[#31] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@g00pher, post #1

Miałem kiedyś problemy ze swoją A1200, jak dokupiłem do niej ZorroII i CV3D. Kompletnie nic nie ruszało. Odsyłałem sprzęt do eFunzin z reklamacją. Oni odsyłali go z powrotem twierdząc że jest technicznie sprawny. Wkurzyłem się, wysłałem całego kompa (w obudowie Infinitiw) do eFunzin pocztą (ach te moje nie przespane noce, jak zastawiałem się czy Ami dojdzie cała i w jednym kawałku, a kawałek do Łodzi miała, bo pochodzę z opolskiego). Sprzęt sprawdzili, złożyli i skonfigurowali i odesłali cały i sprawny. Zabuliłem trochę ale opłacało się bo Ami przyszła cała i zdrowa i na dodatek działająca :D
[#32] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@don_rafito, post #31

O dżizas! Miłośnicy sportów ekstremalnych to cienkie Bolki przy Tobie. OK cool

[#33] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@don_rafito, post #31

To pewnie retoryczne pytanie, ale... ...co zrobili??...
[#34] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@g00pher, post #1

Nie martw sie koleś, zawsze jest jakieś wyjście. Ja Ci nic nie poradzę, sam sobie musisz poradzić, nie martw się żoną, do sie z nią coś załatwić. A co do sprzedarzy to przeczytaj kilka komentarzy z działu ,, Amiga za 50 lat?" to Cie sprzedarz zniechęci

[#35] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@APC74, post #25

Mógłbyś opisać jak zrobiłeś to zasilanie do PC z dwóch zasilaczy?

[#36] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@Dzban, post #35

Chodzi o to, żeby zasilacze ATX włączały się jednocześnie po naciśnięciu guzika na obudowie, co jest trudniejsze niż przy zasilaczach AT. Jednak rozwiązanie tego problemu jest banalne. Wystarczy połączyć ze sobą dwie linie sygnałowe i masę zasilaczy. Znalezienie przewodów odpowiedzialnych za włączenie zasilacza nie nastręcza większych trudności, wyróżniają się w wiązce wtyczki zasilania, którą wpinamy w płytę główną, innymi kolorami. Przewód 'PW - OK' (Power OK) jest szary, przewód 'PW - ON' (Power ON) - zielony. Wystarczy zdjąć izolację z zielonych przewodów w obydwu zasilaczach i połączyć je ze sobą (najlepiej przylutowując do obydwu kawałek przewodu). Powyższą operację powtarzamy dla kabla szarego. Na koniec w ten sam sposób łączymy dwa czarne kable (GND) - nieistotne, które i nie muszą być koniecznie w wiązce zasilania płyty głównej - równie dobrze można wykorzystać masy we wtyczce molex. Na obrazku poniżej (mam nadzieję, że uda mi się go zamieścić ;) ) macie szkic GNIAZDA zasilania mobo (ATX Power Supply Connector), w którym zaznaczyłem linie, o które chodzi - wystarczy przyłożyć wtyczkę i wszystko jasne :)

To na tyle. Pozostaje jeszcze znalezienie miejsca na drugi zasilacz w obudowie. Ja miałem ułatwione zadanie, bo mam obudowę od serwera, w której jest przewidziane miejsce na drugi zasilacz. I na koniec jeszcze dodam, że żeby z komputera nie wyłaziły dwa kable zasilające to wykorzystałem wyjściowe gniazdo zasilania (do którego kiedyś podłączało się monitor) jednego z zasilaczy, do którego podłączyłem drugi za pomocą przedłużacza kabla zasilania. Czy muszę dodawać, że takie rzeczy robimy przy wyłączonym zasilaniu? ;)

P.S. Żeby z zasilacza ATX zrobić zasilacz AT wystarczy te linie (PW-OK oraz PW-ON) połączyć z masą...

Ostatnia modyfikacja: 08.09.06 19:30
[#37] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@APC74, post #36

1) nie zawsze kolory odpowadają tym ze standardu.
2) dlaczego łaczysz power OK z GND?

[#38] Re: POMOCY albo sprzedaje AMI

@11MASTEr, post #37

Ad.1. To prawda - rzadko, bo rzadko, ale zdarza się, że kable mają inne kolory. Dlatego właśnie odpaliłem PersonaPainta i narysowałem ten rysunek, żeby można było je namierzyć.

Ad.2. Chodzi Ci o P.S. w moim poście? Zdarzyło mi się kilka razy naprawiać PC, który się nie uruchamiał lub dziwnie się zachowywał - nie wiadomo było czy winny jest zasilacz, płyta główna itd. No i tu powstaje problem, bo zasilacza ATX nie "odpalisz" bez podpięcia do płyty głównej - chyba, że zewrzesz Power OK i Power ON z masą - wtedy zachowuje się jak zasilacz AT - czyli po włączeniu do prądu wiatrak zaczyna się kręcić, prąd płynie przez kable i można brać się za mierzenie napięć lub wykręcanie go z obudowy, gdy okaże się, że jest martwy. Poza tym, jest to jedyny, bezinwazyjny sposób, jaki znam na zmierzenie napięć we wtyczce zasilania płyty głównej. :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem