[#1]
A1200 - problem z resetem i gotkiem
Wszedłem w posiadanie Amigi 1200 z HDD (kickstart 3.0). Początkowe testy wykazały, że wszystko działa, ale z czasem wykryłem pewne problemy.
1. Jest problem z resetem z klawiatury. Generalnie wszystkie klawisze wydają się działać oprócz resetu (Ctrl-A-A), tzn. raz na jakiś czas udaje się zrestartować, ale muszę kilka lub kilkanaście razy wcisnąć tą kombinację klawiszy. Da się coś z tym zrobić ? Coś wyczyścić, poprawić ?
2. Ważniejszy problem to brak współpracy z gotkiem. Wyjąłem stację, włożyłem gotka i nic. Stwierdziłem, że może jakiś układ kontrolujący stację nawalił, więc wsadziłem ponownie stację i włożyłem dyskietkę. Działa! Przełożyłem gotka do A500. Działa! Wsadziłem go znowu do A1200. Nie działa!!!. Używałem nawet tych samych kabli sygnałowych i zasilających. W A500 działa, w A1200 nie działa. Czemu ?
3. Przez chwilę miałem też problem z turbo ACA1233. Po włożeniu i uruchomieniu komputera czarny ekran. Po wyjęciu i uruchomieniu - szybko ładuje się system z HDD. Skończyło się na tym, że za którymś włożeniem turbo zaczęło działać. Najpierw podejrzewałem, że może to turbo nie działa z kickstartem 3.0, ale teraz już nie wiem. Może coś nie kontaktowało i kilkukrotne wkładanie i wyjmowanie przeczyściło styki ?
Najważniejszy jest punkt 2. Ma ktoś pomysł czemu gotek nie działa ?