[#31] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #26

Pecetowa dyskietka musi mieć zaklejone jedno oczko (oczywiście nie chodzi mi o to od ochrony zapisu :) ) i musi byc sformatowana na 720 kb. Ja tego używałem jeszcze za czasów gołej A1200 i wszystko działało.

[#32] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #30

Tego Validation errora mogłes potraktować jakimś DiskSalvem, albo chociaż odzyskać nim dane :). Zresztą amiga na starcie waliduje dysk jeśli coś jest nie tak, więc taki error (chyba) nie powinien sie pojawiać. Chyba że się mylę :)

Ostatnia modyfikacja: 21.08.06 09:52
[#33] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@Malin, post #32

nie mylisz sić , bo owszem validator włączał sie przy starcie systemu ale wszystko sie zawieszało w połowie walidacji. Wiec musiałem startowac bez sekwencji startowej ale bez walidacji operacje na partycji systemowej były nie wykonalne wiec zrobiłem formata.

[#34] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #33

zainstaluj stare sterowniki-te przed instalką os3.9 i sprawdz,a co do kolejności cd czy hd to jest bez znaczenia tylko zworki hd to master,cd to slave
[#35] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@piwosz, post #34

no własnie w tym sćk, że juz niemam starych sterowników

[#36] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #35

to znaczy co ci brakuje,atapi.devic,amicdfilesystem
[#37] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #35

atak przy okazji sciągnij aktualizacje do os3.9
[#38] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@piwosz, post #37

brakuje mi Cdrom.device takie cóś miałem kiedyś.
Atapi.device też nie mam, a aktualizacji bez Cdromu nie zrobie.

[#39] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #38

Aby przenieść dane z pc na ami możesz podłączyć amigowy dysk do peceta z win xp lub 2000 + winuae.
[#40] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #30

Ciekawe. Zgrałeś sobie instalkę na twardziela i ci się nawet uruchomiła, a nie potrafisz sobie poradzić z CDRomem? No chyba że masz jakiegoś dziwnego pirata AmigaOS3.9. A to już nie ładnie.
[#41] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #33

A skąd wiesz, że w połowie walidacji? No i jak przerwałeś tą walidację, która niby ci się w połowie wieszała? Coś mieszasz. Podaj co wypisuje ci program ShowConfig. Podpowiem, jest w Tools.
[#42] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@piwosz, post #37

Aktualizacja AmigaOS3.9 nie jest potrzebna do poprawnej obsługi CDRomu.
[#43] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@Sylwester, post #39

mój amigowy dysk to scsi a po podłaczeniu do pieca wogóle nie jest widziany

[#44] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@kmilota, post #41

walidacja przerywała sie komunikatem read-write error on bloc xxxxxxxx
a wnioskuje ze było to gdzies w połowie bo dojsie do tyego miejsca przez walidator zajmowało tyle czasu co połowa postepu przy formacie tej partycji chociaz tu moge sie grubo mylic.

[#45] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@kmilota, post #40

a no wpadł mi taki os3.9 w łapy przypadkiem i postanowiłem go przetestować. A teraz tego żałuje:(

[#46] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #43

Aż Cię zacytuję "...czyli środkowa wtyczka taśmy do amigi, a jeden koniec do twardziela a drugi koniec do Cdromu..." i z Twojego podpisu "A1200, cpu 020, fpu 68881, 4mb fast, Hdd 850mb WD Caviar, Cdrom LGx52" nie wynika że masz HD scsi. Commodore przyjął takie nazewnictwo ale to zwykłe IDE. Amigowego dysku nie będzie widać pod Windowsem tylko w emulatorze WinUAE.

[img=http://img155.imageshack.us/img155/4927/uaehduk8.th.gif]
[#47] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #45

nie załamuj rąk jak znam życie nie przegrałeś jakiegoś pliku,atk między nami sprawdzaj poczte
[#48] Re: Cdrom i os.3.9, pomocy.

@olo_204, post #44

Albo twardziel pada. Albo dałeś złe maxtransfery. Albo masz problem z zasilaniem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem