kategoria: A500
[#1] A500 i drukarka...
Cześć wszystkim!

Przeglądając Amiga FAQ, zastanawiałem się, czy podłączenie mojej drukarki igłowej (OKI Microline 320 Elite) do A500 jest bezpieczne, czy lepiej sprawdzić ten 14 pin portu?
Oczywiście, wspomniany tam artykuł tłumaczy to nieźle, wolę jednak dla absolutnej pewności Was zapytać, bo sprzętu byłoby szkoda.
Może akurat ktoś już takie kombinacje wykonywał i wie, że są bezpieczne?
Drukarka, raczej nie archaiczna, bo z 1998 roku, z tego co wiem.
[#2] Re: A500 i drukarka...

@BW, post #1

Ten 14 pin to taka trochę legenda, ale jeżeli masz kabel z rozbieralnymi wtyczkami, to co szkodzi zajrzeć, sprawdzić i w razie czego ciachnąć? Albo sprawdzić omomierzem...
[#3] Re: A500 i drukarka...

@BW, post #1

Rozkręć wtyczkę LPT i utnij 14
Poczytaj ten wątek
[#4] Re: A500 i drukarka...

@Vato, post #3

Swój kabel kupowałem jeszcze gdzieś w 2013, cały czas używałem z pecetem i nigdy nie miałem z nim problemów wtedy. Za to przy Amidze słyszałem, że jest z tym różnie, a sam problem polega na tym, że kabel nie jest rozbieralny, więc łatwo by się tego pinu nie ciachnęło...
A strasznie by mi OKI szkoda było... (chociaż Amigi jeszcze bardziej )
Co sugerujecie? Sprawdzić woltomierzem (czy bezpiecznie będzie podłączyć), czy robić inny kabel, który nie ma podciągniętego 14 pinu?
[#5] Re: A500 i drukarka...

@BW, post #4

Tak jak wyżej pisałem zobacz tu i sam podejmij decyzję o swoim dalszym działaniu.
To slynny pin 14. W Amidze jest na nim +5 V, niektóre drukarki miały tam masę, podłączenie powodowało zwarcie. Na wszelki wypadek można go w kablu odłączyć.

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2016 18:52:12 przez Vato
[#6] Re: A500 i drukarka...

@BW, post #4

Potrzebujesz coś takiego DB25 gender male female

"Ukartupiasz" pin 14 na tym adapterze a drukarka i Amiga cała

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2016 19:05:19 przez Norbert
[#7] Re: A500 i drukarka...

@BW, post #4

Co sugerujecie? Sprawdzić woltomierzem (czy bezpiecznie będzie podłączyć).

Najpierw sprawdź omomierzem czy ten 14 pin jest w Twoim kablu podłączony. Może nie i po problemie.
[#8] Re: A500 i drukarka...

@Krashan, post #7

OK, poszukam odpowiedniego sprzętu (nie pamiętam, czy mam gdzieś omomierz), sprawdzę i dam jeszcze znać.
[#9] Re: A500 i drukarka...

@BW, post #8

Taka sugestia weź kabel ze sobą na AmiParty cool

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2016 10:16:14 przez misiek2
[#10] Re: A500 i drukarka...

@misiek2, post #9

No w sumie... pomysł jest... szeroki uśmiech
[#11] Re: A500 i drukarka...

@BW, post #10

Jeszcze można rozebrać drukarkę i zobaczyć czy nic nie jest tam podpięte. Drukarki igłowe najczęściej tego pinu nie używały. Ewentualnie na Allegro można kupić taki rozbieralny: link i będzie po problemie.
[#12] Re: A500 i drukarka...

@gilban, post #11

Ciekawe, mam identyczny... OK
Czy to by, w takim razie, oznaczało, że taki kabel jest rozbieralny (przyznam szczerze, że nigdy się nad tym nie zastanawiałem)?
[#13] Re: A500 i drukarka...

@BW, post #12

Jest. Trochę to wymaga sprytu bo trzeba jednocześnie otworzyć 4 zatrzaski, ale da się.
[#14] Re: A500 i drukarka...

@Krashan, post #13

A, no to fajnie. ok, racja
Jak tak się mu kiedyś przyglądałem, to też mi się tak zdawało, ale nie byłem pewny.
Dzięki, to może się jakoś zrobi, jeśli 14 pin jest używany. OK
Z samej ciekawości chyba sprawdzę to omomierzem, bo brat nawet ma (zapomniałem).

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2016 13:41:42 przez BW
[#15] Re: A500 i drukarka...

@BW, post #8

@ BW
OK, poszukam odpowiedniego sprzętu (nie pamiętam, czy mam gdzieś omomierz), sprawdzę i dam jeszcze znać.

Zamiast omomierza może też być bateria, żaróweczka lub dioda i dwa kabelki. Kiedyś tak robiłem jak nie miałem multimetru
[#16] Re: A500 i drukarka...

@Krashan, post #2

Legenda jak legenda.. ale zasilanie na nim to fakt.
Kiedyś do drukarek były dodawane manuale i rozpisane z jakich pinów korzysta... a teraz to jakieś nic nie znaczące reklamówki dodają..
[#17] Re: A500 i drukarka...

@MaaG^dA, post #16

a teraz to jakieś nic nie znaczące reklamówki dodają

A co mają rozpisywać? Piny w gniazdku USB?
[#18] Re: A500 i drukarka...

@BW, post #1

Z 1998 roku i nie archaiczna? Kup jakis tani laser (polecam Oki14ex) i podłącz.
[#19] Re: A500 i drukarka...

@michal_zukowski, post #18

Ja tak tylko względem artykułu wspomnianego w Amiga FAQ.
W każdym bądź razie, dla mnie jeszcze nie archaiczna - nawet jeszcze odrobinę młodsza ode mnie.
Tani laser to nawet niezły pomysł, chociaż na razie pozostaję jeszcze zagorzałym fanem igłówek.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem