[#1] Cdrom i os.3.9, pomocy.
Witam kilka lat temu podłączyłem twardziela i Cdrom do amisi, zainstalowałem os.3.1, od sprzedawcy Cdromu dostałem dysk z nastepujacymi plikami : ,amiCdfilesystem, cdrom.device, Cd0, .
wszystko super działało do momentu gdy postanowiłem wczoraj zainstalowac os.3.9 . Przeżuciłem całą instalke z płyty na twardziela , zainstalowałem nowy system i Cdrom działał. Ale że zaczynały sie problemy z "Validation error" na partycji systemowej bo nowy system nałożyłem na stary sfatygowany. Postanowiłem zrobic formata partycji systemowej i zainstalowac os.3.9 od nowa na czystej partycji.
Po zainstalowaniu okazało sić że Cdrom nie działa i że os.3.9 ma pewne braki pod tym wzglćdem . Próbowałem wszystkiego , również rozwiazań i porad z jednego ze wczesniejszych postów na ten temat.
I właściwie dochodze do wniosku że moja Mountlista CD0 musi mieć jakies błćdy a zrobiłem ja na bazie tych juz istniejacych w os3.9, która bardzo sie różni od tej co miałem kiedys. A Poniżej moja mountlista która nie działa:/

Filesystem = L:CacheCDFS *próbowałem również CdFilesystem
Device = scsi.device
unit = 2 *próbowałem 0, 1, 3,
Flags = 0
Surfaces = 1
SectorsPerTrack = 1
SectorSize = 2048
Mask = 0x7ffffffe
MaxTransfer = 0x100000
Reserved = 0
Interleave = 0
LowCyl = 0
HighCyl =11000
Buffers =32
BufMemType =0
StackSize = 1000
Priority = 10
GlobVec = -1
DosType =0x43443031

Może ktoś z was mógłby mi powiedzieć co tu jest nie tak , a najlepiej
poproszć o wzór działajacej i sprawdzonej mountlisty CD0
z góry dzieki.

[#2] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #1

Jakie wpisy masz w tooltypes ikony cd0 ?
[#3] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@Norbert, post #2

nic nie jest wpisane

[#4] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #3

Na mój gust setpatch nie łata scsi.device i ten nie obsługuje cdromu. Żeby to sprawdzić odpal MakeCD i sprawdź w ustawieniach czy cdrom jest widoczny pod scsi.device unit 1.
[#5] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #1

Mountlista ta os39 jest dobra, więc to nie błąd w mountliście. Jedynie unitem trzeba pożonglować. Po drugie już nie pamiętam czy brak wpisu mount nie powoduje, że ten wpis jest równy 0 tzn., że aktywacja cd nie nastąpi dopóki się nie odwołamy do urządzenia. No i ostatnia możliwość. Rom 3.1 nie został zupdatowany do 3.1 i scsi.device wtedy nie obsłuży cd.
[#6] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@cholok, post #5

mam rom 3.1 i jezeli istnieje mozliwosc jego updejtu to nie wiem jak to zrobić, widziałem w "devs" plik o nazwie ... rom update costam cośtam, ale nieiwem jak go uruchomić.
Właściwie to zaczynam dochodzić do wniosku że ten os3.9 to jeden wielki ****, juz mój stary os3.1 po tuningu był lepszy. w os .3.9 brakuje całą mase bibliotek i innych składników bez których nie chca mi działac rózne programy, i niestety nie moge w to wszystko uzbroić 3.9, dopuki CDrom mi nie działa.
kombinuje cały czas sprawdzając rózne możliwości i cały czas Cdrom nie działa .

[#7] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@Sylwester, post #4

ok, ale gdzie to makeCd jest ? przeszukałem cały system i nic.
jest za to narzćdzie o nazwie Mounter które widzi mi tylko i wyłącznie HDD

[#8] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #7

MakeCD to program do nagrywania cd i nie wchodzi w skład systemu. Rom update uruchamia komenda setpatch. Żeby sprawdzić czy patch załatwił sprawę trzeba sprawdzić wersję scsi.device najlepiej jakimś scoutem. Powinna być 43 coś.
[#9] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #7

MakeCD znajdziesz na http://makecd.core.de/
wersja demo jest całkiem użyteczna.
[#10] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@Sylwester, post #9

ok dzićki, ale bez sprawnego cdromu w amidze nie przerzuce danych z pieca na amige

[#11] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #1

z L -wywal amicdfilesystem
wstaw -cdfilesystem
z devs-wywal atapi.device
w toltypes ikony:
ACTIVATE=1
Device=scsi.device
UNIT=1
oczywiście z unitem popróbbuj
[#12] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@piwosz, post #11

A po co wywalać? A cdfs jest gorszy od cache. Ale activate możesz wpisać. Może cd działa, tylko jest nieaktywny. W przypadku złych parametrów powinien wyskoczyć requester z błędem, a jeśli nie ma nic i cd nie widać to należy się do niego odwołać np. dir cd0:.
[#13] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@cholok, post #12

ok zrobiłem format, zainstalowałem os.3.9 od nowa, edytowałem mountliste Cd0 zmieniłem kilka parametrów ( bo na domyslnych cdrom ani drgnie)
no i system juz mi widzi CDrom, ale jako CD0:Uninitialized .
i działa tylko na ustawionym device=0 inne wartości wogóle nie chcą sić uruchomić, narzedzie cachecdfs w prefsach również widzi CDrom, ale nieiwem co dalej żeby amiga w końcu zaczeła odczytywać dane z cd??

Przypominam że bazuje tylko na tych sterownikach które są wraz z os3.9 wszystkie inne dane straciłem a dyskietki z potrzebnymi danymi gdzies wcieło:(

[#14] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #10

MakeCD pozwala określić czy napęd cdrom wogóle działa (można np. ripować płyty audio), pod jakim jest unitem i czy problem leży po stronie cdfilesystemu, mountlisty itp.
[#15] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #13

To nie PC, format nic nie pomoże. Dziwi mnie, że pod cd widzi pod unitem=0, a hd pod jakim? Wg mnie to operacja instalowania jest taka: kopiuję cache do L:. Kopiuję mountlistę do dosdrivers i wpisuje device=scsi.device oraz unit=1 (bo hdd to unit=0) i activate=1 lub mount=1 i to musi zadziałać. Jak wyskoczy przy starcie błąd to zmieniam unit.
[#16] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@cholok, post #15

no i tak też robiłem i użycie każdego innego unitu niz zero powoduje błąd, sprawdzałem również zworki w napćdach i są okej spróbuje jeszcze inaczej tasme podłaczyć chociaz nie wiem czy to co zmieni, bo cały czas miałem podłączona tak jak mam ,czyli środkowa wtyczka taśmy do amigi, a jeden koniec do twardziela a drugi koniec do Cdromu, teraz spróbuje podłączyc tak jak w PC.

[#17] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #16

i zmiana połaczeń na tasmie nic nie dała , cdrom niechce zaskoczyc pod zadnym innym unitem niz zero " cannot open scsi.device unit x "
a pod unitem=0 płyta jest traktowana jak NDOS a na komende Dir CD0 wyskakuje "obiect not found"

[#18] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #1

A nie prościej by było przegrać zawartosć całej systemowej partycji na inną (bezpieczniejszą)? Nawarzyłeś sobie piwa na własne życzenie.

[#19] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #16

Jak to: środkowa wtyczka do amigi jeden koniec do HD a drugi do CD?
Co ty tam tworzysz?

[#20] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@Prince, post #18

heh no masz racjć ale ta najbezpieczniejsza była pełna:/
no i wyszło jak wyszło.

[#21] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@Prince, post #19

a no tak to, kiedys tak podłaczyłem jak moja amiga jeszcze była desktop bo kable były za krótkie i odziwo działało tak ponad 5 lat , a dzis juz nawet prwidłowo podłaczone nie działa:(

[#22] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #21

A jak zworki na CD-Romie masz ustawione ??
[#23] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #21

Ściągnij pierwszy lepszy CDFileSystem z Aminetu, zainstaluj i musi działać!
Jeden koniec taśmy wsadź prawidłowo w płytę główną amigi, następnie HD i na końcy podłącz CD.

HD ustaw jako master, CD jako slave. HD powinien być widziany jako UNIT 0 a CD jako UNIT 1. Ikonka CD0 powinna być w DEVS: DosDrivers. Domyślnie jest ona w Storage, należy ją przenieść.

Ostatnia modyfikacja: 20.08.06 23:59
[#24] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #17

Jak masz możliwość to podłącz inny cdrom, może ten po prostu zdechł.
[#25] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@Sylwester, post #24

Również nie wykluczłbym takiej opcji, taśma też mogła ulec uszkodzeniu.

[#26] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@Prince, post #23

juz dawno bym tak zrobił ale jak przeniose dane z PC do amigi?
jezeli nie mam kabla, CrosDos niewiem jak działa bo po setkach prób tego badziewia ani razu nie udało mi sie odczytac pecetowej dyskietki. No i w końcu cdrom w amidze nie działa a za jego pomoca przenosiłem dane z pc na amige. Nagrywałem płytke na Pc wkładałem do amigi i załatwione a teraz lipa.

[#27] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #16

IDE to nie SCSI i nie możesz tak śmiesznie podłączać napędy IDE. Podłącz lepiej tak jak w pececie.
[#28] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #17

Jaką masz wersję scsi.device?
[#29] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #20

A dyskietki ratunkowej sobie nie zrobiłeś? Przecież AmigaOS3.9 potrafi zrobić takie właśnie ratunkowe cudo. Wkładasz sobie w sytuacji awaryjnej taką dyskietkę do Amigi razem z płytą instalacyjną AmigaOS3.9 i Amiga startuje ci z CDRomu.
A tak z ciekawości : Jak zainstalowałeś AmigaOS3.9 skoro twierdzisz, że CDRom ci nie działa?
[#30] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@kmilota, post #29

wczesniej miałem zainstalowany system 3.1 i zanim zainstalowałem 3.9 zgrałem całą instalke na twardziela.
Potem zainstalowałem 3.9 na 3.1 i wszystko było ok, Cdrom działał.
Ale że pojawił sie validation error, na partycji systemowej , zrobiłem jej formata na włączonym systemie, co w Windowsie jest nie mozliwe, zrobiłem reset włozyłem dysk workbencha, potem uruchomiłem instalke na twardzielu i sie zainstalowało bez płyty.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem