[#1] Jaką amigć kupic
Zastanawiam sić nad kupnem amigi i mam w związku z tym kilka pytań.

Czy amiga odtwarza pliki mp3 lub inne muzyczne?

Mam dysk 20 gb samsunga czy bede mogł go podłączyć?

Mam także napćd cd samsunga 52X czy on także może sić przydać?

I jeszcze chciałbym aby amiga miała jakiś OS wmiarć nowy

Jaki sprzćt minimalnie bedzie mi potrzebny do tego co wymieniłem .I ile na niego wydam? Prosze o linki na allegro z owym sprzeciorem
[#2] Re: Jaką amigć kupic

@LuX, post #1

polecam kupić AmigęOne

więcej info pod tym linkiem:
http://exec.pl

[#3] Re: Jaką amigć kupic

@LuX, post #1

LuX napisał(a): > Zastanawiam sić nad kupnem amigi i mam w związku z tym kilka
> pytań.
>
> Czy amiga odtwarza pliki mp3 lub inne muzyczne?

odtwarza

> Mam dysk 20 gb samsunga czy bede mogł go podłączyć?

będziesz mógł

> Mam także napćd cd samsunga 52X czy on także może sić przydać?

może się przydać

> I jeszcze chciałbym aby amiga miała jakiś OS wmiarć nowy

no to jest problem.... Bo classiki w sumie odpadaja....
Zostaje Amiga1 (nie do kupienia) z AmigaOS4, albo (ciekawe czy trafię
do dementi na jednym "kulturalnym" forum") Pegasos2 z Morphosem

> Jaki sprzćt minimalnie bedzie mi potrzebny do tego co
> wymieniłem .I ile na niego wydam?

do mp3 to raczej ponizej 060 bym nie polecał, a i przydałoby się coś
lepszego niż Paula....

[#4] Re: Jaką amigć kupic

@Kaczus, post #3

AmigaOne jest w tej chwili do kupienia na eBayu.

Polecam tez sprawdzic www.amigaworld.net w zakladce classified sa oferty sprzedazy :)

[#5] Re: Jaką amigć kupic

@Kaczus, post #3

Teoretycznie starczyłoby 040/40, ale wtedy albo mp3 w 22 khz mono, albo karta muzyczna z dsp, ew. MasPlayer :P (wtedy to na 020 będzie mp3 :P).

[#6] Re: Jaką amigć kupic

@LuX, post #1

Zakładam, że interesują Cię Amigi tak zwane klasyczne, czyli produkowane przez Commodore.

Czy amiga odtwarza pliki mp3 lub inne muzyczne?

To zależy wyłącznie od mocy procesora jaki będzie zainstalowany. Procesor 68040 lub 68060 pozwala na odtwarzanie MP3. Karta turbo z PowerPC pozwala na słuchanie MP3 w czasie robienia na komputerze czegoś innego.

Mam dysk 20 gb samsunga czy bede mogł go podłączyć?

Tak, ale bez dodatkowych kombinacji będziesz mógł z niego wykorzystać tylko 4 GB.

Mam także napęd cd samsunga 52X czy on także może sić przydać?

Pewnie, to tylko kwestia sterowników (są uniwersalne i praktycznie wszystkie w miarę nowe napędy CD z nimi działają).

Ważna uwaga - dysk i CD podłączysz łatwo tylko do tych Amig, które mają złącze IDE - a więc A600, A1200, A4000. Do innych też można, ale wymaga to kupienia dodatków, które oczywiście już dawno nie są produkowane.

I jeszcze chciałbym aby amiga miała jakiś OS wmiarć nowy

A więc 3.x - zatem najlepsza będzie A1200, bądź A4000, ale już drożej.

Oprócz tego istnieją tzw. Amigi nowej generacji, a więc nieprodukowana już AmigaOne, oraz Pegasos. Jeżeli jesteś nimi zainteresowany, podam więcej szczegółów.

[#7] Re: Jaką amigć kupic

@Malin, post #5

na 40/40 spokojnie słuchałem mp3 w stereo

[#8] Re: Jaką amigć kupic

@rzookol, post #7

posluchac poslucha, ale o pracy w tle moze zapomniec...

[#9] Re: Jaką amigć kupic

@rzookol, post #7

na 030/50 moge słuchać 22 khz mono, dopóki nie klikam po ikonkach :P

[#10] Re: Jaką amigć kupic

@Grzegorz Kraszewski, post #6

mam a1200 bez fastAty na standarowym kontrolezre i podpiętym od niego hdd samsung 30 giga. Cały obszar jest wykozystywany i działa poprawnie. Partycje w psf i os 3,9. (na 3,1 nie udało mi się wykozystać obszaru powyżej 4giga) Zrobiłem sobie nawet z ciekawosci partycje 18 giga w FFS i też dobrze działo nic nie padało ani dane mi nie uciekały. Ja jednak wole PFSa :)

Benedykt.

[#11] Re: Jaką amigć kupic

@Benedykt Dziubałtowski, post #10

tylko ze za pfs trzeba dodatkowo zaplacic (chyba ze ja nic nie wiem a daja go za darmo).
[#12] Re: Jaką amigć kupic

@quaint, post #11

30 zloty to nie majatek. www.efunzine.com

Benedykt

Edit

pod sfs tez dziala takze uzywalem jakis czas.

Ostatnia modyfikacja: 12.09.06 01:18
[#13] Re: Jaką amigć kupic

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

FFS jest podobno bezpieczniejszy, lepiej sobie radzi z padniętymi dyskami (bad sectors).

[#14] Re: Jaką amigć kupic

@Sir_Lucas, post #4

Jakże to tak!
Nie może to być że ludzie pozbywają się jedynie słusznej Amigi!
I to w dodatku aż jednej!
I to za takie pieniądze!

Q: why you selling?
A: Because I need the money :( I would have liked to keep it, but I need to keep my car on the road more... :(

Jakże to tak!
Jakiś samochód ważniejszy od A1??

[#15] Re: Jaką amigć kupic

@Benedykt Dziubałtowski, post #10

A mi sie udalo wykorzystac powyzej, ale trzeba bylo blizzkickiem rom zupdatowac.

[#16] Re: Jaką amigć kupic

@Prince, post #13

Tylko do magicznej granicy 2/4 giga...

[#17] Re: Jaką amigć kupic

@Kaczus, post #15

moze byc tez loadmodules, zeby zaladowac
nowsza wersje scsi.device i fastfilesystem

[#18] Re: Jaką amigć kupic

@MinisterQ, post #14

Loo,jak moga,niedobrzy materialisci

[#19] Re: Jaką amigć kupic

@Prince, post #13

No ale jak juz masz bad sectors to najwyzsza pora szukac kolejnego dysku.Smutne by bylo jakby nagle jakis syfek lub cos innego uniemozliwilo by ci startniecie tego dysku,prawda??.

[#20] Re: Jaką amigć kupic

@LuX, post #1

Ile masz kasy na zabawe z amiga??
Poczytaj co to jest i ile kosztuje tzw. amigi nowej generacji: a1 i pegasos.Przy czym amigaone(a1) i micro amigaone(ma1) sa juz nieprodukowane,a ceny ich ksztaltowaly sie w granicach 4500 zl.Pegasosy sa produkowane nadal
i bija jakoscia wykonania i technologicznie te a1,ma1.W tych ostatnich jest system OS 4 a w Pegasosach jest MorphOS.
Poczytaj na forum,poogladaj skriny i sam zobacz.
Ja bym nikomu nie polecal kupowania klasycznych amig(te wyprodukowane przez Commodore a500,a600 a1200 a2000 a3000 a4000),lepiej obejrzec sie za nowszymi bo i mniej problemow i nieporownywanie szybiej.Zastanow sie dobrze bo jeszcze jedna sprawa dochodzi,na nowsze systemy (np: MorphOS) wychodzi duzo nowego oprogramowania,na amigi klasyczne i ich system amigaos3.x coraz mniej.

btw. Jak to kolega powiedzial wskocz na www.exec.pl tam sa wspaniali ludzie ktorzy sie toba zaopiekuja i doradza Ci co masz kupic

Ostatnia modyfikacja: 12.09.06 10:58
[#21] Re: Jaką amigć kupic

@AmiChris, post #20

przestancie juz mu te okropne pegasosy doradzac. wyraznie bylo pytanie o AMIGE.
[#22] Re: Jaką amigć kupic

@quaint, post #21

Niech sie Bielski pogotuje

[#23] Re: Jaką amigć kupic

@quaint, post #21

Ale to było poważne pytanie...
[#24] Re: Jaką amigć kupic

@quaint, post #21

a ja z uporem maniaka polecam Pegasosa :)
Pegasos bo:
- oferuje szybki jak na Amigowe programy procesor (PPC G4 1 GHz)
- system operacyjny jest za darmo
- system jest wysoce zgodny z softem amigowym, a jednocześnie oferuje dużo ulepszeń (pierwszy lepszy przykład: genialny Ambient - desktop Morphosa)
- komputery są produkowane i serwisowane przez producenta, seria AmigOne poza mnóstwem błędów i wysoką ceną, obecnie jest nie do naprawienia (uszkodzonej AmigiOne nie naprawisz NIGDZIE, przekonał się o tym jeden z polskich użytkowników, podczas gdy producent Pegasosa nie tylko naprawia odpłatnie, ale i nie uchyla się przez bezpłatnym serwisowaniem w ramach gwarancji, o czym także przekonał się pewien polski Pegazowiec :) )
- w Polsce użytkowników Pegasosa jest co najmniej dwadzieścia razy więcej niż użytkowników AmigiOne, bez problemów znajdziesz pomoc w razie problemów
- dla Pegasosa wychodzą (od czasu do czasu) nowe programy, w przypadku innych amisystemów jest gorzej
- na Pegasosie zrobisz wszystko to o czym pisałeś: posłuchasz MP3, również internetowego radia, oglądniesz praktycznie każdy AVI, WMV, podłączysz dysk 20 GB i dowolny CD (ja mam Seagate 40 GB i LG DVD), no i OS na pewno jest sporo nowszy niż archaiczne systemy 3.x, a do tego dzięki emulatorowi E-UAE odpalisz większość starych gierek na A500 i A1200 bez dodatkowych resetów (na rozbudowanej A1200 sporo starszych gier nie chce chodzić, albo do ich uruchomienia musisz zresetować komputer), do tego całkiem fajnie chodzi internet (do końca września powinna być dostępna darmowa, zgodna z nowymi standardami sieciowymi przeglądarka www, do tego programy pocztowe, IRC, komunikatory np. dla sieci GaduGadu)
- cena - od 1000 do 2000 zł. Łatwiej trafić na Pegaza I z G3, jest też sporo tańszy (nawet poniżej 1000 zł), ale PegazII z G4 jest dużo lepszy. Możesz też kupić nowy sprzęt (jest to jedyny produkowany obecnie sprzęt amigowy).

I ostatnia uwaga - pewnie zauważyłeś pojawiające się między wierszami, czy nawet wprost stwierdzenie, że Pegasos to nie Amiga. Prawda jest taka, że PegasosI pod względem sprzętowym jest prawie identyczny jak AmigaOne, PegasosII ma sporo ulepszeń i już tak podobny nie jest (na szczęście). Różni je tylko zastosowany system operacyjny: Pegasos ma Morphosa, a AmigaOne AmigaOS4. Oba te systemy działają na procesorach PPC, oba są częściowo zgodne z AmigaOS3.x (te programy są na procesor 68k, dlatego oba te systemy w sposób niewidoczny dla użytkownika emulują również ten procesor - taki wirtualny 68k jest szybszy od najszybszego 68k który kiedykolwiek istniał), na obydwu nie pójdzie bezpośrednio prawie żadna stara gra z Amigi (ale za to prawie wszysztko pójdzie na E-Uae). Drugą różnicą jest nazwa - producent Pegasosa nie ma prawa do nazwy Amiga, co nie zmienia faktu, że AmigaOS4 jest dużo gorszy od Morphosa.

Ostatnia modyfikacja: 12.09.06 13:03
[#25] Re: Jaką amigć kupic

@wali7, post #24

Hmm jak nie trafisz do dementi to ja sie juz tak nie bawie splat

[#26] Re: Jaką amigć kupic

@wali7, post #24

Drugą różnicą jest nazwa - producent Pegasosa nie ma prawa do nazwy Amiga, co nie zmienia faktu, że AmigaOS4 jest dużo gorszy od Morphosa.

Jak nic trafisz do Amiga DEMENTI, taka zniewaga krwi wymaga

[#27] Re: Jaką amigć kupic

@wali7, post #24

Jeszcze poprawie mala niescislosc cyt "...
Prawda jest taka, że PegasosI pod względem sprzętowym jest prawie identyczny jak AmigaOne,..."
Zaznaczmy ze Pegasosy I takie jak moj maja uklady(April) naprawiajace bledy w chipie Articia(chodzi o DMA),ktory jest szeroko stosowany w ma1,a1 i pegasosach I.W pegazosach 2 jest juz inny uklad Marvell.

Zaznaczmy ze pewna (mala) partia pegazosow 1 nie miala tego ukladu naprawiajacego,przez co byla tak marna konstrukcja jak te amigione.

[#28] Re: Jaką amigć kupic

@wali7, post #24

Zasadniczo wszystko prawda z dwoma wyjatkami. Zapomniales wspomniec ze przyszlosc MorphOSa nie jest do konca jasna. Jakies tam prace trwaja ale dokladnie nie wiadomo co sie dzieje, poza tym sa one wykonywane nie jako pelno etatowa praca ale po godzinach przez co pojawienie sie wersj MOS 1.5 tak sie opoznia gdy w tym samym czasie wychodza kolejne wersje AOS4. Nie wiadomo czy kiedys sie rozwoj MOSa jego developerom nie znudzi co raczej nie bedzie miec miejsca w wypadku AOS4, ktory jest rozwijany komercyjnie przez firme zwiazana umowami w tej sprawie. Druga rzecz ktora tym razem jest nieprawdziwa to rzekoma wyzszosc MOSa nad AOS4 ktora nie ma wcale miejsca, jest wrecz odwrotnie zwlaszcza z punktu widzenia developera ale i zwykly uzytkownik to zauwazy.

[#29] Re: Jaką amigć kupic

@wali7, post #24

Drugą różnicą jest nazwa - producent Pegasosa nie ma prawa do nazwy Amiga, co nie zmienia faktu, że AmigaOS4 jest dużo gorszy od Morphosa.
Tutaj (jak mi się wydaje) trochę przesadziłeś - to są po prostu różne systemy - każdy z nich idzie w jakimś sobie tylko znanym kierunku. Ale generalnie (i póki co) są bardzo podobne - co itix udowadnia swoim os4emu...
Należy tu też podkreślić, iż nie jest prawdą (co jest lansowane na tzw. amigowym portalu) jakoby MorphOS był tylko i wyłącznie kopią AmigaOS3.x w wersji dla PPC. Jest zgodny - ale w przeciwieństwie do rozwiązania konkurencyjnego nie korzysta ze źródeł swojego protoplasty.
Natomiast co do hardware: PegII jest zdecydowanie najlepszym z dostępnych do tej pory dla amigowców sprzętem.

[#30] Re: Jaką amigć kupic

@AmiChris, post #25

Miałem pytać gdzie to znajdę, ale już znalazłem.
Bawią się chłopcy.... :)
Tu mi się przypomina cytat z Misia o rodzajach prawdy:
"Na każdą rzecz można spojrzeć z dwóch stron, jest prawda czasów o których mówimy i i prawda ekranu, która mówi: prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera" :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem