lord_10up, post #12

Wiem ze jest cos takiego jak AmKit i AmSys ale z tego co probowalem to obydwa pakiety potrzebuja oryginalnej plytki z OS3.5 a jak takiego nie posiadam swoja przygode z AMI skonczylem jakies 5 lat temu i od tego czasu wiele sie zmienilo wiel nowych programow sterownikow itp a ja raczej nie jestem na biezaco i nawet nie wiem od czego mam zaczac

[#15] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@g00pher, post #14

W AmiSys potrzebujesz jedynie dyskietek z OSem 3.0 - 3.1.

[#16] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@g00pher, post #10

Wygospodaruj partycję ze 100MB i daj jej najwyższy priorytet przy bootowaniu, postaw na niej świeży system + cgx + wos i testuj.
PS. Pisz ze znakami przestankowymi bo ciężko się Ciebie czyta.
[#17] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@Sylwester, post #16

Takpewnie zrobię, ale ostatnio zauważyłem dziwną żecz, przy starcie systemu jest ok ale jak sie zawiesi to po resecie za kazdym razem przy starcie pokazuje sie ekran z logo cybergraphics i sie resetuje i czasami dojdzie do ekranu z WB a potem znowu reset i tak w kółko.

Jak nagrać AmiSYS na plyke zeby sie z niej bootowalo pieca ?

[#18] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@g00pher, post #17

po resecie za kazdym razem przy starcie pokazuje sie ekran z logo cybergraphics i sie resetuje

Wywal cgxbootpic.library.

Jak nagrać AmiSYS na plyke zeby sie z niej bootowalo pieca ?

AmiSYS działa pod WinUAE a ten pod Windowsem przecież.
[#19] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@g00pher, post #1

widze ze masz ppc 210 i albo odczytales ta informacje np.scoutem (a na moj gust on sie myli, bo naprawde jest tylko 200Mhz) albo karta. ktora od kogos nabyles zostala przetaktowana z 200 na 210, podobnie moze byc z 040-tka mogla to byc 040/33 a nie pelna 040/40 w zwiazku z czym (wiem z autopsji po wlasnych przerobkach) ze istnieje mozliwosc braku kontaktu obu kwarcow w blizardzie.

sprawdz czy ktos nie lutowal czegos w okolicach tychze kwarcow jesli tak, to najlepiej jest to od razu poprawic tylko lepiej zeby tego nie robic jakas transformatorowa lutownica tylko specjalistyczna kupic albo pozyczyc, bo poprzepalasz sciezki wewnatrz plytki drukowanej i z karty lipa bedzie.

brak styku ów kwarcow byl moja najwieksza zmora, bo nigdy nie wiedzialem kiedy nastapi zwis, a w praktyce bylo to tak ze spelnialy sie wszytkie prawa murphiego.

narka
Stebel

p.s.mam nadzieje ze bylem pomocny
[#20] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@stebel, post #19

210 = 60x3.5

[#21] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@g00pher, post #3

Byc może to dziwne małe złącze BVision nie styka. Spróbuj je wyczyścić (tylko delikatnie!), i pokombinować z dokręceniem/poluzowaniem śrubek łączących BV z PPC.

GG nie używam, w razie czego pisz na maila.
[#22] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@stebel, post #19

...istnieje mozliwosc braku kontaktu obu kwarcow...

i tu chyba tkwił cały problem bo jakoś tak dziwnie luźno były wsadzone i jeszcze co chyba gorsze, radiator z motorolki wspierał się na obydwóch kwarcach . Po poprawieniu tego AMI sie niewiesza, nawet moglem w QUAKE pod PPC pograć ale chcąc uruchomić coś ze straszych gier czy programów dalej to samo czyli zamraża ekran ale to chyba juz tylko i wyłącznie wina systemu i konfiguracji

Takie jeszcze pytanie, czy jakbym umieścił w obudowie jeszcze jeden zasilac pecetowy at do ktorego podłączyłbym urządzenia typu HDD czy CD i w ten sposob odciążył płyte czy nie byłoby jakiś nieprządanych komplikacji ??

[#23] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@g00pher, post #22

...czy jakbym umieścił w obudowie jeszcze jeden zasilac pecetowy at do ktorego podłączyłbym urządzenia typu HDD czy CD i w ten sposob odciążył płyte czy nie byłoby jakiś nieprządanych komplikacji ??

Luz - ja tak jadę od 1997 roku z moją A1200 (jeden zasilacz dla płyty - drugi dla urządzeń, włączane wszystko listwą) niepożądanych komplikacji nie dało się zauważyć. ;)
[#24] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@APC74, post #23

Aż któregoś dnia będzie jebudu :)

[#25] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@Malin, post #24

Ty weź mnie nie stresuj, gdy moja mateczka nie pogra sobie w Setlersów przez 2 dni, to ma syndrom odstawienia i ogólnie jest nie do życia. ;)

Poza tym skoro nic nie padło przez 9 lat, to dlaczego miałoby pieprznąć teraz? Zresztą rozwiązanie typu kilka zasilaczy do jednego kompa było wykorzystywane od dawna, kto widział porządny serwer ten wie - wprawdzie w serwerach chodzi o coś innego niż dostarczanie dodatkowej energii…
Na koniec jeszcze dodam, że metodę z dwoma zasilaczami przeniosłem również 2 lata temu do mojego PC, gdy 1x350W przestało wystarczać, a silniejsze, porządne zasilacze kosztowały wtedy majątek. Tu było trochę więcej roboty, bo trzeba było zsynchronizować 2 zasilacze ATX, ale to tylko brzmi tak mądrze/groźnie, bo w rzeczywistości okazało się banalne - wystarczyło spojrzeć na rozpiskę sygnałów wtyczki zasilania płyty głównej.
[#26] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@Malin, post #24

to zawsze moze nastapic szczegolnie jesli bozia w kregle gra a nam sie niechce kompa wylaczyc.
[#27] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@APC74, post #23

Łooo jezusicku!! ;)

Poważnie, to pomysł jest dobry, ale trzeba bardzo solidnie połączyć za sobą masy obu zasilaczy dla bezpieczeństwa!!!!

Nic sić do tych czas nie stało, bo masy są połączone na taśmie sygnałowej od HDD/CD, czy co tam zasilasz z drugiego zasilania, ale nie jest to solidne połączenie...

Pozdrawiam serdecznie!!
Dobranoc.
--
Piotr G.
[#28] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@g00pher, post #22

czy jakbym umieścił w obudowie jeszcze jeden zasilac pecetowy at do ktorego podłączyłbym urządzenia typu HDD czy CD i w ten sposob odciążył płyte czy nie byłoby jakiś nieprządanych komplikacji ??

Żadnych. Tak przecież funkcjonują komputery z urządzeniami SCSI w zewnętrznej obudowie - obudowa zasila urządzenia z własnego zasilacza.
[#29] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@quantor, post #27

Masy są połączone bardzo solidnie - przez listwę zasilania :D
[#30] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@APC74, post #29

Nie chodzi o mase zasilania 230V, ani o uziemienie, a o mase po stronie niskiego napiecia (za prostowikiem/przetwornicą). Normalnie są odseparowane (dwa oodrebne bloki zasilania).

Ale jak pisałem, jest wiele dróg, jakimi masy sie schodzą. W rozwiazaniu na które odpisalem, jest to żyła GND w taśmie sygnałowej. Czasem jest to obudowa komputera (czesto masa jest na obudowie, ale nie jest to regułą, jeśli drugim zasilaczem jest stanrardowy zasilator od Amigi na przykład)...

Reasumując - rozwiązanie z dwoma (i więcej) zasilaczami to dobry pomysł, ale trzeba kilka aspektów uwzględnić, aby nie było... ekhem... ...czadowo... ;)

Pozrawiam - Piotr G.

Ostatnia modyfikacja: 31.08.06 00:30
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem