Witam ponownie.
Pytanie pierwotne w tym wątku brzmi, co sądzicie o procesorach. Rozwinąłem to pytanie i wyraziłem swoją opinię. I widzę, że trafiłem w oko cyklonu.
Wobec tego po tym wpisie zamilkam w temacie oferty procesora motorola na allegro. Bowiem nie chcę czytać, że jestem ćwierć inteligentem z pewnego forum. Raz, że jest to zarzut nieuzasadniony, dwa, że nie poparty żadnymi dowodami.
Uzasadnienie:
Skoro jestem ćwierć inteligentem wg. wpisu, który handlarz zamieścił na allegro, to posiadam jedną czwartą inteligencji. W Polsce statystycznie IQ wynosi 99 (wg.
strony.)
Jedna czwarta z 99 to jest 24,75. Wg.
Wikipedii, "34 – 20 IQ Wechslera – niepełnosprawność intelektualna w stopniu znacznym: poziom rozwoju 3-6-latka. Około 4-5 roku życia zauważalne spóźnienie rozwoju psychofizycznego. Osoby te mogą opanować samoobsługę, przy stałej opiece mogą wyuczyć się czynności domowych, ale nie są zdolne do wyuczenia zawodu.Nie przekraczają wieku umysłowego osoby w normie intelektualnej sześcioletniej."
Wg. słów pana handlarza, nie jestem w stanie poprawnie napisać zdania z orzeczeniem, a jednak daję radę. Zdałem maturę, skończyłem studia, mam prawo jazdy. Nawet udało mi się zarejestrować na tym forum. Wobec tych faktów, iwektywa handlarza jest tylko i wyłącznie inwektywą.
Dlaczego to robi, skoro ja jedynie zwróciłem uwagę, że można taniej kupić, ponosząc podobne ryzyko przy zakupie?
Odliczenia, podliczenia, czyli trochę operacji matematycznych z przeniesieniem.
Następnie twierdzi pan handlarz (i mam żal, że do tych bajań się nie odnosicie, tylko skupiacie się na kwestii, czy może, czy nie może wołać 250 zł,a to że kłamie, to już nikt nie zauważa), że: musi "23% cła liczonego od całej kwoty łącznie z kosztami wysyłki".
Jeśli już, to po pierwsze primo pozwolę zacytować za stroną:
stoną "powyżej 50 dolarów naliczony zostanie podatek VAT (23% wartości zakupu) oraz ewentualne cło (dotyczy niewielu produktów i wynosi do 3%, ponieważ na podstawie porozumień Unii Europejskiej z Chinami większość kategorii produktów jest zwolniona z cła przy imporcie i eksporcie". Wobec tego handlarz kłamie w swojej wypowiedzi, lub po prostu nie zna się. Jedno jest pewne rozmija się z prawdą. Inaczej brzmi, że ma 23% VAT, bo to średnio rozgarnięty uczestnik tego forum wie, że to można odliczyć, a inaczej brzmi 23% cła, no bo cła to juz się co prawda nie rozliczy, ale w koszty tak zwane i tak można rzucić. w sumie dziwna nieznajomość i mylenie pojęć VAT i cła. Od 1 stycznia 2015 roku lekarze też powinni posiadać kasę fiskalną. A może ktoś tu chce wrzucić w koszty procesory ?! Nieeeeee... to przecież niezgodne z prawem.
A i jeszcze jedno, cło jest liczone od wartości towaru. Wartość towaru to wartość towaru, a koszt przesyłki, to koszt pewnej usługi, której... nie cli się. Znowu, że tak sobie pozwolę sparafrazować, pan handlarz rozminął się z rydwanem prawdy.
Zapomina dodać pan handlarz też, że jeśli prowadzi firmę, to sobie te 23% VAT odliczy.
Tutaj pozwolę sobie na kolejne wyliczenie matematyczne (wyliczenie to pozwoli ono zadać kłam twierdzeniu, że posiadam IQ w granicach 25).
Przy kursie średnim za dolara 3,98 zł (na dziś) za procesor na Aliexpresie zapłacimy= 98,90 zł. Mamy pecha i celnik oclił nam towar, a nam sie nie chce wypełniać kwitów, żeby nie płacić. 3%*98,90=2,967, zaokrąglimy do 3 zł cła. 98,90 z ł+3 zł= 101,9 zł (prawda, że ze swoim IQ ładnie daję radę sobie w dodawaniu?)
Teraz VAT. Jak nam doliczą VAT, wyjdzie 125,34 zł. Hm... nadal do 250 zł brakuje ... 125 zł ?
Tak oto udowodniłem, że handlarz kłamie, twierdząc, że jestem ćwierć inteligentem.
Każdy ruszył w swoją stronę. Rydwan prawdy w jedną, a pan handlarz wprost przeciwnie.
Każdy śpiewać może...
Zastanawiające jest tutaj bronienie handlarza. Może handlarz krzyczeć 250 zł, mogę i ja zwracać uwagę, że można kupić taniej. Skoro do handlarza przyszło z Chin, to do mnie tez może przyjśc. Gdybym miał gdzie uruchomić tego 68060, to juz bym zamówił. Jednak na wynik testów poczekalibyśmy do stycznia 2016

.
A co do wycieczek osobistych... Handlarz z alegro (to ten sam lekarz_med, co na forum? nie wiem, nowy jestem, ale czytam i widze, że chyba o tego samego chodzi człowieka) no co tu napisać... napiszę tak, Selur mnie od debila publicznie nie wyzwał.
Wołać 250 zł, nawet za płytę od amigi wyciągniętą z wraku Titanica może każdy. Rozmijać się z rydwanem prawdy już nie, a w szczególności handlarze.
Co do twierdzenia, że nie wiadomo, czy ten procesor ma w ofercie sprzedawca z aliexpres, czy nie ma, co ja się pytam, po czym kolega forumowy wnosi i na czym opiera to swoje twierdzenie? Pytam, bom ciekaw. Gdy przyjdzie ten dzień, gdy zapragnę wcisnąć do mojej A500 turbo z procesorem 68060 taka informacja przyda mi się na pewno.
I to by było na tyle. Tak więc ja zamilczam.
M.
PS. A tym czasem na allegro: "Strona przedmiotu została usunięta przez pracownika Allegro." To chyba wyczerpuje temat.
PS2. No dobra, przyznam się, używałem w obliczeniach kalkulatora.