kategoria: A1200
[#1] Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t
Poprosze o pomoc w konfiguracji karty sieciowej surecom ep-427/ep-427-t .Amiga 1200 ,aca1221 full, workbench 3.1 .Chodzi o doradzenie jakie programy i jakie wersje,oraz biblioteki warto zainstalować do przyjemnej zabawy .Dziekuje za pomoc
[#2] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #1

Sterowniki do karty - CNET.

Na początek potrzebny będzie stos TCP/IP.
Do wyboru:
- Miami,
- MiamiDX,
- RoadShow,
- AmiTCP
- Genesis
- EasyNET

Przeglądaki WWW.
- IBrowse 2.4
- Aweb

FTP
- AmiFTP
- AmFTP
- AmiTRadeCenter

IRC
- Amirc
- WookieChat
- BlackIRC

Poczta
- Yam
- SimpleMail

Tak może wyglądać AmigaOS z aplikacjami internetowymi.

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2015 13:33:40 przez Sir_Lucas
[#3] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #1

Sterownik i stos TCP/IP już masz?
[#4] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Krashan, post #3

nic jeszcze nie mam.
[#5] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #4

walcze z miami tzm mui38user na pececie rozpakowane blad linii 299 na amidze to samo nie mogę sobie tego zrobić
[#6] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #5

widze ze jako stos poradzę sobie tylko z amitcp demo 4.0 jako www to chyba aweb dam rade i nic innego
[#7] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #5

Nowy Installer z Aminetu potrzebny.
[#8] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #6

Przy połączeniu ethernetowym AmiTCP 4.0 demo jest całkiem niezłym rozwiązaniem. Sam go używam w Amidze 1200 z kartą sieciową na PCMCIA i ACA1221. Jeżeli zaś chodzi o WWW, to moim zdaniem nie ma sensu walki toczyć, na biurku obok Amigi stoi laptop z Linuksem i Firefoxem... Chyba, że do ściągania stuffu z Aminetu.
[#9] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Krashan, post #8

http://aminet.net/package/util/sys/Installer ten instaler? rozumiem ze mam tam wybrać z katalogu bin instalera na aos zmienić nazwe na installer i nagrac w c zamiast poprzedniego installera ,jeśli tak to nadal blad linii 299
[#10] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #9

Proponuję raczej ten:

http://aminet.net/package/util/misc/Installer-43_3

A przy okazji mógłbyś tu wrzucić tę problematyczną linię 299...
[#11] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Krashan, post #10

ten installer mam dawno.. na tym tez to samo ten pakiet jest mui38usr.lha jest chyba cos nie tak tam jest taka ikonka z uśmiechem ona cos szkodzi chyba. pisze przykro mi wystapil blad
COPYLIBS:nie mogę otworzyć pliku w linii 299, blad dosu unable to locate file or drawer robilem z instalera dolaczonego do zestawu instalując go w c ,odpalając z polecenia zawsze tak samo się to konczy wygląda mi ze ta ikonka cos psuje z uśmiechem
[#12] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #11

a jak mam wrzucić ta linie 299?
[#13] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #11

Przenieś plik mui38usr.lha na Amigę i dopiero tam, na Amidze, go rozpakuj. Najlepiej w RAM-ie. Masz go sporo. Nie rozpakowuj archiwów amigowych na PC. Oszczędzi Ci to sporo nerwów.
[#14] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #11

A gdyby tak poczytać archiwalne wątki na forum?
[#15] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@recedent, post #14

wszystko to robie winuae na razie może przez to nic nie wychodzi ale zawsze najpierw robie na emulatorze żeby amigi nie zasyfiac ma to jakies znaczenie ...na emu jest tylko dysk system nie ma work .już nie wiem
[#16] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #15

zaciagnolem te archy z innej strony do tego packmaster 1.28 rozpakowal to prawidłowo i mui38usr zainstalowalo się jako expert krok po kroku miamidx tez tylko nie wiem gdzie umiescic key w miamidx?
[#17] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #16

klucze już wiem ze sa 3 i wszystkie 3 trzeba w katalogu z miamidx dac program się odpala wita zarejestrowanego użytkownika i jest start jako zarejestrowany przechodzi do jakiejś rejstracji tak ma być?
[#18] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #17

no to dobrnolem do końca zainstalowałem miamidx,mui, ibrowse2.4, black irc ,amftp, chciał bym tylko jeszcze zmienić czcionke na blackirc i amftp bo slabo widać wie ktoś jak to zrobić?
[#19] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #18

A próbowałeś w preferencjach MUI dla danego programu?
[#20] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@recedent, post #19

Zgadza się preferencje mui trzeba zmienić teraz wszystko puki co działa jak należy czekam na kuriera wkładam karte i powinno ruszyc. Szczególne podziękowania dla Lucas i recedent za pomoc zrobiłem wszystko niemal w dzień ..:) inaczej pewnie by zeszlo .
[#21] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #20

Witam ponownie
Karta już do mnie dotarla jestem na etapie ze mam zainstalowane MUI miamidx ibrowse 2.4 sterownik cnet.device znajduje się w devs/netw... karta stawiala opory ale po wyciagnieciu na wlaczonym komp i ponownym wsadzeniu reaguje na card info zawarte w sterownikach cnet.device, problem wyciągania karty rozwiązany za pomocą cardreset. po kliku na ikonke miamiinit kikam continue wybieram isdnboard sana II dalej other, w device wpisuje cnet.device unit 0 i kaze wpisac real name i user name tu nie wiem co pisać co bym nie wpisywal idzie dalej wszystko wykrywa podaje maske 255.255........ i ip wszystko przechodzi nagrywa do plikow na koniec odpalam miami dx i tu nie wiem co robic nie chce się przelaczyc na online mogę klikac..ktoś pomoze?
[#22] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #21

Tutorial do MiamiDX.
[#23] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #21

Póki co ustaw tak aby MiamiDX nie łączył się automatycznie z internetem. Nie zawsze będziesz chciał aby łączył się z internetem. Ja MiamiDX odpalam ręcznie, wchodzę do Interfaces i klikam na odpowiednie połączenie.
[#24] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Andrzej Drozd, post #23

Raz jeszcze dzięki wszystkim za pomoc amiga się polaczyla z siecia mogę wchodzić na strony ...zatem karta jest sprawna na 100 % i o to mi chodzilo na ta chwile ..reszta sprawy kosmetyczne i będę sobie powoli robil wszystko. Chcialem podziękowania napisac z amigi ale cos nie widze przycisku "odpowiedz" na amidze przy wypowiedziach .
[#25] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #24

Teraz zapytam o konfiguracje yam 2.3 pod tym wszystkim probuje i nie działa nie wysyla nie odbiera czegos brakuje.jest możliwe przy wszystkim powyżej opisanym żeby yam dzialal i odbieral wysylal z gmail.jak tak to jak i czego brak?
[#26] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #25

przy ibrowse cos chce amissl gdzie to zdobyc żeby do wszystkiego pasowalo?
[#27] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #26

i wogole w yam jak ustawić porty?
[#28] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #26

AmiSSL znajdziesz tutaj - LINK
[#29] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Sir_Lucas, post #28

chyba zainstalowałem to ...czasem ibrowse nie daje sobie rady z java script czy na to jest jakiś sposób? na ppa.pl nie mogę np. się zalogowac z amigi tez nie wiem czemu ? i co z tym yam?
[#30] Re: Karta sieciowa surecom ep-427/ep-427-t

@Adamza, post #29

jeśli chodzi o yam to uzywalem zlej wersji bo 2.3 a 2.4 ma dopiero ustawienia portow i teraz mam kłopot bo w tej wersji jest use SMTP/tlsv1 ....ale nie mogę tego zaznaczyć czegos brak i nie wiem czego pomocy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem