[#61] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@dragon_x, post #60

gotek już do mnie jedzie.
Dzięki pomocy Kolegi snifferman przerobiłem moją SONY MPF-920-1.
Workbench się ładuje ale jest kłopot z niedosowymi grami, zaczynają się wczytywać i potem cisza...
[#62] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@dragon_x, post #61

Stacja działała na PC? Jak jest przerobiona? Czy jest podłączona jako DF0 (niektóre gry nie wystartują z DF1/DF2/DF3)? Jeśli stacja jest prawidłowo przerobiona, to nie ma znaczenia jaką grę, czy program ładujesz. Może dyskietki wysiadły?

Ponadto, jeśli używasz dyskietek HD (z dwoma otworami), to otwór HD należy w nich zakleić, bo pojawią się błędy odczytu/zapisu (tylko na stacjach HD).

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2015 23:56:09 przez RomanWorkshop
[#63] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@RomanWorkshop, post #62

stacja jest prawie nowa, sprawna. workbench ładuje się bez problemów i działa.
pirates pod amigados startuje i też działa.
nie ładują się gdy non-dos.

Korzystałem z pomocy Kolegi sniffermana.
amiga przerobiona w następujący sposób:

ścieżka do 2 nóżki zaznaczona na żółto przerwana. zworki przestawione tak aby było przejście dla JC30, sprawdzałem przejścia po lutowaniu przewodów i jest niby ok a jednak stacja nie działa jak trzeba. dyskietki, których używam to DD.
wygląda to tak:
[#64] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@dragon_x, post #63

Taśma oryginalna? Sprawdź te dyskietki pod X-Copy lub D-Copy, czy nie mają błędów.
[#65] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@RomanWorkshop, post #64

taśma oryginalna, stacja z drugiej amigi oryginalna czyta bez problemów. stara stacja do momentu padu też czytała. dyskietki bez błędów.
[#66] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@dragon_x, post #65

Czyli wiadomo co jest przyczyną - stacja, której opisu przeróbki nie znalazłem. Dobrze by było, żeby kolega Snifferman podał źródło opisujące przeróbkę. Wygląda to tak, jakby brakowało jakiegoś sygnału (np. READY).

Spotkałem się z opisem przeróbki innej stacji, która podawała żeby się wpiąć w pad RD, który miał być sygnałem READY. Okazało się jednak, że ten pad zawierał sygnał READ DATA...
[#67] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@RomanWorkshop, post #66

za radą kolegi Sniffermana zrobiłem przeróbkę inaczej i wygląda to tak.

dos czyta, ale non-dos już nie, ale jest różnica. teraz przy próbie czytania non-dos dioda drive pali się cały czas podobnie dioda w stacji...
[#68] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@dragon_x, post #67

Jeśli nie ma opisu przeróbki tej stacji, to znaczy że nie da się jej przerobić albo przeróbka jest bardzo trudna. Lepiej jest znaleźć inną popularną stację, bo w tej bez schematu kabelki można wpinać w różne miejsca, ale nie gwarantuje to sukcesu...
[#69] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@RomanWorkshop, post #68

Zatem chyba nie pozostaje mi nic innego jak przywrócić napęd do stanu używalności i znaleźć inny, który juz ktos przerabiał...

Albo po prostu kupić działającą stację :)

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2015 13:37:48 przez dragon_x
[#70] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@RomanWorkshop, post #68

źródła:

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2015 13:42:05 przez snifferman
[#71] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@snifferman, post #70

Jeśli zamierzasz goteka podłączyć jako DF0 a stację jako DF1 to i tak nie będzie ona uruchamiać wszystkich gier ndos
[#72] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@snifferman, post #70

Są to rewizje "E" płytki, ale ta z pierwszego zdjęcia jest bardzo podobna do rewizji "1", więc wystarczy wszystko zrobić według tego opisu i stacja powinna działać.
[#73] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@RomanWorkshop, post #72

Właśnie ostatnia próba była według tego zdjęcia i również nie zadziałało, chociaż pominięty został jeden przewód. Wg mnie odpowiada on za rozpoznawanie hd/dd(autor zdjęcia amputował kawałek płytki z tym czujnikiem) ale nie mam 100% pewności. Alternatywą będzie zakup sprawdzonego modelu stacji. Ja mam JU-256A198PC i działają. Widziałem je na allegro po 10zł
[#74] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@snifferman, post #73

niestety przeróbka nic nie dała. przywróciłem stację do stanu sprzed przeróbek bo może się jeszcze przydać...
[#75] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@dragon_x, post #74

gotek przyjechał. super sprawa:)
mam jednak jeden problem. nie działa mi prawy alt a on jest odpowiedzialny za zmianę slotu. czy można jakoś zmienić mapowanie klawiszy?
[#76] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@dragon_x, post #75

Mam pytanie odnośnie fotela
Wybieram jakas grę
Wrzucam adfy w poszczególne sloty
1 a dysk1
2 a dysk2 itd
I kiedy gra wola o dyskietkę i przełączam slot przełącznikiem na fotelu nie czyta obrazu dyskietki tylko dalej o nią woła.
Kiedy sprawdzam tabem w menu fotela mapowanie slotów, obrazy adf są prawidłowo podmapowane.
Co robię źle?
[#77] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@dragon_x, post #76

Możliwe że obrazy gier sa do kitu.Zdarzyło mi się tak parę razy że zamiast gry ktora zajmowała 3 dyskietki tak naprawdę były to trzy różne gry.Po prostu spróbuj z inną wersją gry.
[#78] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@Stoopi, post #77

Czyli ściągnąć skądś adfy i spróbować?
[#79] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@dragon_x, post #78

Sciągnij kilka różnych gier i przetestuj. Możesz przypisać w jednej pozycji workbencha a w innych różne inne adfy. Później Pod systemem sprawdzić czy podczas zmiany slotu zmienia się dyskietka pod systemem.
[#80] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@snifferman, post #79

Dzięki, popróbuję dzisiaj. Zrobię sobie drugiego pendrive z kilkoma grami i wb i zobaczymy. Pliki wezmę z oryginalnego pendrive, którego dostałem z gotekiem.
[#81] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@dragon_x, post #80

Dyskietki w workbench sie zmieniają ale nie wiem jak zrobic żeby bylo w workbenchu widac Drive B
[#82] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@dragon_x, post #81

Drive B nie jest aktywna w goteku. Działa tylko A.
[#83] Re: Nowa "Przyjaciółka" i problemów kilka...

@snifferman, post #82

Rozumiem, dzięki, Amiga złożona, teraz testuję :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem