[#1] Amigowy kalendarz na 2016 roku
W serwisie amiga-news.de zamieszczone gotowe do wydrukowania 3 strony kalendarza z amigowym tematem.
[#2] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@mailman, post #1

Pomysł ciekawy, tylko:

• Po co tam te komputery od Commodore?
  • Czemu taka marna rozdziałka?
  • Miesiące i dni wyglądają na "rozmyte" - nie szło zrobić po prostu screen graba i przeskalować proporcjonalnie bez ditheringu?

Marzy mi się "profesjonalny" kalendarz z renderami Jubiego, zamiast ze zdjęciami z internetu - możnaby zrobić naprawdę fajną produkcję. Na kredówce "trzysetce"... Hmm...
[#3] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@recedent, post #2

Jeden do domu, jeden do pracy...
[#4] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@vojo, post #3

...i do kibla
[#5] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@recedent, post #2

no to za rok sruuu kickstartera :)
[#6] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@recedent, post #2

Hmm.
Jakbym miał materiały i chętni zrzucili by się na druk to mógłbym przygotować kalendarz forumowy... Zajmuję sie m.in. poligrafią więc to żaden problem. Jedynie koszty drukarni i dobrej jakości materiały są potrzebne...
[#7] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@mailman, post #1

jak ktos chce wydruk A3 to w mojej firmie koszt brutto bylby 3zl od kartki dla forumowiczow. niestety do tego dochadza spore koszty przesylki (rulon - bezpieczniej, albo koperta a3...)

wydruk na papierze fotograficznym, slisk i polysk :)

zachecam do odbioru w krakowie :)

biuro@cdlabel.info

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2015 10:14:11 przez juen
[#8] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@juen, post #7

Niestety to co jest na stronie do druku w takim formacie za bardzo się nie nadaje, ale można przecież przygotować kalendarz forumowy. Jeśli znalazłyby się dobrej jakości materiały i chętni zrobię projekt, a Juen może wydrukować. Kalendarz byłby co prawda w styczniu ale zawsze to nasz ppa :)
[#9] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@dragon_x, post #8

Bardzo chętnie kupiłbym taki kalendarz w ilości sztuk 2.
[#10] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@dragon_x, post #8

Pozostaje jeszcze przygotowanie grafik. Modele Amig to dobry pomysł, tylko mamy tak:

1. A1000 (nie mamy modelu)
2. A2000 (nie mamy modelu)
3. A500 (nie mamy modelu, MartinFlash coś dłubie)
4. CDTV (Jubi?)
5. A3000 (Jubi?)
6. A600 (Jubi?)
7. A4000 (Jubi?)
8. A1200 (Jubi?)
9. CD32 (Jubi?)
10. ?
11. ?
12. ?

Ewentualnie można jeszcze wrzucić A3000T i A4000T (do których zresztą też nie mamy modeli, chyba że wypożyczymy A4000T od kolegi Jack3D i troche zmodyfikujemy do naszych potrzeb), ale braknie nam dwunastego, chyba że wrzucimy jeszcze Walkera (by Jubi).
[#11] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@recedent, post #10

W sumie nawet można kupić nawet w styczniu.
[#12] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@recedent, post #10

Proponuję poza kompami dołożyć do kalendarza mniejsze graficzki Ami-produktów wydanych w 2015r. (oraz/lub planowanych na 2016) np:

- jakieś screeny z nowych gier
- zdjęcie z kolorowymi obudowami
- jakaś karta turbo np. Vampire i Adrenaline

..ogólnie sprawy, które przyłączają się do historii Amigi i przetaczają się przez to forum.

Jeżeli PPA.PL wyda taki kalendarz w ładnej formie to zamawiam już pierwszą sztukę
[z nadzieją, że nie będzie kosztował więcej niż flaszka łiskacza]

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2015 11:08:31 przez Vato
[#13] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@Vato, post #12

Ja mogę to poskładać do druku, nie ma problemu. Tak myślę, ze może zamiast samych amig, dać screeny z kultowych gier itp...
Koszt kalendarza to zależy, czy jednostronicowy czy wielo, papier, ilość sztuk
Myślę, ze w tym roku można by zrobić A3 jednostronicowe a w przyszłym roku zabierzemy sie za to wcześniej....

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2015 13:30:13 przez dragon_x
[#14] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@recedent, post #2

Zgadzam się. Pomysł na taki kalendarz jest bardzo dobry, ale wykonanie marne. Brzydkie to jak cholera.

Więcej kolorów w tłach i jakieś normalne, przyjazne dla oka kalendarium.
Tu nie trzeba cudów, wystarczą fajne rendery, albo dobrej jakości zdjęcia poszczególnych modeli Amigi, logo Commodore i kalendarz się sam obroni.
[#15] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@recedent, post #10

IMO na 2016 można spokojnie odpuścić, jesteśmy w lesie - materiału nie ma jak na razie za dużo, a i samych amig bym nie pchał bo temat się dość szybko wyczerpie. Robiłem w firmie kalendarze spiralne, w jakimś gigantycznym formacie - cenę za sztukę mogę podać po świętach. Można by od razu zaplanować na 2017 i pod kątem kalendarza zebrać materiały.
[#16] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@dragon_x, post #13

Ja mogę to poskładać do druku, nie ma problemu. Tak myślę, ze może zamiast samych amig, dać screeny z kultowych gier itp...

Kolega po fachu ...chyba z resztą rozmawialiśmy już kiedyś na tematy okołopoligraficzne przy jakiejś okazji.

Ja jednak nie skupiałbym się na tematach z gier (to dobre na drugi kalendarz). Miesięcy jest 12 czyli m.w. tyle ile modeli Amigi. Kluczem do sukcesu są ładne, wyraźne zdjęcia modeli Amig w wysokiej rozdzielczości. Mogą być trochę artystyczne (np. w trybie makro). Temat w zależności od miesiąca.

Styczeń - Amiga 1000, w tle okno z zaśnieżonym krajobrazem.
Luty - Amiga 500, z jakimś motywem wiszących sopli.
Marzec - Amiga 1200, z kałużą rozlanej herbaty obok symbolizującej roztopy ;).
Kwiecień - Amiga 600 z dyskietką z motywem pączkujących gałązek (bazie?) i promieni słońca.
Maj - CDTV otoczona kwiatami jabłoni.
Czerwiec - CD32 z płytą w której odbiciu widać jakiś motyw końca szkoły i wyjazdów.
Lipiec - Amiga 3000 a na ekranie monitora basen i bawiący się ludzie.
Sierpień - Amiga 4000 w łanach zbóż ;)))
Wrzesień - Amiga 2000 a obok niej ekierka, linijka, pióro z kałamarzem? :)
Październik - Amiga Walker w motywie ulewy z piorunami ;)
Listopad - Amiga MMC w opadłych z drzew liściach.
Grudzień - Pudło przepasane wstążką w czapce św. Mikołaja, z napisem "Natami" i dużym znakiem zapytania po środku ;DDD
[#17] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@codi, post #15

a i samych amig bym nie pchał bo temat się dość szybko wyczerpie.

W jaki sposób może wyczerpać się taki temat? Mi zawsze milej na duszy się robi jak patrze na moją A600, A1200, CD32 czy CDTV :)

Gdyby to były profesjonalnie zrobione zdjęcia a Amigi na nich prezentowałyby się niczym świeżo po rozpakowaniu, to na pewno temat się nie wyczerpie.
[#18] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@recedent, post #2

Nie jest najgorszy. Mój już wisi.

[#19] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@sordan, post #18

Fajnie by było jakby ktoś miał jakąś bazę dobrych zdjęć poszczególnych modeli. Wtedy można by nabrać ochoty do zabawy Photoshopem.
[#20] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@sordan, post #18

Ładny :) Szkoda, że nie mam kolorowej drukarki...
[#21] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@Duracel, post #16

Tak, kiedyś rozmawialiśmy :)
Może faktycznie zebrać materiały i zrobić porządny kalendarz na 2017?
Swoją drogą pomysły super :D
[#22] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@Duracel, post #16

znalazłem coś takiego
www.gratuitousscience.com/wp-content/uploads/2015/12/Cheap-Classic-Computer-Calendar-2016.pdf

Sordan Twój kalendarz jest fajniejszy .. Podziel się plikiem :)

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2015 08:54:55 przez kaka
[#23] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@kaka, post #22

to plik z pierwszego postu ;D
[#24] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@juen, post #23

Wesolych Świąt wszystkim życzy Świeżak na forum Adamza :)
[#25] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@juen, post #23

Podziel się plikiem

to plik z pierwszego postu

On jest z Sosnowca ;)
.
[#26] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@rePeter, post #25

:)
[#27] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@kaka, post #22

Czy ktoś kojarzy co to za komputer jest w tym PDF-ie we wrześniu?
[#28] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@dragon_x, post #21

Swoją drogą pomysły super :D

Tyle tylko, że [kubeł zimnej wody on] nie mamy żadnych materiałów. Jubi nie odpowiedział na mojego PM-a.
[#29] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@recedent, post #28

Będąc ami-realistą w kontekście realizacji ami-planów, proponuję - REALNIE - robić kalendarz, ale na 2018 r.
[#30] Re: Amigowy kalendarz na 2016 roku

@DiskDoctor, post #29

Ten sprzedawca miał bardzo ładnie przygotowane A600 i A1200 tu i tu Jeśli zajmuje się takim "odpicowaniem" starszych sprzętów to może będzie można się dogadać w zakresie pozyskania ładnych zdjęć do kalendarza?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem