[#1] Problem Amiga 500 GOTEK
Witam wszystkich szanownych forumowiczów :). To mój pierwszy post na forum i niestety wiąże się on z problem jaki mi się trafił.

Od dawna marzyłem o powrocie do starych dobrych czasów z amigą, dlatego zakupiłem amigę 500 z wbudowaną stacją GOTEK, którą otrzymałem w dniu dzisiejszym. Zawczasu wyciągnąłem ze strychu stary dobry telewizor CRT do którego zamierzałem podłączyć amigę. Po kilkunastu minutach walki z uzyskaniem obrazu, postanowiłem zmienić telewizor. Okazało się, że wejście euro w TV było uszkodzone. Przy pierwszym uruchomieniu konsoli na drugim TV, uruchomił się program i wyświetliły tytuły gier. Wyłączyłem komputer i wrzuciłem na pendriva jedną grę w formacie .adf, następnie uruchomiłem komputer, na wyświetlaczu pojawiły się 3 poziome kreski, a na ekranie standardowe tło (dłoń z dyskietką). Nie wiem teraz w czym jest problem ? Czy zrobiłem coś źle? Zaznaczę, że jestem totalnym laikiem w tym temacie i będę wdzięczny za każdą sugestię i pomoc. Pozdrawiam

PS. założyłem temat w złym dziale, proszę o przeniesienie do odpowiedniego.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2016 21:21:48 przez pikkier
[#2] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@pikkier, post #1

Rozumiem, że za pierwszym razem było ok, problem wystąpił przy kolejnej próbie. Też tak miałem jak mi pendrive wyczyściło. Sprawdź czy z penem wszystko ołrajt. Ponoć gotek nie lubi niektórych penów.
[#3] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@pikkier, post #1

Selectora.ADF jest na pendrive ?
[#4] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@misiek2, post #2

Tak za pierwszym razem odpaliło od razu. Kombinowałem, z drugim penem, sformatowałem go i wrzuciłem pliki z tego pierwszego, niestety nic to nie dało.
[#5] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@pikkier, post #4

Też miałem pena poprawnie zrobionego, ale gotek go nie widział. Tak też może być. Próbuj z tym pierwszym skoro działał.
[#6] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@Norbert, post #3

Tak jest selector.adf
[#7] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@misiek2, post #5

Co jeszcze mogę z nim kombinować ? Ten pierwszy pen dostałem od sprzedającego.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2016 21:32:08 przez pikkier
[#8] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@pikkier, post #7

Jak włączysz amigę to jaki nr wyświetla gotek? W sumie ja mam z hxc to może być nieco inaczej.
[#9] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@misiek2, post #8

Sęk w tym, że żaden numer się nie wyświetla, tylko 3 poziome kreski.
[#10] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@pikkier, post #9

Dawno nie odpalałem A500 z gotekiem, ale wydaje mi się że aby maszyna wystartowała musiałem ustawić w goteku numer zero. Masz do tego 2 czarne przyciski. Nie wiem jak z cortexem... Ktoś może podpowie.
[#11] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@misiek2, post #10

W moim wypadku to będzie się wiązało z rozebraniem amigi bo gotek jest zabudowany i nie mam dostępu do tych przycisków.
[#12] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@pikkier, post #11

Zobacz tu jak zachowuje się gotek z cortexem

link

około 12 minuty.

Menu (selektor) ładuje się jak jest ustawione na nr 0.

Sprawdź tego pena na pc czy jest ok. Ja miałem takie problemy jak mi usunęło partycję, gdy wyjmowałem pena na włączonym goteku. Wtedy też miałem kreski i nie mogłem ustawić numeru tymi klawiszami.
[#13] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@pikkier, post #11

Jak sugerowano - wypróbuj inny pendrive/czytnik kart/ nawet dysk zewn na usb. Gotek z cortex-em bywa bardzo kapryśny i na 10 pendrivów jako tako działają mi 2.
[#14] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@misiek2, post #12

Dokładnie, to chyba to o czym piszesz z tym pendrivem. Nie dam sobie ręki uciąć, ale możliwe, że właśnie wyjąłem pena na włączonym goteku. To co teraz proponujesz zrobić ? Problem leży w pedrivie czy pliku na nim ? Mogę skopiować te pliki na innego pendriva i próbować uruchomić ?

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2016 22:02:23 przez pikkier
[#15] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@pikkier, post #14

Mi wtedy wywaliło partycję z pena i po włożeniu do pc ten "oferował" mi sformatowanie. Jeśli masz to samo to sformatuj i wgrywaj pliki od nowa. Czytałem, że niektórym czyściło pendrivy gdy wyciagali peny przy włączonej Amidze. Tak też się stało i u mnie.
[#16] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@misiek2, post #15

Sprawdzałem tego pena na dwóch laptopach i żaden nie proponował sformatowania. Mam jeszcze 3 pena właśnie go formatuje, skopiuje pliki z tego pierwszego i spróbuje uruchomić. Niestety nie udało się, ani na tym 3 penie ani na tym pierwszym po sformatowaniu. Może problem leży w tym pliku SELECTOR ?

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2016 22:15:05 przez pikkier
[#17] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@pikkier, post #16

ważna sprawa - nagraj ŚWIEŻY selector.adf nie te z tamtych penów .. ja dzięki uwalonemu selectorowi straciłem kilka godzin i setki "wszystkich świętych" XD
[#18] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@sunater, post #17

Skąd wziąć selectora ? Mam tylko tego z pena od sprzedawcy.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2016 22:17:58 przez pikkier
[#19] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@pikkier, post #18

link zmieniasz docx na zip i gotowe :)
[#20] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@sunater, post #19

Niestety nie pomogło, ręce mi opadają już :(.
[#21] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@pikkier, post #20

Skąd jesteś? W tej sytuacji chyba najlepiej by bylo skontaktować sie z jakimś amigowcem z Twojej okolicy (ktury posiada sprawnego gotka oczywiście).
PS - można pendriva wtykać na włączonym kompie - nie powinno sie nic stać. Ile pendrivów wypróbowałeś? Ten od sprzedawcy formatowałeś i wrzuciłeś nowego selektora jak rozumiem? PS - jak zamierzasz zmieniać sloty w gotku jeśli nie masz dostępu do przycisków ?
[#22] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@pikkier, post #20

Jakie było tło w tej liście gier za pierwszym razem - czarne (Cortex) czy granatowe (HxC)? Gotek może mieć różny firmware i wymaga wtedy innych plików na pendrive.
[#23] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@jimmy, post #22

Pendrive formatujemy TYLKO I WYŁĄCZNIE jako FAT32.
[#24] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@Stoopi, post #23

Panowie odpowiadając na Wasze pytania, próbowałem z 3 pendrivami, wszystkie wcześniej sformatowałem jako fat32 i wrzuciłem na nie nowego selectora. Odnośnie gotka mam jedynie dostęp do USB i są wyprowadzone dwa przyciski do zmiany dyskietek, cała reszta jest ukryta w obudowie. Przy pierwszym uruchomieniu wyświetlił się obraz z informacją "Cortex Amiga Floppy Emulator" , potem lista dwóch gier, bo tyle było na penie. Wyłączyłem amigę, wyjąłem pena (wydaje mi się, że w takiej kolejności), podłączyłem do laptopa, zrzuciłem jeden plik z grą i od tej pory nie działa tzn. przy uruchamianiu nie ma 000 tylko --- nic się nie wczytuje tylko pokazuje się standardowa łapka z dyskietką.
Jestem z Warszawy i jeśli ktoś zna osoby, które mogłyby mi pomóc to chętnie skorzystam. Kurde, a już sobie zaplanowałem weekendowy nostalgiczny powrót do starych dobrych lat z amigą, a tu taki ZONK:(.
[#25] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@pikkier, post #24

Coś kolego mieszasz. Wcześniej pisałeś, że wyjmowałeś pena przy włączonej amidze, teraz nie jesteś pewien kolejności. Pisałeś tez, że nie masz żadnych przycisków, teraz że masz wyprowadzone na zewnątrz. To tymi zmienia się numery plików. Ma być ustawione na zero. Co do wyjmowania pena przy włączonej amidze, niektórzy piszą, że nie ma to wpływu na pena tymczasem wielu użytkowników forum zgłaszało już że tracili w ten sposób dane. Ja tez tak miałem nawet dwa razy. Od tamtej pory pena wyciągałem tylko przy wyłączonym komputerze i nic złego nie działo się.
[#26] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@misiek2, post #25

Sorry za nieład w moich wypowiedziach, ale tak jak wspomniałem jestem TOTALNYM LAIKIEM w tym temacie. Amige miałem 20 lat temu, a stację gotek zobaczyłem wczoraj pierwszy raz w życiu na oczy. Na obudowie amigi mam wyprowadzone 2 przyciski do zmiany „dyskietek” myślałem, że mowa jest o innych przyciskach. Mam rozumieć, że tymi mogę ustawić jakiś numer ?
Początkowe problemy z pierwszym TV spowodowały u mnie mały zamęt, dlatego tak jak napisałem, nie dam sobie ręki uciąć czy pena wyjąłem przy włączonym komputerze, ale mogło mieć to miejsce. Nie zmienia to faktu, że pen który otrzymałem działał, sformatowałem go ponownie wgrałem nowego selectora, ale nic to nie pomogło. Proszę mieć na uwadze, że niektóre rzeczy trzeba mi tłumaczyć łopatologicznie.
[#27] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@pikkier, post #26

Tymi przyciskami zmienia się numery. Spróbuj ustawić numer zero. Jeśli to nie pomoże to musisz spotkać się z miejscowymi specami.
[#28] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@misiek2, post #27

W tej chwili jestem w robocie, jak wrócę będę walczył dalej. Wczoraj wciskałem te przyciski i nic się nie działo, cały czas były wyświetlane 3 poziome kreski. No jak nic nie poradzę, to będę szukał miejscowej pomocy, chętnemu do pomocy magikowi stawiam porządna butlę whiskaczaok, racja.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2016 08:28:27 przez pikkier
[#29] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@pikkier, post #28

Odezwij się do mnie na PW.
[#30] Re: Problem Amiga 500 GOTEK

@pikkier, post #1

Czy jest to wersja HxC czy Cortex (droższa czy tańsza)? Pen jest 8 czy 16 GB?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem