[#31] Re: co dalej...?

@figaro_79, post #19

Ja probowalem uzywac eide.device ale wieszal mi sie lub system byl niestabilny.zarzucilem uzywanie go.Potem po kilku latach kupilem pega

[#32] Re: co dalej...?

@AmiChris, post #31

Mam sposób na ten nieszcześliwy sterownik. Kiedyś już go używałem i z powodzeniem. Pomogli mi uzytkownicy tu na forum, znalazłem z powrotem to rozwiązanie (nie sądziłem, że archiwa forum są tak długo przetrzymywane).

" u mnie jedynym lekarstwem byłó wywalić z katalogu DEVS plik o nazwie AmigaOSromUpdate ".

oraz

" wczoraj wywalilem z s-s dwie linie z idefix-em,
If EXISTS C:IDEFix
C:IDEFix ".

Te dwa zabiegi znów pozwoliły mi się cieszyć CD-ROM-em pod OS3.9. Niestety innego sposobu nie znam. Chyba że użyć inncyh sterowników.

[#33] Re: co dalej...?

@figaro_79, post #32

No i sprawa sprzętu jest dla mnie w zupełności wyjaśniona (albo Pegasus albo ONE). Jednak wszyscy mi tu odradzali żebym przestał inwestować w classica. Jednak ja nie mam takiego zamiaru, bo równolegle z zakupem nowej AMIGI, pragnę mieć rozbudowanego classic-a. I tu kolejne pytanie (sorry) czy lepiej kupić mediatora PCI + Voodoo, czy BVision PPC. Oczywiście równierz jakiś BlizzardPPC:) Aha i o co chodzi z: obsługa trybów AGA, CyberGraphX i Picasso96? Jak będę miał grafikę na Ami to co wybrać i co to jest?

Ostatnia modyfikacja: 17.09.06 21:41
[#34] Re: co dalej...?

@figaro_79, post #33

Jak zaopatrzysz sie w karte gfx to powiedz "bye bye" demkom i innym AGAtkowym gierkom.Dlatego kazdy z nas Ci doradzal abys klasyka nie rozbudowywal,klasyk w konfiguracji 030 lub 040 wystarczy do tych rzeczy.eszte forsy zainwestuj w nowszy sprzet.

Mediator + voodoo ogolnie spoko zestawik jakies szroty na pci poinstalujesz (wskocz na strone elbox,producenta).Systemem graficznym tutaj jest Picasso 96.

BPPC + BVision (musisz miec jakas ppc aby podlaczyc bvision).Ogolnie tez dobra konfiguracja ale nie masz dodatkowych slotow.Plusem jest to ze masz mozliwosc uruchomienia MOS-a na klasyku.Podobno dla os4 na kalsyki wystarczy tylko BPPC.Systemem graficznym w tym przypadku jest CyberGraphics.

W temacie systemow graficznych CyberGfx jest bardziej popularny.Ogolnie kazdy z nich ma mozliwosc pracowania w trybie drugiego.

Powiem szczerze ze mnie byloby zal marnowac tyle forsy na klasyka.

W temacie AGA,gdy masz karte gfx i uruchamiasz demko lub inny stary "szrot" wymagajacy AGA to sygnal przelaczy ci sie na zlacze rgb,zatem twoj monitorek SVGA zgubi sygnal bo jest poza zakresem 31 KHz. AGA pracuja w 15KHz(tak jak TV) a monitory SVGA 31 KHz.Mozesz dokupic bajer zwany ScanDoubler ktory podwaja czestotliwosc a wiec z 15 robi 31 KHz ale to juz mozesz poczytac szukajac wiadomosci na tym forum.

No to chyba wszystko :)

[#35] Re: co dalej...?

@AmiChris, post #34

Spoko, TV równierz mam zawsze pod ręką (właśnie po te żeby pograć w gierki AGAtkowe i obejrzeć demka). Jeśli chodzi o SVGA to mam nawet taki fajny programik NEWMODE, który mi pozwala wybrać tryb graficzny i rozdzielczość przed uruchomieniem aplikacji bądź gry(nie działa ze wszystkim, ale od tego mam TV jak pisałem). Chodzi mi o to, czy jak będę miał mediatora PCI + VooDoo, to czy będę miał do wyboru tryb i rozdzielczość w aplikacjach, w których jest możliwość wyboru(stare i nowe aplikacje)? A co z slotami ZORRO? Nie ma co się w nie już bawić? Aha classic-a rozbudowywuje z pobudek takich jak sentyment, hobby, to że zawsze chciałem mieć, coś zrobić z Amigą. Cenowo lepiej wychodzi chyba zestaw pod system CyberGFX? Uff na razie wszystko, dzięki za odpowiedzi.

Ostatnia modyfikacja: 17.09.06 22:17
[#36] Re: co dalej...?

@AmiChris, post #34

Dodam tylko, że jeśli chodzi o przełączanie się sygnału między kartą graf. a AGA, to możliwość ta dotyczy wyłącznie kart mających taką mozliwość: PicassoIV, CV64 albo CV64/3d ale koniecznie z dedykowanym jej SD. Jeśli nabędziesz inną kartę, to pozostaje ci nurkowanie pod biurkiem przy każdej zmianie żródła obrazu i przełączanie kabli. W Pegazie klikasz na ikonce gry w adf, otwiera ci się okienko (albo ekran, zaleznie od ustawień) i grasz. Po skończonej zabawie klikasz ctrl, alt, q i wracasz do Morphosa.
A co do wynurzeń kolegi mufy, to oczywiście prawdą jest to co napisał o E-UAE... dla przykładu ostatnia wersja WIP3 pojawiła się jakiś tydzień przed wersją dla Morphosa.
Jak już lubimy takie porównania, to QuakeIII dla OS4 pojawił się 11 miesięcy pożniej niż dla Morphosa, Blender nie pojawił się dla OS4 wcale, podobnie FreeSpace2... przykłady można mnożyć.
A amiwojenką nie przejmuj się... TAMTEN portal tak już ma, że jego użytkownicy zioną miłością do amigowców nie fetyszyzujących OS4. To norma już od dawna.
[#37] Re: co dalej...?

@figaro_79, post #35

Można też podłączyć TV pod composite, sam tak mam na A1200 z monitorem svga. Co do eXeca, to echhh... Przydałby się jakiś zdrowo myślący user AmigaOS4 na PPA. Niestety sprzęt jest nie do nabycia, jeśli jest to się sypie oraz kosztuje minimum 3k zł. Możemy sobie na takiego poczekać...

Ostatnia modyfikacja: 17.09.06 22:48
[#38] Re: co dalej...?

@figaro_79, post #35

Odpowiem na szybko ja z tych bajerow o ktorych mowisz mialem tylko bppc,reszte to wiem bo przeczytalem :).
Oczywiscie jezeli program jast systemowy to jak najbardziej powinno sie dac ustawic na zjadliwy dla karty gfx.NewMode jest ok,szczegolnie na poczatku gdy czesc ci porgramow sie bedzie uruchamiac w trybie 15KHz.Demka,gry itp niesystemowe ktore nie wypromujesz newmode.

Zorro,jak dla mnie to przezytek do potegi.
Ogolnie sprawa ma sie - kuriozalnie - tak,im bardziej rozbudowujesz klasyka tym on jest coraz mniej kompatybilny ze starociami :)

[#39] Re: co dalej...?

@AmiChris, post #38

Chodzi mi o to, czy jak w menu jakiegoś Amigowego programu (obojętnie czy pod 68k czy PPC) wyświetlą mi się opcje trybu graficznego, to obok znanych : PAL, Euro72,Multi... itd. będą dostępne tryby karty garficznej. I jeszcze jedno, przejrzałem ofertę Efunzine i po kilku przeliczeniach (cena + komplety) doszłem do takiego wniosku: Blizzard PPC 200/040/40 + G-rex + VooDoo = 1087 zł. co wy na to? Przeliczałem jeszcze zestawy z Meiatorem PCI, BVision i tamten wydaje mi się najbardziej przyjazny (najwięcej sprzętu w tej cenie) Co na ten temat sądzicie? Pozatym wtedy sprzedem swoje 2 karty turbo, więc trochę się odciążę. (Chociaż trochę żal mi będzie bo mam jeszcze starą Infinitiv i płytę 1200 więc mógł bym poskładać jeszcze jedną AMisię ;) )

Ostatnia modyfikacja: 17.09.06 22:50
[#40] Re: co dalej...?

@figaro_79, post #39

I jeszcze jedno, przejrzałem ofertę Efunzine i po kilku przeliczeniach (cena + komplety) doszłem do takiego wniosku: Blizzard PPC 200/040/40 + G-rex + VooDoo = 1087 zł.

Odpowiedź jest jedna PEGASOS , zero kanapek, większa prędkośc, zero problemów z powodu ..kanapki, no i sprzęt nowocześniejszy.
A porównanie BPPC 200 MHz i G3 600MHz .... to się rozumie :)
Jak się postarasz to znajdziesz PegasosI uzywanego za ok 1000 zł :D

[#41] Re: co dalej...?

@figaro_79, post #39

Tak oczywiscie ze bedziesz miec te tryby dostepne bo jak bys normalnie z nich korzystal?:). NewMode jest tylko na poczatek az poustawiasz sobie wszedzie tryby karty gfx.

Moje zdanie w tym temacie znasz ale..i tak napisze.
Jako ciekawostke powiem ze kiedys peg 1 poszedl za mniej niz to wyliczyles tu :).
Ja bym w zyciu nie wydal tyle forsy,teraz majac do wyboru inne sprzety.
ps.
w 1999 kupilem bppc + 64mb za prawie 1.5k zl. i..
wyleczylem sie pozniej z klasyka ;).

[#42] Re: co dalej...?

@figaro_79, post #39

Z użytków na karcie graf. pójdzie prawie wszystko, ale sporo gier (zdecydowana wiekszość) nie pójdzie - głównie z powodu wykorzystywania kości graficznych bezpośrednio poprzez rejestry, ale także np. z powodu wykorzystania coppera. Generalnie, co lepsze gry na Amigę korzystały z maksimum dostępnych w danym momencie sztuczek znanym programistom, wykorzystywały na maksa unikalne możliwości chipsetu amigi, a takie sztuczki na kartach graficznych nie będą działały. Teoretycznie możnaby emulować klasyka, ale najbardziej wypasiona konfiguracja klasyka (A4000 z PPC 604 233 MHz) nie pociągnie emulacji najmarniejszej A500.
Generalnie, kompatybilnośc karty graf. i gier amigowych to TRAGEDIA. Kartę graficzną kupujesz na klasyku tylko i wyłącznie dla użytków (np. internetowanie).
[#43] Re: co dalej...?

@wali7, post #42

Ok, ok, już mnie nie musicie przekonywać. Poszukam Pegasosa :) Mówie poważnie. Mam nadzieję, że dam sobie rady z tym sprzętem, bo jak nie to jeszcze długo będę Was nawiedzał na forum ;) Pozdrawiam wszystkich! Wątek chyba się wyczerpał Pa idę spać...

[#44] Re: co dalej...?

@figaro_79, post #43

Dodam (chociaż po co przekonywać już przekonanego), że moja negatywna opinia nt kart graficznych w ami to efekt praktyki... używałem różnych kart: CV64 z A4000 (CV64 to jedna z najlepszych kart jakie zrobiono kiedykolwiek do ami), EGS Spectrum w ZorroII z Amigą 1200 i S3Virge z Mediatorem.
Po pierwsze Ami ma jak dosyć wolną szynę rozszerzeń: ZorroII to kilka (tak!) MB/s, ZorroIII kilkanaście MB/s (dla porównania prehistoryczne PCI w pececie to 128 MB/s... karta graf. PCI w Mediatorze wyciąga "aż" 20 MB/s). Po drugie Ami ma dosyć kiepsko (od strony użytkownika) rozwiązaną softwarową obsługę kart: po włożeniu karty musisz zainstalować stosowny system obsługujący ją (CGX lub P96) i modlić się, aby ulubiony "stary" program bez problemów uruchomił się... a problemy moga być różne, od niemożności uruchomienia na karcie graf., poprzez rozmaite przyjemności związane ze znikaniem elementów GUI, pointera, aż do niekontrolowanych zwisów, czy np. problemów z drukowaniem (!).
Jak nie było kiedyś alternatywy, to się używało co sie da na karcie graficznej, a resztę na AGAcie... ale teraz mamy Biedronkę, nie, tfu... Pegaza
[#45] Re: co dalej...?

@MinisterQ, post #26

A kolega, tak niesmialo tylko zapytam, to ktorej "Amigi" uzywa?

[#46] Re: co dalej...?

@Piotr, post #45

A "kolega" moze równie nieśmiało zauwazyć raczy, że ja nikogo do kupna pieca nie namawiam?

[#47] Re: co dalej...?

@wali7, post #44

O co chodzi z tą Biedronką ????

[#48] Re: co dalej...?

@Rafael/ARMO, post #47

To ze peg jak na amigowe warunki jest bardzo tani :)

[#49] Re: co dalej...?

@Rafael/ARMO, post #47

a tak mi się skojarzyło :)
pozdrowienia dla Biedronki Zuzi ;)
[#50] Re: co dalej...?

@figaro_79, post #1

"A kapusta rzecze smutnie:
"Moi drodzy, po co kłótnie,
Po co wasze swary głupie,
Wnet i tak zginiemy w zupie!"
:D

[#51] Re: co dalej...?

@MinisterQ, post #46

Coz, bezposrednio moze faktycznie i nie, niemniej poprzez wlasne wybory, posrednio, chyba tak Ja daje jednak w tej kwestii juz na luz i tego samego od kolegi oczekuje;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem