kategoria: A1200
[#31] Re: A1200 - problem z resetem i gotkiem

@Norbert, post #28

Zobacz jaką stację widać w early menu.

Sprawdź czy podanie komendy
Diskchange df0:
powoduje odczytanie dyskietki z Goteka

Jaki pokazuje się błąd systemowy jeśli odwolujesz się do df0?

W early menu widać DF0:

DiskChange df0: nie pomaga

Jeżeli próbuję wykonać jakąkolwiek operację na df0: to dostaję komunikat, że brak dysku w stacji.

Mam za to jeszcze jeden dziwny objaw:
* stacja dysków z A1200 działa prawidłowo w A1200 (działa odczyt, reaguje na zmianę dyskietki)
* ta sama stacja dysków podłączona do A500 pozwala na zbootowanie się z dyskietki, ale nie reaguje na zmianę dyskietki (dopiero wydanie polecenia DiskChange df0: powoduje, że zauważa zmianę i potem odczyt i zapis działają poprawnie)

Może to jest jakiś trop ?
[#32] Re: A1200 - problem z resetem i gotkiem

@g0trek, post #31

Co to za model stacji jest w a1200?

Czy stacja z a1200 klika w a500?
Używasz tych samych taśm FDD?
[#33] Re: A1200 - problem z resetem i gotkiem

@Norbert, post #32

Stacja taka:

Z tym klikaniem to sprawdzę, bo nie zwróciłem uwagi.
Taśmy testowałem obie, ale nie jestem pewien czy podłączałem w każdej kombinacji, więc to też jeszcze sprawdzę.
[#34] Re: A1200 - problem z resetem i gotkiem

@g0trek, post #33

Sprawdź czy masz ciągłość między pinem 2 a 34 w gnieździe płyty głównej(na odłączonej stacji).

Takie stacje o ile dobrze pamiętam, były montowane w escomowych wersjach.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2016 00:02:40 przez snifferman
[#35] Re: A1200 - problem z resetem i gotkiem

@snifferman, post #34

Sprawdź czy masz ciągłość między pinem 2 a 34 w gnieździe płyty głównej(na odłączonej stacji).

Jeżeli dobrze rozpoznałem numery pinów (skrajne w dolnym rzędzie) to jest ciągłość.
[#36] Re: A1200 - problem z resetem i gotkiem

@g0trek, post #35

Z tego artykułu link wynika, że moja Amiga to ESCOM. Jest tam zdjęcie z oznaczeniami na płycie, a moja płyta wygląda tak samo. Jest tam opisany mod (przecięcie kabelka), który powoduje, że emulator stacji HxC zaczął działać. Powinienem zrobić to samo, żeby Gotek zaskoczył ?

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2016 01:00:29 przez g0trek

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2016 01:02:30 przez g0trek
[#37] Re: A1200 - problem z resetem i gotkiem

@g0trek, post #36

Musisz "naprawić escoma". Wyjąć płytę i od spodu odlutować mostek między pinami 2 i 34. przylutować nowy między pinem 1 złącza zewnętrznych stacji dysków i pinem 34 wewnętrznej stacji. Dodałem już link z filmikiem co i jak. Na filmie przewód dolutowany jest przy elemencie montowanym powierzchniowo. Ja radzę raczej lutować pod pin
escom floppy fix
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem