kategorie: A1200, A600
[#1] Podstawowy soft pod workbench 2.1/3.1 - lista
W sieci jest sporo informacji jak zainstalować Workbench 2.1 lub 3.1 i doposażyć go w pakiety ikonek, menu itp. Część z tego trudno wykorzystać na Amigach bez dodatkowego FAST RAM czy karty turbo.
Brakuje mi natomiast jakiegoś krótkiego podsumowania zbierającego podstawowe programy, które warto mieć zainstalowane na podstawowej konfiguracji (czystym WB2.1 lub 3.1) np.:
- wygodny file manager z GUI
- edytor plików tekstowych
- dobry klient smb lub ftp z gui ew. rozwiązanie typu ftpmount
- prosta przeglądarka internetowa (do pobierania z aminetu)
- klient irc
- program do konwersji floppy to adf i na odwrót (tu mogę polecić tsgui)
- program do rozpakowania archiwów
- przeglądarka obrazów
- kopiowanie dyskietek (x-copy)
- odtwarzacz plików dźwiękowych
- komunikacja amiga <-> PC
Chodzi mi o programy jak najlżejsze - nie wymagające turbo i kilkunastu dodatkowych bibliotek ale jednocześnie rozwiązujące największe bolączki WB (ekran zapchany oknami, uciążliwość "show all files" i ich przełączania, edycja plików w ED itd.)
[#2] Re: Podstawowy soft pod workbench 2.1/3.1 - lista

@jimmy, post #1

Co komu wygodne, ale może FileMaster?

CED?

AWeb?

- przeglądarka obrazów

Visage? Ale na fabrycznym konfigu będzie ciężko z jpg i takimi tam.

- odtwarzacz plików dźwiękowych

Zależy jakich plików dźwiękowych. Bo mamy np. wav, 8svx, ale mamy też i mp3.
[#3] Re: Podstawowy soft pod workbench 2.1/3.1 - lista

@jimmy, post #1

File manager z GUI:
- Filemaster 2.2
- Filemaster 3 (mniej stabilny)
[#4] Re: Podstawowy soft pod workbench 2.1/3.1 - lista

@recedent, post #2

Dzięki - chodzi mi właśnie o taki podstawowy soft, który działałby sensownie na gołej lub prawie gołej konfiguracji i nie wymagałby instalacji dodatkowych ciężkich pakietów typu MUI czy podobnych. Wiadomo, że mp3 czy nawet jpg będą zbyt obciążające dla procesora.
[#5] Re: Podstawowy soft pod workbench 2.1/3.1 - lista

@jimmy, post #1

Nie będę się powtarzał: link
[#6] Re: Podstawowy soft pod workbench 2.1/3.1 - lista

@jimmy, post #1

- komunikacja amiga <-> PC

Na gołym WB najlepiej na dyskietkach zamontowanych jako PC0, który należy do standardowego wyposażenia systemu. Ja używam tego z powodzeniem od lat. Jeśli plik jest zbyt duży poszukaj programu do dzielenia plików na PC, a na Amidze połącz systemowym programem Join (leży w katalogu C).

Directory Opus nie jest chyba zbyt wymagający. Jeśli jednak jest, to masz wybór spośród wielu menadżerów plików, Amiga ma ich potąd.

Myślę, że do pobierania z Aminetu wystarczy klient FTP. Choć internetu bym nie tykał na gołej konfiguracji!

- program do rozpakowania archiwów

Praktycznie każdy dobrze skonfigurowany menadżer plików Ci to umożliwi.

Obecnie używam CygnusEDa, ale on jest komercyjny. Sam rozglądam się za jego zamiennikiem, bo nie spełnia on wszystkich moich wymagań.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem