[#1] Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa
Witam - Zakupilem do mojej 1200 Katowy adapter plus CF 4 giga . Jak wloze sam adapter to amiga nie wstaje ... Master czy Slave nic nie daje ... Mam Kickstart 3.0 czy to za stary ?
[#2] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@bolo2511, post #1

Kickstart z pewnością nie jest problemem.
[#3] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@misiek2, post #2

jaka katra cf?
[#4] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@nostrum666, post #3

Karta 4 giga Hama , ale nie chodzi o karte tylko jak w tytule o sam adapter ... Czy moge miec uszkodzona Amige ? czy poprostu trafilem uszkodzony adapter ? ... Zamowilem juz u innego sprzedajacego drugi adapter , ale boje sie ze moze cos byc ze sama miga :/

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2016 06:33:43 przez bolo2511
[#5] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@bolo2511, post #4

Nikt tu nie potrafi wróżyć z fusów. Proponuję sprawdzić z innym adapterem bądź z dyskiem. Jeśli to nie tajemnica warto podawać lokalizację, bo zapewne w okolicach jest ktoś kto na miejscu pomoże namierzyć problem. Faktem jest, że forumowicze miewali problemy zarówno z adapterami jak i gniazdem ide. Mieli też pewnie z tysiąc innych problemów, dlatego jest to na tyle szeroki problem, że nikt nie wskaże Tobie źródła problemu. Jw. sprawdź z innym adapterem lub dyskiem. Twój opis problemu jest na tyle nijaki, że masz taki odzew jaki masz. Napisz lepiej czy amiga staruje bez adaptera, ile czasu to trwa, co sie dzieje z adapterem, najlepiej wrzuć filmik na yt. Mam nadzieję, że masz świadomość że rozruch golasa, z odpiętym flopem trwa z pół minuty zanim pojawi się coś na ekranie.
[#6] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@bolo2511, post #4

Ja urządzenia nie mam ale mój kolega kupił niedawno kątówkę i z jego kartami CF i adapterami kątówka IDE nie współpracuje (Amiga nie chce się uruchomić po wyjęciu z adaptera karty CF Amiga rusza bez problemu z podpiętym dyskiem do kątówki)kątówka jest do adaptera kart SD
[#7] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@barbaramazurek, post #6

Compact Flash jest to rozwiązanie, które niektórym działa. SD natomiast działa zawsze. Nie wiem szczerze mówiąc jakie argumenty przemawiają za CF. Moim zdaniem żadne.

Co do natomiast problemu kolegi – jeżeli podłącza jednocześnie adapter CF i dysk twardy, może zapomniał o odpowiednim ustawieniu master/slave?
[#8] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@Krashan, post #7

Jeżeli ktoś już ma CF z adapterem to jest argument jeśli nie ma to jak najbardziej SD
Na problem kolegi dać instrukcję jak się konfiguruje urządzenie i po kłopocie
[#9] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@barbaramazurek, post #8

Za pomocą zworek w napędach należy jeden z nich ustawić jako "master", drugi jako "slave". Konfiguracja "2 x master" lub "2 x slave" działać najczęściej nie będzie. W dyskach twardych odpowiednia zworka jest najczęściej opisana na naklejce albo na samej płytce elektroniki. Adaptery CF2IDE również przestawia się zworką, wyraźnie opisaną na płytce. Popularny na Allegro model adaptera SD2IDE pracuje zawsze jako "master" (nie ma zworki), stąd współpracujący drugi napęd musi być "slave".

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2016 09:59:36 przez Krashan
[#10] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@bolo2511, post #1

Może głupie pytanie, ale nie wsadziłeś adaptera na odwrót?
[#11] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@barbaramazurek, post #8

Czasem najlepszą radą jest właśnie polecić wywalenie CF. Ja mając CF i adapter stwierdziłem że szkoda życia na zabawy z losowo działającym zestawem i kupiłem pierwsze lepsze SD które działa od pierwszego uruchomienia.

Karta CF z adapterem się wala, czeka na lepsze czasy.
[#12] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@nostrum666, post #10

Nie no ogolnie cos tam wiem na temat komputerkow - Amiga normalnie wstaje BEZ ADAPTERA po wpieciu w IDE samego adaptera juz nie ... Czy z karta CF w niej czy bez to nie wstaje ... Zamowilem juz inny adapter u innego sprzedajacego i czekam ... Kwestia Master czy Slave nie ma nic wspolnego bo efekt taki sam ... Poprostu A1200 jest zamrozona po wpieciu samego adaptera ... Zobacze z inna przejsciowka od innego sprzedajacego i wtedy bede juz wiedzial czy mam szukac problemu z IDE czy nie ... Co do miejsca to najstarsze miasto w PL tu mieszkam ... Ostatnio tez robilem w swojej 500 problem ze stacja a dokladnie z ukladem ODD CIA bo kupilem nowa stacje PC przerobiona i tez " cykala " ale nie czytala ... Wracajac do 1200 setki to wyjalem ekrany i sprawdzalem piny czy sie nie wysuna ktorys przy wkladaniu adaptera i wszystko jest OK wiec albo Amiga albo Przejsciowka , wiec musze poczekac na nastepna i wtedy bede mial pewnosc ...

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2016 07:31:43 przez bolo2511

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2016 07:35:29 przez bolo2511

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2016 07:37:02 przez bolo2511
[#13] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@codi, post #11

Mozesz pokazac mi jak to wyglada z SD ?
[#14] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@bolo2511, post #12

Jak nie wstaje to coś się zwiera, an pewno nie włożyłeś go odwrotnie? Masz jakieś zdjęcie?
[#15] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@sanjyuubi, post #14

Dokładnie. Nie wszystkie adaptery są wkładane w te sama stronę. Sprawdz to jeszcze.
[#16] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@nostrum666, post #15

Niestety ten katowy nie wejdzie odwrotnie bo kondensatory zawadzaja ... Sprawdzalem z wyjetym Elboxem przed chwila i to samo , wiec zostaje czekac na inny katowy od innego sprzedajacego ... :/ . Fotki Ci pokaze za chwile bo mam je na laptopie a nie stacjonarce . Wiesz wolalbym zeby katowka byla walnieta ... Poprostu masz czarny ekran i Amiga zamrozona z palaca sie dioda i tyle ... Nie ma sensu nagrywac filmiku jak jest czarny ekran i palaca sie dioda od HD ... Fotki jak fotki normalna katowka , ktora wchodzi tylko w jedna strone .

http://allegro.pl/nowy-katowy-adapter-przejsciowka-cf-2-5-ide-amiga-i5232729172.html

Od tego sprzedajacego kupilem i moze poprostu jakis shit mi podeslal ... Tej katowki nie da rady odwrotnie wpiac ... Zostaje czekanie i ewentualny NEGATYW bo nie bede bawil sie w odsylanie jesli bedzie walniety , ale moze bedzie przestroga dla innych na tego sprzedajacego ... Wszystko sie okaze jak bede mial inny od innego goscia .

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2016 08:57:23 przez bolo2511
[#17] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@Krashan, post #9

No moja katowka jest akurat ze zworka , ale poprostu Amiga nie wstaje a patrzalem z wyjetym Elboxem i nawet wyjalem sama stacje zeby dobrze sprawdzic ... poprostu musze czekac na inna katowke i jesli bedzie to samo to juz bede musial szukac innego rozwiazania ... :/ ... Dyskiety dzialaja OK jak i sama Amiga , ale wiadomo ze teraz moge miec metlik w glowie poki nie przyjdzie od innego sprzedajacego katowka ...
[#18] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@bolo2511, post #16

Zostaje czekanie i ewentualny NEGATYW bo nie bede bawil sie w odsylanie jesli bedzie walniety , ale moze bedzie przestroga dla innych na tego sprzedajacego

Nie przesadzasz trochę ? Przedmioty mają prawo się psuć. To nie znaczy, że trzeba od razu wystawiać negatywny komentarz. Najpierw spróbuj porozumieć się ze sprzedającym w celu rozwiązania problemu (jak już będziesz pewien, że to ten przedmiot jest walnięty).
[#19] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@bolo2511, post #16

Shit to jest twój jezyk i chamskie e-maile które od Ciebie dostaje. Przejściówka jest w 100% sprawna, testowana przeze mnie osobiście przed wysyłka. Kilkadziesiąt osób z tego forum juz kupiło te adaptery i nie ma z nimi żadnego problemu.

Oczywiście jak juz ci pisałem 3 razy możesz odesłać towar na mój polski adres po pełny zwrot, nie ma absolutnie żadnego problemu.

Jeśli chcesz sobie wystawić po negatywnym komentarzu to rownież nie widze przeszkód. Możesz sobie ulżyć. Klękać na kolanach, błagać o litość i odpisywać po raz 5 to samo na chamskie wiadomości tobie juz dłużej nie mam zamiaru.
[#20] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@sordan, post #19

Oho ;] Jesli inna przejsciowka bedzie OK to oczywiscie ze masz NEGATYWA i taka kolej rzeczy a co widzisz chamskiego w mojej pisowni ? czy cos zlego napisalem ? - Jesli bedzie OK to nie bedzie negatywa czy ciezko masz to zrozumiec ? - Jakie chamskie maile Ci wysylalem ? moze je wkleisz publicznie ? - nie mam 15 stu latek zeby pisac chamskie maile ... Poczekam jak napisalem w moich postach i sie zobaczy ... jesli bedzie zla to NEGATYW WIELKI . Rozmawialem jeszcze z dwoma osobami , ktore kupowaly u Ciebie i tez opisywali mi sytuacje ... Nawet nie raczyles odpisac i cos doradzic tylko dopiero po Twojej aukcii , ktora wkleilem odezwales sie ze pisze chamskie maile ( niestety chyba pomyliles mnie z kolejnym kupujacym bo nic chamskiego nie pisalem ) ... Nie potrafiles na maila odpisac tylko odpisales po tym , ze bede to odsylal ... I nic chamskiego nie napisalem ... A po drugie to nie jest forum zeby sie klocic jak ty to juz zaczales , tylko o tym zeby cos komus doradzic . A jesli masz tak odpisywac to lepiej nie pisz ( tak jak na moje maile ) bo nic do mojego problemu nie wnosisz . Nie mam ochoty pisac z takimi osobami jaka Ty jestes , tylko z powazniejszymi ...

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2016 11:52:27 przez bolo2511
[#21] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@bolo2511, post #20

Gdzie jest moderator? Kilka wątków w obecnej chwili to nic innego jak OT nadający się najwyżej do rzeźni. PPA zaczyna coraz bardziej przypominać inne forum. O ile tam ostatnio się uspokoiło, tak tutaj poziom merytoryczny drastycznie spada ... łagodnie mówiąc.
[#22] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@Krashan, post #7

CFy są poprostu ładniejsze ; ) takie małe dyski twarde.
a tak na poważnie, mam 2 x 1200 i z 6 CF-ek, wszystkie banglają tyle że zawsze sprawdzalem w necie jaką marke kupić, bo w ciemno to loteria (SD tez na wszelki wypadek chomikuje)
ale rzeczywiscie chyba trzeba mieć szczęście.
[#23] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@Ankuz MkOne, post #22

Marka? Mam kilka pozornie takich samych sztuk, jedynie słusznych marek, jedne działają jak trzeba, inne wizualnie takie same grymaszą. Z uwagi na ich dostępność, cenę, przeboje chyba nie ma najmniejszego sensu bawić się w CF i warto zaopatrzyć się w SD. CF to tylko dla tych którzy mają już adapter w domu.
[#24] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@Ankuz MkOne, post #22

Pewnie ze fajna sprawa taka CF'ka ;) ... Zwlaszcza jak ma sie jeszcze dobra karcioszke Turbo ;) , ale teraz te karty kosztuja sporawo niestety ...
[#25] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@Ankuz MkOne, post #22

A jak sama katowke wlozysz bez CF to Amiga 1200 wstaje tak ? . Patrzac od strony samej katowki to tylko przejsciowka , wiec powinna Amiga wstac ... W tej katowce w jednym miejscu jest tak jakby ktos rozszerzal igla czy czyms podobnym jeden z pinow w plastiku - Fotka http://pokazywarka.pl/tx8p9e/

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2016 12:32:53 przez bolo2511
[#26] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@bolo2511, post #25

ja akurat wszystkie CFy odpalam na taśmie, adaptery mam proste, bez kątówek.
[#27] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@Ankuz MkOne, post #26

ja mam taki sam adapter kątowy z kartą CF jakąś noname i u mnie działa bez żadnych problemów z A1200
przyczyn może być wiele, np. źle założony adapter, niedociśnięty, uszkodzony port ide, zła karta cf, testowane było na innej?
Kolego bolo2511 zamiast osądzać sprzedających to proponuje wysłać fotki z montażu i testów
[#28] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@JacK_Swidnik, post #27

Sam też miałem ten adapter i nie było z nim problemów więc proponuję wszystko posprawdzać nawet kilka razy. Amiga to wiekowy sprzęt, może się okazać że piny będą brudne i nie będzie styku. A może któryś pin się ułamał.
[#29] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@sordan, post #19

A wiec tak panie ;] ... WIELKI NEGATYW malo tego ze cos grzebane z jednym pinem i robi zwarcie bo sprawdzilem to . Dwa to wlasnie wpialem inny NOWY i fruka az dioda wariuje ;) ... Twoj jakis zawiniety we folijke zaklejony tasma a tu masz foto jaki dostalem teraz zapakowany oryginalnie i patrzalem na te piny to wszystko rowniutkie nie jak na Twoim ... Wiec jak pisalem wyzej ... nie polecam tego sprzedajacego .

Nie bede odsylal bo to grosze , ale negatyw zostanie ... Bedziesz mial na browara a ja nie zbiednieje ;)

http://pokazywarka.pl/rkfmkv/

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2016 08:40:09 przez bolo2511
[#30] Re: Amiga 1200 Kick 3.0 karta CF przejsciowka katowa

@bolo2511, post #29

Hm, ale co w końcu było nie tak? Długo czekałeś na przesyłkę, czy reklamacja nie została uznana? Bo czytam i nie rozumiem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem