[#1] Brak prądu w blizard PPC
Witam od całkiem niedawna jestem "szczesliwym" posiadaczem Blizdarda PPC 040/40 160 niestety dosyc mocno przetaktowanego :/ 040/50 170 (pierwszy pomiar wedlug sysinfo) Probelm polega na tym samym co mailalem kiedys z apollo 040 przy setpatchu wzglednie adddatatypes wystepuje blad 80000000004 ,2 lub B i reset albo zwis. bez setpatcha komputer dziala normalnie (nie jest aktywny co-procek) probowalem stosowac roznego rodzaju zasilacze jednak rezultat byl mierny w najlepszym wypatku 4,86V przy zasilaczu 250 i wpietym zasilaniu w fdd!!

w zwiazkuz tym mam pytanie:

czy Mozna gdzies jeszcze podlaczy zasilanie 5v wzglednie dolutowac etc. poprzeczyzczalem co sie dalo i odltluscilem zlacze rorzszezen w a1200 i gniazda gdzie plynie sobie wesolo pradzik. Czy mizna podlaczy 5v pod oscylatow w ppc?? (tam miezylem owe napiecia) probowal ktos cos takiego?? a moze jest mniej masohistyczna teria na rozwiazanie owego problemu???

poprzedni wlasciciel ppc nie mail zadnych tego typu problemow z ta karta.

Benedykt

[#2] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

poprzedni wlasciciel ppc nie mail zadnych tego typu problemow z ta karta.

To może masz nieciekawą płytę główną. Lub jakiś inny hardwarowy problem???

Sprawdzałeś uruchamiać A1200 tylko z kartą i FDD?

Ostatnia modyfikacja: 12.08.06 18:40
[#3] Re: Brak prądu w blizard PPC

Moze pamięć nie wyrabia pod względem szybkości?

[#4] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Prince, post #3

mam ustawione na 70 ns

zastanawiam sie nad czyms innym

http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=1&ids=4&id=881

Beenedykt

Ostatnia modyfikacja: 12.08.06 18:51

Edit2:

mój setny post na tym forum :D

Ostatnia modyfikacja: 12.08.06 18:51
[#5] Re: Brak prądu w blizard PPC

Jeśli to 040 jest kręcone z 040@25 to radze zmniejszyć do 40 albo najlepiej do 25 mhz.

[#6] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Dobre rozwiazanie z tym kondziem, jako ze nie ma wtedy spadkow napiecia po sciezkach na plycie glownej amigi czyli podajesz rowniutkie 5V na karte. Chociaz tak jak koledzy mowili problemy moga wynikac nie z niskiego napiecia a tego ze jest przetaktowany procek (podkrecony=zuzywajacy wiecej pradu...czyli tez wymagajacy nieco wyzszego napiecia...).
[#7] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Malin, post #5

Ja 040_25MHz miałem podciągnięte do 37MHz więcej nie dało rady. A PPC 170MHz podciągnięte do bodajże 210MHz Bardzo ładnie zestaw się grzał więc musiałem założyć wielki radiator od wzmacniacza HI-FI i do tego wiatrak od zasilacza i było ok
[#8] Re: Brak prądu w blizard PPC

@abcdef, post #6

U mnie swego czasu były spore problemy ze stabilnością. A jeśli dobrze pamiętam, napięcie na karcie było wyższe niż na karcie u Benedykta. Problem rozwiązałem "podkręcając" zasilacz tak, aby napięcie na jego wyjściu było na tyle duże, żeby nawet po uwzględnieniu spadków na płycie głównej na karcie pozostawało ciut ponad 5V.

[#9] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Malin, post #5

Ale skoro poprzedni właściciel nie miał żadnych problemów?

No chyba, że jednak miał...

[#10] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Malin, post #5

albo najlepiej do 25 mhz.

Wtedy bedzie porazka. Zwolni fast i mipsologia PPC o okolo 50 MIPS. Jak juz odkrecac to do 33, coby ram nie stracil na szybkosci i wszystko inne :)
[#11] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Ja nic takiego nie musiałem kombinować... u mnie karta działała bez problemu ;)

[#12] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Prince, post #9

Nie, nie miał... ZDECYDOWANIE nie miał ;)

[#13] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Andrzej Drozd, post #10

Nic nie trzeba zwalniać. Wszystkie aplikacje (może poza kilkoma starymi grami) działały bez problemu

Mnie się wydaje jednak, że to nie wina zasilania. Albo płyta główna jest uszkodzona, albo kości pamięci nie pasują. Z tego co pamiętam też miałem problemy, zanim nie dopasowałem odpowiednich kości (FBlit mi się wieszał, internet wywalał exeptiony, itp)

[#14] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Solo Kazuki, post #13

jakie Ty mailes napiecia na oscylatorze z PPC?? mam sporo modulow sim od 4 do 16 mb i ciezko mi uwierzyc ze zaden z nich niechce dzialac :((

Benedykt

[#15] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Podłącz 5V w miejscu zasilania wiatraczka na karcie PPC.
SPRAWDŹ PIĘĆ RAZY GDZIE JEST PLUS A GDZIE MASA BO SPALISZ KARTĘ!!!
[#16] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Sylwester, post #15

Zasilacz też powinien szlag trafić. :D

[#17] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Sylwester, post #15

A wiec tak mam plyte z efunzine rev 2b wyczyscilem drobnym papierem sciernym zlacze roszezen a potem potraktowalem spirytusem. power mam podpiety 5v pod wiatraczek z ppc. na oscylatorze jest roznie od 4,94 vdo 4,96v. nie mniej nadal to samo.....c:adddattypes i zwis . Nie wieze w to ,ze to wina software bo komp raz wystartuje a innym razem zwis. jak bym mial biblioteki nie tak to by sie wieszal zawsze a tak to jakies 80% zwisow :P.

jedyne co mi przychodzi to glowy to kwesta pamieci. Nie mniej jak juz pisalem mam rozne moduly o roznych pojemnosciach. jedno/dwu stronne plaskie grube itp td. Jesli na ppc zamontuje jeden modul to jakos chodzi wiesza sie od czasu do czasu jak zaloze drugi to zwis jest prawie zawsze :/

Ma ktos z was jakies moduly pamiec chocby 4 mega ktore na 110% procen wpsopracuja z blizard ppc??? odkupie albow ypozycze za kaucja :D

Benedykt

[#18] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #17

a może wymień baterie na karcie
[#19] Re: Brak prądu w blizard PPC

@piwosz, post #18

Terz to bedzie ciekawosta przyrodnicza.

odpiolem dvd z amigi i podlaczalem wszystkie zasilania domontowane recznie

na wentylatorku jest 2,6V nie kreci sie ale

Karta dziala zwisy sa raz na swiety czas .Co prada settlersi dalej sie wieszaja ale macoos smiga podobnie jak quake i czy DN3D... Przecdzna jest ta amiga........

Benedykt

[#20] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #19

Mówisz o Settlers 2 na emulatorze Maca? Ja nie mogę odpalić tego na amidze, uae i amithlonie. Pod Fusionem i pod Shapem. Kto pomoże? ;) Tzn. sam macos i wiele gier chodzi bez problemu, ale jak odpalam settlersów to mieli chwile dyskiem i cisza.. Próbowałem na różnych wersjach macosa, romów i paru wersjach gry. Ciągle to samo :(

Ostatnia modyfikacja: 28.08.06 12:28
[#21] Re: Brak prądu w blizard PPC

To masz za slaby zasilacz lub z masa cos nie tak na blizardzie jest stabilizator 3.3v sprobuj na niego bezposrednio podac napiecie 5 volt. a i podlacz wszystko spowrotem bez kabli sygnalowych tylko zasilanie . Ja wiem ze zawsze minimalnie podnosi sie napiecie w zasilaczach z pc-ta tak by mial 5.1 volta na wtyczkach .Wtedy jest ok
[#22] Re: Brak prądu w blizard PPC

Co najmniej dziwne jest te 2,6V?! powinno być 5V lub prawie 5V.
Skoro ma 2,6 to nic dzienwgo ze sie nie kreci...
Zdecydowanie coś jest nie tak jak powinno.

[#23] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Dziadziomiecio, post #21

to juz robilem. jaj ciag dalszy :

wymienial zasilacz na inny nieco nowszy niz ten ktory byl w towerce od amigi i efekt jest taki:

amiga startuje i dziala robie reset #840000000006 <
czy to moze byc wina pamieci??? te moduly dobze dziala z pecetem czy do amigi musza byc jakies specjalnie wyselekcjonowane moduly?? bo to jest juz chyba osttania rzecz ktora moze byc problemem. mam kilkanascie roznych modulow i na wszytstkich a takie same jaja.......

Benedykt

[#24] Re: Brak prądu w blizard PPC

@11MASTEr, post #22

tak na poważnie to liczyłbym na sam problem z zasilaniem ,nie koniecznie z samym zasilaczem-ja mam blizarda 1240/40+64mb i wszystko było ok dopóki
nie podpiałem fast aty3 ze starą nie było problemów,z tym że dzieje się to tylko kiedy jest obciążony procek mocno,a zatem to tylko spadek napięcia
[#25] Re: Brak prądu w blizard PPC

@piwosz, post #24

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=208&sid=05745ff3cd070e71b37324450f2c43a2

Konstrukcja obudowy zapewnia ekranowanie oddziaływań elektromagnetycznych EMC, co jest warunkiem koniecznym do stosowania kart z procesorami PowerPC.

mam Gift Perfect Pro ta obudowa ma to?? co to wogole jest i jak to zamontowac???

Benedykt

Ostatnia modyfikacja: 29.08.06 00:04
[#26] Re: Brak prądu w blizard PPC

@abcdef, post #6

To nie do końca tak. Pobieranie wićkszego prądu to nie to samo, co wymaganie wyższego napićcia. Choć wićkszy prąd to wićksze spadki, ale to inna sprawa...

Ale myślć, że problem może leżeć jeszcze gdzie indziej: w 68040.library

Pozdr!!
[#27] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #17

Mogć Ci pożyczyć płytć główną od Ami. Ale wolałbym jej nie wysyłać. Mieszkasz może niedaleko Bydgoszczy??...
[#28] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #25

Każda metalowa obudowa ma właściwości ekranujące.
[#29] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #23

Jeśli to jednak hard, to jestem prawie pewien, że problem leży w styku karty z płytą główną. Miałem takie zwisy, ale jak sićgam pamićcią to jesczze z karta Apollo...

Sprawdź jeszcze CAŁY tor zasilania. Może gdzieś tam jest jakaś upływność, że tak napićcie drastycznie spada??...

A jakie jest napićcie w innych punktach Amigi, gdzie powinno być 5V??... Bo nie chce mi sić wierzyć, że na drodze bo Blizza spada o połowć. 2,5V razy prąd pobierany przez blizza to taka moc, że ścieżki od płyty głównej by sić poodklejały...

Hmmm...

Pozdr!! PG
[#30] Re: Brak prądu w blizard PPC

@Dziadziomiecio, post #21

gdzie dokladnie jest ten stabilizator??

Benedykt

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem