kategoria: A1200
[#31] Re: Amiga 1200 CF ??!!

@RTRkiller, post #29

Nie wiem jaki masz adapter ale prawdopodobnie taki jakich jest większość.
Możesz spróbować zrobić mostek, patrz fota i dioda HDD w A1200 powinna reagować.
[#32] Re: Amiga 1200 CF ??!!

@misiek2, post #30

Mam już opracowaną kątówkę do portu IDE A600/A1200, którą się używa zamiast kabelka. Co prawda u mnie ona pracuje z SD2IDE, ale z CF też powinna działać (o ile CF2IDE zmieści się w Amidze w takim położeniu jak na zdjęciu). Widoczny na przelotce układ scalony załatwia temat diody, miga jak należy. Ta na zdjęciu to prototyp, niestety jest minimalnie za długi od strony scalaka i zahacza o modulator. W ciągu kilku dni zamawiam płytki do poprawionej wersji i za jakiś miesiąc będę miał kilka sztuk na zbyciu...

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2015 18:02:16 przez Krashan
[#33] Re: Amiga 1200 CF ??!!

@Krashan, post #32

Nie chciało przyjąć 2 zdjęć w jednym poście...

[#34] Re: Amiga 1200 CF ??!!

@Krashan, post #33

Co to za scalak? Jeśli potrzebna jest tylko jedna bramka, to są takowe w mniejszych obudowach.
[#35] Re: Amiga 1200 CF ??!!

@spidi, post #34

74HCT04. Wykorzystałem dwa inwertery. Wiem, że są w mniejszych, ale one są mniej powszechnie dostępne i czasem o dziwo droższe. Rozmiar specjalnie nie przeszkadza, jest potrzebne przesunięcie raptem o milimetr. Przelotka zaś niższa być nie powinna, bo wtedy SD2IDE może dotykać do kondensatorów na płycie.
[#36] Re: Amiga 1200 CF ??!!

@Krashan, post #35

MC74HC1G04DTT1G w TME za 0,181 zł netto.
Domniemam, że używasz jako dopasowanie napięciowe sygnałów. W takim przypadku można poszukać jakiegoś bufora i będzie tylko jeden układ.
[#37] Re: Amiga 1200 CF ??!!

@spidi, post #36

Mam zapas układów, więc nie będę zmieniał... Z punktu widzenia użytkownika przelotki jest to doskonale obojętne, a samą przelotkę właśnie skróciłem o te 3,5 mm i żadnej kolizji z modulatorem już nie będzie.
[#38] Re: Amiga 1200 CF ??!!

@Krashan, post #32

Dla mnie 1 sztuka:)
[#39] Re: Amiga 1200 CF ??!!

@Krashan, post #32

Też się pisze na jedną sztukę.
[#40] Re: Amiga 1200 CF ??!!

@bacus10, post #38

Płytki już zleciłem, termin mam na koniec miesiąca, plus parę dni na montaż i sprawdzanie. Z tym, że jeżeli ktoś ma kartę CF, to powinien sprawdzić, czy się zmieści, bo sama karta jest znacznie większa i wystaje z przejściówki. SD2IDE celowo „położyłem” na lewo, a nie na prawo jak normalny dysk, żeby mi na 100% nie skolidowała z Indivision.
[#41] Re: Amiga 1200 CF ??!!

@Sounder, post #31

Ja mam taki adapter jak na tym zdjęciu (wzięte z aukcji na Alledrogo).

On nie ma żadnych diod (a tu gdzie są one w innych jest zworka).

I z tym adapterem dioda od Amigi z kartą CF działa bardzo poprawnie. Mam do tego kabelek a przejściówkę przykręciłem do sanek po nawierceniu otworków i zastosowaniu tulejek.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem