kategoria: A600
[#1] Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...
Witam po dłuższej przerwie. Od razu przyznam się, że w tak zwanym międzyczasie dotarł do mnie jeden z kompów , który tak dzielnie przez 17 lat odtwarzał serie plansz na kanale. Nie miałem jednak weny ostatnio do amigowania i maleństwo leży w kartonie - tak jak je dostałem. Temat zakładam więc by zmobilizować siebie i coś z tym zacząć robić. Ponieważ podczas buszowania w szafach - pod wpływem żądań kobiety - by je odgracić z tych wszystkich nazbieranych przez dwie dekady skarbów znajduję różne takie: to joystick, to kabelek, to kartę pcmcia, to zdalnie sterowany śmigłowiec i samochodzik - postanowiłem , że z odzyskanej dzielnej A600 powstanie stanowisko zabawowe. Nie wiem jak to jeszcze będzie dokładnie wyglądać, ale znajdowane części i urządzenia wydaja się być pasować do ami wysmienicie i tu będę zdawał Wam relację.... hmmm może nawet w formie wideobloga - kto wie - jak prace postepuja i jak owy komplet będzie wyglądał. A zapowiada się ciekawie bo wśród stosu kabli odnalazł się. uhm... jakby to powiedzieć - zawieruszony ongiś projektor PAL wielkości kasety VHS... i wydaje się idealny do podpięcia A600. Trzymajcie więc kciuki za powodzenie misji - STANOWISKO GIERCMAŃSKIE A600 ... Ciekaw jestem jak to sie wszystko uda spiąć :)
[#2] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #1

Ciekaw jestem jak to sie wszystko uda spiąć :)

Normalnie, zrobisz krótkie spięcie i... po zabawie.
[#3] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #1

Powodzenia! :). Z ciekawości zapytam - jaki to model projektora?
[#4] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@Krashan, post #2

Normalnie, zrobisz krótkie spięcie i... po zabawie

Wypluj to słowo! Pewnie pijesz do mojego tematu gdzie uwaliłem A1200...

Chciałbym by to zadziałało. Mam nadzieję , że ami przeżyła transport kartonowy - dziś w końcu wielkie podłączenie - przekonamy się. A siedzi w niej rom zgodny z obsługą HD i nawet rozszerzenie do 2MB. Więc już "poważniejsza rewizja". Martwi mnie tylko , że nie mam kompletnie gdzie tego w swoim M ustawić. Znaczy tak by na stałe podpiąć do projektora. I co na to kobieta powie bo mi ciągle ciosa... że za dużo tego mojego stoi (mam na myśli sprzęt stojący znaczy :) )
[#5] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@void, post #3

To jest Citizen z 1999 roku, dokładny model podam jak znajdę do niego papiery bo wiem że gdzieś są. To dokładnie takie coś:

Firma Citizen - o ile pamiętam kupiłem go kiedyś z demobilu, ale prawie nówkę - jako ciekawostka to do podpięcia do odtwarzacza VHS Tensai. Jest to jeden z najmniejszych modeli tzw. dla handlowców - nawet wyposażony w zgrabny woreczek ze skóry do noszenia za pazuchą. Pod spodem jest gwint by wkręcić na standardowy statyw od aparatu. Ma wejścia na czincze video i audio stereo (są w projektor wbudowane gość głośne głośniczki chyba stereo). I co ciekawe: mam do niego ok 10 zapasowych lamp :) Znaczy pasują do niego zwykłe halogeny ze złączem GU4 35W 38':

W sumie całkiem małe a cieszy :)

Podłączyłem testowo dla przypomnienia i z ok 3m mam na ścianie obraz 2,5m średnicy. Jasność nie jest "współczesna" przy tym rozmiarze. Trzeba mieć zaciemniony pokój ale telewizja fajnie na tym wygląda na ścianie (bo znalazłem kolejny fajny gadżet i nawet wiem jak go do tej A600 wykorzystać jako przystawkę - tuner zewnętrzny TV z przelotką na VGA LCD - co pozwoli na uzyskanie trybów PAL na monitorze z tej Amigi - kolejna fajna sprawa). Już się nie mogę doczekać weekendu - będę to spinał do kupy...) Porobie parę zdjęć po zmroku postaram się podpiąć amige z jakąś grą i popykać na ścianie :)

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2016 15:41:45 przez xtro
[#6] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #5

aaa.... dodam jeszcze, że to jest typowo palowy projektor - a rozdzielczość przy takim 2 metrowym ekranie jest na tyle niewielka (oceniam ją na 360p) , że z bliska widać wyraźnie piksele , ale i tak jest fajnie :)
[#7] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #5

Rewelacja sprzęcik :). Jak będziesz miał czas i chęci to sprawdź jaka jest najmniejsza możliwa odległość rzutnika od ściany i jakiej wielkości daje obraz. Już sobie wyobrażam Amigę na biurku, na niej/obok niej projektor rzucający obraz na ścianę tuż za nią :). Ciekawa alternatywa dla monitora.
[#8] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@void, post #7

Udało mi się uzyskać obraz z ok 60-70 cm taki z 15 cali

ale.... znalazłem drugi projektor - wiedziałem że jest... InFocus x2 800x600 też z wejściem Pal. 1900 ansi i widzę że wyświeciłem ledwo 100h na lampie :D a producent deklaruje żywotność w trybie ECO 3000h :D Niestety nie mogę znaleźć pilota , ale wszystko jest na panelu obudowy więc nie ma problemu... DO tego to projektor DLP z tego co jest na obudowie. Porobie potem real foto... ale sie znajduje w tych szafach bedzie co robić :)

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2016 16:06:04 przez xtro
[#9] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #8

Większość projektorów przyjmuje sygnał 15kHz po złączu VGA. Jakość jest o wiele lepsza wtedy. Warto spróbować.
[#10] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #8

Proponuję pożyczyć skądś spec ekran do projektorów - lepsze parametry i ogólna jasność obrazu. Nawet 40-letni od slajdo-rzutnika poprawia obraz. Na eksperyment można też wyświetlać na arkuszu kalki (przelotowy ekran).
Jakie Dżoje masz? W co będziesz grał?
Koniecznie postaw whdload bo nie wszystko ma hd-loader.
Ja proponuję Walkera - dobrze pomordować kosmitów karabinem maszynowym po pracy...
Zdumiewająco odprężające
Według konta masz A1200+040 to naprawdę można już bardzo zdrowo poszaleć !!!
Pozdr

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2016 17:20:47 przez Mikrobi
[#11] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@Mikrobi, post #10

Ja mam bardzo dobry ekran 150x150 cm czeski z powłoką bursztynową do projekcji z czasów kamer 8mm DS (wschodnia wersja taśm celuloidowych 8mm super) - problemem jest miejsce :) = Za małe M na takie instalacje...

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2016 17:37:37 przez xtro
[#12] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #11

A co do Amig. Na stanie jest: na stałe postawiona A600 w kąciku... Ma 9,5 MB i HD z zainstalowanym GAA-WB, A1200 ale uwalona statycznym kopem i sprawne 1240... TA A600 co przyszła i CDTV nadal pracująca w piwnicznym studio TV - niedługo ją zastąpię na terminal - server z windowsem embeded... ale to za jakiś czas bo sentyment - wiadomo.... działa już 17 lat to niech dalej podziała... :)

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2016 17:41:31 przez xtro
[#13] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #12

Ekstra.Niech działa i cieszy.
[#14] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@Mikrobi, post #13

ok przegląd trwa mimo czasowych poślizgów, niedługo fotki zdobyczy szafowych :)
[#15] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #14

Oto i wreszcie otworzona - Amiga po nastu latach pracy, na ile się dało ją poczyściłem. Teraz pora na testy.

Rewizja płyty

Rom, choć ten akurat o ile pamiętam obsługuje akurat HD, ale się sprawdzi...

I rozszerzenie o 1MB Ram

[#16] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #15

Ten rom akurat nie obsługuje. Żeby sprecyzować to nie wystartujesz systemu z dysku z tym romem. Potrzeba min. 37.300. Ten rom ponoć współpracuje z dyskiem, gdy zrobisz rozruch kompa przy pomocy specjalnej dyskietki.
[#17] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #15

Na pierwszym zdjęciu wygląda tak, jakby kondensatory puszczały już soki i bomba zaczęła mocno tykać.
[#18] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #11

A tam panie obijasz się i usprawiedliwienia szukasz :) Za małe mieszkanie - a ile zajmuje zwinięty ekran podwieszony do sufitu? Prawie nic, prawda? A ile zajmie i w czym przeszkadza podwieszony projektor? Po suficie chyba nie chodzisz, głową też nie zawadzisz :D W jednym pomieszczeniu mam dwa projektory i dwa ekrany, nie wpływają w ogóle na życie codzienne ;) Jeden ekran zasłania jedno okno, drugi okna na ścianie obok, więc robią za duże rolety ;)
Za to nie mam TV, który bardziej by wadził, duże kolumny też podwieszone, dwoma słowami - wypas ku*** :)
Wieczorem jestem królem projektorni :)
[#19] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@mastabaniak, post #18

Tak rozumiem Was... Wiem, że i w małym mieszkaniu mistrzowie upakowania 10 Amig by to jakoś zagospodarowali, ale moja INWENTARYZACJA ma inny cel. Kobieta powiedziała, że albo sam pozwalniam półki z szaf i pawlacza - gdzie od lat gromadzę "materklosy", albo mi je powyrzuca (nie radził bym jednak drażnić kogoś o 50 kg cięższego! Poza tym gdyby powiedziała: albo ja albo te graty - wybór byłby prostszy!) - tak czy owak wolę zrobić totalny przegląd i już postanowiłem, że powoli wyjdę z etapu zbieracza. Znajduję coraz ciekawsze rzeczy i może nie będę się oszukiwał... trzeba wreszcie zrobić porządki. Amigę 600 nieco rozbudowaną już mam na stałym stanowisku, A1200 w szafie, CDTV w piwnicznym studio (nadal wyświetla). Albe by był fan zrobię z tej mojej historycznej A600 po latach pracy w piwnicy coś czym się pobawię może przez tydzień, a potem zobaczę - pewnie wstawię taki ZESTAW STARTOWY , który poskładam do działu SPRZEDAM. Miałem jeszcze inny ciekawy pomysł, ale to może przy CDTV jak ją zamienią na terminal PC - ze sprzedaży tego startera może sobie sfinansuję jakiś unknown turbocz do A600 na stanowisku? Zobaczymy. Na razie poddaję się przyjemności konfigurowania zestawu startowego. NA tę chwilę już doszły kolejne elementy:

A co do ROMu to faktycznie... Podmieniłem kiedyś na ten .299 bo ta Ami zawsze startowała z dyskietki z prezentacją i w zamyśle miała być rozszerzona tylko o ten RAM do 2 MB i potem do PCMCIA dysku startowego (miałem, ale tego nie zrobiłem)... Rom bodaj .350 z tej Ami dostał chyba ktoś z tego forum i to całkiem niedawno...

W związku z tym pytanie bo mam kabel 2,5-3,5' - ma ktoś obraz takiej dyskietki bootowalnej co by pozwoliła na start HD i CD podpiętych do takiej 299 Ami?

EDIT:

CO do uzupełnienia: doszły - joystick MATT, dyskietki 2.05 dostarczane z Amigą (cikawe, czy się wczytają?), najbardziej tradycyjna Ami myszka no po prostu klasyka (jeszcze muszę ją wyczyścić), oryginalny program Photon Paint do paintowania pikselowego i fotograficznego jak ktoś ma digitizer (ma specjalny oczyszczający z artefaktów na ile się da - tryb HAM do edycji) mam gdzieś jeszcze oryginalną instrukcję do niego, kabelek czincz, szmatka :D

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 12:38:55 przez xtro
[#20] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #19

Wiem, że i w małym mieszkaniu mistrzowie upakowania 10 Amig by to jakoś zagospodarowali, ale moja INWENTARYZACJA ma inny cel. Kobieta powiedziała, że albo sam pozwalniam półki z szaf i pawlacza - gdzie od lat gromadzę "materklosy", albo mi je powyrzuca (nie radził bym jednak drażnić kogoś o 50 kg cięższego! Poza tym gdyby powiedziała: albo ja albo te graty - wybór byłby prostszy!

I tak jest prosty. Opcja jedyna i słuszna - wyrzucić tę kobietę. I po kłopocie. Inna rzecz mnie trapi. Waży 50kg więcej od ciebie? WTF?
[#21] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #19

COMING SOON: monitor TFT Philips, tuner "flickerfliksyjny" między monitor a Ami do wpięcia by działało w PAL, przedłurzacz do joysticka, projektor z długaśnym kablem, głośniki z subwooferem lub bez - muszę tylko skombinować przejściówkę na czincze audio.
[#22] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@Walti, post #20

Waży 50kg więcej od ciebie?

nie.... ona 58 ja 115.... no teraz może 105 bo się odchudzam i przestałem pakować.... do wiosny
[#23] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #22

nie.... ona 58 ja 115.... no teraz może 105 bo się odchudzam i przestałem pakować.... do wiosny

to przyjmij że cięższy stawia warunki i po kłopocie. A jak się nie zgodzi to out
[#24] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@Walti, post #23

Wiesz ja naprawdę na tych nieco ponad 40 metrach mieszkając z dwiema kobietami muszę zrobić ograniczenia swoich kolekcji. Postanowiłem - jedno stanowisko PC-AMI (już mam w kącie) i jedno mobilne na składanym stoliczku przy kanapie by było wygodnie wieczorem projektować... Nie wiem tylko, czy ostatecznie zdecyduję się zostawić aktualnie stojącą A600 9,5MB i rozbudować ją o RAM 604 plus grafika na port zegara i Vampire na procka - ewentualnie coś bardziej amigowego z 68k... czy naprawię A1200 bo do niej mam apollo.... Zostawię jedną resztę, sprzedam/rozdam - co do CDTV mojej najstarszej w studio TV możne urządzę jakiś konkurs by so bie ją ktoś wygrał? :D W każdym razie zostawiam JEDNĄ AMI ale rozszerzoną :) Zanim jeszcze coś sprzedam/rozdam - najpierw się tym co mam pobawię w gierki na ścianie choć przez tydzień :D No może do pierwszego marudzenia kobiety na "burdel"...

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 14:13:50 przez xtro
[#25] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #24

Ok , dalsze dodatki - doszły 2 joysticki serii Quick Shot, dwie oryginalne czyste dyskietki firmowane logiem C= , wszystkie dyskietki trafiły w odnalezione hurtowo specjalne woreczki na dyskietki, oryginalny dysk z programem do prezentacji CanDo, dyskietka z TwinSparkSoftware i jakaś z Video Disk, projektor PAL Citizen 30PC-1EB, Tuner do monitora LCD z pilotem i przelotką do Ami by ją przez niego podpiąć :) Już nie mogę się doczekać wyświetlania, na razie straszny mam bałagan na środku pokoju... :D

[#26] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #25

Haaaa znalazłem nawet stację dysków w standardzie PCMCIA Amigi.... compaq... ciekawe czy da się toto podpiąć i skutecznie używać...

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 18:02:09 przez xtro
[#27] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #26

Może PREPCARD zadziała na dyskietkę ??? :D

Swoją drogą to mogłoby być ciekawe... spreparować PrepCardem dyskietkę jako... FastRam :D

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 18:04:41 przez xtro
[#28] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #27

A takie cudo może da się podpiąć do PCMCIA Amigi? Ktoś wie? Czego to człek nie znajdzie w latami zapełnianej szafie...

O i jeszcze modem na PCMCIA do ORANGE się znalazł , ale tego to już na pewno (prawie) nie podepnę :D
Ale jestem podjarany - mówię Wam, a dopiero docieram w te głębsze (starsze) rejony szafy i pawlacza... co tam się jeszcze kryje sprzed tych 15 lat... Pamiętam - i brakuje mi , że były jakieś taśmy przerobione do PC stacji dysków, przedłużacze do joysticków, kable RGB euro, przełączniki monitora PC/Ami i trochę płytek z Eureki i Almathery bodaj.... o gazetach nie wspominając - dobra lecę drążyć dalej :D

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 18:18:32 przez xtro
[#29] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@xtro, post #26

Nigdy nie widziałem stacji do Amigi na PCMCIA. Może to jest stacja do jakiegoś laptopa PC?
[#30] Re: Ami Inwentaryzacja.... czyli co tam panie u mnie...

@RomanWorkshop, post #29

Tak, po jest stacja od miniaturowego z początku lat 2000 laptopka compaq , który zresztą też odnalazłem... jest na standardowy PCMCIA, chodziła również bez problemu z Handheldami Compaq 2000C series...

dokładnie mam ten model (Aero):

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 18:32:58 przez xtro
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem