kategoria: A1200
[#1] 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro
Co sądzicie o tych procesorach:

http://allegro.pl/procesor-motorola-68060-rev-1-z-mmu-i-fpu-sprawny-i5839999030.html

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2015 19:48:03 przez tcz
[#2] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allageo

@tcz, post #1

może lepiej zapytaj co sądzimy o tym sprzedającym
[#3] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allageo

@dez3, post #2

Wolałbym sie skupić na przedmiocie a nie na osobie
[#4] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@tcz, post #1

będzie działał na 66MHz, cena w miarę jak na PL i dzisiejsze realia
[#5] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@Kilos, post #4

Ciekawe jaka to maska. Czy te CPU są oryginalne?
[#6] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allageo

@tcz, post #3

Mam ten zaszczyt używać takiego procesora w Blizzardzie PPC. Nie narzekam
Dzieki Dez3. Pozdrawiam
[#7] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allageo

@tcz, post #3

Najpierw wypadaloby sie jednak skupic na osobie, dopiero pozniej na przedmiocie.
96.7% pozytywnych komentarzy i mnostwo czerwonego koloru w komentarzach to nie jest zbyt dobry pomysl by w ogole interesowac sie przedmiotami tak niedorzecznego Allegrowicza.
[#8] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@tcz, post #5

cena ok, jeżeli ma FPU i MMUOK
[#9] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@tcz, post #5

można założyć z dużym prawdopodobieństwem, że to 01F43G, na pewno nie rev6 ze zdjęcia
[#10] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@tcz, post #5

Czy te CPU są oryginalne?

i to jest najlepsze pytanie.

Ja obstawiam po sprzedajacym, ze NIE
[#11] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@selur, post #10

oryginalne zdjęcie rozwiało by wątpliwości czy jest to nie ruszany rev1 czy też rev1 frezowany na rev6 przez Yao Minga
[#12] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@tcz, post #1

Nie chcę tu nikogo bronić, ale w opisie aukcji widnieje opis, że procesory są rozpoznawane jako rev.1 więc nie wiem o co ten cały hałas.
[#13] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@SuperBuster, post #12

Moim zdaniem, idąc śladem uprawianej w Polsce publicystyki,nie znam, to się wypowiem. To żeby to był dobry deal, to nie.
1. Nie znam człowieka, więc mogę się oprzeć jedynie na doświadczeniach z allegro, a one są hmm... jak coś będzie nie tak i napiszę o tym przy ocenie, to zarobię negatywa, więc nie, dziękuje, nie kupię. O odzyskiwaniu kasy, przy naszym mało zdolnym aparacie wymiaru sprawiedliwości, to ja zamilczę.
2. Cena, jest wysoka, więc uwzględniając punkt 1 nie jest atrakcyjna.
3. Wolę zaryzykować 100 zł, skoro mówimy o procesorze z rev. 1, o tu:
68060. W najgorszym razie, sprzedawca nie dostanie moich pieniędzy.
4. Załóżmy, że jednak pragnę wydać coś około 250 zł. O, to mogę tu: Vesalia. Mam przynajmniej pewność, że kupuję ze sprawdzonego źródła.

Jak tu już było wspominane na tym portalu, prawo popytu, ceny i podaży się kłania.

Wobec powyższych, jak poniżej.
Żadna atrakcja. Pozdrawiam, M.
[#14] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@moneo, post #13

"o tu link"

Sprawa jest raczej prosta, znajac dobre intencje sprzedajacego, to sa wlasnie te procesory, tym bardziej, ze w aukcji allegro jest sugestia Możliwość sprzedaży większej ilości procesorów.
Do tego jesli dodac "typowa" marze tego typu sprzedawcow, to z kazdych 100zl robi sie 200zl plus 50zl za pakowanie przesylki, wiec i cena koncowa idealnie pasuje ok, racja
[#15] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@selur, post #14

czyli że sprzedawca z allegro po prostu myślał że znalazł sposób na łatwy zarobek, osobiście wolałbym zakupić taki procesor od sprawdzonych ludzi i wolałbym dołożyć i zakupić rev.6 i ja tak zrobiłem, też nosiłem się z zamiarem kupna rev.1 ale postanowiłem zaryzykować i zakupiłem rev.6 i jestem bardzo zadowolony i teraz tak samo bym postąpił....dzięki STACHU 100 za spoko procek a w szczególności podziękowania dla mojego kolegi DEZ3 za profesjonalną i perfekcyjną przeróbkę karty :)
[#16] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@selur, post #14

Kilkakrotnie kupowałemukłady z Chin (68060, ram, epromy)i zawsze było wszystko OK. Jeśli na Aliexpress jest to samo to po co przepłacać ? ;)
[#17] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@tcz, post #1

Ja tam mam od tego kolegi procek i nie narzekam .
Stachu go przetestował po zamontowaniu.
Jak dla mnie uczciwy koleś.
Pisze że rev 1 to nie ma co się rozpisywać na pewno będzie 50tka.
Kto chce może się skusić na podkręcenie do 66
Cena akurat tak mi się wydaje .
[#18] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@Jacol, post #17

Nikt nie twierdzi, ze procesor jest zepsuty, tu raczej kwestia jest tego typu po co przeplacac ? jak mozna duzo taniej to samo kupic.
[#19] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@selur, post #18

Dokładnie :) Ja dla przykładu w ciągu ostatnich 4 lat kupiłem kilkaset komponentów do modeli RC u dostawców z Taiwanu, zapłaciłem za nie 1/3 tego co zapłaciłbym w Polsce. Nigdy nie miałem kłopotu z reklamacją, nawet nie musiałem odsyłać reklamowanego komponentu. Wystarczy wysłać zdjęcie lub film pokazujący defekt i dostawca wysyła nowy element. Miła obsługa, zajebisty support. A w PL kupiłem może z 20 komponentów, dwa reklamowałem i to była masakra! Nie dość że zabójcze marże to w przypadku wady sprzedawca zawsze stara się wmówić że to wina usera.

Tak przy okazji to jest jakaś opcja DIY aby odpalić ten procek w A600? Jakieś PCB do kupienia aby to spiąć z miejscem na dodatkowy fast ram oczywiście.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2015 00:41:27 przez mastabaniak
[#20] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@mastabaniak, post #19

Najszybszy procesor, jaki włożono do A600 to 68030. Chyba, że coś mi umknęło...
[#21] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@Krashan, post #20

Umknęło ci apollo core w vampire fpga i jego 111 MIPS :)
[#22] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@twardy, post #21

Pisałem w domyśle o procesorach Motoroli, to raz. Po drugie zaś Vampire chyba wciąż istnieje w postaci preorderu?
[#23] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@mastabaniak, post #19

Panowie czepiacie się bez sensu. Jak jesteście w stanie kupić taniej (+Vat 23%, paczka) z Chin to droga wolna. Przecież nikt nikogo z pistoletem przy skroni nie zmusza. A z procesorami MC68060 z Chin, to możecie dostać też piękny szlif i to nawet nie rev. 1, a wersję EC bez MMU i FPU. Oczywiście możecie oddać procesor, tylko wysyłka do Chin $2 już nie kosztuje, a połowę ceny tego procesora.

A jak już kupicie za 100pln te procesory i będą ok, to wrzućcie na Allegro za 100pln i wykończycie drogich sprzedawców (i bólu dupy nie będzie ).

Można mieć nie chęć co do niektórych osób, ale inkwizycji nie ma co organizować co rusz.
[#24] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@flops, post #23

Panowie czepiacie się bez sensu.

Nie czepiam się bez sensu. Uzasadnij swoje twierdzenie.

Jak jesteście w stanie kupić taniej (+Vat 23%, paczka) z Chin to droga wolna.

Jestem w stanie zakupić taniej. Przy tak tanim zakupie nie muszę płacić cła, ani podatku VAT.

Sprzedający dodał informację o vat i cle, ale nie napisał, czy wystawia faktury vat, ew. paragony.
Znając nasz aparat wymiaru sprawiedliwości, w razie jakby co, to wolę Chiny. Serio. Tym bardziej, że koszty przesyłki zbliżone.
Jedynie, co mogłoby mnie przekonać, to czas realizacji. W ogłoszeniu allegro nie ma napisane.

A z procesorami MC68060 z Chin, to możecie dostać też piękny szlif i to nawet nie rev. 1, a wersję EC bez MMU i FPU.

Wtedy robię screena z programu/w inny sposób udowadniam, że to szlif i sprzedawca figę zobaczy prędzej, niźli moje pieniądze. Spróbuj tak w Polsce na aledrogo. Pozostaje Ci sąd.
W moim np. przypadku oczekuję już ponad rok na zwykłe wydanie kwitu, że jestem spadkobiercą, który to kwit sąd wydaje na podstawie dostarczonych odpisów akt. W przypadku tak skomplikowanej sprawy, jaka jest różnica w rewizji procesora obiecanego, a sprzedanego... powodzenia.

Oczywiście możecie oddać procesor, tylko wysyłka do Chin $2 już nie kosztuje, a połowę ceny tego procesora.

Nie trzeba oddawać. Sprzedawca sobie może sam odebrać, czego z wiadomych względów nie czyni.
Poza tym moża sobie zobaczyć oceny. W przeciwieństwie do aledrogo, na ali kupujący nie boi się, że otrzyma negatywa, za to że wpłacił w terminie, a dostał nie to, co zamówił.

A jak już kupicie za 100pln te procesory i będą ok, to wrzućcie na Allegro za 100pln i wykończycie drogich sprzedawców (i bólu dupy nie będzie ).

Ale że po co? Zwykły kupujący może się sam zarejestrować na Ali. Ja płatności dokonałem poprzez mTransfer. Nie muszę mieć konta paypal, czy co innego. Prościej się nie da. Nie widzę więc sensu w tego typu biznesie.
Widziałbym sens, gdybym np. wykonywał usługę wlutowania/modernizacji/wykonania turbo do Amigi. Wtedy to co innego, trzymanie zapasu serwisowego, lutowanie, testowanie, ew. koszty wymiany na sprawny, to kosztuje.

Można mieć nie chęć co do niektórych osób, ale inkwizycji nie ma co organizować co rusz.

Ani chęci, ani nie chęci nie mam, po prostu napisałem, że ja wolę na ali. Nie widzę, w jaki sposób oferta z alledrogo miałaby być okazją i ta myślą, odpowiednio ja uzasadniając, podzieliłem się na portalu.

M.

PS. Jeszcze chciałem się odnieść do treści ogłoszenia zawartego na allegro:

"Odnośnie komentarzy niektórych ćwierćinteligentów z pewnego portalu oraz bezmózga selura (...)" Hm... Interesujący sposób zachęcania klientów do zakupu.

(...) "to kupując takie procesory w Chinach należy opłacić dosyć drogą przesyłkę, (...)
O tu: 68060 patrzymy, i co widzimy? $2,63. No przyznam się, że drogo/tanio rzecz względa, ale mi te prawie 3 dolary budżetu nie rujnuje.

(...)prowizję od sprzedaży, którą tam opłaca kupujący(...)
A to w Polsce prowizji się nie płaci? Nasi handlarze charytatywnie sprzedają nam towary ? Ja gupi myślałem, że prowizja od sprzedaży to w cenę towaru jest wliczona, a tu proszę.

(...) oraz po nadejściu paczki, jeżeli w ogóle nadejdzie, (...)
Normalnie moje doświadczenia z allegro sprzedawca opisuje.
Nie wiem, gdzie sprzedający procesory kupował i nie chcę wiedzieć, ale strasznie się musiał namęczyć.
(...) 23% cła liczonego od całej kwoty łącznie z kosztami wysyłki.(...)
No ale to przy przekroczeniu pewnej kwoty. W przypadku pojedynczych zamówień, gdy nie przekraczają pewnej kwoty, tych kosztów nie ma. Mnie naprawdę nie interesują koszty handlarza i jego prowizje od zakupu.

(...) Także gwarantuję, że zakup tam procesora nie wyjdzie taniej. (...)
No to muszę Panią moją od matematyki z podstawówki odwiedzić i złożyć reklamację, że mnie nauczyła źle: 250 zł > 100 zł. Ale w sumie podstawówkę dawno skończyłem, to może się coś od tamtej pory zmieniło w matematyce. Skoro biel potrafi być bielsza...

Ale oczywiście jak zawsze najwięcej szczekają ci co nie mają o tym pojęcia.
Widzę tu brak zwykłej kultury, więc powstrzymam się od odpowiedzi na ten fragment teksu.

Parafrazując: Jaki kraj, tacy kulturalni handlarze.

M.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2015 10:11:26 przez moneo

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2015 10:11:45 przez moneo
[#25] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allageo

@tcz, post #3

Wolałbym sie skupić na przedmiocie a nie na osobie

Przedmiotem aukcji jest procesor rev 1 więc jeżeli takiego potrzebujesz to kupuj, ew. poproś o zdjęcie rzeczywiste i tyle w temacie
[#26] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@moneo, post #24

Nie czepiam się bez sensu. Uzasadnij swoje twierdzenie.
Bez sensu jest czepianie się, że ktoś sprzedaje coś za jakąś cenę, którą sobie ustalił... To nie PRL i realny socjalizm i gospodarka centralnie sterowana...
[#27] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@flops, post #23

tylko wysyłka do Chin $2 już nie kosztuje, a połowę ceny tego procesora

Odeslanie z Polski do Chin tych procesorow to koszt 16 zl poczta polska. Przesylka polecona z tracking numerem, priorytetowa.
[#28] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@sordan, post #27

Przesyłką listowną faktycznie jest tanio i jeden procek bez problemu można odesłać. Zdecydowany plus. Jakbym miał gdzie włożyć taki procek, to z ciekawości kupiłbym z Ali. Szkoda, że nie powstała (na większą skalę) fpgaarcade z płytką dla 68060.
Paczka 1kg to już koszt 59pln.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2015 12:47:52 przez flops
[#29] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@flops, post #28

nie radził bym Ci kupować, bo tego cpu za $24.84 po prostu nie ma, kolega (najpewniej z forum) który wczoraj kupił 4 sztuki wkrótce się o tym przekona, na jego miejscu zamiast czekać na wysyłkę już teraz anulował bym zakup, bo za 3 tygodnie dostanie od sprzedawcy info "sorry out of stock", albo "sorry wrong price"
[#30] Re: 060 (FPU+MMU) - aukcja Allegro

@flops, post #28

Taka płytka na pewno powstała, sam ją widziałem i Yaqube ma działająca wersję z LAN i RTG 1080p 8-bit, ale nie śledzę tematu FPGA Arcade i nie mam pojęcia, czy coś jest w ogóle z tego dostępne, widziałem gdzieś jakiś wątek, w którym pisali coś debugowaniu i testowaniu tej karty, a co potem, to już nie wiem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem